Pekka Pekanpoika Kärkkäinen

Is your surname Kärkkäinen?

Research the Kärkkäinen family

Pekka Pekanpoika Kärkkäinen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Pekka Pekanpoika Kärkkäinen

Swedish: Per Persson Kerckein
Birthdate:
Birthplace: Tuusmäki, Juva, Finland
Death: after circa 1573
Kiuruvesi, Finland
Immediate Family:

Son of Pekka Kärkkäinen and Pekka Kärkkäinen
Husband of N N
Father of N Pekantytär Kärkkäinen; Olavi Pekanpoika Kärkkäinen; Jussi Pekanpoika Kärkkäinen and Pekka Pekanpoika Kärkkäinen

Occupation: Uudistalollinen, Pohjois-Savon varakkaimpia talonpoikia
Managed by: Maaret Sofia Eloranta
Last Updated:

About Pekka Pekanpoika Kärkkäinen

Kiuruveden Kärkkäisten kantaisä oli Pekka Pekanpoika Kärkkäinen, joka muutti Hautajärven erämaihin Rantasalmen Tuusmäestä 1500-luvun puolivälissä.

Tuusmäen kylä kuului keskiajalla kirkollisesti Juvan emäkirkkopitäjään. Kun Sääminkiin kuulunut Rantasalmen kappeli perustettiin, Tuusmäki liitettiin siihen. Kiuruveden seutu tuli kuulumaan Juvan Tavinsalmen kappeliin, joka kuului ennen Tavinsalmen kirkko- ja hallintopitäjien perustamista Rantasalmen hallintopitäjään.

Pekka Pekanpoika Kärkkäinen sai v. 1546 annekirjan eli perinnöllisen oikeuden itselleen ja jälkeläisilleen 4 veromarkan maahan Kiuruvedellä. Pekka Kärkkäisen verotuspaikaksi merkittiin aluksi Rantasalmi, Tuusmäki II. Tästä on päätelty, että jo hänen Pekka-isänsä oli tai oli ollut Tuusmäellä v. 1541 verotetun talon isäntä.

Saimaan vesistössä Pekka Pekanpoika Kärkkäinen eteni Hautajärven ja Kalliojärven suvun erämaa-alueilleen. Kiuruvesi on aivan vesistön latva-alueilla, eikä siellä ollut valmiita peltoja ja viljelysmaita. Kuitenkin Pekka Pekanpoika Kärkkäinen oli vuoden 1571 hopeaveroluettelon mukaan Pohjois-Savon varakkaimpia talonpoikia. Hänet mainitaan lautamiehenä käräjillä 1561 ja 1563.

Pekka Pekanpojan tarkkaa syntymäaikaa ja kuolinaikaa ei tiedetä, viimeinen asiakirjamaininta hänestä on vuodelta 1573. Arvioitu syntymäaika on 1510. Oletetaan hänen kuolleen Kiuruveden Hautajärvellä.

Pekka Pekanpoika Kärkkäisellä oli kolme poikaa, Olli, Jussi ja Pekka, joiden tarkkaa syntymäaikaa ei tiedetä (noin 1540). Hänellä oli myös ainakin yksi tytär, jonka puolisoksi tuli Jussi Kaarakainen.

Pekka Pekanpojan puolison nimeä ei tiedetä.

Lähde: Kiuruveden Hautajärven erämaihin 1540-luvulla asuinsijansa perustaneen Pekka Pekanpoika Kärkkäisen jälkipolvia, 2007, Kärkkäisten Sukuseura ry.

view all

Pekka Pekanpoika Kärkkäinen's Timeline

1510
1510
Tuusmäki, Juva, Finland
1540
1540
Tuusmäki, Rantasalmi, Etelä-Savo, 58940 Tuusmäki, Finland
1540
Finland
1540
Kalliojärvi, Kiuruvesi, Finland
1540
Hautajärvi, Kiuruvesi, Finland
1573
1573
Age 63
Kiuruvesi, Finland