Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles


Metafysiikka - Teosofia - Ruusu-Risti



Ruusu-Risti ry on Pekka Ervastin 14. marraskuuta 1920 perustama teosofiseen liikkeeseen lukeutuva yhdistys. Järjestön nimi on suomennos saksalaisesta nimestä Rosen-Kreutz, joka viittaa historialliseen ruusuristiläisyyteen, erääseen länsimaisen okkultismin muotoon.

Pekka Ervast oli okkultisti ja teosofian uranuurtajia Suomessa. Ervast toimi Suomen Teosofisen Seuran ylisihteerinä vuosina 1907–1917 ja 1918–1919. Vuonna 1920 hän erosi seurasta ja perusti Ruusu-Ristin. Ervast yhdisti teosofiaan suomalaiskansallista kalevalaista mystiikkaa sekä vuorisaarnaan perustuvaa tolstoilaisuutta (kristosofia).

Ohjelmansa mukaan Ruusu-Risti:

  1. on totuudenetsijäin järjestö, jonka jäsenet tunnustaen kaikkien ihmisten veljeyden osoittavat toisilleen suvaitsevuutta ja ymmärrystä sekä pitävät totuutta korkeampana kaikkia uskontoja.
  2. on vapaan ajattelun pyhäkkö, jonka jäsenet etsivät totuuden ydintä, salaista jumalviisautta, mikä piilee kaikkien aikojen uskonnoissa, mytologioissa sekä filosofisissa ja tieteellisissä järjestelmissä.
  3. on renkaana ihmisten näkymättömässä veljeskunnassa ja sen jäsenet etsivät ikuiseen elämään vievää tietä, joka kasvattaa ja kehittää ihmisessä veljeyden henkeä

Toiminta

Järjestön toiminnassa mukana olevat jäsenet opiskelevat maailman henkisiä perinteitä, niiden lainalaisuuksia ja "syvempää yhteyttä" sekä harjoittavat keskittymistä ja mietiskelyä pyrkien siten käytännössä toteuttamaan eettisemmän ja syvähenkisemmän yhteiskunnan muodostumista. Opetuksen kehyksenä on vapaamuurarityyppinen rituaali.

Opintoihin sisältyy Pekka Ervastin teosofis-kristosofisia opetuksia, mutta ainoan virallisen opinkappaleen katsotaan olevan "veljeys".

Kulmakoulu

Kulmakoulun perustivat vuonna 1928 Ruusu-Risti ja sen jäsen Yrjö Eloniemi, joka halusi perustaa opetustyön teosofisen maailmankatsomuksen pohjalle.

Ruusu-Ristin johtajat

  • Pekka Elias Ervast, kirjailija, 1920–1934
  • Hilda Pihlajamäki, näyttelijä, 1934–1951
  • Uuno Pore, 1951–1982
  • Eino Krohn, kirjallisuustieteen ja estetiikan professori, 1982–1983
  • Kalervo Kankaanpää, eversti, 1983–1985
  • Heikki Ahonala, 1986–1990
  • Jarmo Anttila, seppämestari, 1991–

Muita tunnettuja ruusu-ristiläisiä

Lähteet
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruusu-Risti
http://www.ruusuristi.fi/