Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

  • Olof Larsson (1592 - 1675)
    Rådmannen i Stockholm Olof Larsson i hans 3:e gifte, född 1592-07-29 i Söderköping, död 1675-03-29 i Stockholm och begraven s. å. 11/4 i Klara kyrka därst.) rådmannen i Stockholm Olof Larsson i hans 3...
  • Niklas Hensigen (c.1660 - 1719)
    Hjulmakaren Nicolas Hansken (sic) barnfödd i Saxenland vann burskap 1689-04-26. Stockholms stadsarkiv, Handelskollegiets protokoll AI:30 Niklas Henschen (Hensigen), vagnmakareålderman och fastighetsä...
  • Påvel Henriksson (b. - 1629)
  • Aegidius Hermansson Pincier (1628 - 1697)
    Ägde vid sin död 1697 fastigheten Köpmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm.

Borgare i Stockholm fram till 1700 talet

Borgare (tyska: Bürger), även borgerskap eller (franska) bourgeoisie, avsåg ursprungligen en innehavare av burskap, det vill säga personer med rättighet att bedriva näringsverksamhet, handel och hantverk, ofta inriktat på en särskild ort.

Borgarna bodde i städerna och levde på handel och hantverk. En person som ville bedriva handel och hantverk i en stad fick ansöka om detta. Behövdes hans särskilda hantverk i staden eller om handelsmannen hade intressanta varor att sälja kunde han bli antagen.

Borgarna var tvungna att betala skatt till staden och delta i brandskydd, nattvakt och försvar. De hade också skyldighet att göra krigstjänst åt kungamakten.

Många städer växte upp under medeltiden. I nuvarande Sverige finns 70 orter som blev städer under medeltiden. I de framväxande städerna fanns ett behov av specialiserade yrkesmän och hantverkare, eftersom hushållen själva inte tillverkade redskap och verktyg. Skomakare, skräddare, smeder och bagare är bara några av de nya yrken som uppstod under medeltiden. Köpmän fick också en betydande roll under städernas uppkomst. De ägnade sig åt import och export av varor och hörde framför allt hemma i hamnstäderna.