Rudolf 'Rudi' Bloemgarten

Is your surname Bloemgarten?

Research the Bloemgarten family

Rudolf 'Rudi' Bloemgarten's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Rudolf 'Rudi' Bloemgarten

Birthdate:
Birthplace: Maastricht, LB, Netherlands
Death: July 01, 1943 (23)
Overveen, NH, Netherlands (fusillade door de bezetter - homicide)
Immediate Family:

Son of Victor Bloemgarten and Bernardine Hertog
Fiancé of Johanna Veronica (Hanny) Levy
Brother of Hetty Delmas; Dr. Salvador Edmond (Dorke) Bloemgarten and Edmond (Eddy) Bloemgarten

Managed by: Private User
Last Updated:

About Rudolf 'Rudi' Bloemgarten

Joods Monument

Rudolf (Rudi) Bloemgarten (Maastricht, 7 mei 1920 – Overveen, 1 juli 1943) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rudi Bloemgarten was joods en student medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat de joodse studenten niet langer aan de universiteit welkom waren, dook hij onder en begon met valse papieren mee te werken in het verzet. Begin 1943 probeerde hij Jan Feitsma, een NSB'er die een jaar eerder benoemd was tot de procureur-generaal van Amsterdam, te vermoorden waarbij Feitsma's zoon zwaargewond raakte.

Hij was één van de deelnemers aan de Aanslag op het Amsterdams Bevolkingsregister (1943) aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Onder leiding van Gerrit Jan van der Veen en samen met Willem Arondeus, Johan Brouwer, Sam van Musschenbroek, Coos Hartogh, Henri Halberstadt, Karl Gröger, Auguste Chrétie Reitsma, Koen Limperg, Sjoerd Bakker, Cornelis Leendert Barentsen en Cornelis Roos drong hij vermomd als politieman op 27 maart 1943 het gebouw binnen en blies met explosieven het pand op. Door verraad pakte de Sicherheitsdienst de meeste plegers en helpers binnen twee weken op. Twaalf van hen werden op 1 juli geliquideerd, onder wie schilder en schrijver Willem Arondeus, de schrijver Johan Brouwer, de architect Koen Limperg en Bloemgarten.

Bloemgarten was verloofd met Hanny Levy. Zij ontsnapte uit Westerbork met hulp van Werner Stertzenbach en Trudy van Reemst, en overleefde de oorlog. In 2003 was ze aanwezig bij de presentatie van Het Verlaten Hotel, een boek waarin zij een van de hoofdrollen heeft.

In Amsterdam in het stadsdeel Osdorp is een straat in de verzetsheldenbuurt naar hem vernoemd, de Rudi Bloemgartensingel. Wikipedia

view all

Rudolf 'Rudi' Bloemgarten's Timeline

1920
May 7, 1920
Maastricht, LB, Netherlands
1943
July 1, 1943
Age 23
Overveen, NH, Netherlands