Is your surname Murto?

Connect to 1,746 Murto profiles on Geni

Mika-Markku Murto's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mika-Markku Murto

Birthdate:
Birthplace: Pori, Finland
Immediate Family:

Son of Veikko Ilmari Murto and Tarja Anita Murto
Father of Cari Johannes Murto
Brother of Tero Murto

Last Updated:
view all

Immediate Family

About Mika-Markku Murto

Isänpuoleinen isälinja Siikaisten kautta koukaten Naantalista, äidin puolelta Satakuntaa. Ryhdyttyäni keväällä 2021 laajentamaan sukutietouttani sain nopeasti tietää monta ihmeellistä asiaa. Nyt tiedän mm. sen, että äidinpuoleinen isoisän isä on minulle isäni puolelta "grandfather's wife's fifth cousin once removed's husband". Kuten sukututkija tietää, ilman serkku- ja pikkuserkkuaviolittojakin vanhempasi ovat jonkinlaisessa sukulaisuussuhteessa ja vakaumuksen ihmisinä ymmärrämme, että viimeistään eli alunalkaen alkulimassa olemme yhtä, tai jos emme usko teoriaksi myönnettyyn evoluutioteoriaan viittaamme ensimmäiseen ihmispariin. Tiedonkäsittelyn vuosituhannella maapallo onkin kutistumassa oikeisiin mittoihinsa: ihminen ymmärtää olevansa ihmisen veli/sisko ja kaikki elämä on yhteiselämää; kukaan ei voi ottaa toisen paikkaa, ei elää toisen puolesta - ja jokaisella on ihmisarvo, käsittämätön ja riistämätön. Silloinkin, kun teot eivät aina olleet sen mukaisia. Kenellä meistä olisi vain arvokkaita, moraalisesti ja siveellisesti kestäviä ajatuksia, tekoja ja tekemättä jättämisiä ilman moraalittomia ja siveettömiä? Elämän lyhykäisyyden valossa sukuriidat ovat paitsi naurettavia myös ja erityisesti traagista ajanhaaskausta. Jokaisella on unelmansa ja haavansa. (Mika-Markku 25.04.21)

Kesäkuussa 2021 sain vihdoin selville mamman (isänäiti) vanhempien nimet, joiden myötä sain selvitettyä Toivo Johannes Murron toisen vaimon esivanhemmat. Varmistui että mamman äiti Ida on omaa sukua Korvenkangas. Samalla selvisi sellainenkin seikka, että vanhempani ovat 11. serkkuja. Kaksi kuukautta aiemmin heittämäni "vanhempasi ovat jonkinlaisessa sukulaisuussuhteessa" osoittautui omalla kohdalla varsin todeksi, eli vanhempani ovat verisukua, kaukaista mutta kuitenkin.

Jöran Sigfridsson Kulhua - Simon Jöransson Kulhua - Maria Simonsdotter Kulhua - Margeta Mattsdotter Korteisto - Maria Erkintytär Kyynärjärvi - Bertil Matinpoika Kyynärjärvi - Kaisa Bertilsdotter Kamppikoski - Maria Erkintytär Nylund - Maria Lovisa Wiitasalo (Rajasalo) - Amalia Andersdotter Wiitasalo - Isak Nikolai Mäkipää - Toivo Mäkipää - Tarja Anita Murto

Jöran Sigfridsson Kulhua - Nils Jöransson Nissi - Mårten Nilsson Sammi - Maria Mårtensdotter Sammi - Margareta Thomasdotter Sammi - Ericus Henrikson Vanhatalo - Zachris Ericsson Neuliko - Johan Zachrisson Neuliko - Caisa Gretha Johansdotter Neulikko - Juho Korvenkangas (Silmu) - Ida Wilhelmiina Saarinen - Aili Esteri Murto -
Veikko Ilmari Murto

Toivo Murron vaimojen Alma Joensuun ja Aili Saarisen sukulaisuus....
Toivo Johannes Murto

Avioliittojen ja edellisten puolisoiden serkkujen kautta sukuun tulevat kaukaisetkin linkitykset voivat olla mielenkiintoisia, niitä tutkiessa saattaa osua johonkin lempiaiheistaan kuten kotipaikkakunnan historiaan, viranomaistyön haasteellisuuteen sortovuosina ja sisällissodassa, sortovuosien ja sisällissodan kompleksisuuteen ylipäätään.

Vihtori Iivarinpoika Hinkkala
Jafet Iivarinpoika Hinkkala

Tytärpuolen miehen (geni-termein ex-wife's daughter's husband) esipolvien tutkailu kesä-heinäkuussa oli mielenkiintoinen sukellus Liperin taloihin ja torppiin. Kiessalon, Käsämän ja Sotkuman asukkaat tulivat jokseenkin tutuiksi, samalla ymmärtäen kuinka pinnallinen elämys tutuksi tuleminen on, kun todellisuuden syvin olemus jää kätköön. Millaisia kosketuksia ihmisten välillä, hapuilevia ja hauraita sanoja, sydänten rukouksia ja vilpitöntä (tai vilpillistä) suhdetta pyhään?

Pintakerrosten kiemurat ovat sukututkimuksen konkretiaa itseään. Toisiinsa kietoutuvia ja risteytyviä sukuja, samannimisiä samana vuonna samalla paikkakunnalla syntyneitä eri henkilöitä, muuttuvia nimiä anders henrikistä antti heikiksi ja johanista juhoksi, juhaksi ja juhanaksi. Salapoliisityön haasteellisuutta lisää nimien poikkeavuus eri kirjoissa kun kastekirja kertoo nimeksi anna britha, rippikirja käyttää pääasiallisesti riittaa ja henkikirjassa nimi on anna. Pohjois-Karjalaisia sukuja tutkiessa joutuu turvautumaan myös ortodoksien kirjoihin. Matin syntymänimi on Matvei ja Juho täytyy löytää nimellä Ivan. Lieneekö ortodoksisuus ollut edes kristinuskoa luterilaisesta näkökulmasta kun luterilaiseen kirkkokuntaan siirtyneestä kerrotaan rippikirjassa "muutti uskonsa".

Vanhat lehtiartikkelit avaavat ikkunoita torppiin, mutta kun paikkakunnalla on kolme vuonna 1855 syntynyttä Juho Piiroista lehtijutun kohdentaminen oikeaan torppaan on mahdotonta, elleivät jutut anna tarkkaa osoitetta. Polvijärven isorokkotapauksen henkilöt oli helppo tavoittaa Karjalatar-lehden kertoessa Reijosten kotiosoitteen.

Kalle Juhonpoika Reijonen

Elämän ja niin muodoin sukujemme tärkeimpiä kysymyksiä koskettava uutisointi jää pintaraapaisuksi, mutta antaa ainakin viitettä henkisistä tapahtumista. Sukututkailijan mieltä on lämmittänyt mm. tämä, ei omaan sukuun paikallistuva tapahtuma (Uusi Suometar jouluaattona 1897).

Antti Juhana Mähönen

SUKUTUTKIMUS perustuu objektiivisesti todennettaviin faktoihin. Todellinen sukututkimus sisältää myös historiallista tutkimusta kohteistaan, mahdollisia anekdootteja ja suvussa kulkevia tarinoita, joita voi käsitellä omasta näkökulmastaan hyvinkin persoonallisesti. Erota objektiiviset tiedot ja henkilökohtainen näkökulma. Blogiteksti on eri asia kuin genealogisten tietojen jakaminen tutkimuksen harrastajille (tarpeellinen muistutus itselleni rönsyilyyn ja jaaritteluun taipuvaisena). Tee kotisivut joilla voit harrastaa henkilökohtaista näkökulmaa blogityyliin.

VINKKI Geni-ohjelmaa käyttävälle: Ennen profiilin tekoa tarkista nimiversioin (suomalainen ja ruotsalainen muoto) onko henkilölle olemassa profiili. Tuplaprofiilien luonti on turhaa eikä auta sukututkimusta. Googleta. EHDOTTOMAN TÄRKEÄÄ GENISSÄ: Jos huomaat tehneesi virheen jota on vaikea purkaa, ota yhteyttä Geni Curatoriin. Nämä auttavat mielellään. Toisten profiileihin linkittyvää väärää profiilia ei saa lähteä poistamaan mikäli sen myötä häviää ja katkeaa sukuketjuja ja tietoja. Tällaisissa tapauksissa pyydä asiantuntijaa suorittamaan virheiden purku.!

ALOITTELEVAN SUKUTUTKAILIJAN JA PUUN RAKENTAJAN "NYRKKISÄÄNTÖJÄ"

TULKITSE LUKEMASI OIKEIN. Jos olet epävarma käytettyjen lyhenteiden tai termien merkityksestä tietoa löytyy keskustelufoorumeilta.
SAMANNIMISIÄ HENKILÖITÄ VOI OLLA USEITA eli jokainen Matti Meikäläinen ei välttämättä ole etsimäsi. Pyri löytämään myös muut mahdollisesti kyseeseen tulevat henkilöt ja vertaile tietoja.
MYÖS ASIAKIRJALÄHTEISSÄ kuten rippikirjat ja henkikirjat on joskus virheitä, pyri tarkistamaan tiedot useammasta lähteestä ennen niiden lisäämistä puuhusi.
JOKAISESTA SUVUSTA löytyy "ei välttämättä niin mukavia" tapahtumia. Sellaisten edessä ei kannata hämmentyä eikä varsinkaan jättää sukututkimusta sikseen. Löytämäsi asiat eivät vähennä esivanhempiesi arvoa vaan parhaimmillaan lisäävät ymmärrystä elämän monimutkaisuudesta.
MUISTA JULKISEN SUKUTUTKIMUKSEN SÄÄNNÖT. Tietojen julkaiseminen on sallittua kuolleista henkilöistä, mutta myös näiden kohdalla on hyvä muistaa elävien eli jälkipolvien tunteet. Vaikka vaikeatkin tapahtumat ovat historiaa, jota voi ja tulee voida käsitellä, on hyvä miettiä kuinka se tehdään ja onko ihan kaikkia asioita tarpeen kertoa julkisesti, vaikka se olisi luvallistakin.

Sukututkimus on helppoa ja hauskaa. Etenkin Suomessa missä ihmiset on vuosisatojen ajan laitettu moninkertaisesti kirjoihin ja kansiin. Varo addiktoitumista. :)

Sukututkailijan työkaluja:

1) Kirkkoherranvirastot
2) SSHY. Netissä tapahtuvan sukututkimuksen välttämätön ja tärkein. https://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm
3) Henkikirjat. Löytyvät mm. Kujansuun digihakemistosta. http://digihakemisto.appspot.com/#A
4) HisKi. https://hiski.genealogia.fi/historia/ Huom.: Jos mahdollista tarkista HisKin antamat tiedot aina alkuperäisistä lähteistä joihin se viittaa.
5) Lehtihaku eli kansalliskirjaston digitoidut. https://digi.kansalliskirjasto.fi/search

Suomen Sukututkimusseuran sivusto: https://www.genealogia.fi/lyhenteita

Tsekkaa myös tämä. Happosen opas pdf:nä https://katiha.xamk.fi/Karjalatk/downloads/Sukututkimuksen_asiakirj...