Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976

How are you related to Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976?

Connect to the World Family Tree to find out

Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976

Hebrew: מילטון פרידמן, חתן פרס נובל בכלכלה 1976
Birthdate:
Birthplace: Brooklyn, New York, United States
Death: November 16, 2006 (94)
San Francisco, California, United States (Heart failure)
Place of Burial: (ashes scattered over the bay), California, United States
Immediate Family:

Son of Jeno Saul Friedman and Sarah Ethel Landau
Husband of Rose Friedman
Father of Private User and Janet Martel
Brother of Tillie Florence Porter; Helen Friedman; Private and Ruth Rosker

Occupation: Economist
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976

American economist, statistician, and economic advisor to President Ronald Reagan. Presidential Medal of Freedom recipient and Nobel laureate.

http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman

About Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976 (עברית)

מילטון פרידמן

' (באנגלית: Milton Friedman;‏ 31 ביולי 1912 - 16 בנובמבר 2006) היה כלכלן יהודי אמריקאי, מן החשובים ביותר במאה ה-20. נחשב לאבי אסכולת המוניטריזם אשר מתנגדת להתערבות פיסקלית מצד הממשלה בעת משבר. כמו כן, החזיק בעמדות ליברליות ותמך בחופש כלכלי רב, הגירה חופשית, לגליזציית סמים וביטול אמצעי מדיניות אטטיסטים אחרים. פרידמן זכה בפרס נובל לכלכלה לשנת 1976.

תוכן עניינים 1 קורות חיים 2 השקפתו הכלכלית של פרידמן 3 מילטון פרידמן וישראל 4 כתבים נודעים 5 קישורים חיצוניים 6 הערות שוליים קורות חיים פרידמן נולד בברוקלין שבניו יורק למשפחה יהודית של מהגרים מברהובה שברוסיה הקרפטית, באותם הימים חלק מהונגריה. אמו הייתה מוכרת במכולת, ואביו התפרנס מעסקות תיווך. בגיל 16 התקבל ללימודים אקדמיים. בשנת 1932 קיבל תואר ראשון במתמטיקה וכלכלה מאוניברסיטת ראטגרס. אהבתו הראשונה של פרידמן הייתה המתמטיקה וחלומו היה לעשות בה שימוש כמומחה לביטוח ולאקטואריה. לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטת ראטגרס הוצעו לו שתי מלגות לימודים לתואר שני- אחת במתמטיקה באוניברסיטת בראון ושנייה בכלכלה באוניברסיטת שיקגו.[1] שתיים מהאוניברסיטאות המובילות בעולם. פרידמן בחר באפשרות השנייה.

בשנים 1941–1943 היה דובר מחלקת האוצר של ארצות הברית, בשנת 1946 קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת קולומביה ובאותה שנה החל ללמד באוניברסיטת שיקגו. שם החל להתבלט כהוגה דעות כלכלי יוצא דופן. בשלהי שנות ה-50 כבר עמד בראש המחלקה והוביל קו שצידד בשוק החופשי, בניגוד לרוב עמיתיו שהעלו על נס כלכלה שבה הממשלה מתערבת, על פי שיטתו של קיינס.

נישא לרוז (לבית דירקטור). בנו, פרופסור דייוויד פרידמן, הוא הוגה דעות של הזרם האנרכו-קפיטליסטי בכלכלה.

השקפתו הכלכלית של פרידמן היוקרה שלה זוכה כיום רעיון השוק החופשי מקורה במידה רבה בעבודתם של מילטון פרידמן ושל עמיתיו באוניברסיטת שיקגו. לפי פרידמן, השוק פועל בצורה האופטימלית כאשר אין הממשלה מנסה להסדיר אותו.

הנימוק של פרידמן לצימצום המעורבות הממשלתית בפרויקטים כלכליים, שכאשר גורם ממשלתי מנהל תקציב ממשלתי, הרי שלאותו גורם אין אינטרס ואמביציה להתאמץ להפיק את התועלת המקסימלית מהתקציב תפוקה היחסית של כל שקל תהיה נמוכה. לעומת זאת כשהכסף מנוהל על ידי גורם פרטי שעמל בעצמו להשיג את התקציב והוא זה שיאלץ לחיות עם תוצאות הניהול - התפוקה מכל שקל תהיה גבוהה בהרבה[2].

גישתו של פרידמן ספגה ביקורת, ומתנגדיה טענו שהיא דוגמטית, לא גמישה וחד משמעית מדי. כמה משריו של שליט צ'ילה אוגוסטו פינושה עברו סמינר של פרידמן באוניברסיטת שיקגו (וכונו "נערי שיקגו"), בעקבות זאת, קידמו השרים מדיניות ליברליזציה שהובילה לנס הצ'יליאני. בשנת 1976 זכה מילטון פרידמן בפרס נובל לכלכלה. ב-1988 העניק לו הנשיא רונלד רייגן את מדליית החירות הנשיאותית, עיטור הכבוד האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית.

מילטון פרידמן וישראל בשנת 1977 הגיע לביקור בישראל, נפגש עם שר האוצר שמחה ארליך ועם בכירים במשק הישראלי. ביקורו עורר גל של מחאות בחוגי השמאל, בשל חששם מהשפעתו על מעצבי המדיניות הכלכלית בממשלה. לטענת פרידמן, הנהגת המדינה לאחר המהפך הפוליטי לא שעתה לעצותיו, והגדילה את הסובסידיות וההוצאה הציבורית ואת מעורבות הממשלה במשק.[3] הטענות מצד מבקריו של פרידמן הן, שהמלצותיו כי ממשלת ישראל תוותר על חלק מסמכויות הרגולציה ותנהיג סחר חופשי במטבע חוץ הן שהובילו, בין השאר, להרעה במאזן התשלומים ולעלייה מהירה מאוד באינפלציה. בשנת 1998 הביע פרידמן תקווה שבנימין נתניהו יצליח לשנות את התפיסה ויביא את המשק הכלכלי חזרה למה שהוא כינה מסורת יהודית בת אלפיים שנה של כלכלה חופשית ויוזמה פרטית.[4] למרות הסתייגותו של פרידמן מהמדיניות הכלכלית של ממשלות ישראל בשנות ה-70 וה-80 של המאה ה-20, בחוגים סוציאליסטים ישראליים נוהגים לייחס את המעבר למדיניות הפרטה ושוק חופשי בישראל לביקורו של פרידמן בשנת 1977.[5]

כתבים נודעים קפיטליזם וחירות, 1962 - (תרגום: מזל כהן, הוצאת שלם, 2003). היה לאחד הספרים המשפיעים ביותר שנכתבו בנושאי כלכלה. בספר מציג פרידמן בבהירות ובקיצור את אמונותיו הכלכליות, ששורשיהן בגישה ליברלית ובתמיכה בחירויות הפרט. פרידמן מונה בספר 14 פעילויות שמהאחריות עליהן צריכה הממשלה למשוך את ידה, ביניהן סבסוד לחקלאות, פיקוח על שכר הדירה, שכר מינימום, רגולציה בענפים שונים, חובת ביטוח סוציאלי, גיוס חובה והדואר. שותף בכתיבת הספר "ההיסטוריה המוניטרית של ארצות הברית". החופש לבחור - עיקרי הכלכלה החופשית, 1980 - (הוצאת דביר, תשמ"ח 1988). בספר זה, אותו חיבר עם אשתו, מציין פרידמן את החינוך כתחום חשוב אשר ביחס אליו הגיע למסקנה כי מוטב לממשלה למשוך את ידה מהעיסוק בו, לטובת מעבר לשימוש בשיטה לפיה יקבלו ההורים קופונים מאוצר המדינה, ובאמצעותם יוכלו "לקנות" חינוך בבית ספר שיבחרו לפי שיקול דעתם. התחרות בין בתי הספר על ה"לקוחות", אליבא דפרידמן, תביא לשיפור רמתם. הרעיון מומש באופן חלקי כאשר תוכניות שוברים הופעלו במקומות שונים בארצות הברית, החל בשנות ה-80 של המאה ה-20. קישורים חיצוניים מיזמי קרן ויקימדיה ויקיציטוט ציטוטים בוויקיציטוט: מילטון פרידמן ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מילטון פרידמן מילטון פרידמן , באתר פרס נובל (באנגלית) מילטון פרידמן , באתר פרויקט הגנאלוגיה במתמטיקה מילטון פרידמן , באתר Google Scholar אורי פז, היהודי הקפיטליסט ששינה את העולם , באתר פאזל הקרן של רוז ומילטון פרידמן סוכנויות הידיעות, הכלכלן מילטון פרידמן הלך לעולמו , באתר ynet, 16 בנובמבר 2006 פטרישיה כהן, ניו יורק טיימס, עכבר העיר אונליין, לא הכל כסף , באתר הארץ, 17 ביולי 2008 פול קרוגמן, ניו יורק טיימס, שבויים בקונספציה: כך נכשלו הפרופסורים לכלכלה ומינהל עסקים בחיזוי המשבר ותוצאותיו , באתר TheMarker‏, 27 בספטמבר 2009 מילטון פרידמן , אנשי סגולה - יהודים זוכי פרס נובל, באתר בית התפוצות .
תומאס סואל, החופש לבחור: הגאוניות בפשטות של מילטון פרידמן , באתר מידה, 31 ביולי 2019 מילטון פרידמן , באתר "Find a Grave" (באנגלית) https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%9F_...

http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman

view all

Milton Friedman, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences 1976's Timeline

1912
July 31, 1912
Brooklyn, New York, United States
2006
November 16, 2006
Age 94
San Francisco, California, United States
????
San Francisco Bay, (ashes scattered over the bay), California, United States