Ensimmäiset nimet kerätty valokuvallisista Yhdysvaltojen
kansalaisuuspapereista joista koetettu jäljittää henkilöiden jo olemassa olevia Geni profiileja tai puita. Joidenkin osalta tehty uusi - yksittäiset oksat kaipaavat puitaan:
1)
Harry on niin vanha, että luultavasti joltain osin hänen lähisukuaan voisi olla jo genissä ?
Harry Anderson
2)
Maarsin osalta sukutausta on ehkä! selvillä, mutta jostain syystä lähisukua (mummut/papat asti) ei osu ?valmiisiin Geni-profiileihin. Jos joku haluaa naputella useita profiileja...
John Maars
3)
Mattilassa on jotain mikä on jäänyt oivaltamatta.
Luultavasti joku Mikkelin läänin seurakunnista kollaamatta. Huom. kansalaisuuspapereissa voi olla väärinymmärrys. Alaskassa on St. Michael niminen paikka Nomessa. Se voi siten erehdyttää synnyinseudun etsintää.
William Mattila
4) perhetausta selvä, mutta lähisukua ei ole (?) genissä
Arvid Abrahamsson Östman
5) Johan Edward Asplund
Perhetausta selvä, lähisukua ei (?) Genissä
Huom. Kansalaisuushakemuksien siilaaminen on ollut vain ensimmäinen keino henkilöiden löytämiseksi, sen puuttuminen ei tietenkään rajaa ihmistä projektista pois.
Kansalaisuushakemuksia:
Alaska Naturalization Records, 1884-1991
https://www.familysearch.org/search/collection/2513103
Alaska, State Archives (Juneau), Naturalization Records, 1900-1972
https://www.familysearch.org/search/collection/3235391
Molemmissa aineistoissa on vielä rutkasti perattavaa. Huom. Hakukentässä Finland (tai Suomi) ei välttämättä poimi tuloksiin kaikkia suomalaissyntyisiä. Jotkut hakemuspaperit on skannattu useampaan kertaan koska kansalaisuusprosessi on ollut monivaiheinen. Jos etsit tutkittavasi valokuvaa ne kannattaa kuitenkin silmäillä läpi. Valokuva on saattanut säilyä jossain vaiheessa. Valokuva saattaa olla myös skannattu erillisenä eikä se välttämättä ole juuri sillä kohtaa digitointeja jossa on henkilöä koskevat paperit. Kannattaa ottaa esille yleisnäkymä ja katsoa onko henkilöäsi koskevien digitointien lähistöllä yksittäisiä valokuvia. Nimi on usein kirjoitettu kuvaan, joten sen avulla voit varmistaa henkilöllisyyden. Usein suomalaisten hakemusten lähistöltä voi löytyä muitakin suomalaisia - sellaisiakin joita familysearchin hakutoiminta ei ole osannut poimia. Toki norjalaisiin ja ruotsalaisiin on -kuten hiihtokisoissa- vaan totuttava.
Pastori Salomon Ilmosen keräämien tietojen mukaan 1927 Alaskassa olisi asunut 1650 Suomessa syntynyttä.
Viikkosanomat, 19.11.1927, nro 46, s. 10
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1716153?page=10
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Alaskansuomalaiset ovat saattaneet asua osan vuotta Washingtonin osavaltiossa esim. töiden kausiluonteisuuden vuoksi. He myös usein muuttivat elämänsä ehtoovuosiksi Washingtoniin. Seattlen ja Alaskan väliä on kulkenut säännöllistä laivaliikennettä jo kultaryntäyksestä asti. Se oli toiseen maailmansotaan ja Kanadan läpi kulkevan "Alaska Highwayn" rakentamiseen asti tärkein kulkuväylä osavaltion ja terriorion välillä. Reitillä sattui useita haaksirikkoja.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alaska_Steamship_Company
Yukonin alue on hieman haastava projektin kannalta, koska ihminen voidaan usein hyvin perustein lukea myös kanadansuomalaiseksi. Verrokkina voisi ajatella Tornionjokilaaksoa.
Kansalaisuutta on voitu hakea vuosien kuluessa useampaan kertaan eri osavaltioissa. Usein kansalaisuushakemus ei ole mennyt läpi. Helpoin tapa selvittää myönteiset päätökset: Alaskalaisissa sanomalehdissä on uutisia, joissa mainitaan Yhdysvaltojen kansalaisiksi hyväksytyt henkilöt.
Sivulta
https://archives.alaska.gov/for_researchers/guides/naturalization.html
on ladattavissa tiedosto, johon on koottu kansalaisuutta hakeneiden perustiedot.
Projektin kuvausta voisi mielellään joku insinöörihenkisempi Geni-protokollat taitava muokata. Kiitos.
Siirtolaisinstituutissa Turussa säilytetään alaskansuomalaisia tutkineen Hugo L. Mäkisen arkistoa.
https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/89989/49210
Kannattaa tutustua K-G Olinin kirjoihin.
Kolla in K-G Olins böcker
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/K-G_Olin
Alaska Del 1 - Ryska tiden 1995, 2009
Alaska Del 2 - Guldrushen 1996
Alaska Del 3 - Namnlistan 1996
Jos tutkit alaskansuomalaisia niin yleisesti tunnettujen lähteiden lisäksi on olemassa vapaasti käytettäviä hieman tuntemattomia tietokantoja.
Anchoragen alueen suomalaisten elämänkohtaloja löytyy Newsbankiin digitoidusta sanomalehdestä. Salasanat saa oheisesta linkistä.
https://atwoodfoundation.org/anchoragetimes.html
Vapaasti luettavia historiallisia alaskalaisia sanomalehtiä
https://chroniclingamerica.loc.gov/newspapers/?state=Alaskaðnici...
Alaskassa sanomalehdet uutisoivat hyvinkin pieniä asioita. Siellä saatetaan mainita ketkä nousivat mihinkin kaivoskylään lentäneeseen pienkoneeseen tai kävivät juhlimassa naapurinsa syntymäpäiviä. Voit siten löytää kohdehenkilöstäsi hyvinkin triviaaleja tietoja.
Jos tutkimasi henkilö yht äkkiä katoaa alaskalaisista lähteistä niin yksi syy voi olla seuraava:
Alaskasta lähetettiin territorion aikaan tuhansia ihmisiä Oregoniin mielisairaalaan. Heitä voi löytää oheisen linkin kautta.
https://www.morningsidehospital.com/
Pioneers Home on alaskalainen viimeisten vuosien hoitokoti. Suomalaisia löytyy eri paikkakuntien "pioneerikotien" tiedoista ja varsinkin hautausmailta.
Usean suomalaisen suvustaan unohtuneen/kadonneen poikamiehen viimeinen leposija on noiden laitosten läheisyydessä.
Esim. Find A Gravesta kannattaa niitä hakea. Nimet ja synnyinpäivät eivät välttämättä ole niissä tiedoissa samalla tavalla kuin 1900-luvun alussa kotisuomesta
lähtiessä. Silti joitakin kohtaloita on vielä selvitettävissä.
Toivottavasti tämän projektin avulla yksikin Suomessa sukuun vuosikymmeniksi painamaan jäänyt isoenon/sedän/vaarin - miksei myös tädin - mysteeri saa lisävalaistusta!