Mirjam 'Miri' Ohringer

Is your surname Ohringer?

Connect to 85 Ohringer profiles on Geni

Mirjam 'Miri' Ohringer's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mirjam 'Miri' Ohringer

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (Netherlands)
Death: May 29, 2016 (91)
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (Netherlands)
Immediate Family:

Daughter of Hersch (Hermann) Ohringer and Tauba Toni Bleiberg
Ex-wife of Maurits Jacques (Maup) Brandon and Ben Jolie
Mother of Private; Private; Private and Private
Sister of Jakob Ohringer

Managed by: Irka Potsdammer Anstadt
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Mirjam 'Miri' Ohringer

http://www.parool.nl/amsterdam/verzetsvrouw-mirjam-ohringer-91-over...

De Joodse Mirjam Ohringer, die als verzetsvrouw de hele oorlog actief was, is zondag 29 mei overleden op 91-jarige leeftijd. Na 1945 bleef ze haar leven in dienst stellen van de slachtoffers.Al in haar tienerjaren voelde de geboren Amsterdamse zich geroepen om Duits-Joodse vluchtelingen te helpen, die na de machtsovername van Hitler naar Nederland waren gekomen. Zij verbleven hier illegaal en moesten in leven gehouden worden. Mirjam raakte betrokken bij het inzamelen van geld voor deze mensen.

Toen de oorlog uitbrak, veranderde er veel voor de jonge vrouw, die met haar Joodse vader Herman in Amsterdam woonde. Haar moeder was in de jaren dertig naar Frankrijk vertrokken, na de scheiding.

De eerste jaren kon Mirjam zich vol overgave inzetten voor onderduikers. Zo verspreidde ze onder andere verzetskrant De Waarheid en was ze contactpersoon van een communistisch stel dat ondergedoken zat op verschillende adressen in Amsterdam en Amstelveen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mirjam_Ohringer

http://www.joodsamsterdam.nl/mirjam-ohringer/

http://www.dedokwerker.nl/mirjam_ohringer.html Oprichtster monument Kamp Schoorl

Toen de massadeportaties in de zomer van 1942 begonnen, moesten Mirjam en haar vader voor hun eigen leven vrezen. Toch weigerde de Amsterdamse om te vluchten naar Zwitserland, waar haar vader op aandrong. Ze wilde het verzet niet in de steek laten en bleef op verschillende onderduikadressen in Amsterdam en Oudkarspel.

Moeder in het Franse verzet Na de oorlog kwam het grote verdriet: vrijwel alle familie van Mirjams vader en moeder was omgekomen in vernietigingskampen. Moeder, die nog altijd in Frankrijk verbleef, had het gelukkig wel overleefd. Zij had gedurende de oorlog in het Franse verzet gezeten.

Na de oorlog voelde Mirjam zich als overlevende verplicht om voorlichting te geven over de Tweede Wereldoorlog. Ze was onder andere bestuurslid van het Sachsenhausencomité, van het Verenigd Verzet en van het 4 en 5 mei Comité. Ook gaf ze rondleidingen in het Verzetsmuseum.

De Amsterdamse bleef tot het einde toe strijdbaar: "Wanneer het slecht gaat, geeft men graag anderen de schuld, zoals tijdens het naziregime gebeurde met Joden, zigeuners en communisten. Laat je niet misleiden door de huidige politici die minderheden beschuldigen. Blijf hun uitspraken weerleggen."

view all

Mirjam 'Miri' Ohringer's Timeline

1924
October 26, 1924
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (Netherlands)
2016
May 29, 2016
Age 91
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (Netherlands)