

De Groep Albrecht ontstond nadat Henk de Jonge op 11 maart 1943 onder de codenaam 'Albrecht' in het Drentse Hooghalen gedropt werd. Hij was als geheim agent naar het door de Duitsers bezette Nederland gezonden door het Nederlandse Bureau Inlichtingen in Londen. De Jonge had een tweeledige taak maar geen specifieke requirements (inlichtingen-behoeften). De tweeledige taak bestond uit:
Daarnaast streefde De Jonge persoonlijk een (neven)invasie in het zuidelijk deel van Zuid-Holland na. Van het contact met het Nationaal Comité kwam weinig terecht, de nadruk kwam te liggen op het vergaren van inlichtingen. bron
Disclaimer: Dit project behandelt de gepubliceerde informatie over deze betrokkenen als objectieve verslaggeving van historische feiten.
Als initiator en producent van Stichting Neerlandsch Verzetsmonument (S.N.V.) doe ik inmiddels doorlopend onderzoek naar zo'n 40.000 verzetsstrijders. Het verzamelen van zoveel mogelijk bronnen zal het aantal namen in deze lijst niet alleen doen groeien, maar worden zij bovendien verrijkt met talloze gegevens aan biografische achtergronden. Naast de directe nabestaanden en geïnteresseerden kunnen onderzoekers hier terecht voor wetenschappelijke doeleinden.
De stichting tracht haar doel te bereiken onder meer:
Al deze diensten worden door mijzelf uitgevoerd op vrijwillige basis. Daar zijn natuurlijk wel de nodige kosten aan verbonden die ik tot op heden voor eigen rekening neem. Mijn basis inkomen is slechts gebaseerd op een WAO uitkering wegens de ziekte Multiples Sclerose. Om van S.N.V. een permanent en belangrijk succes te maken is uw financiële bijdrage zeer welkom, hoe klein het bedrag het ook mag zijn. Alle kleine beetjes helpen!
Stichting Neerlandsch Verzetsmonument is gevestigd te Enkhuizen
KvK nr: 70696373
Hartelijk dank voor uw aandacht,
Dimitri Gazan
Gebruik de sneltoetscombinatie om snel te zoeken in de lijst:
NB. Niet te verwarren met:
Twee voormalige leden van de rechtsradicale Groep Albrecht uit Dortmund zijn gisteren wegens illegaal wapenbezit, en overtreding van de wapenwet veroordeeld tot respectievelijk zes en een half en twee en een halfjaar gevangenisstraf.
bron: Nieuwsblad van het Noorden 18-07-1981; Extremisten veroordeeld
Dam, Leonardus Bartholomeus (Leo) van ‧ schuilnaam Louis
‧ 23-05-1917 Noordwijk-Binnen (ZH) - 05-09-1983 Noordwijk aan Zee (ZH) ‧
Met als schuilnaam „Louis” zat Van Dam in de Tweede Wereldoorlog in de groep „Albrecht” die in het voorjaar van 1943 startte met het vergaren van gegevens ten behoeve van de geallieerden. Volgens het comité verzetsherdenkingskruis verzamelde hij onder meer inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken aan de Noordzeekust en speelde de geallieerden gegevens toe van de Duitse troepenbewegingen tijdens de luchtlanding bij Arnhem in september 1944. Later diende hij nog in Noord-Duitsland als inlichtingen man voor de Engelsen.
_ De Volkskrant 08-09-1983; Verzetsman • overlijdensadvertentie • 1983 overleden •
Epen-Wanner, Christine Antonia van ‧ 05-08-1912 Wildon (OOST) - 05-09-2004 Hilversum (NH) ‧ A4
Als koerierster van een belangrijke militaire inlichtingengroep als zodanig op te treden in oostelijk Noord-Brabant. stelde haar woning beschikbaar voor alle koerierslijnen uit Limburg en zuidoostelijk Noord-Brabant. Lid van de Groep Albrecht.
_ Gedenkboek VHK p.106 • Defensie.nl; Dapperheidsonderscheidingen • het Verborgen front p.1124 • Annonce revue •
Hasselaar, Christina G.
‧ 09-08-1924 Venlo ‧
Gedurende de bezettingsperiode werkt Christina in Zevenaar als ambtenaar op het distributiekantoor en raakt zij als koerierster betrokken bij verzetsactiviteiten in Zevenaar en omgeving. Ze brengt als lid van de zogenaamde Groep Albrecht naast brieven en pakketjes met name mondelinge berichten over. Daarnaast is ze betrokken bij het in veiligheid brengen van neergestorte geallieerde piloten.
_ Trouw 04-05-2020; ‘Doodschieten of niet? Ik moest de doorslag geven’ • Steunpunt gastsprekers •
Hasselaar, Pieter 29-06-1893 Amerongen - 13-01-1974
Veldwachter en vader van Christina
_ online-begraafplaatsen • Trouw; ‘Doodschieten of niet? Ik moest de doorslag geven’ •
Update: 07-02-2021
Start project: 07-04-2020
Profielen toegevoegd: 11 / 71
Maker project: Dimitri Gazan
contact: info@neerlandschverzetsmonument.nl