Mauritz Stiller

Is your surname Stiller?

Research the Stiller family

Mauritz Stiller's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Mauritz Stiller

Also Known As: "Moshe Stiller"
Birthdate: (45)
Birthplace: Helsinki, Uusimaa, Finland
Death: November 18, 1928 (45)
Stockholm, Stockholm County, Sweden (Pleuritis)
Immediate Family:

Biological son of Hirsch Stiller and Mindel Stiller
Adopted son of Peretz Katzman and Rakel Katzman
Brother of Rebecka Lippmann; William Stiller; infant Stiller; Samuel (Sam) Stiller; Abraham Stiller and 4 others

Managed by: Keri Robbins-Dvorin
Last Updated:

About Mauritz Stiller

Mauritz (Moshe) Stiller, born 1883 Helsinki, Finland, dead 1928 Stockholm, Sweden, was a Finnish movie director, actor, and playwrite who is the only Finn ever to be awared a star in the Hollywood Walk of Fame. Among other things, he is also known for discovering Greta Garbo, and introducing her to Hollywood.

Mauritz (Moshe) Stiller (1883 Helsinki – 1928 Tukholma) oli suomenjuutalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hän on ainoa suomalainen, jolle on myönnetty tähti Hollywood Walk of Famelle. Hänet tunnetaan myös siitä, että hän vei Greta Garbon Hollywoodiin.

Mauritz (Moshe) Stillerin isä oli Valko-Venäjällä syntynyt sotilasmuusikko Hirsch Stiller, joka tuli vuonna 1867 Suomeen Venäjän armeijan mukana. Äiti Mindel Weissenberg oli kotoisin Puolan Łódźista.[1] He olivat aškenasijuutalaisia. Mauritz syntyi Helsingissä vuonna 1883. Hän jäi täysorvoksi nelivuotiaana, kun hänen äitinsä teki itsemurhan. Isä oli kuollut jo aiemmin. Perhetuttava, hattutehtailija Katzmann otti Stillerin kasvatiksi. Stiller sai työskennellä kasvatusisänsä hattukaupassa, mutta samalla hän unelmoi näyttelijän ammatista. Hän liittyi 16-vuotiaana teatteriseurueeseen ja pääsi pian näyttelijäksi Kansallisteatteriin. Hän oli isokokoinen ja komea mies, ja eloisuutensa vuoksi hän oli suosittu koomisten roolien esittäjä. Stiller esiintyi sekä Helsingissä että Turussa.

Lupaava näyttelijänura Suomessa kuitenkin katkesi Venäjän armeijan kutsuntoihin. Stillerin edesmennyt isä oli ollut Helsingin venäläisen rykmentin sotilassoittaja. Stiller haettiin kotoa ja toimitettiin Novgorodiin, missä hänen isänsä oli viimeksi ollut kirjoilla. Stiller kuitenkin pääsi pakenemaan ja jatkoi matkaansa Tukholmaan.

The Garbo connection: http://www.glbtq.com/arts/stiller_m.html

source: http://www.amitys.com/phpGedView/individual.php?pid=I357


Adopted by the Katzmans - (birth parents died in 1887)

Discovered and mentored Greta Garbo: http://www.glbtq.com/arts/stiller_m.html


http://en.wikipedia.org/wiki/Mauritz_Stiller

Mauritz Stiller (17 July 1883 – 18 November 1928) was a Finnish-Swedish film director, best known for discovering Greta Garbo and bringing her to America.

Stiller had been a pioneer of the Swedish film industry, writing and directing many short films from 1912. When MGM invited him to Hollywood as a director, he arrived with his new discovery Greta Gustafsson, whose screen name Greta Garbo is believed to have been his suggestion.

After frequent disagreements with studio executives at MGM and Paramount, Stiller returned to Sweden, where he died soon afterwards.

Filmography

http://en.wikipedia.org/wiki/Mauritz_Stiller#Filmography

view all

Mauritz Stiller's Timeline

1883
July 7, 1883
Helsinki, Uusimaa, Finland
1928
November 18, 1928
Age 45
Stockholm, Stockholm County, Sweden