Hedvig "Heta" Sofia Tuomaantytär Rosenlund

public profile

Is your surname Tuomola?

Connect to 5,489 Tuomola profiles on Geni

Hedvig "Heta" Sofia Tuomaantytär Rosenlund's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Hedvig "Heta" Sofia Tuomaantytär Rosenlund

'====
Hedvig muuttaa Tyrvään Laukulasta veljensä Thomasin perheen mukana Vesilahteen Narvan Pietilän Kiviojan torppaan piiaksi 1868.

Vesilahti > rippikirja, 1868-1877 > Sivu 357 357: Narva, Pietilä Kivioja

Vihitty Vesilahti 3.12.1871 Narvan Karjaisen torpan renki Axel Wilhelm Davidsson ja piika Hedda Thomasdotter, molemmat palveluksessa Murron torpassa. Vesilahti > vihityt, 1837-1884 > Sivu 140-141 101:

Kuralan kylään Heinävän torpan torppareiksi 1875

Vesilahti > rippikirja, 1878-1887 > Sivu 412 412: Kurala, Wattunen Heinävä

Laukkon kartanon alueelle Rosenlundin torpan torppareiksi 1888 Vesilahti > rippikirja, 1878-1887 > Sivu 468 468: Laukko

Vesilahti > rippikirja, 1888-1898 > Sivu 614 620: Laukko Rosenlund

Vesilahti rippikirja 1899-1909 (AP_I) Sivu 431 Laukko, torp Lehtimäki, torp Rosenlund ; SSHY http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=4170... / Viitattu 29.03.2024

Vesilahti rippikirja 1910-1920 (AP_I) Sivu 471 Laukko Rosenlund ; SSHY http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=4551... / Viitattu 29.03.2024

Aamulehti 18.7.1906:

Lakkolaiset pitävät leiripaikkaansa Rosenlundin torpassa, noin 4 km Laukosta. Tänne he kokoontuvat määrätyssä järjestyksessä aina noin 15-18 miestä kerrallaan vuorokauden ajaksi ottamaan selvää lakon kulusta ja lakkorikkureista. Kartanon puolelta tehdyistä vääryyksistä mainitsivat he muun muassa seuraavan tapahtuman: Torppari Rosenlund oli höylännyt väkineen eräällä myllyllä itselleen 2 syltä päreitä. Toinen torppari olisi myöskin tarvinnut aineita huoneensa katoksi ja pyysi lainaksi Rosenlundin päreistä. Rosenlund ei kuitenkaan lainannut, koska omat huoneensa juuri oli katettava. Nyt meni tuo toinen torppari pyytämään kartanosta lainaksi. Täällä ei ollut, mutta pehtoori sanoi Rosenlundin juuri valmistaneen. Kun hän sai kuulla, että ei Rosenlund tahtonut lainata, määräsi hän talon rengin wetämään nuo 2 syltä päreitä pyydettyyn paikkaan. Jonkun ajan kuluttua meni Rosenlund kartanosta pyytämään pärelainaansa takaisin, mutta pehtoori hänet kiukkuisena ajoi pois.

Toinen torppari kertoi, kuinka hän oli pari eri kertaa pyytänyt metsästä puita riihirakennukseensa. Pehtoori oli luvannut paroonille asiasta puhua. Torppari odottelee tietoa, mutta turhaan. Erään kerran hän näki paroonin kulkevan tiellä ja otti asian puheeksi mainiten, että pehtoori oli kai tästä jo puhunut. Parooni ei sanonut mitään kuulleensa. Ukolle myönnettiin pyytämänsä puut. Pehtoorin välinpitämättömyyden tähden sai köyhä torppari odotella puolivalmiine riihineen pari kuukautta.

Rosenlundin torppa oli ulkoapäin hyvinkin kurjan näköinen, mutta sisällä wallitsi tarkka siisteys ja puhtaus. Rosenlund ei ole saanut aineita torppansa korjaamiseen, ja siksipä seinät ovat luuhistumassa, katto putoamaisillaan. Torppa on 36 tynnyrinalan suuruinen, weroa maksetaan seuraavasti: 3 hevospäivää viikossa, 12 n.s. matkapäivää, 3 "laasopäivää" (puhdistetaan kartanon metsiä), 3 taitospäivää (ruisleikkuussa), jolloin ei talosta anneta kuitenkaan muuta kuin wettä, ja joskus sangen harwoin kahwia, 1 pestipäivä Tampereelle, 30 heinäseiwästä ja 1 kappa puoleja. - Tarkastelin torpparin wastakirjaa. Tänne oli merkattu suoritettujen veropäivien luku koko vuodelta 168 wuonna 1895 ja sen jälkeen aina. Se ensin aiwan oikein, mutta parin wuoden kuluttua tuo päiwäin summa nousee jo 172, vaihdellen yhä edelleen 168 ja 172 wälillä.

Tämä yli koko maan kuuluksi tullut Laukon torpparilakko alkoi maanantaina toukokuun 21 päivänä ja on siis kestänyt jo yhdeksättä wiikkoa. Koska mistään sowinnosta ei ainakaan wielä ole ollut puhettakaan, niin voi se pitkittyä wielä kauas tulevaisuuteen, waikka osa häädöistä pantaisiinkin toimeen.

Laukon häädöt 1907

Aamulehti 16.1.1906

Laukon torpparihäädöt alkaneet

Häätö alotettiin tiistaina 15.tammikuuta kello ½9 ajoissa aamulla. Häätäjät lähtiwät noin 15 hewosella Laukon kartanosta. Joukossa oli myös 10 helsinkiläistä ratsupoliisia ratsumestari Saloniuksen johdolla. Ensiksi saawuttiin Rosenlundin torppaan, jossa wanha emäntä makasi sairaana. Tänne saapui myös n. 35-40 hengen joukko muita lakkolaisia, waan poliisit ratsujoukko etupäässä, saiwat heidät kääntymään äkkinäisellä hyökkäyksellä takaisin. He kokoontuivat erääseen torppaa, eivätkä enää sen jälkeen ilmestyneet suuremmissa joukoissa näkywille.

Häätöjoukko meni sitten sisään Rosenlundin torppaan, jossa Pirkkalan kruununwouti luki kihlakunnanoikeuden päätöksen, jonka mukaan torppari on tuomittu pois häädettäväksi, ja takauksen siitä, että häätämisestä aiheutuva vahinko korvataan, jos tuomio hovioikeudessa muuttuu. Sen jälkeen kehotettiin torpan asukkaita hywällä muuttamaan torpasta, mutta kun nämä eiwät tähän ryhtyneet, otettiin kaikista huoneista, samoin kuin ulkohuoneistakin, ikkunat ja owet suulta pois ja muurit särettiin. Tuomittujen häätökustannusten suorittamiseksi otettiin kaksi hevosta takavarikkoon.

Tuomiot

Kihlakunnanoikeudessa käsiteltiin lakon johdosta aiheutuneet jutut välikäräjillä, jotka alkoivat jo kesäkuussa 1906 ja jatkuivat 18-19. heinäkuuta. Loput tuomiot annettiin 6. lokakuuta 1906 ja 5. heinäkuuta 1907.

Heinäkuussa 1907 tuomittiin Nestori Telkkä, Kaarle Yli- Pihnala, Aleksis Joenperä ja Oskari Siuvo kotirauhan rikkomisesta Laukon kartanossa 1 kuukauden 15 vuoro- kauden vankeusrangaistukseen. 18 henkilöä, jotka olivat olleet lakkovartioina taksvärkkipirtissä poliisien sitä tyhjentäessä, tuomittiin 1 kuukaudeksi 20 päiväksi vankeuteen. Kaarle Yli-Lammi tuomittiin lakkojohtajana yhden kuukauden vankeusrangaistukseen. Lakkojohtaja Leskinen tuomittiin kotirauhan rikkomisesta yhden kuukauden vankeusrangaistukseen sekä vapaaherra Standerstskiöld-Nordenstamin kunnianloukkauksesta 50 mk:n sakkoon sekä nimismies Bergiuksen kunnianloukkauk- sesta 100 mk:n sakkoon. Seitsemän syytettyä vapautettiin kokonaan syytteistä. Useimmat tuomituista olivat torpparien renkipoikia ja torpan poikia.

Tuomioista valitettiin Turun hovioikeuteen, jossa kotirauha- tuomiot pienenivät kuukauden vankeusrangaistuksiksi. Vapaaherra Standertskjöld-Nordenstam haastoi 80 lakkoon ryhtynyttä torpparia käräjille vastaamaan siitä, että he olivat kieltäytyneet suorittamasta päivätöitä, ja tästä syystä heitä vaadittiin muuttamaan pois torpista. Vapaaherraa käräjillä edusti tamperelainen varatuomari Erik Ahlman ja torppareiden oikeudenkäyntiavustajana toimi lahtelainen varatuomari Eino Nyyssölä. Neljä torpparia palasi päivätöihin ennen käräjiä, joten heidän osaltaan asia raukesi. Kahden torpparin osalta todettiin, että he eivät olleet saaneet haastetta laillisesti, joten kanteen ajaminen rauksesi sillä erää.

Ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä tuomittiin 61 lakossa ollutta torpparia muuttamaan pois torpistaan jo 15.7.1906 mennessä. Yhdeksän torpparin kohdalta asia lykättiin, koska he olivat etukäteen tehneet niin paljon päivätöitä, että ei voitu todistaa heillä olevan työvelkaa kartanolle.

Kaikkiaan 97 lakkoon ryhtynyttä Laukon ja Tottijärven kartanoiden torpparia ja lampuotia tuomittiin kihlakunnan- oikeudessa jättämään torppansa "huoneineen ja maineen". Tuomioiden perusteena oli se, että torpparit olivat asuneet torppiaan ilman vuokranantajaa sitovaa velvoitusta, joten lakkoon ryhtyminen merkitsi vuokrasuhteen katkaisemista. Kaikki lähtötuomion saaneet vetosivat asiassaan Turun hovioikeuteen ja ilmoittivat näin tyytymättömyyden asiassa.

Lakkokesänä heinäkuussa 1906 tehtiin joitakin yrityksiä neuvottelujen käynnistämiseksi paronin ja lakkolaisten välillä. Lakkojohtajat pääsivätkin kerran paronin puheille, mutta neuvottelut eivät johtaneet tuloksiin, koska lakkolaiset eivät olleet sopineet mitään keskenään. Lakossa oleva työväki piti kokouksia Yli-Pihnalan torpan läheisyydessä ns. "Pihnalan Perässä" keskiviikkoisin ja lauantaisin, jolloin pohdittiin yhteisiä asioita ja selitettiin torppareille tilanteen kehitystä. Joulukuussa 1906 Hämeen läänin kuvernööri yritti sovitella lakkoa ja ehdotti lakon lopettamiseksi sovinto- oikeutta, johon tilanhaltija asettaisi kaksi jäsentä ja lakkolaiset kaksi sekä kuvernööri viidennen puolueettoman jäsenen. Paroni ilmoitti suostuvansa sovinto-oikeuden asettamiseen vasta sitten, kun kaikki torpparit olisivat palanneet suorittamaan päivätöitä. Lakkolaiset taas asettivat ehdoksi sen, että sovinto-oikeuden päätös olisi sitova vasta sitten, jos kaikki jäsenet olisivat yksimielisiä. Lakon sovitteluyritykset raukesivat toinen toisensa jälkeen, eikä sovinto-oikeuden asettamisesta myöskään tullut mitään.

Häädöt

Vapaaherra Standertskjöld-Nordenstam jätti lokakuun lopussa 1906 11 häätötuomiota viranomaisille täytäntöön- pantavaksi. Torpparit olivat valittaneet tuomioistaan Turun hovioikeuteen, ja tästä syystä paroni jätti samalla takauksen häätöjen aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta, jos tuomiot tulisivat muuttumaan. 19.11.1906 saapui paronin asianajaja Ahlman, Pirkkalan kihlakunnan kruununvouti Granberg, Vesilahden piirin nimismies Bergius sekä joukko poliiseja ja muuta apuväkeä Yli-Lammin tilalle. Vuokraaja Yli-Lammi oli metsässä, ja kotona oli hänen vaimonsa viiden lapsen kanssa. Yli-Lammi haettiin kotiin, ja kruununvouti vaati häntä perheineen muuttamaan heti pois. Lisäksi Yli-Lammilta vaadittiin takaus 75 hevospäivätyön ja 13 jalkapäivätyön korvaamisesta vuokranantajalle. Yli-Lammi kieltäytyi, ja tilanne muuttui sekasortoiseksi. Tilanteen laukaisemiseksi Yli-Lammi lupasi lähteä suosiolla, ja ensimmäinen häätö keskeytettiin. Häätöjoukko siirtyi Stenvikin torppaan, jonne alkoi kerääntyä väkeä läheltä ja vähän kauempaakin Nokialta asti. Häätöjen toimeenpanijat hajottivat sekä Yli-Lammin talosta että Stenvikin torpasta ikkunat ja ovet. Väkijoukko huuteli häätäjille pilkkapuheita ja yritti häiritä häädon toimeenpanemista. Viranomaiset päättivät keskeyttää häädöt toistaiseksi, ja Yli-Lammi ja Stenvik korjasivat asuntonsa ja jäivät niihin toistaiseksi asumaan.

Häätötoimet jatkuivat tammikuussa 1907. Alueelle saapui Helsingistä häätöjä toimeenpanemaan 10 ratsupoliisia aliratsumestari Henrik Coloniuksen johdolla. Tiistaiaamuna 15.1.1907 liikkui Tottijärvellä kulkue, johon kuului kruunun- vouti Granberg, nimismies Bergius, oppaana Laukon metsänvartija Ljunqvist, haastemies, poliisijouko sekä apuväkeä: hevosmiehiä rattaineen ja erilaisine työvälineineen. Mukana oli rautakankia, kirveitä, lapioita. Häätötoimitus alkoi tällä kertaa Rosenlundin torpasta. Tammikuussa toimitettiin häätö kaikkiaan 19 torpassa. Häädetyille perheille tilanne oli vaikea, koska tammikuun loppupuolella alkoivat kovat pakkaset. Mittari näytti lähes 30 pakkasastetta. Häädetyt perheet palasivat koteihinsa ja rupesivat laittamaan hajotettuja paikkoja tilapäiseen asumiskuntoon.

Torpparit kääntyivät tammikuussa Tottijärven kunnallis- lautakunnan puoleen. He esittivät, että kunnallislautakunta tekisi anomuksen läänin kuvernöörille häätöjen lopettamisesta talven ajaksi; asunnot saataisiin korjata, ja niissä saataisiin asua talven yli. Lisäksi torppareiden esitykseen liittyi se, että kunta hankkisi asuntoja ja työtä lakkolaisille. Kunnallislautakunta kääntyikin kuvernöörin puoleen ja pyysi apua tähän hädänalaiseen tilanteeseen. Lääninhallitus ei puuttunut tilanteeseen, vaan katsoi, että hädänalaisten perheiden avustaminen oli kunnallisen köyhäinhoidon asia. Apua tarvitsevia lakkolaisia ja heidän perheenjäseniään oli Tottijärvellä tässä vaiheessa 386.

Huhtikuun 18. päivän iltana vuonna 1907 saapui Laukkoon jälleen aliratsumestari Henrik Colonius mukanaan 54 poliisia. Häädöt käynnistyivät uudelleen seuraavana aamuna ja kestivät toukokuun 14. päivään asti. Häätö toimitettiin 78 asunnossa, joista lampuotitiloja oli 5, torppia 71 ja mäkitupalaisasuntoja 2. Tässä olivat mukana ne 19 torppaa, joissa hääto oli toimeenpantu jo tammikuussa. Stenvikin torpassa häätö toimeenpantiin kolme kertaa kuten myös Yli-Lammin vuokratilalla. Jotkut torppareista tekivät sovinnon paronin kanssa ja saivat jäädä torppiinsa asumaan, kun sitoutuivat suorittamaan verorästinsä.

Häädetyt perheet joutuivat vaikeaan asemaan. Monissa torpissa oli sylivauvoja ja sairaita, heikkokuntoisia vanhuksia. Paroni oli luovuttanut Yli-Pihnalan ja Peränojan torpat vanhuksien ja muiden kaikkein avuttomimpien häädettyjen tilapäisiksi asuinpaikoiksi.

Häätötoimenpiteiden aikana väki pysytteli etäällä häätö- paikalta, mutta häädön jälkeen ryhdyttiin yhteistoimin avustamaan häädetyn torpan väkeä. Tavaroita koottiin ja karjaa otettiin kiinni. Häätöjen seurauksena Tottijärvellä oli lähes 500 asunnotonta henkilöä. Häätämättä jääneitä torppareita oli kielletty ottamasta häädettyjen perheitä luokseen asumaan. Eivätkä he olisi sitä uskaltaneet tehdäkään, koska monet häätämättä jääneistä olivat tehneet sovinnon paronin kanssa eikä ollut järkevää enää rikkoa välejä. Peränojan ja Yli-Pihnalan torppiin mahtui asumaan noin 40 henkilöä. Suuri osa häädetyistä asui Laukon metsissä, ladoissa ja riihissä. Alueella kierteli patrullipoliiseja, jotka ajoivat heidät pois. Jotkut olivat saaneet asunnon Laukon alueen ulkopuolisista torpista. Tällaisissa tilanteissa saattoi asua jopa neljä perhettä yhdessä tuvassa. Arvid Järnefelt on kuvannut, kuinka hän tapasi riihissä ja ladoissa asustavia ihmisiä ja kuinka hän löysi metsistä monia pieniä tulisijoja, jossa perheet keittivät ruokansa


Syntynyt / Kastettu 15.4.1848 16.4.1848 Kylä / Talo Laukula Myllynpää 304
Isä Tp. Thomas Thomss: Äiti Eva Elisab: Andd:r 40-45
Lapsi Hedvig Sofia
Oma komm. Alkup. komm. Linkit SSHY - Digiarkisto

Syntymäpaikka: Tyrvää Laukula Tuomola eller Myllynpää torp. https://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/tyrvaa/rippiki...

view all

Hedvig "Heta" Sofia Tuomaantytär Rosenlund's Timeline

1848
April 15, 1848
Laukula, Tyrvää, Finland
1872
June 28, 1872
Kurala, Vesilahti, Finland
1874
June 12, 1874
Kurala, Vesilahti, Finland
1877
February 15, 1877
Kurala, Vesilahti, Finland
1878
December 24, 1878
Kurala, Vesilahti, Finland
1884
March 24, 1884
Kurala, Vesilahti, Finland
1886
September 6, 1886
Kurala, Vesilahti, Finland
1927
October 18, 1927
Age 79
Vesilahti, Finland