Pekka ("Hukka-Pekka") Antinpoika Ikonen

Is your surname Ikonen?

Research the Ikonen family

Pekka ("Hukka-Pekka") Antinpoika Ikonen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Pekka ("Hukka-Pekka") Antinpoika Ikonen

Birthdate:
Birthplace: Lokanlahti, Ilomantsi, Finland
Death: June 09, 1940 (64)
Kihlovirta, Iisalmi, Finland (kurkunpäänsyöpä)
Place of Burial: Iisalmi, Finland
Immediate Family:

Son of Antti Aataminpoika Ikonen and Kerttu Joosuantytär Ikonen
Husband of Johanna Loviisa Ristontytär Ikonen
Father of Valtteri Ikonen; Hilja Katriina Ikonen; Juho Emil Ikonen; Kerttu Maria Ikonen; Iida Elina Kettunen and 2 others
Half brother of Aatami Antinpoika Ikonen; Anna Maria Antintytär Ikonen; Heikki Antinpoika Ikonen; Aatami Antinpoika Ikonen; Antti Antinpoika Ikonen and 4 others

Managed by: Reijo Mitro Savola, Geni Curator
Last Updated:

About Pekka ("Hukka-Pekka") Antinpoika Ikonen

Syntymä / Birth / Рождение:

Syntymämerkintä: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ilomantsi/synty...

Ilomantsin Lokanlahden lastenkirjassa 1871-1880: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ilomantsi/laste...

Avioliitto / Marriage / Брак:

Vihkimerkintä: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1723...

Elämäkerta / Biography / Биография:

http://kiinet.com/hoilola/eramiehet.htm

https://www.finna.fi/Record/ilomantsi.M011-181180

Petter eli Pekka oli tunnettu metsämies, joka todistettavasti otti kiinni 52 elävää ilvestä ja yli 200 ammuttua tai muuten tapettua. Elävistä ilveksistä on osa joutunut Pietarin, Saksan, Ruotsin, Suomen ja Euroopan eläintarhoihin. Hän ampui yksin 19 karhua ja oli mukana yli 150 muun karhun kaadossa, jolloin otettiin kiinni myös kymmeniä karhunpentuja. Susia hän ampui ankaran hiihdon jälkeen kaksi kappaletta. Lisäksi hän pyydysti kettuja sadoittain, joista talviaikana 32 kappaletta. Hän ampui 5 ahmaa ja nykyisen Venäjän rajan taakse ulottuvilla eräretkillä 53 peuraa ja 60 hirveä. Myös saukkoja ja näätiä oli saalislistalla, puhumattakaan pikkuriistasta. Pekka sai ensimmäisen piilukkopyssyn 12-vuotiaana isältään. Pekkaa on kuvailtu pitkäksi, tummaksi, viiksekkääksi ja ruskeasilmäiseksi. Hän oli hiljainen, joka ei puhunut metsästyksestään, mutta kirjoitti talvisodan aikana A 4 kokoisille sivuille yhteensä 80 sivua joitakin metsästysmuistelmiaan. Silloin tällöin hänet saatiin puheliaalle tuulelle, jolloin hän paljasteli monia ajoon ja pyyntiin liittyviä salaisuuksia. Hänen metsästysretkensä venyivät toisinaan viikkojen mittaisiksi niin kesällä kuin talvella. 26-vuotiaana hän kertoo olleensa metsällä Ruotsista tulleen kreivin kanssa, joka sai kolme ilvestä kotiin viemisiksi. Hän metsästi useimmiten yksin, mutta joskus metsästäjä Auvisen kanssa. Hukka-Pekka oli taitava käsistään, koska hän osasi mm. muurata ja valmisti erilaisia puuesineitä. Hänen lapsenlapselleen tekemä kapioarkku on ainut olemmassa oleva taidonnäyte ja esine, mikä on yhä suvun hallussa, Pirkolla. "Hukka-Pekka" osasi seisauttaa verenvuodot ja perimätieto kertoo hänen osanneen nähdä asioita ennalta, mm. 2-vuotias Kanninen niminen poika oli ollut jo toista vuorokautta kadoksissa eikä häntä etsinnöistä huolimatta löydetty, niin omaiset olivat kääntyneet Hukka-Pekan puoleen neuvoa kysymään. Hukka-Pekka oli ohjannut etsijät pojan olinpaikkaan metsään, josta lapsi löytyi väsyneenä, mutta elossa. Hänen muista kuin metsästystaidoistaan on paljon kertomuksia tiedossa ja tallennettuna. Aikoinaan Kuolismaalta Lokalahden kautta hän siirtyi asumaan Lutikkavaaraan ja Ilomantsin Möhköstä alkoi hänen evakkotaipaleensa. Hän kuoli evakkomatkalla Iisalmessa 64-vuotiaana kurkunpäänsyöpään. Hukka-Pekka lempinimensä hän sai ammuttuaan kaksi sutta "ankaran ajon jälkeen", vaikka saalisluettelon mukaan "Ilves-Pekka" olisi ollut kuvaavampi. Hukka-Pekka nimi oli maineikkaampi, koska sutta on pelätty aina todellisena petoeläimenä ja lasten mahdollisena surmana talvisilla teillä. Hänestä on julkaistu juttuja mm. Seura-lehdessä 1949, Pogostan Pakinat-nimisessä lehdessä 1963 ja Karjalanmaassa 1970-luvulla. Karjalanmaa muisteli Hukka-Pekkaa 27.3.1990 lehtikirjoituksessa ja Pogostan-Sanomat 24.12.1990. Ilomantsissa Petter asui Lokanlahdessa nro 5, Ristola ja Mieronahossa. Tämä "Hukka-Pekka" oli myös jonkun sortin poppamies ja selvännäkijä. Lähteet Pirkko Asikainen 30.9.2011.

Unto Ikosen selvittämää:

Iisalmen seurakunnan nykyisin käytössä olevasta hautarekisteristä ei löydy Pekka Ikosen hautapaikkaa. Olen tutkinut Iisalmen seurakunnan (Iisalmen maaseurakunta) haudattujen luetteloita ja vanhoja hautakortistoja. Ulkoseurakuntalaisten haudattujen luettelosta v. 1940 ja vanhasta hautakortistosta löytyy tieto että Pekka Ikonen Ilomantsista Ontronvaarasta on kuollut 9.6.1940 ja haudattu 14.6.1940 silloiseen Iisalmen maaseurakunnan hautausmaahan, nykyiseen Vanhaan hautausmaahan. Tarkempaa hautapaikkatietoa, jotta hauta voitaisiin paikantaa nykyisestä hautausmaan asemakaavasta, ei hautarekisteristä löydy.

Terveisin Osmo Ruotsalainen toimistonhoitaja Iisalmen seurakuntaTämä profiili oli Suojärvi-projektin 3. viikkoprofiili (27.12.2015-02.01.2016).

view all 12

Pekka ("Hukka-Pekka") Antinpoika Ikonen's Timeline

1875
July 3, 1875
Lokanlahti, Ilomantsi, Finland
August 15, 1875
1899
January 5, 1899
Lokanlahti, Ilomantsi, Finland
1901
February 14, 1901
Lokanlahti 5, Ristola, Ilomantsi, Finland
1902
April 29, 1902
Ilomantsi, Finland
1904
November 29, 1904
Ilomantsi, Finland
1907
March 15, 1907
Möhkö, Ilomantsi, Finland
1909
June 6, 1909
Ontronvaara:4, Ilomantsi, Finland
1912
June 30, 1912
Ontronvaara:4, Ilomantsi, Finland
1940
June 9, 1940
Age 64
Kihlovirta, Iisalmi, Finland