Wouter van Rijmsdijck

Is your surname van Rijmsdijck?

Connect to 31 van Rijmsdijck profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Wouter van Rijmsdijck

Also Known As: "Wolter van Rijmsdijck"
Birthdate:
Death: after February 08, 1667
Immediate Family:

Son of Jan van Rijmsdijck and Willemken Gielissen
Brother of Gieles van Rijmsdijck; Luijtgher van Rijmsdijck; Geertruij van Rijmsdijck; Lucas van Rijmsdijck and Johan van Rijmsdijck
Half brother of Catharina (Trintie) Lenssen and Judith Vorsterman

Managed by: Private User
Last Updated:

Over Wouter van Rijmsdijck (Nederlands)

Wouter van Rijmsdijck was in 1656 en 1657 ontvanger van de Koninklijke Majesteit licenten te Wel en in 1662 collecteur van Zijner Majesteits Middelaerse tol te Venlo

20 september 1656: Christiaen van Wessum voor zichzelf en als man en momboir van Catharina Lenssen, Gielis van Rijmsdijck als momboir van de onmondige kinderen van wijlen Marten Byl bij Catharina Lenssen, dezelfde Rijmsdijck met procuratie van Johan als mede-momboir van de voornoemde kinderen voor notaris en getuigen te Ravenstein dd 16 december 1655, schepenen gebleken, vesten met octrooi en consent van de ambtman Wolter van Rijmsdijck ontvanger van zijner majesteits licenten te Wel het huis en erf op de hoek van de Rog- en de Brugstraat, genaamd het vergulde kruis met geen andere lasten dan 's heren poortchijns en een rente van zesendertig gulden losbaar. Scholtis, schepenen Vogelvangers en dr Croeser. 20 september 1656. In de marge: op 7 februari 1662 is ten overstaan van schepen Croeser die het Wouters zal aandienen het octrooi gebleken [deze kanttekening doorgehaald] (BHIC, Schepenprotocollen Grave, toegangsnr. 7041, inv. nr. 260, akte nr. 802, fol. 545)

20 september 1656: Christiaen van Wessum voor zichzelf en als man en momboir van Catharina Lenssen, Gielis van Rijmsdijck als momboir van de onmondige kinderen van wijlen Marten Byl bij Catharina Lenssen, dezelfde Rijmsdijck met procuratie van Johan als mede-momboir van de voornoemde kinderen voor notaris en getuigen te Ravenstein dd 16 december 1655, schepenen gebleken, vesten met octrooi en consent van de ambtman Wolter van Rijmsdijck ontvanger van zijner majesteits licenten te Wel het huis en erf in de St. Jorisstraat genaamd St. Jacob, aan de ene zijde naast het erf genaamd het gulden vlies, aan de andere zijde het erf van Henrick van Velp, achter schietend aan het erf van burgemeester Casembroot en voor aan de gemene straat, met geen andere lasten dan 's heren poortchijns, drie philippusgulden te l[??], vijfentwintig stuivers aan de oude bagijnen en vijf stuivers aan de kerk. Scholtis, schepenen Vogelvangers en dr Croeser (BHIC, Schepenprotocollen Grave, toegangsnr. 7041, inv. nr. 260, akte nr. 803, fol. 545)

20 september 1656: Christiaen van Wessum voor zichzelf en als man en momboir van Catharina Lenssen, Gielis van Rijmsdijck als momboir van de onmondige kinderen van wijlen Marten Byl bij Catharina Lenssen, dezelfde Rijmsdijck met procuratie van Johan als mede-momboir van de voornoemde kinderen voor notaris en getuigen te Ravenstein dd 16 december 1655, schepenen gebleken, vesten met octrooi en consent van de ambtman Wolter van Rijmsdijck ontvanger van zijner majesteits licenten te Wel het kampje hooi- of weiland groot twee morgen in de Graafse Wyth, aan de ene zijde naast het erf van de erfgenamen van Pouli Francken, aan de andere zijde het erf van de erfgenamen van Johan Diemers, achter schietend in de Maas en voor aan de Maasdijk met geen andere lasten dan anderhalf malder warten [?] en drie vat rogge, beide erfelijk, twee goudgulden te lossen met vijfenveertig stuivers. Substituut scholtis en schepenen voornoemd (BHIC, Schepenprotocollen Grave, toegangsnr. 7041, inv. nr. 260, akte nr. 804, fol. 546)

19 oktober 1657: Hendrick Vosterman voor zich en als gelaste van Sara van Lier zijn echtgenote, zich mede sterk makend voor Jan Geerits van Maecken en Geertruijt Vosterman echtelieden en voorts voor Christiaen Messum en Catharina Lensen echtelieden; Gielis van Rijmsdijck en Allegonda van Osch echtelieden zich mede sterk makend voor broer Wolter van Rijmsdijck, ontvanger der Koninklijke Majesteit tot Wel en de voorschreven Rijmsdijck mede als momboir uit krachte van procuratie van Jan Daemen mede als momboir van de nagelaten onmundige kinderen van Marten Beijll bij de voorschreven Catharina Lensen hebben gevest aan Peeter Cruijsen en Merriken Peeters echtelieden, aan Loeff Coenen en Eerken zijn vrouw land tot Groot Linden, genaamd de Lack, oostwaaarts erven Arien Aben, zuidwaarts tegen de schouwweege westwaarts neffen Loeff Deenen en noordwaarts tot in de Maas (BHIC, Schepenprotocollen Cuijk, toegangsnr. 7040, inv. nr. 403, akte nr. 73, fol. 79-80)

8 februari 1662: Gielis van Rijmsdijck uit kracht van procuratie van zijn broer Wouter van rijmsdijck collecteur van ZM's Middelaerse tol te Venlo, voor notaris en getuigen dd 27 mei 1661 te Venlo gepasseerd, schepenen gebleken, vest Jan Vos richterbode te Velp en Peterken Deenen e.l. het kampje hooi- of weiland groot ca twee morgen in de Graeffse Wijth, aan de ene zijde naast het erf van de erfgenamen van Johan Diemers, aan de andere zijde het erf van de rentmeester Poulus Francken, achter schietend in de Maas en voor aan de Maesdijk met geen andere lasten dan anderhalf malder gerst en drie malder vat rogge aan de bagijnen te Grave, beide erfelijk, twee goudgulden te lossen [sic] met 45 stuivers brabants aan ZH volgens de oude gezegelde brieven daarvan, twaalf gulden te lossen met 200 gulden aan de erfgenamen van Poulus Francken en dertig gulden losbaar met 500 gulden aan Herman Vervoort. Substituutscholtis, burgemeester Vogelvangers en dr Croeser. 8 februari 1662. In de marge: de weduwe Jan Vos heeft originele vestbrief met de kwitantie van betaling dd 10 januari 1663 door de weduwe Vervoort en Johan Cramer getekend, vertoond derhalve de 500 gulden geroyeerd, 8 jan 1664, W. de Greve secretaris (BHIC, Schepenprotocollen Grave, toegangsnr. 7041, inv. nr. 261, akte nr. 1057, fol. 735)

17 maart 1662: Uitspraak in proces tussen Gielis en Wouter van Rijmsdijck, “supplianten” en Hendrick Vorsterman “rescribent”: “Gesien inden Raede van Brabant de requeste bij ofte weghen den voorscreven supplianten opden veerthienden deser aenden voorscreven Raede gepresenteert, Gesien tot dijen den resricptie bij den rescribent daertegens ingedient en op alles gelet, Den Raedt Wederhout de executorien aenden voorscreve rescribent verleent, ter tijdt ende wijlen hij sal hebben bewesen van Sijne sijde ende Voldaen te hebben [onleesbaar] Laste inde vuijtspraecke geexpresseert, Actum den 17 Martij 1662” (Raad van Brabant, nr. 829, solutie 7721; op citaat Theo Strik. "Gielis van Rijmsdijck en Aleken van Osch. Overzicht registraties diverse archieven 1644-1730". Ongedateerd manuscript)

8 februari 1667: Gielis van Rijmsdijck en Alegonda van Os [e.l.] voor zichzelf en met procuratie van zijn broer Wolter van Rijmsdijck, schepenen gebleken, vesten schepen Wemmer Aerts en Cornelia Barten e.l. een vierde part van een klein huisje staande achter het voorste huis in het Visserstraatje naast het erf van Peter van Boeckholt, achter schietend aan de schuur van schepen Aerts met geen andere lasten dan 's heren poortchijns. scholtis, schepenen Bernts en Wassenbergh (BHIC, Schepenprotocollen Grave, toegangsnr. 7041, inv. nr. 261, akte nr. 189)

view all

Wouter van Rijmsdijck's Timeline