Is your surname Ryynänen?

Connect to 2,961 Ryynänen profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Roine Rikhard Ryynänen

Birthdate:
Birthplace: Kuopio, Finland
Death: October 31, 1963 (72)
Helsinki
Immediate Family:

Son of Paavo Paavonpoika Ryynänen and Hilda Loviisa Andersintytär Klinga
Husband of Kerttu Sofia Kekoni and Martta Katri Ryynänen
Ex-husband of Aino Lempi Ahjo e. Augustsson
Father of Terttu Kaarina Rynnes and Aino Ellen Sakari
Brother of Sigrid Sinervä; Paul Walfrid Ryynänen; Werner Ludvik Paavonpoika Ryynänen; Adele Teresia Rajakoski; Inkeri Turunen and 4 others

Occupation: Yleisradion kamreeri, tenorilaulaja, kamreeri, musiikkimies, sanoittaja
Managed by: Marjatta Huuskonen (Waris)
Last Updated:

About R R Ryynänen

Kuopion tuomiokirkkosrk > syntyneet, 1889-1898 > 50:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1901...

Roine Rikhard (R. R.) Ryynänen (23. maaliskuuta 1891 Kuopio – 31. lokakuuta 1963) oli suomalainen sanoittaja, tenorilaulaja ja kuoromies..

Yhteensä Ryynänen on sanoittanut tai suomentanut yli tuhat laulua. Särkynyt onni (1929, Georg Malmsten) oli ensimmäinen orkesterisäestyksellä levytetty suomalainen iskelmä. Georg Malmstenin ensilevytys myi sensaatiomaiset 17 000 kappaletta. Ryynänen toimi Malmstenin "hovisanoittajana" ja he tekivät useita kuuluisia iskelmiä ja lastenlauluja yhteistuotantona. Iskelmätuotannosta esimerkkeinä voidaan mainita Heili Karjalasta, Revontulten maa, Vanhan merimiehen koti-ikävä, Viva Espanja. Lastenlauluista esimerkiksi Jänöjussin mäenlasku, Karhunpoika sairastaa ja kaikki Mikkihiiri-sarjan lastenlaulut ovat Ryynäsen kynästä lähtöisin. Ryynänen sanoitti myös näyttämömusiikkia, kuten Kansanteatterin musiikki-ilottelut Lennokki ja Vetoketju.[3]

Muita tunnettuja sanoituksia ovat marssi Muistoja pohjolasta (Sam Sihvo), Harmony Sistersin levytys Oi Josef Josef, kuorojen paljon esittämä On kristalli hieno (trad.) ja operettisävelmä Kerran viel (Carl Zeller).



Roine Rikhard (R. R.) Ryynänen (23. maaliskuuta 1891 Kuopio – 31. lokakuuta 1963 oli suomalainen sanoittaja, tenorilaulaja ja kuoromies.

Ryynäsen isä oli ammatiltaan maalarimestari. Kuopion jälkeen perhe muutti Jääskeen. Vuosisadan vaihteessa isän työ vei perheen Pietariin, jossa Ryynänen ehti olla vuoden koulussakin. Sieltä perhe muutti edelleen Kuokkalaan ja myöhemmin Viipuriin. Viipurissa Ryynänen kävi Klassillista lyseota. Ylioppilastutkinnon hän kuitenkin suoritti Helsingin normaalilyseosta vuonna 1910. Opiskeltuaan muutaman vuoden Helsingin yliopistossa ja kauppakorkeakoulussa Ryynänen lähti liike-elämän palvelukseen ja hän toimi muun muassa Sanomalehtien ilmoitustoimiston apulaisjohtajana kahdeksan vuotta.

Hänen ensimmäinen radioesiintymisensä tapahtui 1926, jolloin hän johti Polyteknikkojen kuoroa. Kuuluttajana toiminut oopperalaulaja Alexis af Enehjelm kiinnitti Ryynäseen huomiota tämän laulettua soolon kuoroesityksessä ja hänen aloitteestaan Ryynäselle alkoi tulla useampia radioesiintymisiä.[3]. Ryynänen esiintyi radiossa aluksi eritoten kuoronjohtajana ja laulajana. Päätöikseen hän toimi Yleisradion kamreerina 1927–1955, mikä tarkoitti johdon sihteerin ja ohjelmajärjestäjän avustajan tehtäviä.[4] Hän oli kamreerin toimessa eläkeikäänsä asti

Ryynänen oli innokas laulaja ja hän kuului 18 kuoroon ja toimi usein niiden solistitehtävissä. Hän myös toimi kuuden kuoron johtajana tai varajohtajana. Lisäksi hän lauloi muun muassa Radiokvartetissa ja Parlophon-kvartetissa. Hän myös teki yli 40 levytystä vuosina 1929 ja 1930 Parlophon-yhtiölle.

Parhaiten Ryynänen muistetaan laulujen sanoittajana ja suomentajana. Niistä valtaosa on iskelmiä, mutta myös klassisia lauluja. Hän osasi useita kieliä, kuten ruotsia, venäjää, englantia, saksaa ja monia slaavilaisia kieliä. Hän käänsi runotekstejä noin 15 kielestä. Eritoten Georg Malmstenin sävellyksissä on noin kaksisataa Ryynäsen sanoitusta. Ryynänen käytti myös salanimiä Raimo Raikas, Reino R. Ranta, Reijo Rio, Reima R. ja Veijo Sala.

Sanoitusuran ohella Ryynänen oli myös kielenhuoltaja, joka keksi muun muassa sanat "oheinen" ja "kyseinen" Suomen kieleen. Yhdessä Georg Malmstenin kanssa he esittelivät sanan "iskusävelmä", joka myöhemmin hioutui muotoon iskelmä.

Yhteensä Ryynänen on sanoittanut tai suomentanut yli tuhat laulua. Särkynyt onni (1929, Georg Malmsten) oli ensimmäinen orkesterisäestyksellä levytetty suomalainen iskelmä. Georg Malmstenin ensilevytys myi sensaatiomaiset 17 000 kappaletta. Ryynänen toimi Malmstenin "hovisanoittajana" ja he tekivät useita kuuluisia iskelmiä ja lastenlauluja yhteistuotantona. Iskelmätuotannosta esimerkkeinä voidaan mainita Heili Karjalasta, Revontulten maa, Vanhan merimiehen koti-ikävä, Viva Espanja. Lastenlauluista esimerkiksi Jänöjussin mäenlasku, Karhunpoika sairastaa ja kaikki Mikkihiiri-sarjan lastenlaulut ovat Ryynäsen kynästä lähtöisin. Ryynänen sanoitti myös näyttämömusiikkia, kuten Kansanteatterin musiikki-ilottelut Lennokki ja Vetoketju.

Muita tunnettuja sanoituksia ovat marssi Muistoja pohjolasta (Sam Sihvo), Harmony Sistersin levytys Oi Josef Josef, kuorojen paljon esittämä On kristalli hieno (trad.) ja operettisävelmä Kerran viel (Carl Zeller).

Lähde Wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/R._R._Ryyn%C3%A4nen

Elävän arkiston radio-ohjelma R R Ryynäsestä:

lit/r_r_ryynanen_keksi_iskelman_17408.html#media=17413

view all

R R Ryynänen's Timeline

1891
March 23, 1891
Kuopio, Finland
1920
February 23, 1920
1928
September 3, 1928
Kinnula, Finland
1963
October 31, 1963
Age 72
Helsinki