Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

 • Juho Antinpoika Heikkilä (1780 - 1847)
  Loimaa Syntynyt / Kastettu 12.6.1780 14.6.1780 Kylä / Talo Metzänmaa Isä Skräddn Anders Joh.son Äiti Lisa Jacobsdr. Lapsi Johannes syntymä- ja kastepäivät, vanhemmat, kotipaikka: seurakunnan a...
 • Carl Gabrielsson Forsström (1794 - 1853)
  Vihiti (Hiski) 23.6.1794 24.6.1794 Wanjärvi Smed:n Gabriel Forsström Anna Johannis 39 Carl Avioliitto 1: Vihti vihityt (Hiski) 24.8.1823 Vanjervi Smed. Carl Forssman Pig. Anna Lönn Prästg. s. 2...
 • Johan Persson Forsbom (1687 - 1756)
  Jylyn Jaakkolan isäntä 1713-1747 Mistä tuli? Onko isä oikea, patronymi ei sovi? Patronyymi naimisiin mennessä Persson. Muutin patronyymin takaisin Matinpoika -> Pekanpoika (ML) Rusthållaren, smed...
 • Israel Ahlbeck (1738 - 1806)
  Mistä tulee? Ei Kiskon eikä Suomusjärven Kastetuissa. Perniössä on Ahlbäck-niminen sotilas, Aaljoen mukaisesti. Ehkä sieltäf? V. 1738 syntyneistä ei löytynyt Perniöstä eikä HisKi-haulla. 1. avioliitt...
 • Johannes Lauri (1901 - 1968)
  Kauhava syntyneet 1900-1901 (MKO643-644 I C:8) 03.1901 ; SSHY / Viitattu 27.02.2024 Luutyö- ja puukkomestari Johannes Laurin ja hänen liikeyrityksiensä vaiheita.

Tervetuloa suomalaisten seppien ammattiprojektiin!

Projektin tarkoituksena on koota erilaisia metallia työstäviä sepän ammattia harjoittaneiden henkilöiden profiilit yhdeksi kokoelmaksi, niin sukututkimuksen kuin muunkin mikrohistoriatyön tueksi lakia ja hyviä tapoja noudattaen.

Projektin toimintaperiaatteista

Jos sinulla on suvussa seppiä tai hallinnoit seppien Geni-profiileja, tai olet muusta syystä kiinnostunut seppien henkilöhistoriasta, liity projektimme jäseneksi valitsemalla Geniin kirjautuneena tällä sivulla Toiminnot > Liity projektiin. Projektin jäsenenä saat liitettyä hallinnassasi olevat profiilit suoraan projektiin. Kun perustat Geniin uusia sepän ammattia harjoittaneita henkilöiden profiileja, toivoisimme, että samalla lisäisit ne projektiin. Yksi tapa lisätä profiili projektiin on valita profiilisivulta Toiminnot > Lisää projektiin. Voit hyväksyä myös uusia yhteistyökumppaneita. Liittymispyynnöt tulevat kaikille projektin jäsenille, ja kuka tahansa heistä voi hyväksyä pyynnön.

Haluamme projektissamme kiinnittää erityistä huomiota tiedon laatuun ja lähdetietojen näkyvyyteen. Toivomuksena on, että projektiin liitettäviin profiileihin liitettäisiin sellaiset lähdetiedot, joista muut käyttäjät pystyvät yksiselitteisesti tunnistamaan profiilihenkilön henkilöllisyyden. Kun käyt projektiin tai profiiliin liittyvää keskustelua, muistathan, että keskustelut ovat julkisia. Muista myös yksityisyyden kunnioittaminen. Tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa viittauskäytännöllä.

Sepän ammatista lyhyesti

Sepät olivat kysyttyjä henkilöitä ympäristössään. Varsinkaan ennen teollistumista ei ilman seppiä tultu toimeen. Sepät valmistivat lähes kaikki rautaiset tarve- ja työkalut: viikatteet, sirpit, lapiot ym. Hevoset saivat kengät, myös ovien saranat ja lukot saivat muotonsa sepän pajassa. Osa sepistä osasi valmistaa myös aseita.

Lähes jokaisessa kylässä oli seppä ja sepän paja. Työssään seppä tarvitsi tulisijan, ahjon ja palkeet sekä karkaisuvettä, lisäksi moukari, vasaroita, erilaisia pihtejä, viiloja ym.

Kyläkunnan talot rakensivat yhteisen kylänpajan, mutta joillain isoilla taloilla saattoi olla oma paja, jossa talon väki, isäntä poikineen ja rengit, takoivat vähäisempiä töitä. Vaativammat vietiin kylän sepälle tai seppä pyydettiin paikalle.

Erilaisia seppiä

Aseseppä
Ajokaluseppä
Kengitysseppä
Peltiseppä eli pläkkyri
Vaski- tai kupariseppä eli pelttari
Lukkoseppä

Tämän projektin ulkopuolelle on jätetty kello-, hopea- ja kultasepät, sekä puusepät, joille on omat projektinsa, sekä satulasepät.

Projekti on aloitettu 23.8.2017.

Projektikuva: Sepän paja. Kuvaaja Juhana Laine Juhana, 1890. Museovirasto-Musketti. Palvelussa Finna.fi. Kuvan käyttöoikeudet: CC BY 4.0