Андрей Семёнович Ляра

public profile

Is your surname Ляра?

Connect to 86 Ляра profiles on Geni

Андрей Семёнович Ляра's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Андрей Семёнович Ляра

Finnish: Antti Simonpoika
Birthdate:
Birthplace: Yläkylä (Верхние Никулясы), Miikkulainen, Inkeri, Russia (Russian Federation)
Death: October 03, 1938 (46)
Ленинград / Leningrad, Ленинградский район, Russia, USSR (Teloitus (executed)(Расстрелян ))
Immediate Family:

Son of Семён Ляра and Eeva Heikintytär Läärä
Husband of Anna Tanelintytär Nässi
Father of Private and Private

Managed by: Volodya Mozhenkov
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Antti Simonpoika Ляра (suomi)

Läärä Antti SImonpoika (1892)
Syntymäaika: 1892
Syntymäpaikka: Miikkulainen, Yläkylä kylä, Kuivasin piiri, Leningradin alueella
Sukupuoli Mies
Kansallisuus: suomalainen
Ammatti/työpaikka: 1919-1924 oli Suomessa metsätyöläisenä
Asuinpaikka: Bolshaja Visheran kylä, Malovisheran piiri, Leningradin alueella
Puoluesuhde: puolueeton
Toteutuspäivä: 3. lokakuuta 1938
Kuolinpaikka: Leningrad

Pidätykset
Artikla: RSFSR:n rikoslaki 58-10
Tuomio: 1933
Tuomio: 3 vuotta vankeutta.
Ehkäisevä toimenpide: pidätetty

Pidätyspäivä: 4.6.1938
Artikla: RSFSR:n rikoslaki 58-10
Tuomio: 29. syyskuuta 1938
Tuomioelin: Erikoistroikka UNKVD LO
Tuomio: Kuolemanrangaistus (teloitus)

Tietolähteet: Tietokanta "Poliittisen terrorin uhrit Neuvostoliitossa"; Novgorodin alueen muistokirja; suomalainen muistikirja; Leningrad Martyrology - osa 11

Elämäkerta
Läärä Antti Simpnpoika, syntynyt 1892, Nikulyasyn kylä [Miikkulainen, Yläkylä), Kuyvozovskin (Vuole-Miikkulaisten) seurakunta. Pietarin lääni, b/p, puutavaratyöntekijä. Asuinpaikka Novgorodin alueella, Malovisherskyn alueella, B. Visheran kylässä. Pidätys. 4.06.1938. Ammuttu 3.10.1938.

------------------------------------------------------------
Venäjän Federaation rikoslakikokoelma vuodelta 1926

1 Valtiorikokset

1. Vastavallankumoukselliset rikokset

§ 58/1
Vastavallankumoksellisena pidetään mitä tahansa toimintaa, joka on suunnattu työläis- ja talonpoikaisneuvostojen sekä Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton Perustuslakia ja liittotasavaltojen perustuslakien mukaan niiden valitsemien Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton , liittotasavaltojen ja autonomisten tasavaltojen työläis- ja talonpoikaishallitusten kukistamiseen, järkyttämiseen tai heikentämiseen tai Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton ulkoisen turvallisuuden ja proletaarisen vallankumouksen taloudellisten, poliittisten ja kansallisten perussaavutusten järkyttämiseen tai heikentämiseen. Kaikkien työtätekevien etujen kansainvälisen solidaarisuuden nimessä todetaan samantapaiset toimet vastavallankumouksellisiksi samoin silloin, jolloin ne on suunnattu myös mitä tahansa muuta työtätekevien valtiota vastaan, vaikka tämä valtio ei kuuluisikaan SNTLiittoon. (Pykälä otettu käyttöön 6.6.1927).

§ 58/la
Isänmaan kavaltamisesta, t.s. neuvostokansalaisten toimista Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton sotavoiman, sen valtiollisen riippumattomuuden tai sen alueen koskemattomuuden vahingoittamiseksi, sellaisista kuin: vakoilusta, sota- tai valtiosalaisuuden paljastamisesta, siirtymisestä vihollisen puolelle, loikkauksesta tai lennosta ulkomaille, langetetaan yhteiskunnallisen turvan korkein rangaistus: ampuminen ja omaisuuden takavarikoiminen - ja lieventävien asianhaarojen tapauksissa: tuomitaan vapauden menettämiseen kymmeneksi vuodeksi ja omaisuuden takavarikoimiseen. (Momentti la otettu käyttöön 20.7.1934).

§ 58/2
Aseellinen kapina tai aseistettujen ryhmien hyökkäys vastavallankumouksellisissa tarkoituksissa Neuvostoliiton alueelle, vallankaappaus keskuksessa tai paikkakunnilla samoissa tarkoituksissa ja muun muassa jonkin osan väkivaltaiseksi erottamiseksi Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton tai jonkin liittotasavallan alueesta tai Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton ulkomaiden kanssa solmiman sopimuksen purkamiseksi aiheuttaa yhteiskuntaturvan korkeimman toimen - ampumisen tai työtätekevien viholliseksi julistamisen sisältäen omaisuuden takavarikoinnin ja liittotasavallan kansalaisuuden ja samalla Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton kansalaisuuden riistämisen karkottamalla Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton rajojen ulkopuolelle ainiaaksi sallimalla lieventävien asiainhaarojen vallitessa vapauden menettäminen vähintään kolmeksi vuodeksi ja omaisuuden takavarikoiminen kokonaan tai osittain.

§ 58/3
Yhteydenpito vastavallankumouksellisissa tarkoituksissa ulkovaltioon tai sen yksityisiin edustajiin, samoin kuin sellaisen ulkovaltion auttaminen millä tahansa keinoin, joka on sotatilassa Neuvostoliiton kanssa tai taistelee sitä vastaan miehittämällä tai saartamalla aiheuttaa yhteiskunnallisen turvan toimet, jotka on määrätty Rikoslakikokoelman §58/2.

§ 58/4
Avunanto millä tahansa keinoin SNTLiitolle vihamielisen toiminnan toteuttamisessa sille kansainvälisen porvariston osalle,joka tunnustamatta kapitalistisen järjestelmän korvaavaa kommunistista järjestelmää pyrkii kumoamaan sen, samoin kuin tämän porvariston vaikutuspiirissä oleville tai välittömästi sen järjestämille ryhmille ja järjestöille aiheuttaa vapauden menettämisen tiukasti eristettynä vähintään kolmeksi vuodeksi ja omaisuuden takavarikoimisen kokonaan tai osittain, toteuttamalla erittäin raskauttavissa asianhaaroissa yhteiskuntaturvan korkein rankaisutoimi -ampuminen tai työtätekevien viholliseksi julistaminen riistämällä samalla liittotasavallan kansalaisuus ja siten myös Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton kansalaisuus ja karkottamalla Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton rajojen ulkopuolelle ainiaaksi sekä takavarikoimalla omaisuus.

§ 58/5
Ulkovaltion tai joidenkin siinä olevien kansalaisryhmien yllytys pitämällä yhteyttä niiden edustajiin, käyttämällä väärennettyjä henkilötodistuksia tai muita keinoja sodan julistamiseen, aseelliseen sekaantumiseen Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton asioihin tai muulla sopimattomalla tavalla vihamieliseen tekoon, m.m. saartoon, Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton tai liittotasavaltojen valtionomaisuuden valtaamiseen, diplomaattisten suhteiden katkaisuun, Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton kanssa solmittujen sopimusten katkaisuun jne. aiheuttaa yhteiskunnallisen turvan toimet, jotka on määrätty tämän Rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/6
Vakoilu, t.s. erityisesti suojeltavaa valtiosalaisuutta sisältävien tietojen välittäminen, varastaminen tai kerääminen niiden välittämiseksi ulkovaltioille, vastavallankumouksellisille järjestöille tai yksityishenkilöille aiheuttaa vapauden menettämisen tiukasti eristettynä vähintään kolmeksi vuodeksi, omaisuuden takavarikoinnin kokonaan tai osittain ja tapauksissa, joissa vakoilu on johtanut tai olisi saattanut johtaa Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton eduille erittäin vaarallisiin seurauksiin - yhteiskuntaturvan korkeimman toimen: ampumisen tai työtätekevien viholliseksi julistamisen riistämällä liittotasavallan kansalaisuus ja samalla Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton kansalaisuus ja karkotuksen Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton rajojen ulkopuolelle ainiaaksi takavarikoimalla samalla omaisuus.

Taloudellisten tietojen, jotka sisällöltään eivät ole erityisesti suojeltavia valtionsalaisuuksia, mutta jotka ovat lain tai virastojohdon, virastojen ja tuotantolaitosten johtajien määräyksestä julkaisukiellossa, välittäminen, varastaminen tai kerääminen ylempänä mainituille henkilöille maksusta tai ilmaiseksi aiheuttaa vapauden menettämisen enintään kolmeksi vuodeksi.

Huomautus 1. Erityisesti suojeltaviksi valtiosalaisuuksiksi katsotaan tiedot, jotka SNTLn Kansankomissaarien Neuvosto on neuvottelemalla liittotasavaltojen kansankomissaarien kanssa luetteloinut ja vahvistanut erikoisluetteloksi ja julkistanut kaikkien tietoon. (Hyväksytty 6. kesäkuuta 1927.)

Huomautus 2. Vakoilua harjoittaviin henkilöihin, jotka on mainittu pykälässä 193/1, pätee pykälä 193/24 samassa rikoslakikokoelmassa.(Hyväksytty 9.1.1928)

§ 58/7
Valtion teollisuuden, kaupan, rahaliikenteen tai luottojärjestelmän, samoin kuin osuustoiminnan horjuttaminen vastavallankumouksen hyväksi käyttämällä vastaavasti hyväksi valtion laitoksia ja tuotantolaitoksia tai haitata niiden normaalia toimintaa samoin kuin valtiolaitosten ja tuotantolaitosten hyväksikäyttö tai niiden toiminnan vastustaminen entisten omistajien tai siitä kiinnostuneiden kapitalististen järjestöjen eduksi aiheuttaa yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/8
Neuvostovallan edustajia tai vallankumouksellisten työläis- ja talonpoikaisjärjestöjen toimihenkilöitä vastaan suunnattujen terroritoimien toteutus ja osallistuminen niihin, vaikkapa sellaisten henkilöiden toimesta, jotka eivät kuulu vastavallankumouksellisiin järjestöihin, aiheuttaa yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/9
Rautatie- tai muiden tieyhteyksien tai kansan muiden liikennevälineiden, vesijohdon, julkisten varastojen tai muiden laitteiden tai valtion tai yhteiskunnan omaisuuden tuhoaminen tai vahingoittaminen räjäyttämällä, murhapoltolla tai muilla keinoin vastavallankumouksellisissa tarkoituksissa aiheuttaa yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/10
Propaganda tai agitaatio, jotka sisältävät yllytyksen neuvostovallan kumoamiseen, järkyttämiseen tai heikentämiseen tai erillisten vastavallankumouksellisten rikosten toteuttamiseen (tämän Rikoslakikokoelman pykälät 58/2, 58/9), samoin kuin samansisältöisen kirjallisuuden levittäminen ja tekeminen tai säilyttäminen aiheuttavat vapauden menettämisen vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Samat toimet joukkomielenosoitusten aikana tai käytettäessä hyväksi joukkojen uskonnollisia tai nationalistisia ennakkoluuloja sotatilassa olevilla tai sotatilaan julistetuilla alueilla aiheuttavat yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/11
Kaikenluontoinen järjestelytoiminta, joka on suunnattu tässä luvussa mainittujen rikosten valmisteluun tai toteuttamiseen samoin kuin osallistuminen järjestöön, joka on muodostettu tässä luvussa mainittujen rikosten valmistelemiseksi tai toteuttamiseksi aiheuttavat yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän luvun vastaavissa pykälissä.

§ 58/12
Ilmoituksen laiminlyönti varmasti tietämästä vastavallankumouksellisen rikoksen valmistelusta tai toteutuksesta aiheuttaa vapauden menettämisen tiukasti eristettynä vähintään kuudeksi kuukaudeksi.

§ 58/13
Aktiiviset toimet tai aktiivinen taistelu työväenluokkaa tai vallankumousliikettä vastaan, joita on toteutettu vastuunalaisessa tai salaisessa (asiamiehen) virassa tsaarinaikaisen valtiojärjestelmän aikana tai vastavallankumouksellisissa hallituksissa kansalaissodan aikana aiheuttavat yhteiskuntaturvan toimet, jotka on määrätty tämän Rikoslakikokoelman pykälässä 58/2.

§ 58/14
Vastavallankumouksellinen sabotaasi, t.s. määrättyjen velvollisuuksien tietoinen laiminlyönti tai niiden tahallisen leväperäinen täyttäminen varta vasten Hallituksen ja valtiokoneiston vallan heikentämiseksi aiheuttaa vapauden menettämisen tiukasti eristettynä vähintään vuodeksi, omaisuuden kokonaan tai osittain takavarikoinnin ja raskauttavissa asianhaaroissa aina korkeimman yhteiskuntaturvan toimen - ampumisen ja omaisuuden takavarikoinnin.
------------------------------------------------------------
Laki ollut käytössä vuoteen 1961 muutoksin ja lisäyksin.

Suomalaiset ja inkerinsuomalaiset on pääosin tuomittu rikoslakikokoelman § 58 mukaisesti. Joidenkin kohdalla on § 19, mikä tarkoittaa rajanylitystä, tai § 19, 84, mikä merkitsee paluuyritystä. Tällöinkin on lisäpainoksi usein otettu poliittinen eli § 58 . Pykälä 193 tarkoittaa myös poliittista rikosta, siis samaa kuin § 58. Valtiorikokset-luku on otettu käyttöön 25.2.1927,jolloin Neuvostoliiton toimeenpaneva keskuskomitea hyväksyi asetuksen valtiorikoksista.
------------------------------------------------------------
SNTL - Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto
ASA - Neuvostoliiton vastainen agitaatio (Anti-Soviet agitation)
VMN - Kuolemanrangaistus
ITL - Rangaistustyöleiri
KRA - Vastavallankumouksellinen agitaatio (vastavallankumouksellinen agitaatio)
KRTD - Vastavallankumouksellinen trotskilainen toiminta (Vastavallankumouksellinen trotskilainen toiminta)
NKVD - Sisäasioiden kansankomissariaatti (NKVD, sisäasioiden kansankomissaari)
NKVDn troikka - https://en.wikipedia.org/wiki/NKVD_troika
OSO NKVD:ssä - NKVD:n erityisneuvosto (NKVD:n erityisneuvosto)
n / n - Oikeuksien lakkauttaminen
RVC - piirin sotilaskomissariaatti (läänin sotilaskomissaari)
RVT - Vallankumouksellinen sotatuomioistuin
CHSIR - Isänmaan pettäjän perheen jäsen
AKSNT - Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
KASNT - Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
GPU - Valtion poliittinen hallinto
GULAG -Rangaistusleirien valtionhallinto
KGB - Valtion turvallisuuskomitea
NLKNL - Neuvostoliiton leniniläinen kommunistinen nuorisoliitto
VKP(b) - Venäjän kommunistinen (bolshevikkien) puolue
VSFNT - Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta
RSFSR - Venäjän Sosialistinen Federatiivinen Neuvostotasavalta (Russian Soviet Federative Socialist Republic)
KASSR - Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta

АСА - Анти-советская агитация (Anti-soviet agitation)
ВМН - Высшая мера наказания (Capital punishment)
ИТЛ - Исправительно трудовой лагерь (Correctional work camp)
КРА - Контр-революционная агитация (Counter-revolutionary agitation)
КРТД - Контр-революционная троцкистская деятельность (Counter-revolutionary trotskyist activity)
НКВД - Народный коммисариат внутренних дел (NKVD, Peoples Commisariat of Internal Affairs)
ОСО при НКВД - Особое Совещание при НКВД (Special Council at NKVD)
п/п - Поражение в правах (Deprecation of rights)
РВК - районный военный комиссариат (County military commission)
РВТ - Реввоентрибунал (Revolutionary War Tribunal)
ЧСИР - Член семьи изменника родине (Member of Family of Betrayer of the Motherland)
https://base.memo.ru/references/uk58

Об Андрее Семёновиче Ляре (русский)

Андрей Семёнович Ляра Родился в 1892 г., Ленинградская обл., Куйвозовский р-н, д. Никулясы; финн; б/п; РАБОЧИЙ ЛЕСОПУНКТА. Проживал: Новгородская обл., Маловишерский р-н, п. Большая Вишера.

Арестован 4 июня 1939 г.

Приговор: ВМН

~ Источник: Книга памяти Новгородской обл.

~ Жертвы политического террора в СССР, 4-ое издание


Ляра Андрей Семенович (1892)
Дата рождения: 1892 г.
Место рождения: д. Никулясы Куйвозовского р-на Лен. обл.
Пол: мужчина
Национальность: финн
Профессия / место работы: в 1919-1924 гг. находился в Финляндии, рабочий лесопункта
Место проживания: п. Большая Вишера Маловишерского р-на Лен. обл.
Партийность: беспартийный
Дата расстрела: 3 октября 1938 г.
Место смерти: в г. Ленинград
Аресты
Обвинение: по ст. 58-10 УК РСФСР
Осуждение: 1933 г.
Приговор: 3 года лишения свободы.
Мера пресечения: арестован
Дата ареста: 4 июня 1938 г.
Обвинение: по ст. 58-10
Осуждение: 29 сентября 1938 г.
Осудивший орган: Особой тройкой УНКВД ЛО
Приговор: ВМН (расстрел)
Источники данных: БД "Жертвы политического террора в СССР"; Книга памяти Новгородской обл.; Книга памяти финнов; Ленинградский мартиролог - т.11
Биография
ЛЯРА Андрей Семенович, 1892 г.р., урож. д. Никулясы Куйвозовской вол. СПб губ., б/п, рабочий лесопункта. Прож. в Новгородской обл., Маловишерский р-н, п. Б. Вишера. Арест. 4.06.39 г. Расстр.

view all

Андрей Семёнович Ляра's Timeline

1892
September 3, 1892
Yläkylä (Верхние Никулясы), Miikkulainen, Inkeri, Russia (Russian Federation)
1938
October 3, 1938
Age 46
Ленинград / Leningrad, Ленинградский район, Russia, USSR