Frederik Karel Tjark Beukema toe Water

Is your surname Beukema toe Water?

Research the Beukema toe Water family

Frederik Karel Tjark Beukema toe Water's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Frederik Karel Tjark Beukema toe Water

Also Known As: "Pitty Beukema toe Water"
Birthdate: (86)
Birthplace: Semarang, Central Java, Indonesia
Death: November 30, 1997 (86)
Le Rouret, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, France
Immediate Family:

Son of Frederik Karel Jacob Beukema toe Water and Zus van Aken
Husband of Private
Father of Private
Brother of Willem Adriaan Beukema toe Water

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Frederik Karel Tjark Beukema toe Water

Pitty Beukema toe Water


Ir. Frederik Karel Tjark Beukema toe Water (Semarang, 21 september 1911 - Le Rouret, 30 november 1997) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd Pitty genoemd.

Beukema was een zoon van tennisser en ingenieur Ir Frederik Karel Jacob Beukema toe Water (1875-1930) en tennisster Adriana Theodora ("Zus") van Aken (1881-1978). Zijn broer was Ir Karel Willem Adriaan ("Taat") Beukema toe Water. Hij studeerde in 1937 af aan de Technische Hogeschool Delft (Chemie). Aanvankelijk werkte hij voor Philips' Gloeilampenfabrieken te Eidhoven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed hij bij TNO onzerzoek naar metalen.

De oorlogsjaren

Pitty Beukema verzamelde inlichtingen. Hij was de vijfde en laatste leider van Groep Kees en werd bijgestaan door codiste Eveline van Lennep (schuilnaam Nellie Hoekstra). Inlichtingen die geen haast hadden gingen via de Zwitserse Weg naar de militaire attaché in Bern, als ze haast hadden werd er van zenders gebruikgemaakt. De berichten waren niet alleen van militaire aard, er werd ook aangedrongen op voedseldroppings.

De Duitsers hadden het onmogelijk gemaakt om de PTT-telefoonlijnen te gebruiken, maar zij hadden er niet aan gedacht dat de Nederlandse Spoorwegen en Electriciteitscentrale eigen lijnen hadden. Zo werden berichten vanuit bezet Nederland rechtstreeks aan de regering in Eindhoven doorgegeven, waar Leen Pot de telefoon opnam en de stem van zijn clubgenoot herkende.

Een ander contact van Beukema was Siewert de Koe, ook een Delfts student. Hij werkte vanuit een hofje aan de Denneweg in Den Haag. Beukema had een plan opgesteld voor zijn medewerkers om snel te kunnen onderduiken indien nodig. Toen een vriend van één van zijn medewerksters in Zuid Frankrijk werd aangehouden, werd het adres van de Denneweg bekend. Op 17 december 1943 werd De Koe gearresteerd, maar door Beukema's plan konden alle anderen gewaarschuwd worden en meteen onderduiken.

Na de oorlog

Pitty Beukema kreeg tijdens zijn eerste twee huwelijken vier kinderen. Na de oorlog trok Hans de Koster Beukema aan als zakelijk directeur van Meelfabriek De Sleutels in Leiden. Hij was vanaf 1967 nauw betrokken bij de fusie tussen Gist & Brocades. Na de fusie stapte hij in 1971 uit de directie en vertrok naar Zuid Frankrijk, waar hij in Le Rouret een stuk land kocht en een huis bouwde. In juli 1976 trouwde hij met Manon Peyrot, een architecte die grote gebouwen o.a. in Amsterdam op haar naam heeft staan. Zij woont nu in Den Haag.

view all

Frederik Karel Tjark Beukema toe Water's Timeline

1911
September 21, 1911
Semarang, Central Java, Indonesia
1997
November 30, 1997
Age 86
Le Rouret, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, France