Is your surname Fabković?

Research the Fabković family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Marija Fabković (Frechová)

Also Known As: "Maria"
Birthdate:
Birthplace: Prague, Czechia (Czech Republic)
Death: July 24, 1915 (82)
Zagreb, Croatia
Immediate Family:

Daughter of Johann Frech and Elisabeth Frech
Wife of Skender Mihalj Fabković
Mother of Miloš Dragutin Fabković
Sister of Karl Frech; Anna Frechová; Joseph Frech; Eduard Frech; Emmanuel Frech and 2 others

Occupation: hrvatska prosvjetna radnica, pedagoginja i spisateljica, rođenjem Čehinja iz Praga
Managed by: Dr. Tomáš Kitlar
Last Updated:

About Marija Fabković

Marija Fabković rođ. Frechova (Prag, 8. veljače 1833. - Zagreb, 24. srpnja 1915.), bila je hrvatska prosvjetna radnica, pedagoginja i spisateljica, rođenjem Čehinja iz Praga. Bila je prva kvalificirana učiteljica tjelovježbe za građanske i učiteljske škole, borkinja za prava žena u Hrvatskoj. Suprug joj je učitelj, pedagog, pisac, novinar i novinski urednik Skender Fabković iz Samobora.

Birth: http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=3DAE7DEF73CF45F58...

Hr

Rodila se je u Pragu 1833. godine. U rodnom je gradu završila pučku i učiteljsku školu te večernju školu za više obrazovanje žena. Bila je članicom Sokola. Ondje je uvidjela koliko je važna tjelovježba, pa je poslije u karijeri bila promicala vrijednosti tjelesnog odgoja u intelektualnom, moralnom i zdravstvenom razvitku mladeži po čemu je bila među prvima u Hrvatskoj. Prihvatila je napredne pedagoške metode svog vremena te se borila za nastavu koja će odgajati i duh i tijelo. Radi boljeg predavanja nastave, položila je ispite iz francuskog jezika, gimnastike, matematike i prirodopisa.

Supruga Skendera Fabkovića je upoznala u Pragu, udala se te se je uskoro s njime odselila u Hrvatsku. Bila je suosnivačicom i članicom Hrvatskog pedagoško-književnog zbora i jedina žena među osnivačima i članovima. Hrvatsko je domoljublje obilježavalo i nju i supruga. Pisalo se o njoj "žena je bistra, čelična duha i ushićena srca, koja je prirasla narodu hrvatskom kao vlastita kći."

Nagrade:

Fabković, Marija (rođena Frechová), hrvatska učiteljica i pedagoginja češkoga podrijetla (Prag, 8. II. 1833 – Zagreb, 24. VII. 1915). Učiteljsku školu pohađala u Pragu. U Austriji, kao prva žena, položila (1873) ispit za nastavnicu građanske škole. Radila kao učiteljica u Virovitici, Karlovcu i Zagrebu. Bila je i saborska novinarka, prevoditeljica i pedagoški pisac. Angažirana reformatorica hrvatskoga školstva i prosvjete. Jedna od trinaestero utemeljitelja Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. Bila je pokretačica i urednica Ženske biblioteke (1872). Pisala i prevodila s češkoga, njemačkoga i francuskog jezika za pedagoške i književne časopise i listove, napisala stotinjak članaka, rasprava i drugih priloga.

view all

Marija Fabković's Timeline

1833
February 8, 1833
Prague, Czechia (Czech Republic)
1855
February 8, 1855
Virovitica, Hrvatska (Croatia)
1915
July 24, 1915
Age 82
Zagreb, Croatia