Thomas Laurinpoika Ischanius

Is your surname Ischanius?

Connect to 132 Ischanius profiles on Geni

Thomas Laurinpoika Ischanius's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Thomas Laurinpoika Ischanius

Swedish: Thomas Larsson Ischanius, Finnish: Tuomas Laurinpoika Issakainen
Birthdate:
Birthplace: Rantasalmi, Etelä-Savo, Finland
Death: March 15, 1675 (60-69)
Joroinen, Pohjois-Savo, Finland
Place of Burial: Joroinen, Finland
Immediate Family:

Son of Lars Thomasson Ischanius
Husband of N.N. Antintytär Collenius
Father of Kaarina Tuomaantytär Iskanius; Tuomas Tuomaanpoika Issakainen; Katarina Tuomaantytär Iskanius; Laurentius Thomae Ischanius; Antti Tuomaanpoika Iskanius and 1 other
Brother of Antti Iskanius

Occupation: Joroisten kirkkoherra
Managed by: Markku Karjalainen
Last Updated:

About Thomas Laurinpoika Ischanius

  • Joroisten 3. kirkkoherra 1662-1675.

Thomas Laurentii Iskanius lienee ollut kotoisin Rantasalmelta, Asikkalan kylän tienoilta, jossa asui Issakaisia ja erään talon isäntänä oli 1600-luvun alkupuolella hänen isäkseen sopiva Lauri Tuomaanpoika Issakainen. Tuomas lienee käynyt pappiskoulun Viipurissa, jonne muutti Rantasalmelta eräskin Issakainen mm. porvariksi 1500-luvun loppupuolella. Papiksi valmistuttuaan Tuomaan sukunimi sai papillisen -ius-päätteen.

Tuomas Laurinpoika Iskanius mainitaan vuoden 1644 sotilasluettelossa eversti Otto Yxkullin ratsuväkirykmentin upseereista. Kysymyksessä oli tuon Savonlinnan läänin ratsuväkirykmentin Rantasalmen pitäjään sijoitettu ratsumestari Otto Berghin 3. komppania, jonka sotilaspappi (”predikant”) Tuomas oli. Luettelossa mainitaan tietysti myös papin hevonen, kun kerran ratsuväkeä oltiin. Tuomas lienee pestautunut sotilaspapiksi juuri sen vuoksi, että hänen isänsä oli ratsutilallinen ja palveli ratsuväessä. (Koillis-Savon Iskaniukset, s. 7).

Tuomas toimi Rantasalmen kappalaisena 1645-61. Rantasalmella oli 1640-luvulla kappalaisia liikaakin. Ensimmäisenä kappalaisena palveli Mikko Laurinpoika (Michael Laurentii), toisena Arvid Henrici Monnius (mainittiin myös nimellä Mustoin), ja heidän lisäkseen papinvirkaa hoiti vanhan kirkkoherran vävy Tuomas Laurentii Ischanius, varsinaisesti sotilaspappi tuohon aikaan. Vuonna 1643 otettiin oikeuden voimalla kirkkoherra Arvidin tuloista herra Tuomaalla noin 5 tynnyriä ruista sekä 3 vaskitaalaria. Närä sai aikaan vahvan kansanliikkeen herra Tuomasta vastaan, jonka piispa oli keväällä 1648 määrännyt apen apulaiseksi. Monnius sai liittoonsa herra Michaelin. Puhumalla ja osin juottamallakin saatiin mukaan talonpoikia. Elokuisena rukouspäivänä 1648 jumalanpalveluksen jälkeen Paavo Paavonpoika Asikainen ja Mikko Lyytikäinen, kumpikin asikkalalaisia, tarttuivat apupappiin ja myyvittivät tämän ulos kirkkotarhastakin. Asiaa tutkittaessa hankkeen alkuvoimaksi väitettiin herra Arvidia ja hänen vaimoaan, vaikka he kielsivätkin jyrkästi.

Herra Tuomaasta tuli vuonna 1658 ensimmäinen kappalainen ennen herra Arvidia ja sittemmin Joroisten kirkkoherra. (Savon historia II:2, s. 470). Rantasalmen kappalainen Tuomas Laurentii Ischanius yritti saada pappilakseen kirkon likeltä Eero Kinnusen paikkaa, joka oli ollut 25 vuotta autiona vuoteen 1658 mennessä. Hän perusteli sitä silä, että hänen kirkkomatkansa Puikonniemestä oli vesitse kulkien vaarallinen syksyin ja keväin. Autio oli kuitenkin määrätty rakuunatilaksi eikä siitä siten tullut pappilaa. (Savon historia II:2, s. 504).

Rantasalmelta Tuomas meni Joroisille kirkkoherraksi 1662-75. Ennen Tuomasta kirkkoherrana Joroisissa oli vuosina 1649-59 Canutus Matthiae, joka kuoli vuonna 1659. Iskaniuksen jälkeen oli kirkkoherrana vuosina 1676-93 Sigfrid Kustaanpoika Porthanus.

Joroisten pappilan tiluksista oli aikaisemmin usein riitoja. Esim. 1660 valitti kirkkoherra Tuomas Laurinpoika “Häyrinpellosta”, jonka entinen nimismies Tuure Pekanpoika Monni (Stendalista) oli anastanut. Tuomas Iskanius omisti vuonna 1664 erään tilan Rantasalmen Puikonniemellä. Mahdollisesti suku oli lähtöisin sieltä. Hän lahjoitti seurakunnalle alttaritaulun. Iskaniuksen leski asui kauan Joroisissa nauttien eläkettä ja haudattiin 1.7.1696.

Itä-Savossa liikkui 1670-luvulla Taneli Matinpoika maalamassa kirkkoja. Vuonna 1673 hän käsitteli Säämingin kirkon aloittaen työnsä pääsiäisenä. Seuraavana vuonna hän työskenteli Rantasalmella asuen Puikonniemessä. Talo sattui palamaan, ja Taneli joutui korvaamaan vahingon omistajalle, Joroisten kirkkoherra Tuomas Ischaniukselle 110 taalarilla, jotka hän oli saanut Pieksämäen kirkon maalaamisesta. (Savon historia II:2, s. 499). Salmin kirkkoherrana oli Petrus Joh. Iskanius 1690. Hän oli pitäjän viimeinen luterilainen pastori. Hänen mahdollista sukulaisuutta Tuomas Iskaniukseen ei ole pystytty selvittämään.

Joroisten vuoden 1662 henkikirjaan Pappilaan on merkitty pastori Tuomas Laurinpoika ja hänen nimeltä mainitsematon vaimonsa sekä yksi renki.

view all

Thomas Laurinpoika Ischanius's Timeline

1610
1610
Rantasalmi, Etelä-Savo, Finland
1630
1630
1640
1640
Rantasalmi, Etelä-Savo, Finland
1646
1646
Rantasalmi, Finland
1650
1650
Rantasalmi, Finland
1675
March 15, 1675
Age 65
Joroinen, Pohjois-Savo, Finland
May 13, 1675
Age 65
Joroinen, Finland
????
Rantasalmi, Finland
????