

Juho Heikkinen Ancestors
Project that connects all Juho Heikkinen ancestors and descendants from the United States, Finland: Puolanka, Kuusamo, Liminka, Oulu, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Tyrnävä, Salla, Muonio, Kemi, Helsinki, Vantaa, Kempele, Ii, Yli-ii.
Projektiin kokoamme monista Heikkisten suvun jälkeläisistä oman projektin. Näin erotumme monista muista samannimisistä Heikkisistä.
Sukunimesi on saattanut muuttua vuosien kuluessa Heikkisestä esim. Meskus, Keskitalo, Tiitto ynm. Kaikki epävarmat suvustaan tietoiset, jotka jotenki muistavat tai ovat kuulleet olevansa Juho Heikkisen jälkipolvea, niin mukaan vaan. Suvun jäseniä on löytynyt tähän mennessä eri paikkakunnilta, Puolanka, Kuusamo, Liminka, Oulu, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Tyrnävä, Salla, Muonio, Kemi, Helsinki, Vantaa, Kempele, Ii, Yli-ii ynm. paikkakunnilta. Suku on laaja ja mielenkiintoinen.
Kaikki, jotka tietävät olevansa sukua, jälkeläinen tai kiinnostunut Juho Heikkisen -suvun jäsenistä niin liittykää joukkoon.
Liitetään kaikki löytyvät suvun jäsenet projektiin sekä tehdyt valmiit profiilit myös mahdollisten löytyvien lähdetietojen kera. Valokuvia ja muita dokumentteja voi lisätä, ja niitä myös toivotaan.
Heikkinen Juho 1580 - 1650 Oulujärven pitäjä, suku
Juho Heikkinen
Lähtöhenkilö, Kantaisä Juho Heikkinen
Syntynyt: noin 1580, Oulujärven pitäjä, Finland
Kuollut noin 1650 (62-77), Alasotkamo, Sotkamo, Finland
Lähisukulaiset: Puolisot: (Ei Nimeä) Talollinen. Alasotkamo, Sotkamo.
Bonde. Alasotkamo, Sotkamo, Finland.
Farmer. Alasotkamo, Sotkamo, Finland.
Talollinen ja ehkä uudisviljelijä Oulujärven pitäjästä. Juho syntyi noin 1580 ja oli elossa 1650. Vanhemmista tai puolison nimestä ei ole tietoa.
Lapsia: Pekka s. noin 1605. Heikki s. noin 1615.
Juho asui Sotkamon, myöhemmin tarkemmin Alasotkamon kylässä 1/2 manttaalin Pirttijärven talossaan. Juho on merkittynä verotuskirjoissa 1605-52 ja henkikirjassa vuoteen 1649. Sen jälkeen henkikirjassa ovat pojat Pekka ja Heikki. Juhon kuoleman jälkeen pojat jakoivat talon.
Sodan jälkeen tehtiin v.1605 ensimmäinen maakirja. Siitä ilmenee seuraavaa: talo on rakennettu tai kuntoutunut 6v. aikaisemmin. Manttaali on 1/4. Pellon määrä on vähäinen. Täysi-ikäisiä on mies ja nainen. Lehmiä 3.
Kesäkäräjät 1642: Juholla ja Simo Määtällä on kiistaa siitä, kummallako maalla eräs uudisraivio sijaitsee.
Samat käräjät: Juho tuomittiin maksamaan paltamolaiselle Mikko Juhonpojalle korvauksia rakentamisesta.
Lähde: Heikkisten suku, Kainuun Heikkiset, Heikkinen Juho (juh440). Kustantaja: Heikkisten Sukuseura ry, Kainuun osasto. Painopaikka: Kajaanin Kirjapaino. Kajaani 2006. 3. Painos.
Verohelpotus houkutteli savolaisia Kainuuseen
Kustaa Vaasa puolestaan halusi laajentaa asutusta ja niinpä hän ryhtyi 1500-luvun puolivälissä suosimaan asutustoimintaa Savosta Oulujärven erämaahan. Ensimmäiset merkit savolaisasutuksen vaiheista ovat vuodelta 1531. Tuosta ajasta ei ole tallessa asiakirjoja.
Muun muassa Heikkisten, Korhosten, Kemppaisten, Juntusten ja Moilasten suvut ovat asuneet täällä jo 1500-1600-luvulla.
REIJO HEIKKINEN.
– Sen sijaan vuonna 1552 Jaalankaan ja Melalahteen muutti kymmenittäin perheitä Savosta. Syynä oli heidän saamaa verohelpotus, mutta käytännössä he tulivat toisen valtakunnan alueelle ylittäessään Pähkisaaren rauhan rajan, mikä aiheutti rappasotia.
– Eli käytännössä venäläiset yrittivät hyökkäysten avulla ajaa heidät pois. 1580-luvulla Kainuun asukasluku väheni vainojen seurauksena ja 1590-luvulla asutusta käytännössä ei ollut ollenkaan. Kunnes rauha toi sotimiseen vakiintumisen, ja Kainuu liitettiin Ruotsiin.
Vuonna 1604 ryhdyttiin rakentamaan uudisasutuksen turvaksi Kajaanin linnaa ja se vaikutti siihen, että jälleen Savosta alkoi tulla uutta asutusta.
– Siitä asti Kainuu on savolaisen uudisasutuksen aluetta. Siitä on olemassa monia merkkejä, kuten murre. Myös Kainuun nen-päätteiset sukunimet viittaavat myös Savoon. Muun muassa Heikkisten, Korhosten, Kemppaisten, Juntusten ja Moilasten suvut ovat asuneet täällä jo 1500–1600-luvulla.
– Muikkuruoat ovat samanlaisia kuin Savossa ja leipäjuusto. Sepelvaltimotauti on perua Savon sydänmailta ja siirtynyt suvuittain, sanoo professori Reijo Heikkinen.
– Savolaisten ja lappalaisten välillä oli avioliittoja, jotka näkyvät edelleen kainuulaisten geeneissä.
Lähde: Yle uutiset 22.2.2016 päivitetty 23.2.2016 klo 11:27 Yle Uutiset
G. Dunkel -sukupuu
http://www.kolumbus.fi/geodun/YDNA/SNP-N-TREE-FIN.jpg
Tietoa, linkkejä sivuille tai muita vinkkejä, jotka liittyvät Heikkisiin, sukututkimukseen tai ovat Heikkisten tuottamia.
suomen-kirkkoja-ja-hautausmaita-hakemisto
Sukututkimuksen aloittaminen tuntuu joskus vaikealta jos ei tiedä mistä alottaa, Kokosin pienen tietopaketin sukututkimukseen.
Projekti peustettu/ aloitettu 17.12.2017