Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Maslinici Hrvatske / Olive groves in Croatia

Project Tags

Ovaj projekt je o Hrvatskim Maslinicima i svemu sto ima veze sa maslinama. Volimo naše masline nazivati našim blagom i ponositi se njima, no da bi to blago mogli što bolje zaštititi i sačuvati moramo ga najprije dobro upoznati.

Maslina/Olive/Olivenbaum/Olivo

Sorte maslina

Najzastupljenije sorte maslina u Hrvatskoj su: Oblica, Lastovka,Levantinka, Istarska bjelica te talijanska sorte Pendolino i Leccino,

Maslinici po županijama

Dubrovačko-neretvanska županija

Župa dubrovačka

Istarska županija

Masline, u Istri ih nazivaju ulikama, oduvijek su bile neraskidivi dio istarske svakodnevice. Još su stari Rimljani cijenili maslinova ulja proizvedena u Istri i diljem zapadne obale poluotoka imali uljare

Istarsko maslinarstvo

Najveći maslinik u Hrvatskoj

Ličko-senjska županija

Lun (Otok Pag)
Lunski maslinici protežu se na oko 24 ha i broje više od 80.000 stabala sorti oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Ističe se oko 1.500 stabala oblice visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1.200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu stara 1.600 godina. Ovaj je maslinik jedinstven u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti ni poznati maslinici u Izraelu i Grčkoj.

Primorsko-goranska županija

Splitsko-dalmatinska županija

Otok Brač Najveći Brački maslinik

Tučepi (Makarska) Uljarska zadruga Tucepi

Otok Hvar Svirče

Šibenska županija

Šibensko maslinarstvo

Zadarska županija

Dugi Otok

Zverinac U doba posljednje vladavine Mlečana na Jadranu, pravo na otok dobio je zadarski plemić Fanfogna, pomorski časnik i veteran iz Morejskog rata protiv Turaka. Otok dužine šest kilometara, površine četiri i pol i najveće širine koja ne prelazi kilometar, u cijelosti je pripao njemu. Bio je to način da se jedan imperij na zalasku oduži svojem odličniku. Fanfogna je vrlo brzo uspostavio svoju vlast na Zverincu, a ovaj komadić svijeta mu se u tome i nije pretjerano protivio. Plahi i bogobojazni kakvi jesu, Zverinčani su sa znatiželjom i odobravanjem pratili kako Fanfogna podiže tri vitalne otočne građevine. Najprije je dao sazidati Crkvu sv. Ignacija Loyole, nakon nje svoju obiteljsku palaču i naposljetku, dolje u portu – uljaru. Čim je uljara dovršena, po prilici 1746., Fanfogna je dao nabaviti firentinsku prešu i proizvodnja je počela. No, prije toga, valjalo je uvesti kmetove sa susjednih otoka. Odlučio se za obitelji Škifića i Pešušića iz Solina na susjednom Dugom otoku.

Polača

Prerada maslinovog ulja/Uljare

Popis uljara po županijama