Zacharias Benedicti

Is your surname Benedicti?

Connect to 74 Benedicti profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Zacharias Benedicti

Kallade sig ej Retzius ! (Supplementet till Elgenstierna sid 766)

Kyrkoherde i Gladhammar, Östergötland, Linköpings stift.

Förlorade sin första fru Anna Andersdotter och de sex gemensamma barnen Bengt, Anders, Karin, Märta. Anna och Margareta, i pestepidemin 1621.

Bröderna Benedicti i kyrkans tjänst
Zacharias och Ericus Benedicti var två bröder som båda blev präster i början av 1600-talet. Kanske inte så konstigt eftersom deras far Benedictus Nicolai Cornukindius också var präst.
Zacharias var kyrkoherde i Gladhammars församling och brodern Ericus var komminister hos sin storebror men verksam i annexförsamlingen Västrum. Zacharias föddes omkring 1586 och Ericus 1608, åldersskillnaden var ungefär 18 år. Deras far dog 1611 så Zacharias kanske blev
som en far för sina småsyskon, även om de snart fick en styvfar.
Bröderna hade åtta syskon. Flera av pojkarna blev präster och flera av flickorna gifte sig så småningom med präster.
Sönerna i familjen tog sig efternamnet Retzius efter sjön Retzen (nuvarande Kyrksjön) hemma i Odensvi. I senare generationer har också namnet Reitz använts. Zacharias var äldst i syskonskaran och född i Norrköping där deras far då var komminister. Sedan blev fadern kyrkoherde i Odensvi och där föddes resten av barnen.

Modern hette Margareta Larsdotter, hon var prästdotter från Kvillinge. 1608 prästvigdes Zacharias, samma år som lillebror Ericus föddes. 1612 blev han kyrkoherde i Gladhammar och var kvar där till sin död 1653. 1621 måste ha varit ett förfärligt år för Zacharias Benedicti. Både hustrun Anna Andersdotter och alla de sex barnen dog i pest, troligen böldpest. Zacharias gifte senare om sig två gånger och fick en son som blev präst och två döttrar som gifte sig med präster.Gladhammar och Västrum var en gemensam församling fram till 1622. Men socknen var stor och skärgårdsborna hade lång väg att ta sig till kyrkan i Gladhammar. Befolkningen växte liksom behovet av en egen kyrka i Västrum.

Sedan lång tid tillbaka fanns ett kapell i skärgården, på Kapelludden vid Björnhuvud, och Västrum kallas ibland kapellförsamling. Hit ut fick Zacharias och Ericus troligen ta sig ibland för att förrätta gudstjänster, begravningar, dop och kanske även vigslar.

Rekordung präst Lillebror Ericus prästvigdes rekordung, redan i april 1626 när han var 18 år gammal. Efter prästvigningen blev han komminister hos storebror Zacharias. Några år senare, troligen i början av 1630-talet, gifte sig Ericus med Katarina Klasdotter från Norrköping. Någon gång före 1633 föddes dottern Britta. Att vi inte vet hennes födelseår beror på att den äldsta bevarade kyrkboken från Gladhammar och Västrum börjar 1633. Det året föddes sonen Bengt, eller Benedictus som han döptes till den 14 april. Hans far Ericus skrev noga in dopet i kyrkboken.

Ytterligare fem barn föddes i familjen fram till 1642 och alla var pojkar.

Efter första hustruns död 1649 gifte Ericus om sig med Karin Jönsdotter och fick två döttrar med henne. Karin var dotter till prästen i Rumskulla.

Ny prästgård Även om Västrum nu var en egen församling hade Gladhammar och Västrum fortfarande gemensam bokföring. Att det verkligen är Ericus som skrivit i kyrkboken, och inte storebror kyrkoherden, och används ibland som församlingens samlingslokal.

Här bodde sannolikt Ericus med sin växande familj. Prästgården användes också som predikolokal och här hölls sockenstämmor och något som kallas slåttergängesmåltider. Det dröjde till 1688 innan en kyrkobyggnad uppfördes i Västrum, och som idag delvis finns kvar som det Cederflychtska gravkapellet.

Zacharias Benedicti lät bygga en prästgård i Västrum 1623. Den finns fortfarande kvar. Här bodde med all sannolikhet brodern och komministern Ericus Benedicti med sin familj.
I Gladhammars församlings bok över kyrkans tidiga räkenskaper finns en lista över socknens präster, så långt bakåt de är kända. Den äldste är Jacobus som levde 1553. Som nummer fyra hittar vi Zacharias Benedicti.

Vi vet genom att jämföra Ericus handstil från både Västrum och Odensvi socknars kyrkböcker att det är han som själv har skrivit. 1640 blev han komminister i Odensvi och senare församlingens kyrkoherde. Ericus Benedicti Retzius avslutade sin prästgärning i Rumskulla där han dog 1675. 1623, några år innan Ericus blev komminister i Västrum, lät Zacharias bygga en ny prästgård. Den står kvar än, som en flygelbyggnad till gamla prästgården i Västrum, /Eva Johansson

På minnestavlan avbildas också Zacharias hustru Anna Andersdotter och de sex barnen (på denna del av tavlan ser du Anna och de fyra döttrarna). Alla i familjen utom Zacharias dog i pesten i december 1621. Den yngsta var uppenbarligen ganska nyfödd, modern bär henne i famnen på målningen. Det verkar som att sönerna hette Bengt och Anders och att döttrarnas namn var Karin, Märet, Anna och Margareta.

PRÄSTER ÄR VÄLDOKUMENTERADE av den anledningen vi vet så pass mycket om den här familjen eftersom att de var präster. Präster är väldokumenterade, både i stiftens herdaminnen och i arkivhandlingar. I många församlingar finns till exempel en lista över församlings präster, så kallad series pastorum och som man kan hitta i någon av de äldre kyrkböckerna.

Historiken i sin helhet: https://issuu.com/svenskakyrkanisodratjust/docs/andrum_2_2018-lowre...

view all

Zacharias Benedicti's Timeline

1586
1586
Norrköpings St:Olai, Östegötlands län
1628
1628
Sweden
1653
1653
Age 67
Gladhammar (H)
????
????