Start your family tree now Is your surname Domančić?
There are already 488 genealogy profiles with the Domančić surname on Geni. Join now to find your relatives.

Domančić Genealogy and Domančić Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

view all

Profiles

About the Domančić surname

Uredila Antonija Vranješ, 31.5.2011., prema: (DOMANDŽIĆ i DUMANČIĆ) http://klobuk.info/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=50

DOMANDŽIĆ i DUMANČIĆ i DOMAČIĆ Prezime Domandžić dolazi od domandžija-dumendžija "kormilar." Domandžići su starinom iz Rakitna. Ovo prezime ima više varijanti: Damandžić, Domandžić, Domančić, Dumandžić, Dumančić. Od njih su nastali Vranješi. Godine 1852. vjenčao se u Veljacima Petar sin Joze Dumandžića iz Veljaka i Jele Pavlović s Matijom kćeri Ante Pezića Vukojevića. Vjerojatno se Petar uvjenčao i naselio u Klobuku. Ti mladenci su slijedeće godine krstili svoje dijete pod novim prezimenom. Naime, 1853. krštena je Iva kći Petra Domandžića iz Klobuka i Matije Petrović - Pezić. Ova obitelj je imala dosta djece, pa ćemo ih ispisati: 1856. krštena je Mara kći Petra Domandžića iz Klobuka i Matije Pezić. Godine 1858. kršten je Ivan sin Petra Domandžića iz Klobuka i Matije Pezić. Godine 1860. kršten je Jozo sin Petra Domančića iz Klobuka i Matije Pezić. Godine 1865. kršten je Ante sin Petra Domandžića iz Klobuka i Matije Pezić. Godine 1868. kršten je Ivan sin Petra Domandžića iz Klobuka i Matije Pezić. Godine 1892. kršten je Tadija sin Joze Domandžića iz Klobuka i Mande Bikić. Godine 1894. kršten je Mate sin Joze Domandžića iz Klobuka i Mande Petrović - Bikić.

 

Iz rodoslovlja Domandžić, u novije vrijeme Dumandžić, potječe glasoviti dr. Jozo Dumandžić, ministar u Vladi Nezavisne Države Hrvatske. Jozo je rođen u Klobuku 11. ožujka 1900. od oca Ivana Domandžića i Ive Madunović. On je imao starijeg brata Miju, koji je rođen 1897. i mlađeg Nikolu (1905.). Jozo je studirao i doktorirao (1925.) pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je član ustaške organizacije od 1932., jedan je od organizatora Velebitskog ustanka. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske kratko vrijeme bio je gradonačelnik Zagreba; ministar u svim vladama Nezavisne Države Hrvatske do njezina sloma. U emigraciji blisko je suradivao s dr. Antom Pavelićem. Sudjelovao je u HOP-u. Preminuo je u Buenos Airesu 9. rujna 1977.