Kyllikki Forssell

Is your surname Forssell?

Research the Forssell family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kyllikki Kaarina Forssell

Also Known As: "Indrenius-Zalewski", "Bruun"
Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: October 07, 2019 (94)
Immediate Family:

Daughter of Johan Viljo Reinhold Forssell and Kyllikki Forssell
Wife of Erik Indrenius-Zalewski
Ex-wife of Patrick Magnus Bruun

Managed by: Reijo Mitro Savola, Geni Curator
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Kyllikki Forssell

Näyttelijä

Kyllikki Forssell (oik. Kyllikki Kaarina Indrenius-Zalewski, vuosina 1945–1951 Bruun; s. 2. toukokuuta 1925 Helsinki) on suomalainen näyttelijä. Hän oli naimisissa Erik Indrenius-Zalewskin kanssa. Forssell on ollut mukana kunnallispolitiikassa ja toiminut presidentin valitsijamiehenä. Puoluekannaltaan hän on kokoomuslainen.

Forssellille on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1976, ja hän sai teatterineuvoksen arvonimen vuonna 1989. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen kunniamerkki.

Stadin Slangi ry valitsi Forsselin vuoden 1998 Stadin Friiduksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 1998.

Forssellin omaelämäkerta Suurella näyttämöllä ilmestyi vuonna 2007.

Ura

Kyllikki Forssell aloitti näyttelijäopintonsa lukioaikanaan. Hän opiskeli SF:n filmikoulussa jo 1943, samana vuonna kuin kirjoitti ylioppilaaksi. Lukion jälkeen Forssell aloitti Helsingin yliopistossa estetiikan opinnot, mutta pian akateeminen maailma jäi ja näyttelijän ammatti vei voiton. Lisäkoulutusta Forssell hankki Ruotsalaisen teatterin oppilaskoulussa. Hänellä oli vakituinen kiinnitys vuosina 1948–1992 Suomen Kansallisteatterissa, jossa hän näytteli monta suurta roolia. Forssell teki stipendiaattina lukuisia tutustumismatkoja Euroopan teattereihin.Televisiokerhon tv-kanavan koelähetyksissä Kyllikki Fosssell toimi tv-kuuluttajana.

Forssell on myös ohjannut, ja hänellä on ollut elokuvarooleja. Hän oli mm. yksi päähenkilöistä elokuvassa Nuoria ihmisiä (1943). Eino Leinon elämästä kertovassa Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Runoilija ja muusa (1978) Forssell esitti Ida Aalbergia. Hänen uusin elokuvaroolinsa on Kaisa Rastimon Säädyllisessä murhenäytelmässä (1998).

Päätyönsä Kyllikki Forssell on tehnyt teatterilavalla. Hän on näytellyt eri teatterien lavoilla merkittäviä rooleja, mm. Dario Fo'n Donnan Kansallisteatterissa ja August Strindbergin Kustaa III:n Svenska Teaternissa. Hänet muistetaan myös Katariina Suuren roolista näytelmässä, jonka on kirjoittanut Laila Hirvisaari (Hietamies). Helsingin kaupunginteatterissa hän oli mukana Ronald Harwoodin kirjoittamassa näytelmässä Kvartetti, joka sai ensi-iltansa vuonna 2001. Viimeisin vierailu kaupunginteatterissa on ollut teatteridiiva Sarah Bernhardtin roolin tulkitseminen näytelmässä Aurinko ja minä.

[https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyllikki_Forssell]

http://runeberg.org/kuka/1978/0139.html

http://www.blf.fi/artikel.php?id=1169

http://www.iltalehti.fi/viihde/200710246758954_vi.shtml

view all

Kyllikki Forssell's Timeline

1925
May 2, 1925
Helsinki, Finland
2019
October 7, 2019
Age 94