Charles Theodorus Stork

Is your surname Stork?

Connect to 2,994 Stork profiles on Geni

Charles Theodorus Stork's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Charles Theodorus Stork

Also Known As: "Charles (CT)"
Birthdate:
Birthplace: Oldenzaal, Overijssel, Netherlands
Death: July 19, 1895 (73)
Oldenzaal, Overijssel, Netherlands
Place of Burial: Oldenzaal, Overijssel, Netherlands
Immediate Family:

Son of Derk Willem Stork and Anna Craan
Husband of Alida Philippina Johanna Reincke de Sitter
Father of Anna Stork; Alida Philippina Stork; Dirk Willem Stork; Hendrik Casper Stork; Charles Stork and 2 others
Brother of Hendrik (CH) Stork; Johanna Henrietta Stork; Anna Wilhelmina Stork; Jurriaan Engelbert (JE) Stork; Coenraad Craan Stork and 3 others

Occupation: Oprichter Stork fabrieken, dir. Postkantoor Oldenzaal 1850, lid van de raad en vzr KvK Oldenzaal
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Charles Theodorus Stork

Als 13-jarige was hij de jongste ondernemer van Nederland, waarmee hij nog steeds in Guinness Book of Records staat.

Oprichter Stork fabrieken

Geboorte en opleiding: Charles Theodorus Stork werd op 6 februari 1822 geboren te Oldenzaal, Overijssel.

  • zoon van D. W. Stork en Anna Craan.( http://gallusmagnus.nl/index.php/Craan,_Familie) .
  • volgde Gymnasium.. *
  • in 1836 is hij op 13-jarige leeftijd gestopt met die opleiding.
  • wilde na een gezamenlijk bezoek met zijn vader aan een stoomspinnerij zelf fabrikant worden

Textielindustrie: Bij zijn vader leende hij geld, en door de aankoop van drie weefgetouwen was de oprichting van C. T. Stork & Co een feit. Als 13-jarige was hij de jongste ondernemer van Nederland, waarmee hij nog steeds in Guinness Book of Records staat. Vanaf 1847 was Stork tijdens de crisisperiode directeur van een postkantoor in Oldenzaal. Vijf jaar later stopte hij hiermee.
Na een moeilijke periode had de toen 37-jarige Charles Theodorus al genoeg verdiend met C. T. Stork & Co om een villa in Oldenzaal te bouwen, genaamd de Koperboer. Vanwege de treinwissel dicht bij de villa, werd ook de naam de Koppelboer gebruikt. Op dat moment was de liberale Stork tevens lid van de gemeenteraad van Oldenzaal. Later ontving hij ook Thorbecke in zijn villa.

Machine-industrie: Charles Theodorus zag dat de opkomende textielindustrie ook steeds meer behoefte had aan machinerieën en reparatiewerkplaatsen daarvoor. Zijn jongere broer Coenraad Craan associeerde zich met de eigenaar en exploitant van een smederij in Borne en 13 mei 1859 openden zij hier de machinefabriek Stork & Meyling, wat in 1860 Stork, Meijling en Co werd en 1865 Gebr. Stork & Co (toen Charles Theodorus samen met enkele andere familieleden toetrad). Het bedrijf bestond uit een smederij, ijzergieterij en reparatiewerkplaats bij Borne.
Na de dood van Coenraad Craan in 1868 werd de fabriek verplaatst naar Hengelo. De machinefabriek werd geplaatst op het kruispunt van de spoorlijnen Almelo-Salzbergen en Hengelo-Zutphen. Samen met andere textielfabrikanten had Charles Theodorus voor de komst van de spoorlijnen gestreden. Op 4 september 1868 werd de fabriek officieel geopend met de naam Gebr. Stork & Co. In 1893 stapte hij op als mededirecteur van de fabriek.

Stoomkatoen: Een jaar na de oprichting van Machinefabriek Stork & Meyling richtte Charles Theodorus samen met Gelderman en Eeckhout een stoomkatoenspinnerij op met de naam Stoomkatoenspinnerij Gelderman, Stork en Eeckhout. Verder is er over deze spinnerij weinig bekend.

Politieke carrière: Charles Theodorus Stork heeft ook een politieke carrière gemaakt. Hij begon halverwege de 19e eeuw als raadslid van Oldenzaal en Hengelo. In 1867 was Charles Theodorus Stork het niet eens met zijn belastingaanslag. Hij vond hem te laag. Daarom maakte hij bezwaar bij de Gedeputeerde Staten. Dit werkte zichtbaar, want hij steeg dat jaar op de lijst van belastingbetalenden van plaats 70 naar plaats 9. Later dat jaar, op 18 september 1867, werd Stork lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal voor de provincie Overijssel. Met enkele tussenpozen van ongeveer een maand, bleef hij tot 4 juni lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Stork stond ook aan de wieg van de Hengelosche Bouwvereeniging, waar later het tuindorp Het Lansink uit is voortgekomen. Tijdens zijn periode als lid heeft hij een aantal dingen uitgevoerd, namelijk: C. T. Stork stemde in 1869 voor het voorstel tot afschaffing van het dagbladzegel. Hij stemde in 1870 voor het voorstel tot afschaffing van de doodstraf Stemde tegen het Kinderwetje van Van Houten, omdat dat niet te goede zou gaan voor de ondernemers zoals hij. Zijn zoon, de liberale Dirk Willem Stork, heeft van 1903 tot en met 1920 dezelfde functie bekleed in de politiek, lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal voor de provincie Overijssel.

Onderscheiding: Charles Theodorus Stork heeft voor al zijn werk dat hij heeft gedaan op 20 mei 1862 een onderscheiding gekregen. Hij is onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Overlijden: Op 19 juli 1895 overleed C. T. Stork op 73-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Oldenzaal. Hij is begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Oldenzaal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Theodorus_Stork

view all 13

Charles Theodorus Stork's Timeline

1822
February 9, 1822
Oldenzaal, Overijssel, Netherlands
1851
June 17, 1851
Oldenzaal, Oldenzaal, Overijssel, The Netherlands
1853
February 10, 1853
Oldenzaal, Oldenzaal, Overijssel, The Netherlands
1855
April 4, 1855
Oldenzaal, Overijssel, Nederland (Netherlands)
1857
August 19, 1857
Oldenzaal, Overijssel, Netherlands
1859
December 8, 1859
Oldenzaal, Oldenzaal, Overijssel, The Netherlands
1862
April 15, 1862
Oldenzaal, Oldenzaal, Overijssel, The Netherlands
1865
February 6, 1865
Oldenzaal, Oldenzaal, Overijssel, Netherlands