Pekka (Petter, "Posti-Pekka") Kontamo

Is your surname Kontamo?

Research the Kontamo family

Pekka (Petter, "Posti-Pekka") Kontamo's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Pekka (Petter, "Posti-Pekka") Kontamo (Kononoff)

Birthdate:
Birthplace: Ignoila, Salmi, Finland
Death: June 04, 1944 (41)
Sortavala, Finland (vatsakatarri)
Place of Burial: Suojärvi, Finland
Immediate Family:

Son of Feodor Jegorinpoika Kononoff and Sofia Ivanintytär Kononoff
Husband of Martta Kontamo
Partner of Paula (Pelagea) Miheintytär Mönttinen
Father of Raisa Väätäjä and Lahja Raakel Kontamo
Brother of Vilho (Vasili) Koskisuu; Ivan Johannes Kononoff; Maria Tavi; Soja Kononoff and Jaakko Kaihtela
Half brother of Anna Fedorovna Sergejeva; Ivan Feodorinpoika Kononoff and Tatjana Feodorintytär Peura

Occupation: postinkuljettaja
Managed by: Reijo Mitro Savola, Geni Curator
Last Updated:

About Pekka (Petter, "Posti-Pekka") Kontamo

Postinkuljettaja, maanviljelijä, talollinen.

Ignoila, Suojärvi.

"Posti-Pekka"

Syntymä / Birth / Рождение:

Pekka Feodorinpoika Kononovin syntymä- ja kastemerkintä Veskelyksen seurakunnan metrikkakirjassa 18.12.1902:

Рождение 18.12.1902, Крещение 22.12.1902, Имя: Петр, Место (по отцу): д. Гюрсула, Отец: Феодор Егоров, Мать: София Иванова, Воспреемники: Яков Егоров, д. Гюрсула.

Synt. 18.12.1902, kast. 22.12.1902, nimi: Petr. Paikka (isän mukaan): Hyrsylän kylä, Isä: Feodor Jegorov, Äiti: Sofija Ivanova, Kummit: Jakov Jegorov Hyrsylän kylästä.

Syntymäaikatieto Suomessa: 12.12.1902.

Avioliitto / Marriage / Брак:

Pekka Kontamo ja Martta Gustavsson vihittiin 16.12.1931. Pekka Kontamolla oli Paula Mihailintytär Löllön kanssa Raisa-tytär. He eivät olleet avioliitossa.

Kuolema / Death / Смерть:

Pekka Kontamon ent. Kononoffin kuolin- ja hautausmerkintä (Katiha 2):

Kuolleen tiedot Seurakunta Annantehdas (ort.) Lisätiedot: Ei tallennettuja lisätietoja., Kuolinpäivä 4.6.1944, Hautauspäivä 11.6.1944, Asuinpaikka Hyrsylän kylä, Ammatti Taloll. postinkuljettaja, Etunimi Pekka, Muut etunimet -, Patronyymi Feodorin p., Sukunimi Kontamo, Syntymäaika -, Sukupuoli Mies, Siviilisääty Leski, Ikä (vv/kk/vk/pp) 0 / 0 / 0 / 0, Yliviivaus Ei, Kuolemaan liittyvää -, Hautaukseen liittyvää Hyrsylän h.maalla, Kuolinsyy -, Kuolinseurakunta -, Hautausseurakunta -, Kirkonkirjan sivu 2-221

http://www.karjalatk.fi/katiha2/tiedot.php?henk=K19440002382&srk=1001

Pekka Kontamo kuoli Sulo Peuran kertoman mukaan vatsakatarriin Sortavalassa sotilassairaalassa. Veera Aurolahti o.s. Kononoff vahvisti Pekan viennin sairaalaan Sortavalaan jossa hän kuoli.

Elämäkerta / Biography / Биография:

Pekka syntyi 12.12.1902 silloisen Salmin pitäjän Ignoilan kylässä maanviljelijä Feodor Jegorinpoika Kononovin ja hänen toisen vaimonsa Sofia Ivanintytär o.s. Kärjen perheeseen. Hänellä oli kaksi vanhempaa sisarta, Anni ja Tatjana, isänsä ensimmäisestä avioliitosta sekä isoveli Vilho toisesta avioliitosta. Ivan-veli oli kuollut vauvana vuonna 1889. Pekan jälkeen syntyi Ivan- ja Jaakko-veljet, Maria-sisko sekä pienenä kuollut Soja-sisko. Ennen vuotta 1931 Ignoila ja Hyrsylän mutka kuuluivat Salmin kuntaan, kunnes ne liitettiin Suojärveen tieyhteyden valmistuttua. Ignoila-nimi johtunee kylän ensimmäisestä asukkaasta Ignoi Burtschasta, joka on rajakarjalaisen Burtsoff-suvun kantaisiä.

"Posti-Pekka", Pekka Kontamo ajoi postia omalla autollaan Suojärven ja Hyrsylän välillä. Hänellä oli Ford-merkkinen auto, ja hän kirjoitti ruotsinkielisessä Fordin "Ford V-8 Maximiprestationer med små kostnader"-esitteessä Suojärvellä 06.04.1937, että oli ajanut Fordillaan 05.04.1928 lähtien yli 200 000 kilometriä ja että oli oppinut tuntemaan autonsa läpikotaisin. Hän kehuu kirjoituksessaan että autoon ei ole tarvinnut tehdä mitään suurempaa korjausta, ja moottori ei kuluta öljyä. Bensiininkulutus oli ollut 12 litraa 100:lla kilometrillä [1]. Klaudia Parkkonen (o.s. Koskisuu) tuurasi Pekkaa postinkannossa.

Pekka, jota kutsuttiin Posti-Pekaksi, toi autollaan Hyrsylän kylän postin Laurisen kauppaan, josta kyläläiset kävivät kukin noutamassa omansa. Hän viipyi aina kaupassa kelpo tovin. Kylän naiset puhuivat, että Laurisen hieman tosikkonakin tunnettu rouva ei hymyillyt muille kuin Posti-Pekalle. Kun koulu oli kauppaa vastapäätä, jäivät koulusta päässeet lapset Huuhtasen Mikon Klaudia-tytär ja Grigorin Anna-tytär, sekä myöhemmin myös Annan Soja-sisko Posti-Pekan autoa "vahtimaan", josko Pekka ottaisi heidät kyytiin. Heidän kotipaikkansa Huuhtasenmäki oli neljä kilometria Hyrsylän keskuksesta ja siitä oli vielä kolme kilometriä Ignoilaan. Usein Pekka ottikin heidän autonsa kyytiin, välillä ei taas ottanut - olisiko tällöin arvellut, että on niin hyvä ilma että juoskoot lapset. Myöhemmin myös nuoremmat Huuhtasen Grigorin lapset Niilo ja Juuli olivat myös Pekan kyydissä. [2]

Pekka asui Ignoilassa ja talo on vieläkin asuttu. Talo sijaitsee Ignoilan sillan jälkeen vasemmalle n. 300 metriä, Jukakosken partaalla. Armas Kaheinen kertoo, että Pekan kodin ympärillä oli kukkaisloistoa [3]. Vuosina 1937-1939 alkoivat Jukakoskella porat sähistä ja mottorit päristä. Kosken luonnonvarainen kauneus tuhottiin ja tilalle kohosivat tutut voimalaitoksen piirteet. Myös uusi maantie kulki kilometrin matkan entisen rajavartioston kautta voimalaitoksen sillalta Hyrsylän valtamaantielle. Siinä sai ohimennen ihailla kosken kuohujakin [3]. Pekka harrasti kalastamista. Kansan kuvalehti nro 35 vuodelta 1932 kertoo hänen saaneen Suojoesta monnin, joka oli harvinainen kala Suomessa.

Hyrsylän mutkan asukkaat jäivät siviilisotavangeiksi. Alkujaan saatiin asua kotona melkoisen rauhassa, mutta sotilaspartioita liikkui etsimässä etenkin suojeluskuntalaisia. Sitten helmikuussa 1940 tuli käsky parin tunnin varoitusajalla valmistautua kuljetukseen pois kotikylistä. Hyrsylän kylien asukkaat lastattiin kuorma-autoihin. Pakkasta oli yli 30 astetta. Ignoilan asukkaat siirrettiin Interposolkan leirille n. 175 kilometrin päähän. Interposolkan siirtoleiri oli perustettu Vasojärven Kristuksen kirkastumisen luostarin alueelle. Leirillä ollessa taudit levisivät ja ruuasta oli puutetta. Siviilisotavangit luovutettiin 25.05.1940 Värtsilän Kaurilassa Suomen viranomaisille. Vangitut saivat vielä kestää suomalaisen karanteenileirin Helsingin Viikissä.

Reservin sotamies Pekka joutui sotavangiksi, mutta ei ollut tuossa Hyrsylästä siirrettyjen siviilisotavankien joukossa. Hän katosi autoineen talvisodan ensimmäisenä 30.11.1939 postinvientimatkalla Hyrsylästä Suvilahteen. Vangiksijoutuminen tapahtui todennäköisesti Hautavaarassa [2]. Hänet palautettiin sotilassotavankien kanssa keväällä 1940 [4]. Neuvostoliitosta palautettiin talvisodan jälkeen 847 sotavankia ja jatkosodan jälkeen 1931 vangiksi jäänyttä. Näiden lisäksi suomalaisia sotavankeja menehtyi sotavankeudessa 404.

Pekka eli Ignoilassa jatkosodan aikana. Sotavankeuden jälkeen Pekka Kontamo oli laiha ja hänen jalkansa olivat huonossa kunnossa. Hän ei pystynyt ajamaan autoa. Hänet jouduttiin viemään Sortavalaan sairaalaan [5], jossa hän kuoli vatsakatarriin [6]. Todennäköisesti hänen elimistönsä ei pystynyt enää ottamaan ravintoa vastaan, koska oli pitkään ollut ravinnotta [5].

Kannaksella oli menossa suurhyökkäys samaan aikaan kun Hyrsylässä oli Pekka Kontamon hautajaiset (11.06.1944), ja silloin Ignoilassa oltiin viimeistä kuukautta Armas Kaheisen mukaan [3].

  • [1] Ford V-8, Maximiprestationer med små konstader - vad man säger om Ford V-åttan. Oy Ford Ab.
  • [2] Anna Väyrynen o.s. Huuhtasen haastattelu, Juhani Väyrynen.
  • [3] Armas Kaheinen: Miun kotikyläni Ignoila, Hyrzylän kumbuzil - Hyrsylän kylä itärajan mutkassa. Hyrzylniekat. Helsinki 2012.
  • [4] Toivo Konttinen: Hyrsylän mutkassa kadonnut. Hyrzylän kumbuzil - Hyrsylän kylä itärajan mutkassa. Hyrzylniekat. Helsinki 2012, s. 242.
  • [5] Veera Aurolahti o.s. Kononoffin haastattelu, Pirjo Aaltonen
  • [6] Sulo Peuran haastattelu, Lauri Peura

Lisätietoja - More information - Больше информации:

Viestit Karjala. Lähtin minä Läkköiläh - Hyrzyl [https://www.youtube.com/watch?v=oysEAg3I7YI]

Ignoilan ryhmä VK.com:ssa [https://vk.com/ignoila]

Pekka Kontamo mainitaan muistomitalilistassa [http://www.genealogia.fi/hakem/luettelo033/luettelo033mks.htm]



Tämä profiili oli Suojärvi-projektin 49. viikkoprofiili (13.11.2016-19.11.2016).

view all

Pekka (Petter, "Posti-Pekka") Kontamo's Timeline

1902
December 18, 1902
Ignoila, Salmi, Finland
1928
October 17, 1928
Nilosaari, Suojärvi, Finland
1937
December 19, 1937
Ignoila, Suojärvi, Finland
1944
June 4, 1944
Age 41
Sortavala, Finland
June 11, 1944
Age 41
Hyrsylä, Suojärvi, Finland