Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Obitelj Žagar (Säger, Sägar, Xagar, Žagar)

Top Surnames

view all

Profiles

  • Ing. Danilo Žagar (1886 - 1978)
    Danilo Žagar (1886.-1978.), rođen u Prezidu pokraj Čabra, nakon mature u Zagrebu upisuje Visoku tehničku školu u Pragu, gdje je 1913. godine diplomirao arhitekturu. Tijekom studija za ljetnih je prazni...
  • Ing. Eduard Žagar (1875 - 1957)
    Eduard Žagar (1875.-1957.), rođen u Prezidu pokraj Čabra, završio je Graditeljsku školu u Zagrebu, specijalizirao se na Umjetničkoj akademiji u Münchenu, a ispit za ovlaštenoga civilnog graditelja polo...
  • Neža Žagar (1848 - 1910)
    Krstna knjiga Poročna knjiga MK umrlih (1900-1916) župe Prezid - parica 1910. godine, br. 37
  • Antun Žagar (1820 - 1897)
    Poročna knjiga MK umrlih (1894-1899) župe Prezid - parica 1897. godine

RODOSLOVLJE OBITELJI ŽAGAR (Säger, Sägar, Xagar, Žagar)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju obitelji prezimena Žagar (Säger, Sägar, Xagar, Žagar), precima braće Eduarda i Danila Žagara i njihovim potomcima.

Rodonačelnik obitelji Žagar je Antun Žagar (1821. -1897) je rođen i porijeklom iz mjesta Prezida u općini grada Čabar koje se nalazi u Gorskom Kotaru.

Antun Žagar je oženio Agnesu Grebenc, također iz mjesta Prezid s kojom je imao iz drugog braka 15-oro djece, od kojih su zvanično poznata imena njihova dva sina odnosno braća Žagar: Eduard i Danilo Žagar oboje arhitekti, koji su ostavili traga u povijesti hrvatske arhitekture, od čega je posebno izdvojiti građevine u gradu Splitu čiji su tragovi vidljivi i dan danas.

Povijest, podrjetlo i etimologija prezimena Žagar (Säger, Sägar, Xagar, Žagar)

Podrjetlo

Žagari su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Čabra. Razmjerno najviše Žagara u proteklih sto godina rođeno je u Prezidu kraj Čabra, gdje se svaki sedmi stanovnik prezivao Žagar. U Hrvatskoj danas živi oko dvije tisuće Žagara u više od šesto domaćinstava (265. prezime prema brojnosti). Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća.

Migracije

Glavni migracijski pravci Žagara u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Ljubljane (Slovenija) i Postojne (Slovenija) u Čabar te iz Gline u Veliku Goricu.

Etimologija

Prezime Žagar, u obliku Sagar, (od njem. riječi Säger: pilar, http://hebeta.lzmk.hr/natuknica.aspx?id=50283) zabilježeno je prvi put 1796. godine u selu Bukov Vrh koje se nalazi u Gorskom Kotaru, što potvrđuje da prezime Žagar potječe od riječi i prezimena Sägar što u prijevodu znači - pila,pilar; jer su pojedini pretci članovi obitelji prezimena Žagar bili pilari, te su usko povezani sa mjestom Milanov Vrh, imali su mlin, te su taj ogranak obitelji Žagar zvali nadimkom Špetnjak sa kojima su povezani i rod Žagar-Salanci koji potječu od Špetnjaka, koji su bili vlasnici prethodno spomenutog mlina.
U crkvenim matičnim knjigama koje su pisane na talijanskim jezikom u Splitu pojavljuje se prezime Žagar u obliku Xagar s obzirom da u talijanskom jeziku nema slovo "Ž", dok u nešto kasnijim matičnim knjigama se prezime pojavljuje u pravopisnom hrvatskom obliku kao prezime Žagar.

Nadimici prezimena obitelji Žagar: Špetnjak, Salinci

Raspostranjenost prezimena Žagar u Hrvatskoj

Žagari su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 130 općina i 217 naselja, podjednako u gradskim i seoskim područjima. Danas ih najviše živi u Zagrebu (250), Rijeci (110), Prezidu kraj Čabra (80), Ražancu kraj Nina (60) i u Čabru (50).

Braća Žagar: Eduard i Danilo Žagar, oblikovatelji Splita

Obiman opus Eduarda i Danila Žagara u velikoj je mjeri utjecao na izgled Splita u prvoj polovici 20. stoljeća kad je djelovao niz istaknutih arhitekata i građevinskih inženjera pretežno školovanih u Beču i Pragu. Istaknutu ulogu među njima imao je stariji brat Eduard Žagar, školovan u Zagrebu i Münchenu, koji se potpisivao kao arhitekt i graditelj.
Mnoge splitske građevine, od samostana sv. Frane na splitskoj Obali, obližnje kuće Rismondo, kuće Duplančić u Marmontovoj ulici, kuća Dvornik pokraj Dvornikovih dvora, vile Plevna u Livanjskoj ulici te niz stambenih zgrada na Manušu djela su Žagarovih.
Fond braće Žagar, koji se čuva u Arhivskoj zbirci Muzeja grada Splita, sadrži skice, nacrte, projekte i podatke o obitelji. Njihov obiman opus u velikoj je mjeri utjecao na izgled Splita u prvoj polovini 20. stoljeća.
U Splitu je početkom 20. stoljeća djelovao niz istaknutih arhitekata i građevinskih inženjera pretežno školovanih u Beču i Pragu. Istaknutu ulogu među njima imao je stariji brat Eduard Žagar, školovan u Zagrebu i Münchenu, koji se potpisivao kao arhitekt i graditelj, što je po svom djelovanju i bio, bez obzira što nije imao formalno arhitektonsko obrazovanje.
Nakon Prvoga svjetskog rata Split se počeo ubrzano razvijati. Gospodarstvo je jačalo, pa je stanovništvo raslo, a grad se širio prema poljima koja su ga okruživala. Za daljnji napredak bilo je presudno donošenje Regulacijskog plana, željezničko povezivanje s unutrašnjošću države, izgradnja sjeverne luke i rekonstrukcija vodovoda. Izgradnji su mnogo pridonijeli i građevinski inženjeri i arhitekti, a među njima i braća Žagar, Eduard i mlađi Danilo, koji u Split dolazi nakon iskustva u zagrebačkom atelijeru arhitekta Ignjata Fischera.
Mnoge splitske građevine, od samostana sv. Frane na splitskoj Obali, obližnje kuće Rismondo, kuće Duplančić u Marmontovoj ulici, kuća Dvornik pored Dvornikovih dvora, vile Plevna u Livanjskoj ulici te niza stambenih zgrada na Manušu, djela su Žagarovih koja obilježavaju i izgled današnjeg grada.

Danilo Žagar (1914.-1930.)

U Hrvatkom državnom arhivu HR HDA 1430 se nalazi Zbirka fotografija Danila Žagara (1914. -1930.)

  • Zbirka sadrži 131 negativ na staklu i plan filmu, a podijeljena je u tri cjeline. Prva se odnosi na austrijske postrojbe na albanskom frontu, druga na iste postrojbe u zaleđu Trsta, a u trećoj su sustavne snimke izgradnje važnijih objekata koje je ing. arh. Danilo Žagar sam projektirao i izveo 20-ih i 30-ih godina XX stoljeća na području Splita. Pored fotografskog gradiva priložena je dokumentacija o vojnoj službi ing. Žagara, nacrti utvrda u zaleđu Trsta, zemljovid Albanije iz razdoblja I. svjetskog rata s ucrtanim mjestima boravka ing. Žagara.

KUĆA ŽAGAR, Kuća Žagar nalazi se na kraju naselja Prezid. Građena je od kamena i drva, kvadratnog je tlocrta, polukosog nesimetričnog krova pokrivenog crijepom. Pročeljem je okrenuta prema ulici s kamenim portalom na sredini. Osobitost vanjskog obilježja čini rasvjetno tijelo – fenjer pričvršćen na kutu kuće. Na zaglavnom kamenu portala urezano je: “A.d. 1848.” Presjek kuće pokazuje tri nivoa (eteže) korištenja: prizemni, prvog kata i potkrovlja. U sva tri nivoa dosljedno je provedena trodijelna podjela prostora, s po jedan odnosno dva pregradna zida. Prema graditeljskim oznakama istaknuti je primjer građanske kuće Prezida i okolice iz pol. XIX st. Prema unutarnjem rasporedu kuća u osnovi ima kontinuitet starijeg tipa – trodijelni propisani raspored prostorija za goransku kuću općenito, ali se gospodarskim napretkom pojedinca taj tip kuće razvio u višeprostornu kuću isključivo stambene i trgovačke namjene. http://www.cabar.hr/etno-zone/

Kuća obitelji Žagar "Salanci" u Gorskom Kotaru, mjesto Prezid u općini i grada Čabra - http://www.tz-cabar.hr/etno_zone.html

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren

Suradnici: Ozren, Jadra, Martina Gregov, Željko Damir Ivica Čulić, Viskota, Michael Kutina Lundquist.