Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

  • Juuli Maria Mäenpää (1907 - 2002)
  • Antti Matinpoika Seppä (1851 - d.)
    Lappajärvi> vihityt, 1863-1885> sivu 40 21: vihityt 1873 / viitattu 27.10.2021 Lappajärvi> rippikirja, 1878-1887> sivu 621 518: Tarvola, Seppä / viitattu 27.10.2021. Lappajärvi - rippikirja, 188...
  • Kalle Antinpoika Seppä (1886 - 1960)
    Lappajärvi syntyneet 1885-1905 (MKO76-89) 1886 ; SSHY / Viitattu 22.11.2022. SSHY, Lappajärvi. Kaarle Antinpoika Seppä. s.15.03.1884. Lappajärvi rippikirja 1888-1893 (MKO133-153) Sivu 792 Tarvolan kyl...
  • Matias Vihtori Seppä (1918 - d.)
  • Vieno Seppä (1919 - d.)

Tervetuloa Lappajärven paikkakunta-projektiin!
Tämä on sukututkimussivusto Genin Lappajärvi - paikkakuntaprojekti. Kaikki paikkakunnalla asuneiden henkilöiden historiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita liittymään projektiin yhteistyöntekijöiksi. Projektiin voi lisätä Lappajärvellä syntyneitä, eläneitä, kuolleita tai muuten Lappajärvellä vaikuttaneiden henkilöiden profiileita sekä valokuvia ja dokumentteja. Seuraamalla projektia saat tietoa muutoksista projektin keskusteluissa, profiileissa, valokuvissa ja dokumenteissa.

Projekti on osa Pohjanmaa-projektia.
Projekteihin liittyminen: projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Lappajärven projektit

Tietoa paikkakunnasta

Lappajärvi on Suomen kunta, joka sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnan itäosassa Lappajärven pohjois- ja länsirannoilla ja saarissa.
Lappajärven rantaviivaa on kunnan alueella 124 kilometriä.
Lappajärven murre kuuluu Keuruun-Evijärven välimurteisiin, jotka ovat savolaismurteiden ryhmä Etelä-Pohjanmaan murteen itäpuolella ja ovat yhdistäneet länsi- ja itäsuomalaisia murreominaisuuksia siten, että ovat tulleet lähelle suomen yleiskieltä.
Lappajärvellä tapahtui Suomen suurin mitattu maanjäristys 17.2.1979. Järistyksen magnitudiksi mitattiin 3,8.
Kunnan tunnuslauseena toimii "Meteoriittikunta – avaruuden tuntua".

Historia

Ihminen saapui Lappajärven seudulle jo kivikaudella. Kivikautisia löytöjä on tehty mm. Nykälänniemeltä, Kärnänsaaresta, Koskelasta, Kuopplasta Keskisestä ja Mäkelästä. Myöhäisemmistä löydöistä on tärkein kirkonkylästä tavattu viikinkiajan solki. Keskiajalla kalaisa Lappajärvi houkutteli alueelle pääasiassa satakuntalaisia ja kyröläisiä eränkävijöitä.

Pysyvästi alue asutettiin 1530-luvulla jolloin seudulle asettui ruotsalaisia ja savolaisia. Lappajärven alueesta käytettiin tuolloin nimeä Savonkylä. 1500-luvun loppupuolella seudulle saapui lisää savolaisia.

Lappajärvi kuului aluksi Pietarsaaren seurakuntaan. Vuonna 1637 siitä muodostettiin kappeli ja itsenäiseksi seurakunnaksi se erotettiin 1812. Lappajärven seurakuntaan kuuluivat kappeleina Alajärvi, Evijärvi, Kortesjärvi, Soini, Vimpeli ja Lehtimäki. Ne itsenäistyivät kuitenkin 1800-luvun loppupuolella omiksi pitäjiksi.

Lappajärven ensimmäinen kirkko rakennettiin 1637. Se sai kuitenkin väistyä nykyisen kirkon tieltä 1765. Lappajärven huomattavampia kirkkoherroja oli Lapin tutkijana tunnettu Jakob Fellman, joka kehitti seudun maataloutta. Hän löysi mm. Vimpelin kalkkikivikaivokset. Elinkeinoista oli kaskitaloudella ja kalastuksella merkittävä asema. Maanviljelys alkoi kehittyä 1700-luvun lopulta lähtien, jolloin myös Lappajärven asukasluku alkoi nopeasti kasvaa. Seutu kuului myös Etelä-Pohjanmaan tärkeimpiin tervanpolttoalueisiin.
Kunnallishallinto Lappajärvellä alkoi 5. syyskuuta 1865. Vuonna 1938 Kauhajärven kylä liitettiin Lappajärvestä Lapuaan.

Kunnalle nimen antanut Lappajärvi sai alkunsa meteoriitin törmättyä nykyisen järven kohtaan.
Järveä pidettiin kauan muinaisen tulivuoren kraatterina, mutta dosentti Martti Lehtinen todisti vuonna 1976 väitöskirjallaan sen syntyneen valtavan meteoriitin törmäyksen vaikutuksesta. Suurella nopeudella tapahtunut arviolta 0,5–1 kilometrin läpimittaisen kappaleen törmäys synnytti valtavan räjähdyksen, jonka voima oli 80 gigatonnia eli noin 6 miljoonaa Hiroshiman atomipommia. Noin 200 kilometrin säteellä kaikki maanpinnan yllä oleva elollinen, eläimet ja kasvit hävisivät. 70 kilometrin säteellä satoi jopa talon kokoisia kivenjärkäleitä. Noin 350 kilometrin päässä eli Helsinkiä vastaavalla etäisyydellä Lappajärvestä kuoli vielä suurin osa elollisista, ja vasta 650 kilometrin päässä nykyisen Inarin seuduilla eläimiä selvisi vahingoittumattomina.

Meteoriitin tai asteroidin törmäyksestä kertovat meteoriitin paineen ja kuumuuden vaikutuksesta sulaneet kivet. Lappajärveltä on löydetty niin sanottua impaktilasia, sueviittia, coesiittia ja törmäyksen rikkomaa kiveä, breksiaa. Kärnäiitti on sulaneen ja rikkoutuneen kiven seosta, joka on jähmettynyt kiinteäksi.
Liitukaudella noin 73 miljoonan vuoden ikäiseksi arvioitua meteoriittikraatteria on kartoitettu muun muassa painovoimamittauksella. Koska Lappajärvi on niin vanha, törmäyskraatterin muoto ei Maan päällä ole selvä kuin esimerkiksi Etelä-Saksassa olevan Nördlinger Riesin.
Kylät
Itäkylä, Karvala, Kuoppala, Kärnä, Karhusaari, Luomala, Lamminkylä, Mynkelinmäki, Nissi, Savonkylä, Purola, Övermark ja Tarvola.

Uskonnolliset yhteisöt

Lappajärvellä toimii evankelis-luterilainen Lappajärven seurakunta. Kirkon herätysliikkeistä Lappajärvellä toimii ainakin vanhoillislestadiolaisuus, jolla on Lappajärvellä Rauhanyhdistys sekä viidesläisyys.
Helluntaiherätyksellä on Lappajärvellä Lappajärven helluntaiseurakunta. Paikkakunnalla on lisäksi toiminut Veli Saarikallen perustama Sana ja ylistys -seurakunta, mutta sen toiminnan painopiste on nyttemmin siirtynyt Helsinkiin.

Pietarsaareen kuulunut kappeli, perustettu 1637. Itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi 1786, toteutui 1816. Lappajärveen on kuulunut:
Alajärven kappeli perustettiin 1751, emäseurakunnaksi 1859, jonka kappeliksi liitettiin vuonna 1784 perustettu Soinin rukoushuonekunta. Myös 1799 muodostettu Soiniin kuuluva Lehtimäen rukoushuonekunta seurasi mukana jakoa. Kortesjärvi perustettiin rukoushuonekunnaksi ehkä jo 1734 (viimeistään 1789), kappeliksi 1834 ja erotettiin emäseurakunnaksi 1865 (toteutui 1877). Vuonna 1758 kappeliksi perustettu Evijärvi erotettiin 1865 emäseurakunnaksi. Vimpeli perustettiin rukoushuonekunnaksi 1806, kappeliksi 1821, emäseurakunnaksi 1867. Kauhajärven rukoushuone perustettiin 1871.
- Kirkko kärsi paljon vaurioita isonvihan aikana. Ukkonen oli ennen vihollisen paikkakunnalle saapumista isonvihan aikana pahoin vanhingoittunutta kirkontornia. [O. Durchman: Kirkonarkistojen tuhoutumiset. Genos 3(1932). Täydennys VIII. Genos 15(1944)]

Ystävyyskunnat

Kramfors vapen.svg Kramfors, 1962
Coat of Arms of Pudozh (Karelia) (1788).png Puudoži, 1992
Wappen Springstille.png Springstille, 1999

Ruotsinkielinen nimi

Lappajärvi

Naapuriseurakunnat

Alajärvi, Alaveteli, Evijärvi, Kauhava, Kortesjärvi, Lapua, Veteli, Vimpeli

Kylät suomeksi

Itäkylä, Kauhajärvenkylä, Kirkonkylä, Lamminkylä, Savonkylä, Tarvola

Kylät ruotsiksi

Itäkylä, Kauhajärvenkylä, Kirkonkylä, Lamminkylä, Savonkylä, Tarvola

Naapurikunnat

Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lapua, Veteli ja Vimpeli, joista Veteli kuuluu Keski-Pohjanmaahan ja muut Etelä-Pohjanmaahan.

Nykyisiä ja entisiä lappajärveläisiä

Emmi Alanen, jalkapalloilija
Veikko Savela, poliitikko
Pekka Alanen, painija
Arvid Broms, taidemaalari
August Fellman, valtiopäivämies ja tehtailija
Gustaf Esaias Fellman, juristi, kuvernööri, valtioneuvos ja senaattori
Alfred Hyytinen, jääkäri
Ismo Hämeenniemi, aitajuoksija
Arthur Indola, jääkärikapteeni
Gary (oik. Tuomas Keskinen), kitaristi
Mauri Koskela, prikaatikenraali
Timo Kotipelto, laulaja
Yrjö Kujala, kirjailija
Juho Kuorikoski, toimittaja ja kirjailija
Toivo Kärnä, Tuntematon sotilas -romaanin kapteeni Kaarnan esikuva
Jussi Lampi, näyttelijä
Kustaa Loukola, jääkäriluutnantti
Tarja Lunnas, laulaja
Arto Melleri, kirjailija
Matti Nykänen, jääkäri
Jari Olli, kymmenottelija
Petra Olli, painija
Janne (Kristian) Pihlajaharju, muusikko ja tapahtumajärjestäjä
Kari Piippo, graafinen suunnittelija
Veli Saarikalle, saarnaaja ja Sana ja ylistys-seurakunnan perustaja ja johtaja
Heleena Savela, toimittaja
Elmo Savola, moniottelija
Seppo Särkiniemi, pappi ja kansanedustaja
Antti Tuuri, kirjailija
Jukka Väkeväinen, kymmenottelija
Jarmo Övermark, olympiapainija
Kari Övermark, olympiapainija

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lappaj%C3%A4rvi
http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/srk?CMD=SRK&ID=276&TYPE=HTML...

Paikkakuntarojekti on aloitettu 1.8.2017.