Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908

How are you related to Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908?

Connect to the World Family Tree to find out

Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908

Hebrew: פאול ארליך, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה/רפואה 1908
Birthdate:
Birthplace: Strehlen, Lower Silesia, Prussia
Death: August 20, 1915 (61)
Bad Homburg, Hesse, Germany (a second stroke )
Place of Burial: Frankfurt am Main, Germany
Immediate Family:

Son of Ismar Ehrlich and Rosa Ehrlich
Husband of Hedwig Ehrlich
Father of Stefanie Schwerin and Marianne Olga Landau
Brother of Bertha Franziska Sachs; Anna Knoche; Elise Hermine Lobethal; Clara Caroline Sara ? Redlich and Tecla Klein

Occupation: Hematologist and Immunologist, Physician, Bacteriologist, Scientist / Researcher
Managed by: Yuval Peter Aronade
Last Updated:

About Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908

Paul Ehrlich פאול ארליך

Paul Ehrlich (14 March 1854 – 20 August 1915) was a German Jewish scientist in the fields of hematology, immunology, and chemotherapy, and Nobel laureate. He is noted for curing syphilis and for his research in autoimmunity, calling it "horror autotoxicus". He coined the term chemotherapy and popularized the concept of a magic bullet.

Paul Ehrlich was born into a Jewish family in Strehlen, in the Prussian Province of Silesia (now in Poland). As a schoolboy and student of medicine he was interested in staining microscopic tissue substances.

In his dissertation at the University of Leipzig, he picked up the topic again ("Contributions to the Theory and Practice of Histological Staining", Beiträge zur Theorie und Praxis der histologischen Färbung). He married Hedwig Pinkus (then aged 19) in 1883. The couple had two daughters named Stephanie and Marianne. After his clinical education and habilitation ("The Need of Organisms for Oxygen ", Das Sauerstoffbedürfnis des Organismus) at the Charité in Berlin in 1886 he received a call from Robert Koch to join the Institute for Infectious Diseases in Berlin (1891).

Ehrlich spent two years in Egypt, recovering from tuberculosis. Thereafter he worked with his friend Emil Adolf von Behring on the development of the diphtheria serum.

These works inspired Ehrlich's famous side-chain theory (Seitenkettentheorie) from 1897. This theory explained the effects of serum and enabled measurement of the amount of antigen. In 1896 Ehrlich became the director of the newly founded Institute of Serum Research and Examination (Institut für Serumforschung und Serumprüfung) in Steglitz (Berlin). In 1899 the institute was moved to Frankfurt (Main) and extended into the Royal Institute of Experimental Therapy (Institut für experimentelle Therapie). Here Ehrlich researched chemotherapy and infectious diseases. In 1904 Ehrlich became honorary professor of the University of Göttingen.

Ehrlich received the Nobel Prize for Medicine together with Ilya Ilyich Mechnikov in 1908. In 1906 he discovered the structural formula of atoxyl, a chemical compound which had been shown to be able to treat sleeping sickness. Following this discovery, he tried to create a less toxic version of the medicament. In 1909 he and his student Sahachiro Hata developed Salvarsan, a treatment effective against syphilis.

more on http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ehrlich

Nobel Museum: Biography of Paul Ehrlich http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1908/ehrlich-...

Paul Ehrlich, pharmaceutical achiever http://www.chemheritage.org/EducationalServices/pharm/chemo/reading...

Paul Ehrlich's publications (ordered chronologically, as full-text PDF) http://www.pei.de/EN/institute-en/paul-ehrlich-en/paul-ehrlich-publ...

Film Annotations Dr. Ehrlich's Magic Bullet http://litmed.med.nyu.edu/Annotation?action=view&annid=10059

http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~prohel/names/pink...



Nobel of Medicine

שפחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] באוגוסט 1883 נישא ארליך בעיר נוישטט (כיום פרודניק, בדרום-מערב פולין) להדוויג פינקוס (שהייתה אז בת 19) ולזוג נולדו שתי בנות, שטפי ומריאנה. בתו של ארליך, מריאנה, נישאה לאדמונד לנדאו, מייסד המכון למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%9C_%D7%90%D7%A8%...

אול ארליך פאול ארליך Paul Ehrlich 1854 –‏ 1915 תרומות עיקריות טבע את המונח "כימותרפיה"; אף הרעיון של "כדור הקסם" היה של ארליך, ולזכותו נזקפת ההוכחה הניסיונית הראשונה של מחסום דם-מוח [%D7%94%D7%A6%D7%92%D7%94]נתונים נוספים

קברו בבית העלמין היהודי הישן בפרנקפורט פאול ארליך (בגרמנית: Paul Ehrlich‏; 14 במרץ 1854 - 20 באוגוסט 1915) היה מדען גרמני יהודי חתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנת 1908. ארליך נודע בזכות מחקריו בהמטולוגיה, אימונולוגיה וכימותרפיה. ארליך חזה את התופעה האוטואימונית וקרא לה "רעלת עצמית מן הגיהנום". הוא שטבע את המונח "כימותרפיה". גם הרעיון של "כדור הקסם" היה של ארליך, וכן לזכותו נזקפת ההוכחה הניסיונית הראשונה של מחסום דם-מוח.

תוכן עניינים [%D7%94%D7%A1%D7%AA%D7%A8%D7%94] 1 ביוגרפיה 1.1 משפחתו 2 כדור הקסם 3 הנצחתו 4 קישורים חיצוניים 5 הערות שוליים ביוגרפיה[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה]

שטר כסף גרמני עם דיוקנו של פאול ארליך פאול ארליך נולד בשלזיה בשנת 1854 למשפחה יהודית. כבר בהיותו תלמיד בית ספר וסטודנט לרפואה הוא התעניין בצביעת רקמות לצורך התבוננות במיקרוסקופ. בעבודת הדוקטורט באוניברסיטת לייפציג הוא שב לנושא זה ("Beiträge zur Theorie und Praxis der histologischen Färbung" מילולית: "תרומות לתאוריה ולמעשה בצביעה היסטולוגית"). לאחר שהשלים את השכלתו הקלינית סיים את עבודת החובה במסגרת ההתמחות להשלמת התואר (Das Sauerstoffbedürfnis des Organismus, מילולית: "צורכי החמצן של האורגניזם") בבית החולים הנודע שאריטה Charité בברלין בשנת 1887. בשנת 1891 הוא קיבל הזמנה מרוברט קוך להצטרף אליו לעבודה במכון למחלות מדבקות בברלין.

ארליך בילה שנתיים במצרים, כשהוא מחלים ממחלת השחפת. אחר כך הוא עבד עם חברו אמיל אדולף פון בהרינג על פיתוח הנוגדן למחלת הצפדת. עבודות אלה הביאו לו את ההשראה לתאוריה בדבר "תגובת השרשרת הצידית" משנת 1897, המסבירה את התגובה החיסונית ואת השפעת נוזל הדם ומאפשרת את מדידת הנוגדן. בשנת 1896 התמנה ארליך למנהל של המכון החדש לחקר נוזל הדם בשטייגליץ (ברלין). בשנת 1899 המכון העביר משכנו לפרנקפורט והתרחב להיות המכון המלכותי לרפואה ניסיונית. בשנים אלה חקר ארליך את הכימותרפיה ומחלות מדבקות. בשנת 1904 קיבל ארליך תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת גטינגן.

פאול ארליך קיבל את פרס נובל ברפואה יחד עם איליה מצ'ניקוב בשנת 1908. בשנת 1906 הוא גילה את נוסחת המבנה של אטוקסיל (atoxyl), חומר כימי שהוכח כי הוא יעיל בטיפול במחלת השינה. לאחר תגלית זו הוא ניסה להפחית את רמת הרעילות של החומר. בשנת 1909 הוא ותלמידו סהחירו הטה, פיתחו את הסלברסן (Salvarsan), טיפול יעיל יחסית נגד עגבת. לעבודה זו הייתה חשיבות עצומה והיא היוותה זרז למחקר שהוביל לפיתוח תרופות הסולפה, פניצילין ואנטיביוטיקה נוספת.

ארליך נפטר בשנת 1915 משבץ, בגיל 61.

משפחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] באוגוסט 1883 נישא ארליך בעיר נוישטט (כיום פרודניק, בדרום-מערב פולין) להדוויג פינקוס (שהייתה אז בת 19) ולזוג נולדו שתי בנות, שטפי ומריאנה. בתו של ארליך, מריאנה, נישאה לאדמונד לנדאו, מייסד המכון למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.‏[1]

כדור הקסם[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] חייו של ארליך תוארו בסרט כדור הקסם אשר התמקד בפיתוח הסלברזאן (Salvarsan), תרופתו לעגבת. עבודתו הניבה את ההכרה במחסום דם-מוח. רעיון "כדור הקסם" מגיע מן הניסיון של המאה התשע-עשרה של מדענים גרמנים לצבוע רקמות בצורה סלקטיבית לצורך בדיקה היסטולוגית, ובמיוחד לצבוע חיידקים בצורה סלקטיבית (הליך שארליך היה כשרוני בו במיוחד ופיתח את הטכניקה שקדמה ל"צביעת גרם" לחיידקים). ארליך חשב שאם ניתן לגרום לכך שחומר מסוים יצבע באופן סלקטיבי אורגניזם מסוים שהוא גורם מחלה (ולא את הרקמה שסביבו), אזי ניתן להביא גם את הרעלן של אותו אורגניזם אל האורגניזם יחד עם אותו גורם סלקטיבי. מכאן "כדור הקסם" הבורר לו את מטרתו והורג רק את אותם אורגניזמים שלשמם נועד.

הבעיה בשימוש ברעיון "כדור הקסם" כאשר מנסים ליישם אותו, להבדיל מצביעה היסטולוגית, היא שאנשים מבלבלים בין הצבע עצמו לבין אותו גורם שמזהה את האורגניזם שיש לצבוע. פרונטוזיל, תרופת סולפה שהגורם הפעיל בה הוא סולפנילמיד, היא דוגמה קלאסית לכך שהצבע אינו הכרחי לפעילות אנטיביוטית.

הרעיון של "כדור הקסם" הגיע למלוא הגשמתו רק בהמצאת נוגדנים מונוקלוניים.

הנצחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] כבר בשנת 1910 נקרא רחוב על שמו ברובע זקסנהאוזן שבפרנקפורט. בשנת 1938, במהלך השלטון הנאצי, שונה שם הרחוב, אך הוחזר לשמו המקורי זמן קצר לאחר תום המלחמה. רחובות נוספים ברחבי גרמניה נקראו על שמו. רחוב ביפו נקרא על שמו. הסרט האמריקאי כדור הקסם (Dr. Ehrlich’s Magic Bullet) משנת 1939 עוסק בחייו ובפועלו. בתפקיד הראשי שיחק אדוארד ג'י רובינסון. קרן הקרויה על שמו מעניקה משנת 1952 את "פרס פאול ארליך ולודוויג דרמשטדטר" לחוקרים פורצי-דרך בתחום ההנדסה הביו-רפואית. זהו הפרס היוקרתי ביותר בגרמניה בתחום זה. בשנת 1954 הנפיק הדואר הגרמני בול לזכרו ולזכר החוקר הגרמני אמיל אדולף פון בהרינג, שנולד יום אחריו. המשרד הפדרלי הגרמני לחיסון השוכן בעיר לנגן, הסמוכה לדרמשטדט, נקרא על שמו (Paul-Ehrlich-Institut). שטר של 200 מארק גרמני נשא את דיוקנו. בשנת 1970 נקרא מכתש על הירח על שמו. קישורים חיצוניים[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאול ארליך בוויקישיתוף פאול ארליך באתר פרס נובל (באנגלית) הערות שוליים[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] ^ ‏בני הזוג לנדאו עלו לירושלים בשנת 1927, אבל חזרו לאחר מספר שנים לגרמניה.‏ [%D7%94%D7%A6%D7%92%D7%94]זוכי פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה

About פאול ארליך, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה/רפואה 1908 (עברית)

פאול ארליך

' (בגרמנית: Paul Ehrlich (מידע • עזרה)‏; 14 במרץ 1854 - 20 באוגוסט 1915) היה מדען גרמני יהודי, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנת 1908. ארליך נודע בזכות מחקריו בהמטולוגיה, אימונולוגיה וכימותרפיה. ארליך חזה את התופעה האוטואימונית וקרא לה "רעלת עצמית מן הגיהנום". הוא שטבע את המונח "כימותרפיה". גם הרעיון של "כדור הקסם" היה של ארליך, וכן לזכותו נזקפת ההוכחה הניסיונית הראשונה של מחסום דם-מוח.

תוכן עניינים 1 קורות חיים 1.1 משפחתו 2 כדור הקסם 3 הנצחתו 4 ראו גם 5 קישורים חיצוניים 6 הערות שוליים קורות חיים

שטר כסף גרמני עם דיוקנו של פאול ארליך פאול ארליך נולד בשלזיה בשנת 1854 למשפחה יהודית. הוא למד בגמנסיה בורוצלב (נקראה אז ברסלאו והייתה בשטח גרמניה). הוא למד באוניברסיטאות בורוצלב, שטרסבורג (שגם היא הייתה בגרמניה באותה תקופה), פרייבורג, ואוניברסיטת לייפציג.[1]

כבר בהיותו תלמיד בית ספר וסטודנט לרפואה הוא התעניין בצביעת רקמות לצורך התבוננות במיקרוסקופ. בשנת 1878 הוא הגיש את עבודת הדוקטורט באוניברסיטת לייפציג, הוא לנושא זה ("Beiträge zur Theorie und Praxis der histologischen Färbung" מילולית: "תרומות לתאוריה ולמעשה בצביעה היסטולוגית"). עבודה זו הייתה אחת התוצאות של התעניינותו הרבה בצבעי אנילין, שהתגלו על ידי ויליאם הנרי פרקין בשנת 1853.[1]

לאחר שהשלים את השכלתו הקלינית סיים את עבודת החובה במסגרת ההתמחות להשלמת התואר (Das Sauerstoffbedürfnis des Organismus, מילולית: "צורכי החמצן של האורגניזם") בבית החולים הנודע שאריטה Charité בברלין בשנת 1887. בשנת 1891 הוא קיבל הזמנה מרוברט קוך להצטרף אליו לעבודה במכון למחלות מידבקות בברלין.

ארליך בילה שנתיים במצרים, כשהוא מחלים ממחלת השחפת. אחר כך הוא עבד עם חברו אמיל אדולף פון בהרינג על פיתוח הנוגדן למחלת הצפדת. עבודות אלה הביאו לו את ההשראה לתאוריה בדבר "תגובת השרשרת הצידית" משנת 1897, המסבירה את התגובה החיסונית ואת השפעת נוזל הדם ומאפשרת את מדידת הנוגדן. בשנת 1896 התמנה ארליך למנהל של המכון החדש לחקר נוזל הדם בשטייגליץ (ברלין). בשנת 1899 המכון העביר משכנו לפרנקפורט והתרחב להיות המכון המלכותי לרפואה ניסיונית. בשנים אלה חקר ארליך את הכימותרפיה ומחלות מידבקות. בשנת 1904 קיבל ארליך תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת גטינגן.

בשנת 1906 גילה ארליך את נוסחת המבנה של אטוקסיל (atoxyl), חומר כימי שהוכח כי הוא יעיל בטיפול במחלת השינה. לאחר תגלית זו הוא ניסה להפחית את רמת הרעילות של החומר. בשנת 1909 הוא ותלמידו סהאצ'ירו האטה, פיתחו את הסלברסן (Salvarsan), טיפול יעיל יחסית נגד עגבת. לעבודה זו הייתה חשיבות עצומה והיא היוותה זרז למחקר שהוביל לפיתוח תרופות הסולפה, פניצילין ואנטיביוטיקה נוספת.

פאול ארליך קיבל את פרס נובל לרפואה יחד עם איליה מצ'ניקוב בשנת 1908, על תרומתו להבנת מערכת החיסון. אחת התרומות של ארליך לאימונולוגיה הייתה העברת נסיוב שהכיל נוגדנים כדי לטפל ולנטרל דיפתריה, דבר שהוא ביצע יחד עם אמיל אדולף פון ברינג. ארליך העלה את ההשערה לפיה לתאים יש מעין קולטן שמתחבר לחומרים מסוכנים. הרכיבים המתקבלים נופלים מהתאים והופכים לנוגדנים.[1]

ארליך נפטר בשנת 1915 משבץ, בגיל 61.

משפחתו באוגוסט 1883 נישא ארליך בעיר נוישטט (כיום פרודניק, בדרום-מערב פולין) להדוויג פינקוס (שהייתה אז בת 19) ולזוג נולדו שתי בנות, שטפי ומריאנה. בתו של ארליך, מריאנה, נישאה לאדמונד לנדאו, מייסד המכון למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.[2]

כדור הקסם חייו של ארליך תוארו בסרט כדור הקסם אשר התמקד בפיתוח הסלברסן (Salvarsan), תרופתו לעגבת. עבודתו הניבה את ההכרה במחסום דם-מוח. רעיון "כדור הקסם" מגיע מן הניסיון של המאה התשע-עשרה של מדענים גרמנים לצבוע רקמות בצורה סלקטיבית לצורך בדיקה היסטולוגית, ובמיוחד לצבוע חיידקים בצורה סלקטיבית (הליך שארליך היה כשרוני בו במיוחד ופיתח את הטכניקה שקדמה לצביעת גראם לחיידקים). ארליך חשב שאם ניתן לגרום לכך שחומר מסוים יצבע באופן סלקטיבי אורגניזם מסוים שהוא גורם מחלה (ולא את הרקמה שסביבו), אזי ניתן להביא גם את הרעלן של אותו אורגניזם אל האורגניזם יחד עם אותו גורם סלקטיבי. מכאן "כדור הקסם" הבורר לו את מטרתו והורג רק את אותם אורגניזמים שלשמם נועד.

הבעיה בשימוש ברעיון "כדור הקסם" כאשר מנסים ליישם אותו, להבדיל מצביעה היסטולוגית, היא שאנשים מבלבלים בין הצבע עצמו לבין אותו גורם שמזהה את האורגניזם שיש לצבוע. פרונטוזיל, תרופת סולפה שהגורם הפעיל בה הוא סולפנילמיד, היא דוגמה קלאסית לכך שהצבע אינו הכרחי לפעילות אנטיביוטית.

הרעיון של "כדור הקסם" הגיע למלוא הגשמתו רק בהמצאת נוגדנים מונוקלוניים.

הנצחתו כבר בשנת 1910 נקרא רחוב על שמו ברובע זקסנהאוזן שבפרנקפורט. בשנת 1938, במהלך השלטון הנאצי, שונה שם הרחוב, אך הוחזר לשמו המקורי זמן קצר לאחר תום המלחמה. רחובות נוספים ברחבי גרמניה נקראו על שמו. רחוב ביפו נקרא על שמו. הסרט האמריקאי כדור הקסם (Dr. Ehrlich’s Magic Bullet) משנת 1939 עוסק בחייו ובפועלו. בתפקיד הראשי שיחק אדוארד ג'י רובינסון. קרן הקרויה על שמו מעניקה משנת 1952 את "פרס פאול ארליך ולודוויג דרמשטדטר" לחוקרים פורצי-דרך בתחום ההנדסה הביו-רפואית. זהו הפרס היוקרתי ביותר בגרמניה בתחום זה. בשנת 1954 הנפיק הדואר הגרמני בול לזכרו ולזכר החוקר הגרמני אמיל אדולף פון בהרינג, שנולד יום אחריו. המשרד הפדרלי הגרמני לחיסון השוכן בעיר לנגן, הסמוכה לדרמשטדט, נקרא על שמו (Paul-Ehrlich-Institut). שטר של 200 מארק גרמני נשא את דיוקנו. בשנת 1970 נקרא מכתש על הירח על שמו. בעיר הולדתו, סטז'לין, היום בפולין, יש אנדרטה גדולה במרכז העיר עם פסל שלו. בנוסח של ויקיפדיה בפולנית לא מצוין שהוא היה יהודי ושם רק נכתב שהיה גרמני.

ראו גם סהאצ'ירו האטה קישורים חיצוניים ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאול ארליך בוויקישיתוף פאול ארליך , אנשי סגולה - יהודים זוכי פרס נובל, באתר בית התפוצות .
פאול ארליך , באתר פרס נובל (באנגלית) https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%9C_%D7%90%D7%A8...

------------------------------------

Paul Ehrlich פאול ארליך

Paul Ehrlich (14 March 1854 – 20 August 1915) was a German Jewish scientist in the fields of hematology, immunology, and chemotherapy, and Nobel laureate. He is noted for curing syphilis and for his research in autoimmunity, calling it "horror autotoxicus". He coined the term chemotherapy and popularized the concept of a magic bullet.

Paul Ehrlich was born into a Jewish family in Strehlen, in the Prussian Province of Silesia (now in Poland). As a schoolboy and student of medicine he was interested in staining microscopic tissue substances.

In his dissertation at the University of Leipzig, he picked up the topic again ("Contributions to the Theory and Practice of Histological Staining", Beiträge zur Theorie und Praxis der histologischen Färbung). He married Hedwig Pinkus (then aged 19) in 1883. The couple had two daughters named Stephanie and Marianne. After his clinical education and habilitation ("The Need of Organisms for Oxygen ", Das Sauerstoffbedürfnis des Organismus) at the Charité in Berlin in 1886 he received a call from Robert Koch to join the Institute for Infectious Diseases in Berlin (1891).

Ehrlich spent two years in Egypt, recovering from tuberculosis. Thereafter he worked with his friend Emil Adolf von Behring on the development of the diphtheria serum.

These works inspired Ehrlich's famous side-chain theory (Seitenkettentheorie) from 1897. This theory explained the effects of serum and enabled measurement of the amount of antigen. In 1896 Ehrlich became the director of the newly founded Institute of Serum Research and Examination (Institut für Serumforschung und Serumprüfung) in Steglitz (Berlin). In 1899 the institute was moved to Frankfurt (Main) and extended into the Royal Institute of Experimental Therapy (Institut für experimentelle Therapie). Here Ehrlich researched chemotherapy and infectious diseases. In 1904 Ehrlich became honorary professor of the University of Göttingen.

Ehrlich received the Nobel Prize for Medicine together with Ilya Ilyich Mechnikov in 1908. In 1906 he discovered the structural formula of atoxyl, a chemical compound which had been shown to be able to treat sleeping sickness. Following this discovery, he tried to create a less toxic version of the medicament. In 1909 he and his student Sahachiro Hata developed Salvarsan, a treatment effective against syphilis.

more on http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ehrlich

Nobel Museum: Biography of Paul Ehrlich http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1908/ehrlich-...

Paul Ehrlich, pharmaceutical achiever http://www.chemheritage.org/EducationalServices/pharm/chemo/reading...

Paul Ehrlich's publications (ordered chronologically, as full-text PDF) http://www.pei.de/EN/institute-en/paul-ehrlich-en/paul-ehrlich-publ...

Film Annotations Dr. Ehrlich's Magic Bullet http://litmed.med.nyu.edu/Annotation?action=view&annid=10059

http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~prohel/names/pink...



Nobel of Medicine

שפחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] באוגוסט 1883 נישא ארליך בעיר נוישטט (כיום פרודניק, בדרום-מערב פולין) להדוויג פינקוס (שהייתה אז בת 19) ולזוג נולדו שתי בנות, שטפי ומריאנה. בתו של ארליך, מריאנה, נישאה לאדמונד לנדאו, מייסד המכון למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%9C_%D7%90%D7%A8%...

אול ארליך פאול ארליך Paul Ehrlich 1854 –‏ 1915 תרומות עיקריות טבע את המונח "כימותרפיה"; אף הרעיון של "כדור הקסם" היה של ארליך, ולזכותו נזקפת ההוכחה הניסיונית הראשונה של מחסום דם-מוח [%D7%94%D7%A6%D7%92%D7%94]נתונים נוספים

קברו בבית העלמין היהודי הישן בפרנקפורט פאול ארליך (בגרמנית: Paul Ehrlich‏; 14 במרץ 1854 - 20 באוגוסט 1915) היה מדען גרמני יהודי חתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנת 1908. ארליך נודע בזכות מחקריו בהמטולוגיה, אימונולוגיה וכימותרפיה. ארליך חזה את התופעה האוטואימונית וקרא לה "רעלת עצמית מן הגיהנום". הוא שטבע את המונח "כימותרפיה". גם הרעיון של "כדור הקסם" היה של ארליך, וכן לזכותו נזקפת ההוכחה הניסיונית הראשונה של מחסום דם-מוח.

תוכן עניינים [%D7%94%D7%A1%D7%AA%D7%A8%D7%94] 1 ביוגרפיה 1.1 משפחתו 2 כדור הקסם 3 הנצחתו 4 קישורים חיצוניים 5 הערות שוליים ביוגרפיה[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה]

שטר כסף גרמני עם דיוקנו של פאול ארליך פאול ארליך נולד בשלזיה בשנת 1854 למשפחה יהודית. כבר בהיותו תלמיד בית ספר וסטודנט לרפואה הוא התעניין בצביעת רקמות לצורך התבוננות במיקרוסקופ. בעבודת הדוקטורט באוניברסיטת לייפציג הוא שב לנושא זה ("Beiträge zur Theorie und Praxis der histologischen Färbung" מילולית: "תרומות לתאוריה ולמעשה בצביעה היסטולוגית"). לאחר שהשלים את השכלתו הקלינית סיים את עבודת החובה במסגרת ההתמחות להשלמת התואר (Das Sauerstoffbedürfnis des Organismus, מילולית: "צורכי החמצן של האורגניזם") בבית החולים הנודע שאריטה Charité בברלין בשנת 1887. בשנת 1891 הוא קיבל הזמנה מרוברט קוך להצטרף אליו לעבודה במכון למחלות מדבקות בברלין.

ארליך בילה שנתיים במצרים, כשהוא מחלים ממחלת השחפת. אחר כך הוא עבד עם חברו אמיל אדולף פון בהרינג על פיתוח הנוגדן למחלת הצפדת. עבודות אלה הביאו לו את ההשראה לתאוריה בדבר "תגובת השרשרת הצידית" משנת 1897, המסבירה את התגובה החיסונית ואת השפעת נוזל הדם ומאפשרת את מדידת הנוגדן. בשנת 1896 התמנה ארליך למנהל של המכון החדש לחקר נוזל הדם בשטייגליץ (ברלין). בשנת 1899 המכון העביר משכנו לפרנקפורט והתרחב להיות המכון המלכותי לרפואה ניסיונית. בשנים אלה חקר ארליך את הכימותרפיה ומחלות מדבקות. בשנת 1904 קיבל ארליך תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת גטינגן.

פאול ארליך קיבל את פרס נובל ברפואה יחד עם איליה מצ'ניקוב בשנת 1908. בשנת 1906 הוא גילה את נוסחת המבנה של אטוקסיל (atoxyl), חומר כימי שהוכח כי הוא יעיל בטיפול במחלת השינה. לאחר תגלית זו הוא ניסה להפחית את רמת הרעילות של החומר. בשנת 1909 הוא ותלמידו סהחירו הטה, פיתחו את הסלברסן (Salvarsan), טיפול יעיל יחסית נגד עגבת. לעבודה זו הייתה חשיבות עצומה והיא היוותה זרז למחקר שהוביל לפיתוח תרופות הסולפה, פניצילין ואנטיביוטיקה נוספת.

ארליך נפטר בשנת 1915 משבץ, בגיל 61.

משפחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] באוגוסט 1883 נישא ארליך בעיר נוישטט (כיום פרודניק, בדרום-מערב פולין) להדוויג פינקוס (שהייתה אז בת 19) ולזוג נולדו שתי בנות, שטפי ומריאנה. בתו של ארליך, מריאנה, נישאה לאדמונד לנדאו, מייסד המכון למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים.‏[1]

כדור הקסם[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] חייו של ארליך תוארו בסרט כדור הקסם אשר התמקד בפיתוח הסלברזאן (Salvarsan), תרופתו לעגבת. עבודתו הניבה את ההכרה במחסום דם-מוח. רעיון "כדור הקסם" מגיע מן הניסיון של המאה התשע-עשרה של מדענים גרמנים לצבוע רקמות בצורה סלקטיבית לצורך בדיקה היסטולוגית, ובמיוחד לצבוע חיידקים בצורה סלקטיבית (הליך שארליך היה כשרוני בו במיוחד ופיתח את הטכניקה שקדמה ל"צביעת גרם" לחיידקים). ארליך חשב שאם ניתן לגרום לכך שחומר מסוים יצבע באופן סלקטיבי אורגניזם מסוים שהוא גורם מחלה (ולא את הרקמה שסביבו), אזי ניתן להביא גם את הרעלן של אותו אורגניזם אל האורגניזם יחד עם אותו גורם סלקטיבי. מכאן "כדור הקסם" הבורר לו את מטרתו והורג רק את אותם אורגניזמים שלשמם נועד.

הבעיה בשימוש ברעיון "כדור הקסם" כאשר מנסים ליישם אותו, להבדיל מצביעה היסטולוגית, היא שאנשים מבלבלים בין הצבע עצמו לבין אותו גורם שמזהה את האורגניזם שיש לצבוע. פרונטוזיל, תרופת סולפה שהגורם הפעיל בה הוא סולפנילמיד, היא דוגמה קלאסית לכך שהצבע אינו הכרחי לפעילות אנטיביוטית.

הרעיון של "כדור הקסם" הגיע למלוא הגשמתו רק בהמצאת נוגדנים מונוקלוניים.

הנצחתו[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] כבר בשנת 1910 נקרא רחוב על שמו ברובע זקסנהאוזן שבפרנקפורט. בשנת 1938, במהלך השלטון הנאצי, שונה שם הרחוב, אך הוחזר לשמו המקורי זמן קצר לאחר תום המלחמה. רחובות נוספים ברחבי גרמניה נקראו על שמו. רחוב ביפו נקרא על שמו. הסרט האמריקאי כדור הקסם (Dr. Ehrlich’s Magic Bullet) משנת 1939 עוסק בחייו ובפועלו. בתפקיד הראשי שיחק אדוארד ג'י רובינסון. קרן הקרויה על שמו מעניקה משנת 1952 את "פרס פאול ארליך ולודוויג דרמשטדטר" לחוקרים פורצי-דרך בתחום ההנדסה הביו-רפואית. זהו הפרס היוקרתי ביותר בגרמניה בתחום זה. בשנת 1954 הנפיק הדואר הגרמני בול לזכרו ולזכר החוקר הגרמני אמיל אדולף פון בהרינג, שנולד יום אחריו. המשרד הפדרלי הגרמני לחיסון השוכן בעיר לנגן, הסמוכה לדרמשטדט, נקרא על שמו (Paul-Ehrlich-Institut). שטר של 200 מארק גרמני נשא את דיוקנו. בשנת 1970 נקרא מכתש על הירח על שמו. קישורים חיצוניים[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאול ארליך בוויקישיתוף פאול ארליך באתר פרס נובל (באנגלית) הערות שוליים[%D7%A2%D7%A8%D7%99%D7%9B%D7%AA קוד מקור | עריכה] ^ ‏בני הזוג לנדאו עלו לירושלים בשנת 1927, אבל חזרו לאחר מספר שנים לגרמניה.‏ [%D7%94%D7%A6%D7%92%D7%94]זוכי פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה

view all

Paul Ehrlich, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908's Timeline

1854
March 14, 1854
Strehlen, Lower Silesia, Prussia
1884
August 19, 1884
Berlin, Germany
1886
January 23, 1886
Berlin, Germany
1915
August 20, 1915
Age 61
Bad Homburg, Hesse, Germany
August 1915
Age 61
Juedischer Friedhof on Rat Beil Straße, Frankfurt am Main, Germany