Is your surname Bebić?

Research the Bebić family

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Toma Bebić

Birthdate:
Birthplace: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: February 04, 1990 (54)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Immediate Family:

Husband of Private
Father of Private; Private and Private
Brother of Private

Managed by: Dražen Marasović
Last Updated:
view all

Immediate Family

  • Private
   spouse
  • Private
   child
  • Private
   child
  • Private
   child
  • Private
   sibling

About Toma Bebić

Toma Bebić (Split, 6. studenog 1935. - Split, 4. veljače 1990.), bio je hrvatski multidisciplinarni umjetnik.

Za života je radio kao mornarički dočasnik, nastavnik pa tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, inspektor SUP, sudski pljenitelj, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga. Porijeklom je iz Muća. U umjetničkim područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i aforističar, performer.[1] Kako sam kaže u svojoj otkačenoj autobiografiji, mijenjajući različite interese nikako nije mogao postati ono što je želio, ili kako je sažeto rekao: "Do mrvice znanja kroz tisuću zvanja".

Bio je anarhist i humanist. Sve što je radio bilo je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prema prirodi i prema životu. Sve to pomiješano s njegovim posebnim i originalnim humorom.

Knjiga aforizama "Volite se ljudožderi" sastavljena od njegovih prijašnjih neobjavljenih knjiga, rukopisa i zvučnih zapisa, objavljena je nakon njegove smrti, a promovirana je i prodavana u WC-u restorana Bellevue. U cjelosti je objavljena prva knjiga poezije "U sakatu vremenu" te druga pjesnička zbirka "Tata-rataata- bum". Zbirka je izašla 1984., ali je nastala mnogo ranije, 1979., i bila je posvećena Međunarodnoj godini djeteta. Tada je Bebić, u povodu otvaranja Mediteranskih igara u Splitu, osmislio recital "Djeca Mediterana" u kojem je kombinirao klapsko pjevanje, rock i disco elemente.

Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom glazbenom festivalu u Solingenu 1973., s pjesmom "Čovjek koji se smije".[2] S protekom vremena, njegova dva vrlo popularna albuma iz 1975. "Volite se ljudožderi" i 1980. "Oya Noya" postaju sve popularnija, a mnogi hrvatski umjetnik je u njegovoj karakterističnoj lirici i glazbi pronašao inspiraciju . Ispod Bebićeve kabanice izašla su mnoga današnja splitska glazbena, pjevačka i spisateljska imena i projekti, a jedan od njih je i Feral Tribune. Njegove novinske kartice u Nedjeljnoj Dalmaciji predstavljaju začetak tog budućeg splitskog satiričkog lista.

Poznata splitska hip-hop grupa TBF u šali koja sadrži mnogo istine kaže da skraćenica u imenu znači "Toma Bebić Fan".

Poznato je da je bio iskusan i educiran travar, smatrajući da se može prevenirati svaki oblik raka, osim plućnog, ako se pravovremeno liječi. Nažalost, bio je u pravu, i 4. veljače 1990. Toma Bebić je umro od raka pluća.[3]

Njegov je pjesnički rad akademski vrjednovala hrvatska komparativistica Helena Peričić.

view all

Toma Bebić's Timeline

1935
November 6, 1935
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1990
February 4, 1990
Age 54
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
February 6, 1990
Age 54
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia