Lars Michaël Camin

Is your surname Camin?

Research the Camin family

Lars Michaël Camin's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Lars Michaël Camin

Birthdate:
Birthplace: Gävle, Sverige
Death: Died in Stockholm, Klara fg, Sverige
Immediate Family:

Son of Anders Camin and Magdalena Törnberg
Husband of Margareta Magdalena Nyberg and Sofia Catarina Enebom
Father of Lars Adolf Camin; Laurentius Adolf Camin; Carl Gustaf Camin and Fredrik Ludvig Camin

Occupation: Apotekare
Managed by: Agneta Åhrberg
Last Updated:

About Lars Michaël Camin

Apotekare.

Köpte år 1797 apoteket Morianen i Stockholm samma år som han avlade apotekarexamen och utsågs till Amiralitetsapotekare. År 1803 utsågs han till änkedrottning Sofia Magdalenas hovapotekare och sedermera till kronprins Carl Johans hovapotekare. I samband med kronprinsens födelsedagsfirande 1812 utfäste apotkare Camin, att han så länge han ägde apoteket Morianen skulle lämna ett årligt bidrag av fria medikamenter till ett värde av 100 riksdaler banco till vården av medellösa ståndspersoner vid Stranbergska Läkare-inrättningen i Stockholm. Camin sålde apoteket till apotekare Carl Carlsson1820.

År 1818 utnämndes han till assessor. Invaldes som Ledamot av Svenska läkaresällskapet och i direktionen Allmänna barnhusinrättningen i Stockholm.

A.J. Bruzelius har lämnat en omfattande biografi över apotekare Camin och hans yrkesgärning och personliga liv. En "anonymiserad" skrift utgavs av en av Camins anställda laboranter och skriften heter Den putslustige Apotekaren Assessor L. M. Rymnius upptåg samt lefnad och lefnadsvanor, jemte korta biografier öfver hans omgifning och de i teckningen förekommande personerne, samlade och utgifne av Krushufvud, Laborant å Svarta afrikan, Förra delen, Stockholm, Lundberg& Komp, 1847. 8:o

Efter Camins död drevs en arvstvist om hans kvarlåtenskap i Svea Hovrätt. Hans efterlämnde förmögenhet var betydande och invändningarna mot hans testamente var flera. Arvstvisten var vid Bruzelius tryckning av Sveriges Apotekare-historia (1878) ännu inte avgjord. I testamentet står uttryckligen att sedan "enda laglige bröstarfvinge, Studerande Lorenttin Adolf Camin aflidit", så önskade han disponera arvet efter sig som grund för välgörande ändamål efter att han lämnat bidrag till sitt hushålls personal.

view all

Lars Michaël Camin's Timeline

1767
November 3, 1767
Gävle, Sverige
1799
September 9, 1799
Age 31
1801
January 15, 1801
Age 33
Stockholm, Klara fg, Sverige
1805
December 28, 1805
Age 38
Stockholm, Klara fg, Sverige
1807
October 18, 1807
Age 39
Stockholm, Klara fg, Sverige
1829
April 19, 1829
Age 61
Stockholm, Klara fg, Sverige