
Dit genealogisch onderzoeksproject verzamelt de genealogische en historische gegevens van de mensen die actief betrokken zijn geweest bij het verzet in de provincie Noord-Holland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de legenda onderaan de pagina treft u de geraadpleegde bronnen.
Een goed startpunt voor verder onderzoek zou het
Neerlandsch Verzetsmonument kunnen zijn voor de nodige extra bronnen.
Disclaimer:
- Dit project behandelt de gepubliceerde informatie over deze betrokkenen als objectieve verslaggeving van historische feiten.
- Eventuele bezwaren tegen de plaatsing van een bepaalde naam of foto op dit project zullen onder voorwaarde van aantoonbaar direct familieverwantschap en/of auteursrecht worden gerespecteerd en gehonoreerd.
Copyright:
- Geldt voor alle verstrekte namen op dit project in zijn totaliteit en in combinatie met de daaraan toegevoegde bronverwijzingen. Stichting Neerlandsch Verzetsmonument © 2024
Als initiator en producent van Stichting Neerlandsch Verzetsmonument (S.N.V.) doe ik inmiddels doorlopend onderzoek naar zo'n 60.000 verzetsstrijders. Het verzamelen van zoveel mogelijk bronnen zal het aantal namen in deze lijst niet alleen doen groeien, maar worden zij bovendien verrijkt met talloze gegevens aan biografische achtergronden. Naast de directe nabestaanden en geïnteresseerden kunnen onderzoekers hier terecht voor wetenschappelijke doeleinden.
De stichting tracht haar doel te bereiken onder meer: * door het verder (doen) ontwikkelen, promoten en dagelijks onderhouden van de website; * door het bieden aan nabestaanden van de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen op de website; * door het ondersteunen of initiëren van initiatieven met betrekking tot het verzet.“
Al deze diensten worden door mijzelf uitgevoerd op vrijwillige basis. Daar zijn natuurlijk wel de nodige kosten aan verbonden die ik tot op heden voor eigen rekening neem. Mijn basis inkomen is slechts gebaseerd op een WAO uitkering wegens de ziekte Multiples Sclerose. Om van S.N.V. een permanent en belangrijk succes te maken is uw financiële bijdrage zeer welkom, hoe klein het bedrag het ook mag zijn. Alle kleine beetjes helpen!
Stichting Neerlandsch Verzetsmonument is gevestigd te Hallum
KvK nr: 70696373
Hartelijk dank voor uw aandacht,
Dimitri Gazan
Gebruik de sneltoetscombinatie om snel te zoeken in de lijst:
Legenda:
- GL1 ‧ Oorlogsslachtoffers West Betuwe
- GL2 ‧ Verzetswerk Winterswijk
- GL3 ‧ Verzet in Dieren/Laag-Soeren/Spankeren
- GL4 ‧ Verzetsactiviteiten in Otterlo
- GL5 ‧ Het verzet in Rheden
- GL6 ‧ Velperplein 33: Arnhemse afdeling van de LKP
- GL7 ‧ Nijmeegs verzet zichtbaar in straten, 'Het Nijmeegs verzet zichtbaar maken'
- GL8 ‧ Elburg in oorlogstijd; Verzetsgroep Old Putten, In memoriam Frits Kroese (1924-2020)
| A |
Abrahamse, Simon ‧ GL1
Ackerstaff, Aggeus Marinus Johan ‧ GL3
Alebeek, Maria Antonia Allegonda Wilhelmina (Riet) 07-02-1914 's-Hertogenbosch – 19-10-1999 Amsterdam ‧ GL7
Al in augustus 1940 verspreidde ze in Nijmegen op eigen houtje de Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen, later werd dat Het Parool dat ze tot in België bezorgde. Ook verzamelde ze inlichtingen en koerierde ze voor de groep Boerrigter. Voorts introduceerde ze samen Jan Bottema Natura in Nijmegen; een ondersteuningsfonds voor families en nabestaanden van verzetsdeelnemers en onderduikers. En verder deed ze van alles: hulp aan parachutisten, onderduikers etc. In december 1943 werd ze gearresteerd en kwam ze in kamp Vught. Haar veroordeling leidde tot een lange tocht door Duitse strafgevangenissen waaruit ze in maart 1945 vrijkwam.
_ Nijmeegs verzet zichtbaar in straten •
As, Fier van ‧ GL1
| B |
Baarschers, Hendrik (Henk) ‧ GL2
Bachenheimer, Theodore Hermann (Ted) ‧ GL1
Baker, Peter ‧ GL1
Baud, jhr.ir. Hendrik Maximiliaan (Henk) ‧ 16-12-1921 Den Haag (ZH) - 22-02-1972 Baarn (UT) ‧ GL8
Beekhuizen, fam. -- van ‧ uit Beesd ‧ GL1
Beermann, dr. Victor Antonius Maria (Vic) 18-11-1915 Nijmegen - 2000 ‧ GL7
(m | 109 | Christofoor; voor God en Vaderland | IJsselstein)
Historicus Vic Beermann heeft gestudeerd in Nijmegen en werd later docent aan de RHBS (Rijks Hogere Burger School) in Zaltbommel ca 1940-1942 (docent geschiedenis en politieke wetenschappen). Wordt actief voor de Nederlandsche Unie en blijft na het verbod op deze politieke eenheidsbeweging geëngageerd en kritisch over het verloop van de bezetting. Uit de kring van de NU groeit een netwerk dat zich bezighoudt met clandestiene meningsvorming en hulp aan onderduikers. In de tweede helft van de bezettingstijd ontwikkelt Beermann zich tot een belangrijke organisator en inspirator van verzetskranten en onderduikhulpverlening in Nijmegen. Werkte mee aan het illegale tijdschrift Christofoor. Deed ook redactiewerk voor Je maintiendrai
_ biografisch woordenboek Gelderland • Je maintiendrai : berichtenblad 24-02-1945 • Je maintiendrai, Vrij Nederland, Christofoor 09-12-1944 • De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad 09-08-1957 • Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant 08-01-1941 • Oorlogsdoden Nijmegen • Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant 08-01-1941 • Verkenning van het verzet in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog • NRC Handelsblad 28-09-1977p; officier in de Orde van Oranje Nassau • Nijmeegs verzet zichtbaar in straten •
Beest, Jacobus (Co) van ‧ GL1
Bergh, pastoor -- van den ‧ uit Buren ‧ GL1
Bettink, Johan ‘Jo’ ‧ GL4
Beumer, Jas ‧ GL4
Bezooijen, Hendrik van ‧ GL1
Biessels, Ferdinand Hubertus 30-09-1902 Nijmegen - 28-03-1974 Nijmegen ‧ GL7
Directeur van Swift schoenenfabriek in Nijmegen en actief als beheerder van het Fonds Bijzondere Noden dat was bedoeld om financieel hulpbehoevende (katholieke) Nijmegenaren te ondersteunen. Hij stond in die hoedanigheid financieel garant voor hulp aan onderduikers en organiseerde samen met andere 'bankiers van het verzet' – onder wie Jules Moormann – de financiële slagkracht van de ontluikende Nijmeegse verzetsorganisatie. Speelde als directeur een dubbelrol: terwijl hij zijn bedrijf gaande hield en zich in het openbaar waar nodig schikte of tot de bezettende macht richtte, probeerde hij personen van tewerkstelling en deportatie te behoeden, onder wie een joods meisje dat hij opnam in zijn gezin.
Biessels-Weert, Bertha Henriëtte Alida ‧ GL7
Had samen met haar echtgenoot Ferdinand Biessels een joods meisje in onderduik
Bijnen, Johannes Arnoldus van ‧ GL5 ‧ GL6
Bode, Nicolaas Tialling (Nico) de ‧ GL5
Boer, Jouke de ‧ GL1
Boerrigter, drs. Johannes Herman Jacobus (Dick)
13-02-1906 Djokjakarta (Ned.Ind.) - 09-07-1942 Fort Rhijnauwen ‧ GL7
Boerrigter wilde zich inzetten voor de Nederlandsche Unie, maar was vanaf september 1940 als initiator en organisator actief voor de Nijmeegse afdeling van de paramilitaire verzetsgroep Oranjewacht, een soort clandestiene burgerwacht en voorloper van de Ordedienst. Begin 1941 werd hij gearresteerd en kwam in het Oranjehotel en werd aanvankelijk veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Dit vonnis werd in juli 1942 omgezet in de doodstraf en ten uitvoer gelegd.
Boon, Job ‧ GL1
Bosman, W.W.A. ‧ GL5
Bouwman, Leendert ‧ GL1
Boven, Chris ‧ GL3
Brendel, Egbert Jacob (Ep) 30-12-1913 ?? - 25-12-1985 Arnhem ‧ GL7
Was samen met zijn echtgenote An Jansen actief binnen de verzetsgroep van de SDAP. Ze boden hulp aan ondergedoken Joden - en namen ook zelf een Joods kind in huis - en werkten voor het illegale blad Vrij Nederland.
Brendel-Jansen, Johanna Geertruida (An)
‧ 07-07-1915 Arnhem - 19-11-1944 Ravensbrück (DE) ‧ GL7
An Brendel-Jansen bood hulp aan ondergedoken joden en werkte ook voor het illegale blad Vrij Nederland. Naast zijzelf (postuum) heeft ook haar echtgenoot Egbert Jacob Brendel (Ep) (1913-1985) het Verzetsherdenkingskruis mogen ontvangen.
_ Gedenkboek VHK p.86 • Oorlogsdoden Nijmegen • Commissie komt met voorstel straatnamen en locaties Nijmeegs verzet •
Bresser, Paul ‧ GL6
Breukink, Marius ‧ GL3
Brittijn, Piet ‧ GL2
Bronk, Jakobus Gijsbertus ‧ GL1
| C |
Campman, Pater Johannes Hermanus ‧ GL5
| D |
Daalen, Toon van ‧ GL5 ‧ GL6
Delden, Jan van ‧ GL8
Derksen, Jan Hendrik ‧ GL1
Deuss, Albert J.P. ‧ GL5 ‧ GL6
Dishoeck, Eduard (Ed) van ‧ GL8
Dobbe, Theodorus (Theo)
19-03-1901 Amsterdam - 05-09-1944 Dieren ‧ GL5, 7
Was al vanaf zomer 1940 illegaal actief in westelijk Nederland. Opereerde In 1943 en 1944 vanuit Arnhem en Nijmegen. Richtte vanuit Nijmegen diverse knokploegen (KP) in Zuid-Nederland op, waaronder de Nijmeegse KP. Deze KP ondernam, veelal onder zijn leiding, in 1943 en 1944 diverse overvallen op distributiekantoren, bevrijdingsacties van gevangen genomen verzetsdeelnemers en liquidaties van infiltranten en verklikkers. Theo Dobbe werd op 5 september 1944 in Arnhem gearresteerd en neergeschoten bij een vluchtpoging.
_ Wikipedia • archiefkaart • gesprek met Mevr. Jaspers-Dobbe •
Docter, Henk ‧ GL8
Duijf, Arie Jacobus Johan den ‧ GL1
Duijf-de Jong, Neeltje (Nel) ‧ GL1
Duren, Albert van ‧ GL1
| E |
Ebbens, Fekko Jans ‧ GL1
Eijck van Heslinga, Simon van ‧ 17-05-1917 Leeuwarden (FR) ‧ GL8
Eijck van Heslinga, Wim van ‧ GL8
Ewijk, Gerrit van ‧ GL1
| F |
Filius, Pieter ‧ GL1
Fraanje, ds. Jozias
‧ 20-10-1878 Biezelinge (ZL) - 03-09-1949 Barneveld (GL) ‧ p.t.o. Barneveld (GL) ‧
De Barneveldse predikant van de gereformeerde gemeente ds. Fraanje zorgde soms voor onderdak voor onderduikers en preekte een enkele keer voor een groep onderduikers op boerderij Oud-Schothorst van de familie Folmer in Lunteren.
_ Digibron 28-04-2001; Naast buigen onder de roede ook verzet • Wikipedia • De Veluwnaar; foto •
Frohn, Christiaan Ferdinand Frans ‧ GL1
| G |
Ganzeman, Huibert Jacob ‧ GL1
Gelsing, Gertrudis Hendrina Jacoba Godefrida (Truus)
‧ 29-02-1920 Druten (GL) - 21-03-2007 Nijmegen (GL) ‧
Truus woonde nog thuis en werkte vanaf half juni 1941 op het distributiekantoor in Elst. Half 1943 werd ze daar hoofd van de uitreikingsploeg en was verantwoordelijk voor de vervalsing van bonkaarten. Tussen juli en eind 1943 werd de hele verzetsgroep van 18 personen opgerold onder wie de Nijmegenaren Gerard Hoes, Jos Rutten en Thijs Treffers. Truus was de enige vrouw. Via Vught is ze in september 1944 overgebracht naar Ravensbrück en vervolgens naar het Agfa Kommando, een buitenkamp van Dachau. In mei 1945 is ze teruggekeerd; 10 van de 18 gearresteerden hebben de kampen niet overleefd.
_ Gedenkboek VHK p.111 • Nijmeegs verzet zichtbaar • Collectie Gelderland; Verzetsvrouw in de Betuwe •
Gerver, Hans ‧ GL1
Gerver, Jan Willem ‧ GL1
Gessel, W.H. van ‧ GL3
Geuns, Ernest George van
‧ 28-02-1889 Soerajbaja (NOI.) - 21-07-1944 Leusden (UT) ‧
Van Geuns verspreidde illegale bladen en behoorde tot de Nijmeegse Vrij Nederland-groep. Driemaal is hij gearresteerd. Ook probeerde hij zijn zoon Jean René naar Engeland te laten overzetten.
_ bevolkingsregister D'Haag • OGS • Oorlogsdoden Nijmegen • Nijmeegs verzet zichtbaar in straten •
Geuns, Jean René van
‧ 06-03-1924 Den Haag - 20-02-2021 Brooklyn, New York (VS) ‧
Jean helpt mee met het verspreiden van anti-Duitse pamfletten, gooit ruiten in en sticht brandjes bij mensen die collaborateurs zouden zijn en schildert het “V”-teken op muren. Mede met behulp van zijn vader Ernest probeert hij af te reizen naar Frankrijk, in de hoop via Spanje naar Engeland te komen om zich aan te sluiten bij het Nederlandse leger. Die poging strandt. Zoon van verzetsman Ernest George van Geuns (1889-1944)
_ bevolkingsregister D'Haag • AD 02-05-2019; Verzetsman Jean van Geuns 95 woont al jaren in VS: 'Niets is beter dan Nederland' • Oorlogsdoden Nijmegen • hystoriek.net • in memoriam •
Gram, Piet de ‧ GL1
Groot, Paul de ‧ GL3
Gunnink, Klaas ‧ 20-06-1904 Ruinerwold (DR) - 15-07-1986 Bilthoven (UT) ‧ GL2
| H |
Haarlem, -- van ‧ GL1
Hartman, ir. Alexander Cornelis Antoine (Alex) ca.1895 Amsterdam (NH) - 27-11-1959 Rheden (GL) ‧ GL5 ‧
In het gebouw op de Utrechtsestraat 85 was ook de centrale van een eigen telefoonnetwerk van de PGEM. Doordat de Duitsers hiervan niet op de hoogte waren, kon het jarenlang door het verzet gebruikt worden om berichten door te geven. De leider van dit telefoonnetwerk, Ir. Alex Hartman, zat bij de Arnhemse afdeling van de LKP. De Duitsers werd op de mouw gespeld dat de telefoonautomaat voor dit telefoonnetwerk van groot belang was voor de elektriciteitsvoorziening. Dat was een sterk punt en vanaf dat moment mochten de telefoontechnici nog in Kraton komen. Zo kon het verzet haar berichten doorgeven.
Hartog, Aart Jacob den ‧ GL5
Hasselman, Hendrik Dirk Stephaan ‧ GL1
Havinga, Jan ‧ GL1
Hedel, Albert August Wilhelm Johan van 22-03-1895 Amersfoort – 05-06-1966 Eindhoven ‧ GL7
Spoorwegingenieur en in die hoedanigheid vanaf zijn stationering in Nijmegen actief als organisator en doorgeefluik voor verzetsnetwerken in de stad. Was actief bij de verspreiding van verzetskranten, verzamelde inlichtingen en was uiteindelijk als lid van de Ordedienst betrokken bij de bevrijding van het Nijmeegse station, dat hij van binnen en buiten kende.
Heemstra, barones Cathérine Jeanne Antoinette van ‧ later Baud-van Heemstra ‧ 19-05-1909 Zutphen (GL) - 28-03-1996 ‧ GL8
Heiser, Peter C. ‧ GL6
Hogerland, Coenraad Jan 06-07-1899 Arnhem - 12-08-1977 Sneek ‧ GL7
Voormalig beroepsmilitair en al vroeg tijdens de bezetting actief betrokken bij het verzamelen van inlichtingen ten behoeve van de geallieerden. Verzamelde een aantal getrouwen om hem heen en vormde zo een inlichtingennetwerk dat onder de naam Groep Hogerland werd gedocumenteerd na de oorlogsjaren. Besloot om gehoor te geven aan de oproep van de bezettende macht om alsnog als beroepsmilitair in krijgsgevangenschap te gaan. Zijn inlichtingennetwerk hield daarmee in naam op te bestaan in 1942. Van de exponenten van het vroege militaire verzet overleefde hij in tegenstelling tot velen van zijn medestanders de oorlogsjaren omdat hij niet werd gearresteerd en ter dood veroordeeld.
Holthe, jhr. Christiaan van ‧ 19-12-1903 Den Haag (ZH) - 17-04-1945 Ravensbrück (DU) ‧ GL1
Hooft, dr Willem Jozias van der 18-11-1907 Waterlandkerkje - 27-10-1990 Leusden ‧ GL1
Gedurende de bezetting was hij arts in Beesd en heeft hij hulp en verzorging verleend aan onderduikers, joden en piloten. Ook was hij betrokken bij verscheidene sabotageactiviteiten. Zo maakt hij met bijvoorbeeld springladingen onklaar worden met hulp van injectienaalden en waterstofperoxide waar hij als arts over beschikte. Tevens was Willem Jozias van der Hooft betrokken bij de distributie van bonkaarten en heeft hij spoorweg werknemers uitbetaald ten tijde van de spoorwegstaking.
Houtman, Jan ‧ GL1
Hövell van Wezeveld en Westerflier, baron Jozef Felix Henri Maria (Jos) van
12-01-1919 Maastricht - 04-01-1945 Hamburg ‧ GL7
In 1940 begonnen aan een rechtenstudie in Nijmegen en in 1942 clandestien gekozen tot preses van het inmiddels op last van de bezettende macht ontbonden studentencorps Carolus Magnus. Vanaf 1942 actief in het lokale en landelijke studentenverzet (Raad van negen). Maakte samen met Marius van Beek, Anton Fredericks, Vic Roothaan en Gerard Jansen op de Haar een begin met het organiseren en voorbereiden van verzetsacties. Verkeerde vanaf midden 1943 elders in Nederland en raakte betrokken bij de organisatie van het Nationaal Comité van Verzet.
| I/J |
Jansen, Jan ‧ GL2
Jong, Fré de ‧ GL1
_ Mijn Gelderland; Getuigen van de oorlog •
| K |
Kalkhoven, Sebastianus Adrianus Theodrus Jakobus ‧ GL1
Kappers, Cornelis Hendrikus (Kees) ‧ 25-07-1916 Winterswijk (GL) - 05-09-1944 Buchenwald (DU) ‧ GL2
_ OudWinterswijk •
Klinken, J.J. van ‧
De Barneveldse predikant van de gereformeerde gemeente ds. Jozias Fraanje (1878-149) zorgde soms voor onderdak voor onderduikers en preekte een enkele keer voor een groep onderduikers op boerderij Oud-Schothorst van de familie Folmer in Lunteren. De bekende Zeeuwse ouderling Van Klinken -die enige tijd als evacué op de Veluwe was ondergebracht- las regelmatig een preek voor deze onderduikerskerk.
_ Digibron 28-04-2001; Naast buigen onder de roede ook verzet •
Kloot-Meyburg, M.J. van der ‧ GL3
Knap, Henri Alexis Anne Reinier ‧ GL5
Koenen, Wim ‧ GL2
Koens, Jan ‧ GL5
Koeverden, Johannes Hermanus Wilhelmus van ‧ GL1
Kok, Wilhelmus (Wim) ‧ GL3
Konijnendijk, Jan ‧ GL1
Koot-Honders, Elizabeth
‧ 21-02-1910 Maurik (GL) - 08-03-1943 Auschwitz (PL) ‧
Elizabeth bracht in Utrecht het kerkblad De Wachttoren rond, tot ongenoegen van haar man. Lidmaatschap van de Jehova’s Getuigen was verboden door de Duitsers, die dit kerkgenootschap de Vereeniging van Bijbelvorschers noemden.
_ Namenlijst gevangenen Oranjehotel •
Kort, Hennie ‧ 22-09-1921 Winterswijk (GL) - 26-12-1944 te Neuengamme (DU) ‧ GL2
_ Oudwinterswijk •
Kossen, Johannis (Jan) ‧ GL1
Kouw, Jan ‧ GL1
Kroese, Frederik Willem (Frits) ‧ 08-05-1924 Zwolle (OV) - 26-11-2020 Naarden (NH) ‧ GL8
Kruijff, ir. Pieter ‧ GL3, 5, 6
Kruisselbrink, Barend Willem ‧ 13-09-1909 Winterswijk (GL) - 03-04-1979 Schmithers (CAN) ‧ GL2
_ OudWinterswijk •
Kuipers, Eppo ‧ GL2
Kuipers-Rietberg, Helena Theodora (Riek)
26-05-1893 Winterswijk (GL) - 27-12-1944 Ravensbrück (DE) ‧ GL2
Tante Riek begon haar verzetswerk door twee Joden in huis te nemen en andere Joodse onderduikers elders onder te brengen. Steun kreeg zij van haar echtgenoot Pieter Heijo Kuipers (1892-1978), die zelf de Achterhoek introk om onderduikers onder te brengen en gevluchte krijgsgevangenen verder te helpen. In november 1942 kwam ze in contact met ds. Frits Slomp en zette met zijn hulp een nationaal netwerk van plaatselijke commissies op. Hieruit ontstond de grootste verzetsorganisatie in Nederland: de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de daaraan sinds augustus 1943 verbonden Landelijke Knokploegen (LKP).
_ Het Parool 28-05-1993; Een voortdurend zoeken naar schuilplaatsen • Wikipedia •
Kwint, Jan Willem ‧ GL1
| L |
Lakerveld, Gijsbert ‧ GL1
Lamers, Leonard (Leo) ‧ GL1
Lange, H. de ‧ GL5
Leeuwen, Hennie van ‧ GL8
Lelieveld, Wim ‧ GL2
Leusink, Henk ‧ GL1
Lievense-van Herwaarden, Johanna Henrietta (Jet) ‧ GL1
| M |
Meerten, Johan Antonie Leo Jan van ‧ GL1
Meijden, Jan van der ‧ GL4
Merkens, Hans ‧ GL1
Montfroy, Henk J. (Harry) ‧ GL5
Moormann, Frans Rudolf 11-07-1922 Nijmegen - 02-02-1998 Mook ‧ GL7
Moormann, Julianus Georg Marie (Jules) 24-05-1889 Goor - 08-05-1974 Lent ‧ GL7
Moormann, Julius Ferdinand (Jules) 12-04-1924 Nijmegen - 17-05-1944 Amsterdam ‧ GL7
Moormann, Maria Juliana Theodora (Riet) 27-02-1921 Maastricht - 16-05-2006 Nijmegen ‧ GL7
Moormann, Wolfram Carel 13-11-1925 Nijmegen - 16-01-1947 Vught ‧ GL7
Moormann-Haas, Lucie Bernardine Josephine (Lucie) 01-04-1890 Arnhem - 18-01-1974 Lent ‧ GL7
Riet, Frans, Jules en Wolfram namen samen met hun ouders Jules sr. en Lucie deel aan activiteiten die in de ogen van de bezetter werden gerekend tot het verzet. In de beginjaren van de oorlog zette hij Jules sr. zich samen met zijn gezinsleden in voor de Nederlandsche Unie, later raakten de kinderen Riet, Frans en Jules afzonderlijk en gezamenlijk betrokken bij de hulp aan onderduikers (Riet), uit Duitsland clandestien terugkerende tewerkgestelden (Frans en Riet) en het gewapende verzet (Jules). Wolfram probeerde Engeland te bereiken, maar werd opgepakt. Hij wist met behulp van zijn broer Frans te ontkomen en dook onder. Als Jules Moormann jr. na een mislukte overval wordt gearresteerd, besluit de bezettingsmacht zijn vader, moeder en de thuiswonende kinderen Riet, Lucie en Paul op te pikken en in Kamp Vught vast te zetten. Zoon Jules wordt ter dood veroordeeld en geëxecuteerd, de andere gezinsleden komen nog gedurende de bezetting vrij.
Mourik, Johan Pieter (Han) van ‧ GL1
| N |
Niemeijer, Geert ca.1914 Nijmegen - 19-03-1968 Schiedam ‧ GL7
(m | 478 | De nieuwe wijnzak; leidraad tot verdieping van het staatsburgerlijk denken | Amsterdam)
Niemeijer was onderwijzer te Nijmegen en was al vroeg illegaal actief in het schoolverzet. In 1942 medewerker LO en was hij lid van de Nijmeegse Trouw-groep. In 1944 was hij mede-oprichter van het verzetsblad De Nieuwe Wijnzak. Tevens was hij rechterhand van de commandant van de OD in Nijmegen. Na de bevrijding werd hij medewerker van het Nationaal Instituut.
_ huwelijksakte • Het woord als wapen. Keur uit de Nederlandse ondergrondse pers 1940-1945 • Het Verborgen Front p.723 • overlijdensadvertentie • Commissie komt met voorstel straatnamen en locaties Nijmeegs verzet •
Nieveldt, Mr. H.van ‧ GL5
Nijland, Gerda ‧ GL2
Nool, Evert ‧ GL1
Numan, Gijsbert Jan (Gijs) ‧ GL5
| O |
Oever, Nico van den ‧ GL6
Oltmans, Pieter Martinus ‧ GL1
Ommeren, Matthijs van ‧ GL1
Oosterlee, Piet ‧ GL1
Oskamp, ds Adr. ‧ GL5
Oyen, Andreas J.A. van ‧ GL1
| P |
Penraad, fam. -- ‧ uit Rijswijk ‧ GL1
Penseel sr., Johannes (Johan) ‧ GL5, 6
Penseel jr, Johannes ‧ GL6
Penseel, Marinus ‧ GL6
Pessink, Bartus (Bart) ‧ GL5
Peters, Gradus Ignatius ‧ 30-08-1883 Brummen (GL) ‧ GL3
Peters, Nellij Anna Maria (Nel) 10-02-1912 Nijmegen - 24-11-2004 Nijmegen ‧ GL7
Via de Vught-actie (zomer 1943) raakte Nel betrokken bij de groep Poelen, koerierde onder meer voor het blad Christofoor en bracht piloten onderdak. Toen veel verzetsdeelnemers na de mislukte aanslag op Ederveen in september 1943 moesten onderduiken zette ze samen met Jan Dijker het Nijmeegse verzet weer op poten en werd ze topvrouw in het Nijmeegse verzet: als duikinspectrice was ze samen met vier anderen eindverantwoordelijk voor alle duikactiviteiten in Nijmegen en omgeving waarbij inbegrepen contacten met de knokploeg. Aan het eind van de oorlog moest ook zij onderduiken.
Plantagie, ds. Gerrit Christiaan Hendrik
13-12-1897 Arnhem - 23-03-1945 Dachau ‧ GL3
In Dieren is ds. Plantagie met het eigenlijke LO werk begonnen. Hij verborg onderduikers en verspreidde illegale blaadjes. In de nacht van 20 op 21 januari 1944 werd hij gearresteerd en via de koepel in Arnhem, het Oranjehotel in Scheveningen en Vught naar Oranienburg (Sachsenhausen) met andere predikanten naar Dachau getransporteerd.
Poelen, Adof Hendrik (Dolf) 13-05-1904 Mook en Middelaar - 01-05-1983 Nijmegen ‧ GL7
Poelen-Hendriks, Anna Gerarda Maria Elisabeth (An) ‧ 20-01-1903 Gendt - 12-03-2002 Nijmegen ‧ GL7
Dolf en An Poelen engageerden zich vanuit hun drogisterij aan de Daalseweg voor de eenheidsbeweging van de Nederlandsche Unie en speelden vervolgens een rol in de ontluikende Nijmeegse verzetsbeweging in katholieke kring. Ze waren betrokken bij de verspreiding van berichten, verzetskranten en pamfletten, maar vooral als organisator actief voor de onderduikhulp zoals die vanaf 1943 in Nijmegen op semiprofessionele wijze van de grond kwam.
_ U.S. NAII List of Dutch Helpers; Adolf Hendrik Poelen • De brug Nijmegen; 12-02-2020 - Nijmeegs verzet zichtbaar in straten •
Pol, Arie Gerrit Willem van der ‧ GL1
Post, fam. p.t.o. Bunschoten ‧ GL1
Post, Henk ‧ GL1
| R |
Rambonnet, Henri Elisa (Han) ‧ 04-07-1923 Rockanje (ZH) - 24-12-2004 Rockanje (ZH) ‧ GL8
Rambonnet, Nicolaas Samuel (Niek) ‧ 31-01-1921 Rockanje (ZH) - 13-04-1945 Heerde (GL) ‧ GL8
Rap, Jannes ‧ GL4
Reinders, Bernard (Ben) ‧ GL3
Reinders, Jurrien (Juut) ‧ GL3
Ridder, Koos de ‧ GL1
Rodriguez, Jozef Marius
05-03-1900 Parimaribo - 21-07-1944 Amersfoort ‧ GL7
Via oud-KNIL'ers raakte hij bij het verzet betrokken. In de nacht van 29 op 30 juni 1944 werd hij gearresteerd als lid van de Vrij Nederlandgroep van Ernest van Geuns, wegens het verspreiden van illegale bladen. Daarnaast zou hij radioberichten uit Londen hebben opgevangen.
_ Commissie komt met voorstel straatnamen en locaties Nijmeegs verzet • Erelijst •
Roelofsen, Paul Peter ‧ GL5
Roos, dhr. -- ‧ uit Ingen-Maurik ‧ agent van de politie ‧ GL1
Ruizendaal, Kees ‧ GL5
| S |
Sambeek, Cornelus (Kees) van 03-11-1921 Nijmegen - 04-04-1945 Gemen (Dld) ‧ GL7
Kees van Sambeek was vanaf 1943 actief voor het LO-LKP-netwerkverband in het Land van Maas en Waal. Hij trad op als districtsleider en organisator van de onderduikhulp en knokploeg Maas en Waal. Op zijn instigatie sloten groepen uit de Achterhoek zich aan, waardoor er een wijdverspreid netwerk ontstond.
Scholtus, ds -- ‧ p.t.o. Tiel ‧ GL1
Scholten, Eibert ‧ 1921 ‧ GL8
_ Verzetsgezin Scholten in Oostendorp •
Scholten, Henk ‧ 06-05-1927 Oostendorp (DR) ‧ GL8
_ IN MEMORIAM HENK SCHOLTEN • Verzetsgezin Scholten in Oostendorp •
Scholten, Jacob ‧ 1924 ‧ GL8
_ Verzetsgezin Scholten in Oostendorp •
Scholten, Jan ‧ 1918 ‧ GL8
_ Verzetsgezin Scholten in Oostendorp •
Schone, Henk ‧ GL3
Schuttinga, Klaas ‧ GL6
Siebrands, Gerbrand Hendrik Christiaan Frederik ‧ GL1
Slomp, ds. Fredrik (Frits)
05-03-1898 Ruinerwold - 13-12-1978 Vaassen ‧ GL3
Aan Duitse joden die, na de Reichskristallnacht van november 1938, steeds vaker illegaal de Nederlandse grens overkwamen, verleende Slomp hulp bij het vinden van een onderkomen. Een schuiladres zocht hij ook voor Rijksduitsers uit Heemse die in 1941 weigerden hun dienstplicht in de Wehrmacht te vervullen. Slomp was immers niet anti-Duits, maar anti-nazi. Daarnaast riep hij tijdens de bezetting op velerlei wijze op tot verzet tegen de bezetter, onder meer op illegale bijeenkomsten van de door de Duitsers verboden Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en het Christelijk Nationaal Vakverbond.
Smit, Arie ‧ GL1
Spijkstra, Tjerk 13-01-1914 Suameer - 14-06-1991 Nijmegen ‧ GL7
Spijkstra-Bruijn, Elisabeth (Lies) 16-02-1913 Koog aan de Zaan - 24-08-1999 Nijmegen ‧ GL7
Tjerk en Lies raakten betrokken bij de hulp aan onderduikers via Tjerks werk als portier/conciërge bij het Arbeidsbureau aan de Ridderstraat. Spijkstra kon vanuit die positie ondermijnend werken. Hij verzamelde inlichtingen, hielp personen aan de juiste papieren en gaf advies over hoe Nijmegenaren aan de keuring konden ontsnappen. Vanwege zijn banden met het netwerk rondom Poelen werd hij na september 1943 gearresteerd. Na zijn arrestatie zette Lies op eigen kracht die activiteiten voort: ze voorzag 'hun' onderduikers van bonkaarten en financiën en zocht onderduikadressen voor hen.
Springer, Piet de ‧ GL1
Straalman, Berend ‧ GL5
| T |
Tjalkens, Jan ‧ GL5
Tolhuisen, Albertus Hendrikus Hettingar ‧ GL1
Top, Bertie (Betty) ‧ GL8
| U |
| V |
Veen, Bernard ‧ GL1
Vermeulen, Aart Cornelis ‧ GL1
Vermeulen, Hendrik Pieter (Henk) ‧ GL1
Versteeg, Jochem Adam ‧ GL5
Visser, Marinus Adrianus ‧ GL1
Vries, G.H. de ‧ GL3
Vries, Ulco de ‧ 26-09-1896 Leeuwarderadeel (FR) - 23-07-1960 ‧ GL8
Vries, Wilhelmus de ‧ GL1
| W |
Weert, Jacobus Johannes de
10-04-1921 Zundert - 05-09-1944 Vught ‧ GL7
(m | 124 | Het contra signaal; sol iustitiae, illustra nos! | Den Haag)
Hij verbleef tot begin 1943 in Nijmegen, en had zich gespecialiseerd in het vervalsen van alle mogelijke documenten ten behoeve van de illegaliteit. Illegale naam: Zwarte Jacques, Victor of Vick. Hij kreeg in Den Haag de functie van hoofd van de landelijke illegale Falsificatiecentrale van de LO.
Op 29 maart 1943 werd hij gearresteerd en op 5 september 1944 in Kamp Vught gefusilleerd.
_ Oorlogsgravenst. • NM Kamp Vught •
Wiepkema, ds -- ‧ p.t.o. Tiel ‧ GL1
Wildschut, Lambertus 15-09-1916 ‘s-Hertogenbosch - 18-10-1986 Veghel
Will, Peter
21-08-1896 Schoonhoven - 24-04-1945 Neuengamme (Dld) ‧ GL7
Al in de dertiger jaren waarschuwde de gereformeerde Peter Will tegen de nationaal-socialistische ideologie. Na mei 1940 hielp hij mensen die wilden ontsnappen aan de verplichte arbeidsinzet in Duitsland. Peter Will verspreidde de illegale krant Trouw, verzorgde onderduikers, verleende hulp aan gestrande geallieerde vliegers en was betrokken bij spionage-activiteiten, waarbij hij deel uitmaakte van de radiogroep van de organisatie van kapitein Hogerland.
_ Oorlogsdoden Nijmegen • Trouw 11-11-1950: Opper Wiebe bracht rouw in honderden gezinnen • OGS •
Wilterdink, Jan Berend ‧ 01-03-1892 Kotten (GL) - 01-06-1949 Hengelo (OV) ‧ GL2 ‧
_ OudWinterswijk •
Wit, ds -- de ‧ GL1
Witteveen-van Gaalen, wed. Henriette Petronella Antonia 21-05-1893 Grave - 02-07-1967 Nijmegen ‧ GL7
Ze bedreef openlijk propaganda voor het Vorstenhuis en Oranje. Zo hing, ook tijdens de bezetting, op Koninginnedag (31 augustus) de rood-wit-blauwe vlag uit. In haar hotel troffen tijdens WO2 eerst leden van het studentenverzet elkaar en later ook van andere verzetsgroepen. Daarnaast bood ze onderdak aan onderduikers.
Wonnink, Frederik Antonij ‧ GL1
| X/Y |
| Z |
Zanten, Johannes (Jo) van ‧ GL1
Zee, Jan van ‧ GL1
Zeemering, Arend ‧ GL1
Zimmerman, W.Th ‧ GL5
Zuidgeest, P. ‧ GL5
Zwet, Willem Gijsbertus van ‧ GL5
Project status:
Update: 05-12-2024
Start project: 05-09-2019
Namen totaal: 186
Maker project: Dimitri Gazan
contact: info@neerlandschverzetsmonument.nl