Giselbert I, lord of Rode

Is your surname of Rode?

Research the of Rode family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Giselbert I of Rode, lord of Rode

Dutch: Giselbert I van Rode, heer van Rode
Also Known As: "Gilebertus de Roden", "Gisilbertus de Rodhe", "Gijsbert I van Rode"
Birthdate:
Death: after 1146
Immediate Family:

Son of Arnold I, lord of Rode and N.N.
Father of Arnold III, count of Rode
Brother of Arnoud II van Rode and Philips, bisschop van Osnabrück
Half brother of Rutger van Rode and Leo

Managed by: Carl Gustav Verbraeken
Last Updated:
view all

Immediate Family

Over Giselbert I, heer van Rode (Nederlands)

In 1106/1107, ten tijde van Bisschop Otbert van Luik, trad de edelvrouwe Guda, weduwe van Tiebald van Voeren, Heer van Valkenburg, toe tot de Sint Jacobsabdij in Luik. Bij deze gelegenheid deed zij een schenking. Arnold I van Rode en zijn twee zonen Arnold en Gijsbert waren bij deze schenking als getuige aanwezig.
In twee oorkonden van de Bisschop van Utrecht uit 1121 en 1122 treden Arnold en Gijsbert van Rode op als getuigen.
Hans Vogels neemt aan dat de tussen 1106/1107 en 1122 vermelde Gijsbert zijn broer Arnold II na diens overlijden opvolgde als graaf van Rode, maar er is vooralsnog geen vermelding van Gijsbert als graaf van Rode te vinden.
(literatuur: Hans Vogels. Mierlo, zijn oudste heren en hun familie (c. 1100-1335). een genealogische en historische reconstructie. Heemkunde kring Myerle, Mierlo, 1999, pag. 63, 71 en 76; Hans Vogels, "Het graafschap Rode, de priorij van Hooidonk en de Van Herlaars. Onderbelichte aspecten uit het 12e- tot 14e-eeuwse Nuenen (deel 2)", De Drijehornickels, deel 1, oktober 2002, pag. 65-70; deel 4, november 2003, pag. 74-75; prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld. "Het geslacht Van Rode in de twaalfde eeuw". In prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en dr. Véronique Roelvink, red. Rondom Sint-OedenRode. Macht, religie en cultuur in de Meierij. Uitgeverij Pictures Publishers, Woudrichem, 2016, pag. 20, 28, 31)

1121 (na 2 maart): Bisschop Godebold schenkt de kerk van Warnsveld met de kapel te Vorden aan het kapittel van Sint Pieter te Utrecht. Als getuigen treden op onder andere graaf Theodericus van Holland, graaf Wilhelmus en zijn zoon Theodericus, Godefridus de Malsen en zijn broer Hieronimus, Arnoldus de Rodhe en zijn broer Gisilbertus (bron: Dr. Mr. S. Muller Fz. en Dr. A.C. Bouman. Oorkondenboek van het Sticht Utrecht tot 1301. Deel I. A. Oosthoek, Utrecht, 1920, nr. 298, pag. 274)

tussen 1 en 8 mei 1122: Keizer Hendrik V bevestigt het Sint Servaas en Onze Lieve Vrouwekapittel te Maastricht in haar recht van dwangmolen. Als getuigen treden op onder andere graaf Gerardus van Gelre, graaf Arnulphus van Loon. graaf Giselbertus van Duras, Wigerus voogd van Sint Lambertus, Arnulphus en zijn broer Giselbertus de Rode (bron: Mr. L.A.J.W. Baron Sloet. Oorkondenboek der Graafschappen Gelre en Zutphen, tot op den slag van Woeringen, 5 juni 1288. Eerste gedeelte. Tot den dood van Graaf Gerard 22 October 1229, Martinus Nijhoff, 's-Gravenhage, 1872, nr. 238, pag. 233-234)

31 maart 1125: Keizer Hendrik V bevestigt de schenking gemaakt aan de abdij van Sint Jacobus te Luik door Tiebaldus de Foron en door zijn echtgenote Guda, van zekere goederen te Blistin en Ailleurs. Deze akte geeft de getuigen van de schenking door Guda, waaronder Arnulphus de Roden en zijn twee zonen Arnulphus et Gilebertus. Getuigen van de bevestiging door keizer Hendrik V zijn onder meer Arnulphus de Rode (bron: Simon Pierre Ernst, Histoire du Limbourg. Suivie de celle des comtés de Daelhem et de Fauquemont, des annales de l'abbaye de Rolduc, P.J. Collardin, Liège, 1837, nr. XXXVIII, pag. 125-127; online beschikbaar via archive.org)