Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

De oorsprong van de familienaam Mooij

view all

Profiles

  • Dirck Martsz Moij (c.1478 - aft.1535)
    22-1-1511, Jan van Gelre koopt bij een executieverkoop de “Rode Leeuw”voor 341 Andries gulden [Jacob Cornelisz, Cornells Anthonisz en hun familierelaties I. Η. van Eeghen Nederlands Kunsthistorisch Jaa...
  • Dierick de Moy (1529 - 1604)
    14-8-1558 Willem van Kiere verkoopt aan Dirk de Moy een rente op een erf [Schepenbrief Rijksarchief Antwerpen Link verlopen]
  • Claes Moij (c.1500 - d.)
  • Hero Mooy (1664 - d.)
    Het wapen is van zijn dochter.
  • Goulard de Moÿ, I (1080 - d.)

Vooraf

De titel is eigenlijk misleidend, want er is niet één oorsprong van één familie Mooij. Er zijn vele verschillende takken, die totaal niet met elkaar verwant zijn. Tenminste zo lijkt het mij nu voor te komen. Mijn bedoeling was/is om van elke tak de oorsprong te vinden. Een andere tussentijdse conclusie is dat vaak niet duidelijk is waarom een familie de naam Mooij gebruikt en dat de oorsprong van de eerste vermelding door afwezigheid van de bronnen vaak ook niet meer te achterhalen is.

U vindt hieronder via "Open file" in de eerste lijst, gesorteerd naar regio en dan op alfabet, links naar genealogieën in Wordfiles met nummering en in de tweede lijst ook via Open file" links naar fragmenten gesorteerd per regio, niet genummerd meer met tabs vorm gegeven, waarbij die laatste a.h.w. de kraamkamer zijn van de genealogieën. Nog van vele personen in die files en van personen in de genealogieën zijn geen profielen op Geni te vinden. Òf omdat ik dit nog moet doen òf omdat ik voor een genealogie nog geen aansluiting heb kunnen vinden op de 'World Tree'. Als het wel zo is, dan wordt per genealogie of kopje, eerst de link naar een profiel op Geni gegeven, steeds naar de oudste. Daarnaast helemaal onderaan links naar Wordfiles met gegevens van Mooijen van vóór 1700 in alle spellingvarianten, zoals: de Mooij, de Moy, Moijensz. Moeijes, Moyaertsz, als alias, bijnaam en als voornaam.

Het project is om de kennis te vergroten, eventueel informatie uit te wisselen en mij een publicatiemogelijkheid te geven. Hier in het automatische surname project van Geni vindt u veel profielen 'Mooij' op GENI.

Aansluiting op Geni

Hieronder in de eerste lijst, links naar onderling tot nu toe meestal niet verbonden takken Mooij, de Mooij en Mooijen die ik eerder vanaf 2006 in een genummerde genealogie had gevoegd en ook te vinden hier op GENI. De namen van de files/genealogiën zijn de plaatsnamen van het oudste voorkomen tot dan toe (mij) bekend. De takken Avenhorn, Obdam II (voorheen Berkhout I), Berkhout II, Scharwoude moeten haast wel dezelfde oorsprong hebben, maar er moeten nog bewijzen geleverd worden, dus meer gegevens. Dat geldt ook voor Vriezekoop I en II, Leiden en Hazerswoude. Veel moet nog in Geni worden ingevoerd. Meer informatie over onderstaande takken vindt u het best direct hieronder of direct hier in de Open Files. Sommige takken zijn uitgestorven, dit betekent geen nageslacht met de achternaam in de 20e eeuw, zoals voorlopig mij bekend. Er achter korte info en de link naar het exacte Word file met de uitgebreide informatie. De data zijn meestal van een concrete echte eerste en laatste vermelding.
Daaronder een tweede lijst met links naar soms korte takken op GENI, waar ik geen genummerde genealogie voor opgezet heb, maar die hetzij alleen zijn opgenomen in de Wordfiles met fragmenten Mooij e.d. of waar over ik helemaal geen Wordfile heb en dus direct op GENI door andere personen of mijzelf zijn toegevoegd.

Zelf een Mooij en op zoek?

Indien u zelf tot een familie Mooij behoort, dan zal u logischerwijs behoren tot de takken, die nog voort bestaan tot in de 20e eeuw. Takken, waarvan ik voorlopig heb aangetoond, dat ze nog tot in de 20e eeuw hebben voortbestaan of nog voortbestaan zijn: Andijk, Apeldoorn, Avenhorn, Barsingerhorn, Bergen, Obdam II, voorheen Berkhout I, Berkhout II, Barsingerhorn, Broek in Waterland, Rotterdam VI, Bunschoten, Callantsoog I, II en III, Egmond nu Obdam I, Haarlem, Hattem, Hoogeveen, Kortenhoef, Lutjebroek, Oosterwolde, Oude Pekela, Ruinen, Scharwoude, Vriezekoop I en II, Wanneperveen, Zaandam en Zegveld. Misschien zijn sommige daarvan zoals. Bunschoten, Oosterwolde en Ruinen, uiteindelijk toch ook heden uitgestorven, omdat er geen feiten na 1950 zijn gevonden voorlopig. Van alle andere takken in de lijst, weet ik voorlopig niet zeker of ze tot in de 20e eeuw hebben of tot op heden nog voortbestaan, maar acht de kans niet zo groot, omdat die aansluiting toch wel al gevonden zou zijn in 20e eeuwse bronnen, hetzij door mij hetzij door levende nazaten.

Aanname van de naam Mooij

Er zijn ook genealogieën waarbij uiteindelijk voorlopig er maar een persoon is die de naam Mooij gebruikt. Dit zijn: Texel met Gerrit Maartensz Mooij derde stuurman bij de VoC, Oost-Vlieland met Pieter Janse Mooij, Amsterdam XII met makelaar Hermanus Mooij, Hoogkerk met IJda Mooij. Gamsbüll met schuitenmaker Samuel Claasz Mooij, Husum met korendrager Willem Claasz Moij en Oostzaandam met Jan Claes Moij. Waarom is niet bekend. In geval van de makelaar kan het gaan om gebruik van een naam die goed bekend stond vanwege commerciële motivaties. Dat is ook zo in de genealogie Vlieland II waarbij de familienaam wordt overgenomen door aangetrouwde familie met een zelfde beroep, namelijk cargadoor. De goede naam wordt als een bedrijfsnaam gebruikt. In de meeste gevallen gebruikt nageslacht de naam meerdere generaties, soms een extra generatie. In een geval wel wat langer namelijk de genealogie Amsterdam IV met actrice Elizabeth Mooij. Indien er in de toekomst al doende bij deze genealogieën, toch een tweede en derde Mooij opduikt, zou het kunnen dat er toch sprake is van een echte familie Mooij met oudere wortels. Hoeft niet! Bij de samenstelling van de genealogie Weesp kwamen er ondanks de afwezigheid van de naam Mooij gedurende twee generaties verschillende takken toch samen. Dat kan weer eens voorkomen. Ook zijn er genealogieën waarbij de vernoeming via de moeder of een dochter c.q. via een grootmoeder of kleindochter gaat. Dit eerste is het geval bij genealogie Scharwoude en mogelijk ook bij Harlingen, die eigenlijk dan dus uit Oude Wetering zou stammen. Als dit daar niet het geval is, is er sprake van overname van de naam Mooij van de stiefvader, dat zou ook kunnen. Het tweede is het geval in de Genealogie Vlieland I, daar wordt de naam Mooij doorgegeven via een dochter van een vrouw met de naam Moij namelijk Dirckje Hendriks Doncker dochter van Maritje Broers dochter van Broer Hilkes Moij. De echtgenoot van Dirkje, Jan Jansz en zijn nageslacht gaan de naam Mooij i.i.g. vanaf 1699 gebruiken. Er zijn ook families die de naam zomaar aannemen en dus niet afstammen van een man met de voornaam Mooij of Moijaert, dus die geen oude wortels hier hebben, bijv de joodse familie Mooij uit Amsterdam of de Duitser Jurgen Strelauw uit Bad Colburg die zich in Amsterdam vestigde en waarbij zijn zoons en hun nageslacht de naam gebruiken. Er kan ook nog sprake zijn van een verbastering of aanpassing van de naam aan Nederland. bijv Mooij uit de Moetie in Amsterdam of de Mooij uit de Lobeau te Rijnsburg. De laatst genealogie behandel ik niet, want dat is al uitgebreid onderzocht en gepubliceerd.

Verlies van de naam Mooij

Naast uitsterving ondanks voorkomen van de naam als echte achternaam gedurende een paar generaties of in recentere eeuwen na veel meer generaties kan een genealogie ook beginnen met personen die Moijsz of Moijensz e.d. als patroniem gebruiken, maar dat die geen familienaam wordt en om die reden verdwijnt. Dit is het geval bij de genealogieën Aalsmeer I en Rotterdam I en IV. Maar wat betreft Aalsmeer I kunnen er toch afstammelingen met de naam Mooij uit voort zijn gekomen namelijk in Vriezenkoop I. Maar dat is nog niet bewezen. maar zou goed kunnen. Een man met de voornaam Moeij geboren rond 1422 is de stamvader van Vriezenkoop I, mogelijk zoon van Claes Geryt Moyensoon mogelijk achterkleinzoon van Claes of Geryt Moyensz uit Aalsmeer I.

Echte oude oorsprong

Ik heb ook nog geen familie gevonden, waarbij ik zeker de oorsprong kan vaststellen. Maar misschien zijn Claes Gerytsz. Moeyclaes uit Leiden, Maerten Jans alias Moy Marten uit Rotterdam (Genealogie Rotterdam VI) en Jan Pietersz alias Jan Moeij uit Hazerswoude wel echte stamvaders en naamgevers van een genealogie. In de genealogie Leiden echter borduur ik wat voort en plak de genealogie Leiden en Vriezekoop hypothetisch aan die van Aalsmeer I, omdat in die genealogie personen voorkomen op exact dezelfde plaats als in genealogie Vriezekoop I en II en er in die omgeving vele personen de naam Mooij hebben. Maar er ontbreken feiten voor te veel generaties helaas. Maar inmiddels heb ik het een en ander verbeterd maar moet het nog in file 'Genealogie Leiden bijgewerkt worden. Dat een hypothese verleidelijk, maar vaak fout is, blijkt uit mijn gok, dat de genealogie Jisp met Baart Mooij vanwege de typische naam Baart voort zou zijn gekomen uit de genealogie Assendelft met de familie Moeijduve. De naam Baart is niet zo typisch en de oorsprong van het gebruik van de naam Mooij in die genealogie Jisp ligt gewoon niet vast, wat dus ruimte voor speculatie schept. Overigens opvallend is in Assendelft, dat pas in de derde generatie stamvader Duijf Wouters dus postuum aangeduid wordt als “Moij Duven" in de achternaam. En er zijn soms meerdere mogelijkheden voor een oudste generatie. In de genealogie Obdam II voorheen Berkhout I kan Cornelis Aeriansz Moeij Lijsbets zoon van Aerian Moeij Lijsbets te Obdam een stamvader zijn, dus als vader van Cornelis Cornelisz Moij de oude, die mogelijk uit Obdam (dat grenst aan Berkhout), afkomstig is, maar ook kan Cornelis Aerisen de jongste zoon van Aerien Cornelisz Moij en Ym Derk uit Langendijk of Warmenhuizen vermeld in een akte uit Schagen de stamvader zijn. Misschien zijn dit dezelfde personen. Misschien is er verwantschap met de genealogie Schagen, waarin weer onduidelijkheid of de familie uit Schagen vroeger Muijs genaamd was. Te veel onzekerheden om te vroeg te juichen. Er zij meer feiten nodig om precies vast te pinnen hoe dat daar in Obdam precies gegaan is en of een persoon zich soms aanduidt met zijn matroniem en soms met zijn patroniem. In dit geval Moeij Lijsbets weet ik niet of Moeij een man is met die voornaam en met matroniem Lijsbets. A.d.v.een artikel van de hand van Jan Belonje kon ik Berkhout I omdopen in Obdam II en samenvoegen met de genealogie Egmond, Nu Obdam I. Samenvoeging met de genealogie Schagen lijkt ook voor de hand te liggen. Aerien Cornelisz Moij zal een broer zijn van de vader van Cornelis Pietersz Moij. Aerian Moeij Lijsbets valt voorlopig er buiten. Toch is dit niet rond te krijgen en ben ik er nog mee bezig en is Obdam I weer van Obdam II gescheiden..Inmiddels heb ik een andere vader voor Cornelis Cornelisz Moij de oude gevonden, nml Cornelis Claesz te Berkhout zoon van Claes Jansz met broer Jan Claesz Moij ook te Berkhout en zus Trijntje Claes Moij dochter van Claes Jansz te Oudorp. Vader Claes Jansz kan heel goed een broer zijn van Pieter Jansz Moij te Alkmaar met zoon Jan Pietersz Moij te Alkmaar. Zie Obdam II.

Conclusie / Samenvatting / Beschouwing

Ik heb reeds vele tientallen genealogieën Mooij opgesteld. De personen die niet in een genealogie zijn opgenomen zitten in files met losse kortere takken, die mogelijk ooit bijgevoegd in of opgezet kunnen worden tot een genealogie. Van alle tientallen genealogieën Mooij zullen sommigen uiteindelijk, als er bronnen voor handen zouden zijn die dat zouden kunnen bevestigen, tot dezelfde genealogie blijken te behoren. Helaas drogen de bronnen op voor de meeste regio’s als men steeds verder terug in de tijd gaat en dat wordt steeds erger tot er geen bronnen meer zijn voor welke regio dan ook. Er zullen fragmenten resteren uit de late middeleeuwen die nooit aansluiting zullen vinden met 16e of 17e -eeuwse takken in dezelfde regio of waar dan ook, ook al kan met concluderen dat ze zeer waarschijnlijk verwant zijn. Ik doel hier op de Genealogie Aalsmeer I en alle genealogieën uit dezelfde regio daarna.

In aanvang bij oppervlakkige aanschouwing van de eerste gegevens leek het zo dat een bepaalde persoon wel tot een bepaalde tak moest behoren vanwege de voornaam. Maar bijv. Hillebrand Broersz uit genealogie Vlieland I en Hillebrand Jeroensz. de Moy uit genealogie Rotterdam V hebben niets met elkaar te maken. De voornaam komt in Rotterdam V van moederszijde. Maar ook op basis van een zelfde adres bijv. de Prinsengracht te Amsterdam, zoals voorkomend in Edam II en Amsterdam IV of uit voorkomen in een plaats of in de buurt van elkaar kun je niet direct concluderen dat ze wel familie moeten zijn. Dat komt omdat de naam oud is en men al sinds het ontstaan ergens in de Oudheid of middeleeuwen migreert door heel Nederland en omgeving. Daar kan sprake van zijn in het geval van Hazerswoude en Vlieland II, maar misschien ligt het daar toch anders, dat moet nog blijken uit nader onderzoek.

Daarbij aansluitend is opvallend, dat mensen eeuwen geleden ook ver reisden voor werk, net als in het heden. Trager maar er werden ook tientallen of honderden kilometers afgelegd. Niet dagelijks, maar toch. Echter men kan daaruit niet zomaar het hele land als één gebied zien, voor bewijs moeten er echte sterke aanwijzingen zijn dat een persoon uit een bepaalde stad, dorp of regio afkomstig en verhuisd is. Overal door het land wonen er mannen met de voornaam Cornelis en de familienaam Mooij, dus zonder verwijzing naar bijv. Hazerswoude, Egmond of Amersfoort hoeft de 17e-eeuwse Cornelis Cornelisz Moij de oude uit Berkhout de Goorn niet uit bijv. Hazerswoude te stammen ook al zijn de families ondernemend en vind je een gezin dat past.

Soms kom je een persoon met de naam Mooij tegen in een bron met andere personen met de naam Mooij en blijken die toch geen familie te zijn en dus tot andere genealogieën of nog tot een losse tak te behoren. Reder Dirck Pietersz Moij van Waerden uit de genealogie Zevenhoven wordt samen met Hero Cornelisz Mooij uit genealogie Oost Zaandam II vermeld als geïnteresseerden in het verongelukte schip de Hoop, grafmaker Willem Pieters Moij uit genealogie Amsterdam VI komt uit hoofde van zijn beroep voor in genealogie Hazerswoude net als Joannes Dirksz. Mooij de bode op Zeeland uit genealogie Zevenhoven die als zodanig voorkomt in de genealogie Gotenburg. Het is gewoon een kwestie van toeval en kansberekening in combinatie met het feit dat ik in een grote zeer goed toegankelijke database, namelijk die van Amsterdam zoek, zodat ik veel gegevens snel kan verzamelen en ook dat de naam dus relatief veel voorkomt. Soms blijken personen wel degelijk tot dezelfde familie te behoren zoals bleek tijdens het samenstellen van de genealogie Weesp. Er kwam een bron boven water waaruit mijn vermoeden bleek. Personen gebruikten de naam een paar generaties niet alleen patroniem, maar door stug volhouden en stapsgewijs verder te gaan kwamen ze toevallig samen. Dat wist ik van te voren niet.

Of nu alle genealogieën die vóór een bepaalde datum de naam niet gebruiken uiteindelijk toch een ‘echte’ familie Mooij blijken te zijn is niet zeker tot het bewezen is. Soms wordt de naam gewoon overgenomen zo lijkt het. Onderzoek moet per geval leren of dat zo is of niet.

Ook zijn er leden van een familie die met een Mooij getrouwd zijn, die niet tot dezelfde genealogie Mooij behoren, zoals bij de familie Swichters te Amsterdam met bruiden uit de genealogie Hazerswoude en Weesp. Of er wordt getrouwd tussen twee totaal voorlopig niet verwante Mooij takken zoals Johanna Mooij dochter van Japick Mooij en Anna Huur uit genealogie Kortenhoef die trouwt met Abraham de Mooij z.v. Dirk Abrahamsz. de Mooij en Catarina Soomermans uit genealogie Rotterdam VI. Toevalligheden voortkomend uit het frequent voorkomen van naam Mooij en niet uit verwantschap.

Soms blijkt een genealogie in manlijke lijn voorlopig dus niet terug te voeren tot een oorspronkelijke familie Mooij met overerving van de naam in de manlijke lijn en blijkt de naam te zijn overgenomen van een schoonmoeder en dus van zijn vrouw of zelfs van de grootmoeder van de vrouw, zoals bij de Genealogie Gotenburg uit Vlieland I. Soms is de naam overgenomen van een oom van een overleden eerste vrouw van een man, die dan hetzelfde beroep als die oom uitoefent namelijk cargadoor in genealogie Vlieland II. En in het geval van genealogie Harlingen is niet duidelijk of nu een stiefzoon en zijn nageslacht de naam van de stiefvader overneemt, of dat hij de naam Mooij van zijn moeder gebruikt, die ook de andere echtelijke kinderen haar naam geeft. Dat is dan voor mij nu in het heden onduidelijk omdat het nageslacht wel, maar de stiefvader en de moeder de naam zelf niet gebruiken en ik in beider gevallen niet verder terug kom voorlopig. Een van de twee zou kunnen afstammen van een Mooij uit het verleden.

Recent vond ik Hendrik Joosten cargadoor uit eerder genoemde Vlieland II vaak samen in notariële stukken met Egbert Gerritsz Moij schuitenvoerder uit Amsterdam IV als borgstellers of gemachtigden. Egbert is een zoon van Gerrit Jacobsz en Annetje Eppen. Egbert gebruikt de naam Mooij op 31-8-1685 voor het eerst, zijn broer Willem ook in dat jaar. Maar beide gebruiken eerder de naam Houtenhamer of Houthamer, Egbert in 1680 en Willem in 1679 voor het eerst. Verder terug tot waar ik gekomen ben vind ik geen gebruik van een achternaam in die familie. Willem is ook schuitenvoerder. Hendrik Joosten, cargadoor is de man van Claesje Cornelis dochter van Neel Claes Moij van Vlieland en nichtje van cargadoor Jan Claesz Moij. Ik heb nog niet geconstateerd dat Hendrik de naam gebruikt tijdens zijn leven, maar in 1736 wordt hij postuum met de naam Hendrick Joosten Mooij aangeduid en zijn zoon Daniel gebruikt de naam in 1714. Hendrik kan dus de naam hebben overgenomen van Jan Claesz Moij vanwege hetzelfde beroep. Maar ook kan zoon Daniel pas begonnen zijn met gebruik van de naam en zijn vader postuum zo aanduiden. I.i.g. gebruikt men in die tak daar de naam, gekomen zo lijkt het via Jan Claesz Moij. Egbert zijn voorouders stammen vooralsnog niet uit een oude familie Mooij, maar kan samen met Hendrick een soort samenwerking hebben gehad zodanig dat hij ook de naam over nam. Mogelijk allebei dus uit opportunistische zakelijke redenen, de een toch via aangetrouwde familie de ander via een collega. Vanwege het feit dat Hendrick de naam niet gebruikt of terug gevonden wordt in de bronnen zou het ook nog zo kunnen zijn, dat Hendrick Egbert heeft aangezet de naam te gebruiken, de naam van de gerespecteerde Jan Claesz Moij, zonder dat hij hem zelf gebruikte. Allebei kan en is een apart fenomeen. Maar de genealogie Amsterdam IV is dan geen ‘echte’ genealogie Mooij meer, die ik kan gebruiken om oudere takken met een omweg op te speuren.

De naam Mooij kan dus ook uit opportunistische redenen gebruikt zijn en overgenomen van een collega. Om dezelfde redenen kunnen immigranten uit Scandinavië of migranten van het platteland of de provincie naar de stad de naam adopteren. Helaas zijn er te weinig bronnen voor handen of nog niet door mij onderzocht om nu al te concluderen wanneer het bij welke tak inderdaad zo is, dat de naam wordt gebruikt zonder afstamming van een persoon met de voornaam, familienaam of alias Mooij en wanneer wel. Het lijkt er wel op dat het zo is. Dan zou ik bijvoorbeeld in Scandinavië en Duitsland verder moeten gaan zoeken voor de genealogieën die daar vandaan komen, zoals: Bad Colburg, Brandenburg, Galmsbüll, Gotenburg, Hamburg en Wittmund. Het kan ook gaan om afstammelingen van Nederlandse migranten met de naam Mooij die dus ooit daarnaar toe zijn gemigreerd als zeeman of landontginner of molenaar of misschien niet en is de naam Mooij ook Duits. Maar ook voor alle andere Nederlandse genealogieën met personen die verhuizen van de provincie naar steden als Rotterdam en Amsterdam, die de naam in de stad van bestemming gebruiken, geldt dat ik niet zeker weet of ze wel of niet ‘echte’ Mooijen zijn, omdat de bronnen er niet meer zijn of nog niet gevonden zijn of onderzocht zijn door mij. De voorlopige kennis wordt bepaald door de stand van het onderzoek. Maar een trend lijkt zichtbaar te zijn.

Als maar een persoon in een familiegenealogie de naam Mooij gebruikt kan het zijn dat het een opportunistische gebruiker is of dat de genealogie verre van volledig is en uit meer onderzoek moet blijken of het niet toch een genealogie Mooij is. En dat onderzoek gaat maar langzaam. Zo had de genealogie Texel eerst maar één naamgebruiker namelijk Gerrit Martensz Mooij stuurman van het VoC schip de Liefde in 1702, maar vond ik recent dat vader kaagschipper en lichterman Marten Pietersz. Mooij eigenaar van een kaagschip ook genaamd de Liefde de familienaam al eerder gebruikt in 1682. De naam van het schip is overigens geen toeval denk ik. Vader gebruikte eerder de naam Flinck. Wie weet nemen mensen de naam Mooij aan als ze in de scheepvaart werkzaam zijn

Soms lijken twee genealogieën verwant te zijn, maar krijg je het bewijs niet rond en hoeft het ook niet zo te zijn, maar kan het wel en blijft het hangen, zoals met Hazerswoude en Vlieland II met overeenkomst in woonbuurten Vinkestraat en Baangracht en omgeving te Amsterdam en uitoefening van hetzelfde beroep en lid van hetzelfde gilde namelijk waagdragers lid van de Veembroeders gecombineerd met voorouders die met één hypothetische tussenschakel uitstekend passen.

De familienaam komt volgens het Meertensinstituut voort uit het patroniem, dus uit de voornaam Moijaert of kort Moije. Maar ik concludeer dat een familie zich ook Mooij gaan noemen op basis van een bijnaam of alias, zoals MoijDuven in Assendelft, dat zelfs pas na de dood van die voorvader gebruikt gaat worden. In geval van wagenaar Claes Gerritsz Moeyclaes uit Leiden ligt het weer anders. Daar bleek het letterlijk om de namen van zijn voorvaderen te gaan. De naam heeft geen betekenis ook al oefent hij toevallig een beroep in de transport uit, want een voerman is geen schipper. Dus daar is geen verband mee

Misschien is er een verband is tussen de betekenis van de voornaam Moijaert en het woord Mooij. In de zin: ‘Je bent helemaal een mooie’, betekent mooi iets als sluw, listig of handig of misschien dan ook vlug als water, want het franse ‘mouillé’ betekent nat en het engels ‘moist’ betekent vochtig. Maar waarom Duijf Wouters posthuum Moijduven wordt genoemd weet ik niet. In geval van Claes Gerytsz Moeyclaes hangt zijn naam niet samen met zijn beroep. ‘Tu veux te mouiller’, betekent: wil je wel meehelpen, eigenlijk bemoeien in positieve zin. Een moei is een tante, die bemoeit zich er ook mee. Een ‘moye’ is in het frans, een zachte laag in een steen die haar doet uiteenvallen, dus iets in het midden, in de kern. En we kennen het woord moyenne als gemiddelde en moyeu betekent hub of spil. De betekenis van moyette is in het frans: ‘meule provisoire qu'on fait dans le champs, pour garantir les récoltes de la pluie’, dus: ‘een tijdelijke hooiberg die in het veld wordt gemaakt om de gewassen tegen de regen te beschermen’. Moyeu is het eigeel dat dus in het midden zit. Dus misschien is de bijnaam voor iemand die een spil vormt het verschil maakt zich bemoeit in positieve manier en zorgt. Maar dat kan natuurlijk niet verklaren waarom er wagenaars en molenaars in de familie voorkomen als de naam in hun geval al lang voor hen ontstaan is, maar wel dat ze een wiel of molenijzer in hun wapen opnemen, zoals dat het geval is bij de genealogie Kortenhoef, want de betekenis van het woord kan de ontwerper indertijd ook gevonden hebben. In het geval van Claes Geryts, hij heeft wielen onder zijn wagen en was misschien een bezorgd en zorgend man. Zijn nazaten hadden een herberg. En daar wordt er voor je gezorgd. Maar dat was dus toeval, want zijn grootvader was gewoon Moeyclaes genaamd en die was tevens grootvader van de broers Claes Claes Moey Claes en Moeys Claes te Vriezenkoop.Gevonden door de vermeldingen met Moeij er in de registers van de tiende penning van Vriezekoop puur logisch letterlijk te nemen als de namen van de persoon met de patroniemen er in. Moeij is daar geen bijnaam. Het blijft verrassen :-)

Betekenis

Bemoeien betekent bijsturen. Vandaar dat schippers vaak de bijnaam Moije hebben, zoals Moij Lambert en Moij Martin. Het slaat zoals gezegd niet op het voeren van een wagen, Wel is iemand die mooi is en iemand die anderen bijstuurt, een soort middelpunt en voorbeeld. Misschien is behendig een goede duiding van het woord. Een schipper stuurt behendig tussen de zandbanken door en dat is ook moeilijk. Je kunt ook iets, een handeling mooi doen, dus behendig. Dat lijkt ook op gewiekst of slim zoals in de betekenis van je bent helemaal een mooie, maar dat is dan negatief. Maar de strekking is hetzelfde. Volgens van Dale komt het woord alleen voor in Nederland en Oostfriesland en daar tussen voeren en varen veel schippers en dat is geen toeval denk ik. De familienaam en voornaam komt ook alleen voor in Noordwest Europa het gebied dat ligt aan de Noordzee, Oostzee e.o. Dus resumé Dus een behendig persoon op het natte.

Uit inleiding genealogie Aalsmeer I

Moije is een mansnaam ontstaan in de middeleeuwen, want in het oude Rome of Griekenland en in Keltische of Germaanse Europa komt het niet voor. De oudste vermelding is Olricus Moie uit 1157. In het oudgrieks zijn de letters M (mu), O (o) en I (iòta), in Fenicisch gelijk aan water, oog en hand. Dus letterlijk betekent Moi zo, water oog hand. Maar dat zijn slechts de losse letters. Moije betekent verder misschien moedige, zoals ‘goeie’ gelijk is met ‘goede’ Vergelijk dat Goyaert gelijk is met Godevaert en diens afstammelingen van Goyen heetten. Moije is verkort voor Moyaert, maar een ‘Modevaert’ ben ik nog niet tegengekomen. Moyke is mogelijk een dialect voor Moye, maar ook is het een verkorte vorm van Moijekint of Moyekijn wat net als Moygen kind, nazaat of verwante van Moye betekent, zoals Moyensoon, zoon van Moije betekent. Die aparte spelling Moyke vond ik in het Westland vaak. Moeijen betekent sturen zoals bemoeien, bijsturen betekent. Moije betekent mogelijk dus zoiets als moedige stuurman of schipper. Gezien eerstgenoemde misschien geen toeval. Met een hand aan het roer kijkend met je ogen over het water! Er zal een verband zijn met het engels moist en frans mouiller in de betekenis van resp. vochtig en nat. In het frans betekent verder moyeu naaf en moyen midden, wat het beeld van het roer van een schip oproept en ons mooi betekent prachtig en is dus ook een punt van centrale aandacht. Samengenomen dus een centraal figuur op het natte zogezegd, dus een schipper. Meerdere schippers dragen de bijnaam Moye of Moeye, zoal Moey Aernt, Moey Willem, Moy Martin en Mooij Lambert. In het geval van Moy Martin is een familie de Mooij te Rotterdam voortgekomen en die heeft dus een schipper als stamhouder. Het is ook een voornaam geworden, vastgesteld vanaf halverwege 12e eeuw, waaruit dan families met die achternaam zijn ontstaan tussen 1400 en 1600.

Onbekend

Ik kwam ook nog tegen dat een Moy een maat is: 4000 moy = 330 last in de scheepvaart Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-1940 pag 204 Maar hoe dat zit weet ik niet.

EERSTE LIJST

Map met alle onderstaande bestanden in PDF formaat op alfabet (zonder grafische storing, maar niet up to date). Verder zijn veel files nog onder constructie zoals Obdam I, Obdam II en Leiden wat betreft de oudste generaties en Aalsmeer I juist vanwege mogelijke afstammelingen en aansluiting op Vriezenkoop I en Obdam I en II.

Zuid-Holland Noord met grensgebieden

  • Aalsmeer I, 4 generaties, als patroniem, leenmannen die land bewerken, met leenman Gherijt Moyenz te Nieuwveen in 1348 en zijn broer tevens leenman Nikolaas Moye of Claes Moyenszoonsz beleend met 5 gaarden land in het oosteind van Aalsmeer. Open file
  • Aalsmeer II, met Claes Claesz Moij, timmergezel van Aalsmeer naar Amsterdam, Claes Claesz Moij varendsman en later turfdrager met een echtelijke zoon Claes Claesz Moij gehuwd met Itje Stevens Distel en een buitenechtelijke zoon Claes Claesz Moij gehuwd met Aefje Jans met hun (half-)zussen Jannetje Claes Oorlant-Mooij en Neeltje Claes Mooij en met Rijcke Claes Moij, Claes Claesz Moij en Willem Claesz Moij zonen van de buiteechtelijke Claes, verder met Jan Mooij makelaar, Claas Mooij makelaar, Geertruids Brousson-Mooij, Wijra Ida Mooij en Steven Mooij uit de echtelijke zoon Claes. Deze genealogie is vanwege afwezigheid hard bewijs weer los gemaakt van Vriezekoop II, maar is zeer waarschijnlijk wel daaruit voortgekomen en wel weer samengevoegd met Amsterdam XIII, die is verdwenen uit de lijst. Open file
  • Hazerswoude, 1581-1794, 8 generaties, NH en Remonstrants, spellingsvarianten Moeij, Moij, Moeijt, Moy, Moeijen, Moyen, Moijen, Mooi, Mooij, de Moijen, met enkele hypothetische schakels, mogelijk aansluiting op genealogieën Woerden of Vriezekoop, oudere meest landbouwers, met beroepen als landeigenaar in Hazerswoude en Aarlanderveen, maar ook eigenaar van turfland! met stamvader Jan Pietersz alias Jan Moeij, Cornelis Jansz. Moy, Adriaen Jansz. Moy, Aelbert Pieters Moy, Jan Moijen Ariensz, Dirck Adriaensz. Moij, Corns Janss Moij in Friesland, Cornelis Jochems Mooij, vogelkoper, Pieter Pietersz Mooij hoedemaker, Theunis Pietersz Moij, Pieter Pietersz Mooij sleper, Grietje Pieters Mooij- Kaameel, Jannetje Swart-Mooij, Elisabeth de Wit-Mooij, Jan Pieterse Mooij van de Rosegracht en Jochem Dirckse Mooij, Albert Pieters Mooij, blikslager w. Nicolaasstraat te Amsterdam en zijn Pieter Pieters Mooij, Pieter Alberts Mooij w. Mandemarkt en Negelantiersgraft, Magtelda Mooij-Negenduijsent, Dirk Alberts Mooij w. Negelantiersgracht, Geertruij Mooij-Voergaart, Geertruij Rusteijn-Mooij, Albert Dirks Mooij w. Kerkstraat, Arij Alberts Mooij op de Angeliersgracht, Catharina Hamaker-Mooij op de Voorburgwal,te Amsterdam, voorkomen in: Hazerswoude, Leimuiden, Zevenhuizen, Alphen, Aarlanderveen, Leiden, Amsterdam, Nieuwveen, Slickenburch in Friesland, Leiderdorp en Rijswijk, mogelijk toch niet uitgestorven Open file
  • Leiden 1497-1752, met heraldiek, NH/geref, spelling meestal Moij, aan begin hypothetisch van opzet, mogelijk verwant met takken Vriezekoop, welgestelde tak met beroepen als wagenaar, herbergier, brouwer, notaris, advocaat, hoofdman, leerlooier en huidenkoper, met stamvader Claes Gerritsz Moeyclaes wagenaar aan het Rapenburg, Claes Claesz. Moij wagenaar aan het Rapenburg, Dirck Claesz Moij wagenaar, buurtheer wijk Billenburg, herbergier op de Varkensmarkt in "Den Vergulden Wagen", Anna Vincenten Moij getrouwd met Ds. Anthonius Hambrouck predikant op Formosa en onthoofd door de Chineesche zeeroover Coxinga, Claes Claesz Moij notaris en procureur, kapitein v.d. schutterij Leiden en secretaris v. Leiderdorp, Aelbert Claesz Moij brouwer, Quirijnus Claesz Moij veertigraad van Leiden met wapen, Dirck Claesz Moij, lakenbereider, droogscheerder, hoofdman, Nicolaas Mooij brouwer in de Eenhoorn te Alkmaar, brouwer in de Hoorn, woont te Rotterdam en Alkmaar, voorkomen in: Leiden, Rijnsburg, Schipluiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar; lijkt uitgestorven, Open file
  • Mijdrecht 1707-1859, 6 generaties te Mijdrecht, mogelijk van Waverveen, NH, nazaten van Leendert Mooij, met Pieter Leendertsz Moij, Leendert Pietersz Moij, Cornelis Pietersz Moij, Hendrik Cornelis Moij, Huibertje Breuklander-Mooij, Willem Pietersz. Moij en Leuntje Imming-Mooij allen te Mijdrecht en Hendrik Mooij te Wilnis. Open file
  • Oude Wetering, Cornelis Aerjans metselaar afkomstig van Harlingen en Marritje Cornelis afkomstig van Oude Wetering / Leimuiden en hun nazaten en nazaten van haar voorzoon / zijn stiefzoon Pieter Jansz, waarbij onduidelijk is nu van wie de naam Mooij komt van Cornelis of Marritje, voorkomen in Amsterdam. Ook geplaatst onder Harlingen. Open file.
  • Uithoorn, RK tak uit Cornelis Mooij.met Hendrik Cornelisz Mooij, turfschipper en zijn dochter Apolonie en Cornelie Open file
  • Vriezekoop I 1556-heden, meest gereformeerd en nederlands hervormd met een 18e eeuwse en een 19e eeuwse RK tak in Noord-Holland en individueel RK en remonstrants, mogelijk verwant aan genealogiën Leiden of Hazerswoude spellingen Moij en Mooij, zeer uiteenlopende beroepen: eigenaar turfland, visser, bouwman, pachter, kuiper, koopman, arbeider, timmerman, mandemaker, schoenmaker, daggelder, werkman, ambtenaar, bakker, verver, werkman, opperman, huisschilder, drukker, dienstbode, meubelmaker, pensionhoudster, barbier, brooddepothouder, drogist, letterzetter, kunsthandelaar, steenhouwer, behanger, straatmaker, arts, melkboer, fabrieksarbeider, chauffeur, metselaar, referendaris, tandtechnicus, postbode, constructie tekenaar, stuurman, hoofdingenieur, hoogleraar en wiskundige, met o.m. Claes Claesz Moij te Vriezekoop, Arie Mooij kleermaker en lantaarnopsteker, Jan Mooij kruidenier te Boskoop, Vegter Cornelisz Mooij ex Aalsmeer met Aaltje Cornelisdr Wiltenburgh, Cornelis Vegtersz Mooij met Apolonia Vermeij, Vegter of Silvester Mooij timmerman te Uithoorn, Jacobus Mooij, matroos voor de VoC, Phillipus Mooij logementhouder van logement ‘de Swaen’ te Voorburg, Tames Mooij meester timmerman, Maarten Mooij bouwknecht te Kethel, Arie Mooij ontvlucht uit het 3de gesticht Veenhuizen, een bedelaarskolonie, Geradus Jacobus Mooij schoenmaker te Alkmaar, Cornelis Johannes Mooij beroepsmilitair, wachtmeester 2e reg. Veldartillerie en agent van politie in Arnhem, Gosewijn Johan Andries Mooij mr broodbakker & winkelier Oostmolenstraat Rotterdam tot faillissement later te Hillegersberg, Johannes Cornelis Mooij steendrukker, Carel Eduard Mooij varensgezel, stoker en autobewaker te Rotterdam, Maria Poolen-Mooij dienstbode en lid sectiebestuur C.P.N. en op lijst links-extremistische personen te Vlaardingen, Hubrecht Mooij scheepskok, Bruno Leonardus Wilhelmus Mooij meubelmaker en technisch tekenaar w. Den Haag, Johanna Adriana Mooij pensionhoudster aan de Ammersooischestraat 4a te Rotterdam, Nicolaas Johannes Mooij, barbier en brooddepothouder te Rotterdam, Cornelis Jacobus Mooij kunsthandelaar te Den Haag, Arend Johannes Mooij schrijver bij de Gemeentewerken te Den Haag, Jacob Mooij arts te Gramsbergen, Arie Mooij chauffeur R.E.T., Willem Cornelis Mooij referendaris ter gemeentesecretarie Den Haag en opsteller eerste opzet stamreeks van deze Genealogie in Gens Nostra 1964, Marius Albertus Mooij stuurman grote vaart en leraar nautisch vakken overleefde japans kamp, prof. Jan Johan Albin Mooij wiskundeleraar aan Mont. Lyc. Den Haag en hoogleraar Analytische wijsbegeerte en Algemene literatuurwetenschap met inbegrip van de Filosofie van de literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen met geschilderd portret, voorkomen in: Vriezekoop, Leimuiden, Alkemade, Kalslagen, Rijpwetering, Lisse, Alphen aan de Rijn, Aalsmeer, Thamen aan den Amstel, Zevenhoven, Bergschenhoek, Rijnsaterwoude, Leiden, Berkel en Rodenrijs, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Leiderdorp, Rijswijk, Voorburg, Stompwijk, Leidschendam, Alkmaar, Nieuwkoop, Mijdrecht, Zoeterwoude, Woubrugge, Den Haag, Vlaardingen, Delft, Vlaardingerambacht, Overschie, Tedingerbroek, Schipluiden, Akkersdijk en Vrouwenregt, Pijnacker, Waverveen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Waddinxveen, Nieuwer-Amstel, Amstelveen, Esselijkerwoude (=Woubrugge), Gorinchem, Boskoop, Schoonhoven, Rotterdam, Gouda, Aarlanderveen, Kethel, Arnhem, Broek op Langendijk, Den Helder, Vinkeveen, Steenbergen, Hazerwoude, Haarlemmermeer, Brielle, Babberspolder, Hillegersberg, Kethel en Spaland, Hof van Delft, Maasland, Oudorp (N.H.), Veenhuizen, Enschede, Abcoude-Proostdij, Spijkenisse, Buenos Aires, Poortugaal, de Lier, Amsterdam, Valburg, Zetten, Eindhoven, Avereest, Velsen, Hoorn, Doorn, Dordrecht, Puttershoek, Lobith, Herwen, Utrecht, Haarlem, Waalwijk, Hoogvliet, Charlois, Schiebroek, Oud-Beijerland, Noordwijk, Wassenaar, Groningen en Schiedam, Open file
  • Vriezekoop II 1628-1930, meest gereformeerd of hervormd individueel remonstrants, nu op GENI aan Vriezekoop I gekoppeld, spelling eerst Moij later Mooij en Mooy, met beroepen in landbouw, techniek, binnenvaart, timmervak en makelaardij met Claes Claesz. Moij te Vriezekoop kerkmeester van Leimuiden in 1628, waaruit Hubert Claesz. Mooij, Claas Symonsz. Moy binnelandsvaarder uit Vriesecoop in1645 naar Amsterdam, Claes Huijberts Mooij schipper, Anna Moij gehuwd met Hendrik Hospers kleermaker en poorter van Amsterdam aan de Nieuwendijk bij de Capelsteeg, Wiering Mooij, Willem Klaasze Mooij molenmaker te Zaandam, Jan Mooij te Hillegom, Jacob Mooij papiermaker te Zaandam, Willem Mooij timmerman te Amsterdam, Izaak Hendrik Mooij pakhuisknecht, Jan Mooij schuitenvoerder en bootwerker, Dirk Johannes Mooij machinist, voorkomen in: Leimuiden, Vriezekoop, Oudshoorn, Alkmaar, Amsterdam, Zaandam, Edam, Elburg, Bennebroek, Heemstede, Hillegom en Clifton, New Jersey, USA Open file
  • Vrouwenakker, 1656-1731, 5 generaties, Nederlands Hervormd, afstammelingen van een Dirck Mooij afgeleid uit patroniemen van Cornelis Dirkx Mooij; Pieter Dircks Moij vlotschuitvoerder en Claas Dirckse Mooij vlotschuitvoerder van Vrouwenacker die vertrokken naar Amsterdam, spellingen Moij en Mooij, met verder Dirk Claasz Moij, Claas Dirckse Mooij, Maddelentie Claase Mooij, Cornelia Klasse Mooij, Frederik Klaasz Mooij timmerman, met genoemde beroepen, voorkomen in Vrouwenacker, Amsterdam en Rotterdam, Open file
  • Waverveen, NH met Pieter Janse Evenmoij en Pieter Pietersen Mooij zonder nazaten voorlopig, mogelijk voorouders van personen in andere genealogieën Mijdrecht en Uithoorn Open file
  • Zegveld 1650-2004, 12 generaties gereformeerd, nederland hervormd, remonstrants spellingen Moij, Mooy, de Moij, de Moye, Mooij, de Moeij, de Mooij, Mooi, met beroepen als: arbeider, pannebakker, pannenbakkersknecht , pannenfabrikant, fabrieksarbeider, brievenbesteller, marechaussee, voorman, commercieel medewerker, bedrijfsopleider PTT, met stamvader Maarten Moij gehuwd met een Celighje uit omgeving Aarlanderveen/ Zegveld waaruit Hendrick Maartensz Mooij te Zegveld in 1650, pannebakker te Woerden i.i.g. vanaf 1666, Gerrit Meertensz Moij aanvankelijk arbeider uit Aarlanderveen, die verhuisd naar Zegvelderbroek, hypotheekgever, vermogend koper en verkoper van land, Claas Heijndricksz. Moij, Maurits Mooij en Dirk Engelbertus Mooij, voorkomen in: Zegveld Aarlanderveen, Rietvelt onder Woerden, Zegvelderbroek, Woerden, Waarder, Berbeboschwaerder op ’t Riet, Barwoutswaarder, Berbeboschwaerder, Noorden, Bodegraven, Zwammerdam, Utrecht, Rietveld, Nieuwkoop, Rotterdam, Amsterdam, Angerlo, Driebergen, Koudekerk, Alphen aan de Rijn, Warmond, Hillegom, Landsmeer, Leiderdorp, Downsview, Ontario, Canada, Haamstede, Westerschouwen, Hillegom, Herwen en Aerdt, Lobith-Tolkamer, Ermelo, Terneuzen, Hazerswoude-Rijndijk, Leiden, Boskoop, Scarborough, Toronto, Lacombe, Alberta, Calgary, Gouda, Waddinxveen, Bergambacht, Heerenveen, Doetinchem, Joure, St. Nicolaasga, Dronten, Hoogland, Amersfoort, Elburg, Lelystad, Biddinghuizen, Lochem, Franeker, Sneek, Lisse, Emmeloord, Stadskanaal, Hull, Iowa en Roermond, Open file
  • Zevenhoven, 1666- 1741, Mooij, Moij, Mooy, Rem. RK, herv. 4 generaties, met Dirck Pieters Mooij of van Waerden scheepstimmermean en vleeskoper, vleeshouwer, Johannes Mooij eerst vleeshouwer daarna koopmansbode van Amsterdam op Zeeland, Pieter Dircks van Waerden-Mooij en Dirck Mooij opperstuurman op de Haarlemmerdijck overleden in Azië en Dirk Pieter Mooij of van Waerder, die het huis De Buis uithangend met erf, houttuin en wal aan de Droogbak verkoopt, voorkomen in Zevenhoven, Amsterdam, Leimuiden, ook 'van Waerden' genoemd, Open File

Zuid-Holland Zuid

  • Rotterdam I, met de familienaam 1420-1542, daarna onder andere familienaam of patroniem tot 1661, spellingen die Moy, den Moye, de Moy, de Moeye, die Moeyen, de Moij, Moeyensz, de Moyenz, de Moeij, de Moyensz, met beroepen als: houthandelaar, koopman, visser, landmeter, haringhandelaar, landeigenaar, ambachtsbewaarder, leenman, boer en veenman, met: Airnt die Moye haringhandelaar, Jan die Moy, Michiel Jansz. die Moy, Claes Michiel de Moyensz leenman in de Ommoordsche polder, voorkomen in: Geervliet, Rotterdam Oostvierendeel, Nieuwerkerk a/d IJssel, Kralingen, Ommoord en Hillegersberg, uitgestorven, Open file
  • Rotterdam II, 1595- 1744, meest gereformeerd, spellingen den Moeyen, de Moeij, de Moye, de Moije, Moy, de Moij, Mooij, de Moeij, de Mooij, Moeij, beroepen als voerman, arbeider, varendsgezel, scheepstimmerman, met Dirck Cornelisz de Mooij, voerman, arbeider aan de stad Rotterdam, Arent Dircksz. de Moije, scheepstimmerman, Heijndrick Dircksz. Mooij, Dirck Arentsz. de Moij, Dirck Heijnderickse Mooij varendsgezel, voorkomen in: Voorstad, Rotterdam, Delft, Nieuwerkerk, Dordrecht, Oost-Indië, Delfshaven en Overschie, uitgestorven, Open file
  • Rotterdam III, Willem Moy uitgestorven, Open file. Misschien verwant met Willem Jansz. schipper alias Moy Willem
  • Rotterdam IV, ca.1425-1555, afstammelingen met andere namen tot in 1614, alleen patroniemen: Moyen, Moeys, Moeysz, Moeyen, Moyesz, Moijus, Moijsz, Moeyendr, Moysdr, Moeysdr, met Cornelis Moyen en een dochter die getrouwd was met de Rotterdamse onthoofde burgemeester Wormbout Wormboutszoon en voorkomen in Rotterdam, uitgestorven, Open file
  • Rotterdam V 1601-1749, meest gereformeerd en hervormd, maar ook remonstrants en doopsgezind, spellingsvarianten de Moeye, Moeij, Mooij, de Moij, de Mooij, Moy, de Moy, Moij, de Mooy, de Moeije, de Mooye, Mooy, de Moije, de Moye, de Moeij, de Moey, van der Moy, Moey, de Maij, de Mou, de Moouij, Moois, de Mey, met een mogelijke oorsprong in Wijk bij Duurstede, gebaseerd op een vermelding van ene Daem Gerrits schipper Wijk bij Duurstede in een Rotterdamse Notariele index [ONA 499/730,731, periode 1585-1650] maar die moet nog geraadpleegd worden, een familie van vooral schippers, stuurlui, zeelieden en kapiteins, met stamvader schipper Dammis Gerritsen, die de naam niet gebruikt, kapitein Jeroen Ewoutsz, Damis Poolen de Mooy doodgeslagen op Celebes 1634-1636, kapitein Ewout Jeroensz op het schip “de Provinciën” in 1658, kapitein Hillebrand Jeroensz die de bemanning redt van een ‘brandschip’ met de ‘Zutphen’ bij Duinkerken, en ook resident Leendert de Moij in Toncquin (Vietnam) en een familie die goede contacten had met Constantijn Huygens, met voorkomen in Rotterdam, IJzendijke, Crooswijk, Middelburg, Delfshaven, Amsterdam, Brazilië, Celebes, Hillegersberg en Vietnam, uitgestorven, Open file
  • Rotterdam VI, 1560-1956, veel timmerlieden, zelfstandige handelaars of vaklui, spellingsvarianten: Moy, Moij, Mooy, Moey, Moeyen, Mooys, Moye, Mooij, de Moy, de Moye, de Moij, de Moj, der Moy, de Moey, de Mooi, de Moeij, de Mooij, met een vervallen hypothetische oorsprong in Brouwershaven, gereformeerd, remonstrants, luthers, RK; met stamvader beurtschipper Marten Jansz. alias Moy Maerten en Lieven de Mooij, voorkomen in: Rotterdam, Middelburg, Overschie, Delfshaven, Rome, Amsterdam, Azië, Kralingen, Batavia, Kaap de Goede Hoop, Alphen aan de Rijn, Den Haag, Susteren, Roermond, Utrecht, Leuven, Zevenhuizen, Den Bosch en Zaandam, Open file.
  • Delfshaven, 1608-1826, gereformeerd, remonstrants, spellingen, Moij, Mooij, Muij, Moeij, du Mooij, de Moij, de Meij, de Moeij, de Mooij, met Pieter Dirks Moy, sluiswachter en herbergier, schilder Cornelis Pietersz. Mooij, Cornelis Cornelisz de Moij schilder, Pieter Cornelisz de Mooij uitgever, Wouter Cornelisz de Mooij hoofdman houtkramersgilde, Willem de Mooij blikslager, voorkomen ook vermeldingen in: Delft, Schipluiden, Delfshaven, Rotterdam, Amsterdam, Kaap de Goede Hoop en Harlingen, uitgestorven Open file

Utrecht

  • Amersfoort, 1390-1700, meest RK, spellingsvarianten Moye, Moy, Mooy, Moeij, Moeyen, Moij, Moyen, Mooije, Mooij, oudste schakels nog hypothetisch, mogelijk verwant met tak Kortenhoef, met Arnt Moy met land bij Veltderp, Aernt Moy Aelberts en Luman Aert Moyensoen beide schepen van Amersfoort, Cornelis Aertsz. Moy rentmeester van de heilige geestschool annex lint- en spinhuis te Amersfoort, Willem Moij brouwer en regent van het Lint- en spinhuyse te Amersfoort, Aelbert Moy hoogheemraad en dekaan v.d. St. Anna Broederschap te Amersfoort, Cornelius Willems Moij te Nijkerk, Machteldis Moij met eigen heraldiek, Johannes Mooij apotheker te Rhenen, voorkomen in: Amersfoort, Utrecht, Bunschoten, Benschop, Elst, Nijkerk, Gouda, Rotterdam, Rhenen en Bemmel, uitgestorven. Open file
  • Bunschoten, 1670-1917, enkele veehouders, met Rijk Mooij, Jacob Mooij suikerbakker en debitant ter Staatsloterij, Aart Mooij diamantslijper en caféhouder, voorkomen in Bunschoten, Huizen, Harderwijk, Maartensdijk, Nieuwer-Amstel / Amstelveen, Amsterdam en Sloten Open file

Noord-Holland Zaandam e.o.

  • Assendelft, familie Moeij Duven Open file
  • Jisp, Open file
  • Krommenie, 4 generaties, 1648-1741, Open File
  • Oostzaandam I, 5 generaties met Jan Claasz Moij als enige die expliciet zijn naam gebruikt, 1682-1704, alleen Notariële bron, Open File
  • Oostzaandam II 1662-1795, 4 generaties, NH/geref, Moij of Mooij, met Cornelis Jacobsz Mooij, koopman en lijnslager, Hero Moij assuradeur en Sara Catharina Mooij met heraldiek gehuwd met rijksbaron de Petersen, voorkomen in Oostzaan en Amsterdam. Open file
  • Oostzaandam III, Ariaen Claesz zaagmolenaar en zijn enige zoon bleker Claes Ariensz Mooij met drie dochters op de Raampoort Open file
  • Zaandam 1752-2001, gereformeerd en nederlands hervormd, spellingen Moij, Moy, Mooij, met beroepen als: arbeidsman, huisbediende, huisknecht, arbeider, metselaar, tijdelijk officier van gezondheid, operateur heel- en vroedmeester, chirurgijn, geneesheer, scheepstimmermansknecht, timmerman, onderwijzer, smidsknecht, grofsmid, smid, pelder, peldersknecht, boekhouder, winkelier, hulponderwijzer, hoofd van de school, zaakwaarnemer, apothekeres, kantoorbediende, winkelbediende, winkelknecht, pakhuisbediende, broodbakker, manufacturier, los werkman, klerk-telegrafist 3e klasse b.d. Mij tot exploitatie van S.S., commies NS Werk S.S., spoorweg-ambtenaar, koetsier, fabriekschef, semi-arts, met Cornelis Frederiksz Moij, Frederik Cornelis Mooij, Gerbrand Mooij, Frederik Willem Mooij, George Edward Mooij, Hendrik Huibert Mooij, Frederik Antonie Mooij, Lammert Mooij, Cornelis Dirk Mooij, Andries Mooij, Cassen Mooij en Hubertus Mooij, voorkomen in: Oostzaandam, Zaandam, Alkmaar, Beverwijk, Vlissingen, Yerseke, Maastricht, Goes, Nieuwerkerk aan den IJssel, Overschie, Leiden, Delft, Amsterdam, Zaanstad, Almkerk en Uitwijk, Hellevoetsluis, Heemstede, Gameren, Rotterdam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Hof van Delft, Hoorn, Utrecht, Arnhem, Oostzaan, Landsmeer, Brandwijk, Leersum, Den Haag, Westzaan, Krommenie, Lindisfarne, Australië, Durban, KwaZulu-Natal, South Africa en Schiedam Open file

Noord-Holland Amsterdam e.o.

  • Amsterdam IV 1640-1776, 5 generaties, nederlands hervormd, zeer afstammelingen van Gerrit Jacobsz en Annetje Ebbens (= Egberts) met als kinderen Willem Gerrits Mooij, schuitvoerder, Egbert Gerrits Mooij schuitenvoerder en cargadoor en Claesie Gerrits Mooij, spellingen Moij, Mooij en Mooy, met verder Geertruijd Pijll- Mooij, Willem Mooij wijnkoper, Elisbeth Ghijben-Mooij actrice, Willem Jacob Mooij, Maria van Sonnevelt-Mooij, Catharina Loorbeek-Mooij en Hendrik Mooij,behangselschilder; In dienst bij Jan Hendrik Troost van Groenendoelen. Hij maakt in februari en maart 1760 schilderingen van de Prins van Oranje in paleis Noordeinde samen met Jacob Cats en Rutger Kamerling (1737- ) met genoemde beroepen, voorkomen in Amsterdam, Rotterdam en Bovenkarspel. Als bijzonderheid zou het kunnen zijn dat de naam van een andere familie is overgenomen vanwege zakelijke redenen, namelijk door Egbert Gerrits Mooij van cargadoor Hendrik Joosten uit genealogie Vlieland II. Open file
  • Amsterdam VI,1662-1763, 4 generaties, nederlands hervormd, spellingen, meest Mooij soms Moij, afstammelingen van Jan Cornelisz (Mooij) zijdereder en Bellitje Pieters en hun zoon Pieter Janse Mooij droogscheerder en gravenmakersknecht met zijn twee zonen Jan Pieterse Mooij w. Blomstraat en Willem Pieters Mooij doograversknecht w.Blomstraat en twee dochters Aagje Pieters Mooij en Sara Pieters Mooij w. Roosestraat, alles in Amsterdam * Open file
  • Amsterdam VIII, nazaten van Dirk Fransz Moij, ned. herv. Open file
  • Amsterdam IX, 1524-1628, afstammelingen van Dirk Martense Mooij kerkmeester van de Nieuwezijdskapel te Amsterdam (1524-1528) heraldiek, met Weyn Dirck Martsz Moyendr. Sterk verbeterd nu Open file
  • Amsterdam XI Open file
  • Amsterdam XII slechts een persoon Hermanus Mooij makelaar gebruikt de naam Open file
  • Broek in Waterland,1676-1944-heden, spelling Moij en Mooij, steeds gereformeerd, 9 generaties, met Jan Claasz Mooij die 4 maal huwde te Broek, Gerrit Jansz Mooij die binnen tien dagen na zijn trouwen overlijdt en zijn halfbroer met dezelfde naam die 21 maanden na diens dood wordt geboren en nageslacht heeft tot heden, Jan Gerrits Mooy gehuwd met Marretje Gerrits Donker, Jacob Jansz Mooij gehuwd met Jannetje Pieters Donker, Gerrit Jacobs Mooij, schippersknecht, de onfortuinlijke Hugo Mooij, Gerrit Mooij broodbakker uit Edam en Jacobus Mooij remmer bij het spoor, met fysieke beroepen als dienstmeid, dienstbode, dienstmaagd, schippersknecht, schipper, landman, boerenbedrijf uitoefenende, bouwknecht, tuinman, broodbakker, timmerman, schoenmaker, remmer bij een spoorweg- maatschappij, steenkolendrager, met voorkomen in Broek in Waterland, Monnickendam, Ilpendam, Edam, Westzaan, Buiksloot, Katwoude, Landsmeer, Haarlem, Heemstede, Amsterdam, Schoten, Spaarndam. Open file
  • Durgerdam I, 1683-1770, 4 generaties, Marten Sijmonsz Mooij, zijn enig nagelaten dochter Niesje Martens Mooij gehuwd met Jan Jacobsz Roos, Gerrit Sijmonsz Moij schipper van schip de Juffrouw Sara, Jan Martsz Mooij met mog dochter Neeltje Janse Mooij gehuwd met Jan Oosterhaagen. Open file
  • Durgerdam II, 1727-1830, 5 generaties, Jan Moij, kapitein en waarschijnlijk ook burgemeester te Durgerdam, mogelijk zoon Lambert Jans Moy die verhuist naar Texel, Reijer Lammertsz Mooij, Lijsbet Reijers Mooij gehuwd met Reijer Evertsz Bakker, Jan Lammerts of Lammert Mooij gehuwd met Willempje Anthon Klinkenberg met dochter Vrouwtje Mooij en zoons Anthony Mooij en Lammert Mooij. Open file
  • Edam I, 1535-1635, 4 generaties met Marten Pietersz Moij schepen van Edam Open file
  • Edam II, 1561-1762, 6 generaties, meest rk, afstammelingen van scheepstimmerman Merten Jacobsz uit Edam poorter van Amsterdam, zijn zoon Jan Martsz Mooij met een huis aan de Prinsengracht, Pieter Jans gehuwd met Ael Jans. w. Prinsengracht, ouders van Martin Pietersz Mooij, Jan Pietersz Mooij, schipper en Jacob Pietersz Mooij, varensgezel, alle drie Herengracht of oude Herengracht, en verder Pieter Jansz Mooij, blokmaker aan de Taanstraat, Jan Jansz Mooij, scheepstimmerman en zijn dochter Marritje Jansz Mooij gehiwd met goudslager Adriaan Stolker. Allen te Amsterdam. Open file
  • Edam III Open file
  • Volendam I 1772-1893, spellingen Mooij of Mooi, 4 generaties, beroepen als visventer en in de schoonfamilies beroepen als arbeider, visventer, broodbakker, schoenmakersknecht, vissersknecht, visser, timmermansknecht, allemaal afstammelingen van Crelis Jansz. Mooij en Grietje Jansz Vlak, met voorkomen in Volendam, Edam, Alkmaar. Open file
  • Weesp 1584-1798, 6 generaties, RK, Afstammelingen van Jan Jorisz molenaar *ca. 1566 afkomstig van Weesp (1589) of Weesperburg (1596) wonende buiten de Regulierspoort bij Amsterdam met o.g. en later aan het Walepad en Grietje Teeuis. Zij zijn ouders van Joris en Weijntje en van de twee broers die i.i.g. nageslacht hebben, Teeuwis Jansz huistimmerman op de Halvemaansteeg en later Walepad en Pieter Jans Moij scheepstimmergezel ook in de Halvemaansteeg. Jan Jorisz heeft een oudere broer Cornelis (Jorisz) ook met o.g. bij de Regulierspoort met twee zoons Willem en Jan, voogden over twee kinderen van Jan Jorisz. Jan en misschien ook Cornelis (Jorisz.) zijn mogelijk zoons van Jeurise Jans die te Amsterdam in februari 1572 huwt met Weijntij Hendricks De laatste concrete vermelding is in 1798, dus voorlopig lijkt deze tak uitgestorven. naast patroniem, spellingen Mooij, Mooy, Moey, Moeij, Moij, Moijen, Moy, met uit Teewis Jans Mooij, Giertje Teeuwis, Cornelis Tewisz scheepstimmerman, Marcalus Cornelisz Mooij, Aaltje Nicasius-Mooij, Teuws Cornelis Mooij, Marritje Backer-Mooij, Cornelis Mattheusz Mooij, voorkomen in Amsterdam en wonende o.a. "op Marken" en uit Pieter Jansz Mooij Aaltje Luijtsekercke-Mooij, Grietje Ploegh-Mooij, Wijntje Sweerman-Mooij, Elisabeth Swichters-Mooij, die O.G.koopt van erven Tewis Jans Mooij in 1722, Joris Pieters Mooij, havenmeester, Matthijs Jorisz. Mooij glazenmaker, Clara Joris IJsbrantsen-Mooij, Hendrik Mooij kaartenmaker en tevens graadboogmaaker met een winkel aan de Nieuwenbrugsteeg w. aan de Regulierdwarsstraat, Pieter Mathijsz Mooy, Harmina Martina de Lange-Mooij, met genoemde beroepen, voorkomen, vermeldingen in Weesp, Amsterdam, Buiksloot en Rotterdam Open file

Noord Holland Het Gooi e.o.

  • Kortenhoef 1559-heden, met heraldiek, oude RK en enkele jongere RK, meest NH spellingsvaranten, Moij, Mooij, mogelijk verwant met tak Amersfoort, ook van oorsprong landbezitters waar ook de naam Albert voorkomt, omvangrijke tak met veel bestuurders en gezagsdragers of bekleders van een ambt als notarissen, deurwaarders, taxateurs van turf e.d. naast, artsen, timmerlieden, schilders en hoveniers en technici, met Elbert Jacobs Moij grondbeziter in Dorseveen bij Vreeland, mogelijk ook ontginner van veenland, Jacob Elberts Mooij, Gijsbert Jacobsz Mooij, Jan Jacobs Moy, Jacob Moij en Elbert Jacobsz Mooij allen schepen van Kortenhoef, Pieter Elbertsz. Moy den Ouden naast schepen van Kortenhoef, ook veenman, waersman, kramer, veengrondbezitter, hoogheemraad van de Zeeburg en Diemerdijk in het district Kortenhoef, schout en buurmeester, Elbert Pietersz. Mooij notaris, baljuw, schout en hoogheemraad, Johanna Mooij gehuwd met Abraham de Mooij uit file Brouwerhaven, Wijnand Mooij scheepstimmerman, Zacharias Mooij, Wijnand Mooij uitgevaren voor de VoC, Johannes Coenraad Mooij notaris te Rotterdam, Arie Mooij commissaris van de schuiten, Anton Jacobus Cornelis Mooij muziekleraar en organist, Johannes Arie Mooij fotograaf en kok en J.H.Mooij procesoperator bij Philips met krantenfoto, voorkomen in: Dorseveen, Vreeland, Kortenhoef, Oud-Loosdrecht, ’s-Graveland, Loenen aan de Vecht, Amersfoort, Utrecht, Hilversum, Dordrecht, Rotterdam, Amsterdam, Bengalen, Batavia, Ceylon, Loosdrecht, Avereest, Arnhem, Nijkerk, Veenhuizen, Ommerschans, Nijverdal, Gouda, Naarden, Breukelen, Tienhoven, Achttienhoven (De Bilt), Assen, Dongen, Norg, Den Haag, Baarn, Huizen, Ankeveen, Soest, Maarssen, Duisburg, renkum, Kralingen, Maartensdijk, Voorschoten, Enschede, Haarlemmermeer, Weesp, Wijdemeren, Westbroek, Vreeswijk, Lexmond, Zaandam, Den Helder, Harrow, Middlesex (Engeland), Londen, Nieuwe Wetering, Heerhugowaard, Alkmaar, Canada, Scheveningen, Zoetermeer, Rijswijk, Capelle aan den Ijssel, Bussum, Delft, Voorburg, Apeldoorn, Nuenen, Kocani (Macedonië), ZO-Beemster en Eindhoven Open file NUMMERING IS WEER IN ORDE!
  • Naarden, 1603-1741), protestants, spelling Moij, Moy, Mooij, voorkomen in Naarden en Amsterdam met beroepen: brouwer, burgemeester, lakenwerker en barbier, met Gerrit Cornelis Moij brouwer te Naarden en burgemeester aldaar, mogelijk zijn broer Volkert Cornelisz Moij, verder Stijntje Gerrits Moy gehuwd met Pieter Jansz van Houtwijck, Cornelis Gerritsz Moij w. Naarden, lener van geld te Woerden, Jan Volckers van Naerden, te Amsterdam gehuwd met Judith Thomas met zoon Daniel Jansez lakenwerker met dochters Luijtje en Judith allen te Amsterdam. Open file

Noord-Holland West Friesland e.o.

  • Alkmaar I, Open file
  • Alkmaar II, Open file
  • Andijk 1788-2002, 7 generaties, gereformeerd, nazaten van Albert Jans Mooij matroos op 's lands oorlogschip de Dolpijn, overleden in 't hospitaal te Enkhuizen (1796) met Klaasje Aalberts Mooy en Isaac Mooij, voorkomen te Enkhuizen, Bovenkarspel, Andel, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Woudrichem, Gorinchem, Hurwenen en Rotterdam, Open file
  • Avenhorn, 1710-1968, nu ten onrechtr op GENI op een bepaalde gekoppeld aan tak Obdam II / Berkhout I, meest RK, met burgemeester Johannes Mooij, voorkomen in: Avenhorn, Bergen, Alkmaar, Koedijk, Bergermeer, Castricum, Akersloot, Zijpe, Den Helder, Anna Paulowna, Amsterdam, Limmen, Egmond-Binnen, Harenkarspel, Heemstede, Utrecht, Warmenhuizen, Egmond aan de Hoef, Egmond aan Zee, Beemster, Haarlem, Heerlen en Aerdenhout, Open file
  • Barsingerhorn 1694-1963-heden, Remonstrants, RK en NH takken, 12 generaties, nazaten van Thamis Mooij *ca. 1621 via Cornelis Thamisz Mooij in 2 huwelijken o.a. Hendrick Tamisz Mooij vijfde timmerman en ondertimmerman voor de VoC en via Pieter Cornelisz Mooij met nageslacht tot heden, met Volckert Pietersz Mooij, hooploper en matroos voor de VOC kamer van Hoorn, Jan Cornelisz Mooij, Willem Cornelisz Mooij, Meindert Willems Mooij, Willem Mooij, oppasser van de Oosterkerk en doodgraver, Jan Gerrit Mooij, conducteur en wisselloper, Willem Mooij 2e commies dir.arbeid, Meindert Mooij timmerman, Frans Johannis Mooij, Catharina Hendrika Mooij modiste, Andries Mooij molenmaker, mw. Guurtje Roest-Mooij lid verpleegcommissie van het Marinepersoneel en Fokke Hendrik Mooij machinist, voorkomen in:Barsingerhorn, Schagen, Hoorn, Hoorn op t West, Rotterdam, Delfshaven, Epe, Deventer, Alkmaar, Den Helder, Blokker en Wageningen, Schagen, Opmeer, Oegstgeest, Ursem, Schermerhoorn, Abbekerk, Oudorp, Heerhugowaard, Alkmaar, Akersloot, Haarlem, Beverwijk, Zaandam, Amsterdam, Sloten, Stompetoren (Schermer), San Francisco, Zutphen, Eefde en Doesburg, Open file
  • Berkhout II, 1710-2005, meest RK, landbouwers, arbeiders, met watermolenaar Arie Jans Mooij en Trudy Mooij zelf, samensteller van groot deel van deze genealogie, voorkomen in: Berkhout, Oudorp, Heerhugowaard, Alkmaar, Noord-Scharwoude, Ursum, Spanbroek, Spierdijk-Zuidermeer, Broek op Langendijk, Sint-Pancras, Obdam, Hensbroek, Akersloot, Castricum, Oterleek, Deventer, Kampen, Raamsdonk, Zwolle, Breda, Zuid-Scharwoude, Uitgeest, Bakkum, Beverwijk, Amsterdam, Wijk aan Zee en Duin, Koedijk, Bergen, Maastricht, Zwolle, Groningen, Rotterdam, Oisterwijk, Den Haag, Standaardbuiten, Delft, Schijndel, Helmond, Geertruidenberg, Haarlemmermeer, Heemskerk, Velsen, Schoten, Nijmegen, Haarlem, Krommenie, Assendelft, Loon op Zand, IJmuiden, Schermerhorn, Bloemendaal, Heiloo, Vught, Amersfoort, Harenkarspel, Bergen, Schoorl, Schijndel, Nivelles (B.), Tilburg, Emmen, Arnhem, Zaandam, Den Helder, Zuid- en Noord-Schermer, Dordrecht, Ridderkerk, Vledderhuizen en Stadskanaal. Open file is zijtak van Obdam
  • Berkhout III, 1721-1910, RK, enkele met oudere spellingsvariant Moij, daarna steeds Mooij, 8 generaties met agrarische beroepen als landman, boerenknecht en arbeider, het als oudste Jacob Jacobs Moij gehuwd met Trijn Jans, Jan Jacobse Moij gehuwd met Thrijntje Jans Ots, Jacob Jacobsz Mooij gehuwd met Grietje Muús & Trijntje Cornelis Bogers, landman Jacob Jansz Mooij gehuwd met Antje jacobs Groteboer, boerenknecht arbeider Jan Mooij gehuwd met Marijtje Pieters de Vries en Jacob Mooij gehuwd met Dieuwertje Elswijk, voorkomen in Berkhout met dopen in statie Goorn Grosthuizen, Obdam, Hoogwoud. In file meer uitleg. Open file
  • Lutjebroek, 1772-1950, RK, 7 generaties, spellingen Mooij en Mooi, nazaten van Jan Pietersz Mooij te Lutjebroek, met Jan Mooij, watermolenaar, Aafje Hendrika Mooij, Geertje van Hesteren-Mooi, Johannes Mooij gehuwd met de Gids, Nicolaas Petrus Mooij, typograaf, voorkomen in Lutjebroek, Hoogkarspel, Medemblik, Andijk, Wervershoof, Heemstede, Haarlemmerliede, Den Helder, Hoorn, Amsterdam en Arnhem Open File
  • Obdam I, Voorheen Egmond , 1690-heden, NH, spelling meest Mooij, vaak schelpenvisser, boer, herbergier of arbeider met Pieter Klaasz Mooij duinmeier, Arie Pietersz Mooij veldwachter, arbeider herbergier kastelein, boer, bouwman, Klaas Pietersz Mooij, timmerman, koopman, slijter, tapper en gevangene met portret, Hendrik Mooij majoor-schrijver bij de Marine te Leiden met portret, beeldhouwer Maarten Mooij, Cor Mooij fotograaf, banket-bakker, acquisiteur, Ton Mooij, beeldhouwer en zangeres Marleen Mooij, voorkomen in: Egmond-Binnen, Bakkum, Alkmaar, Heiloo, Wimmenum, Sint Maarten, Oudkarspel, Zuid-Scharwoude, Harenkarspel, Koedijk, Akersloot, Egmond op den Hoef, Castricum, Uitgeest, Heerhugowaard, Assendelft, Westzaan, Velsen, Wijk aan Zee, Vogelenzang, Bloemendaal, Schagen, Wieringerwaard, Limmen, Landsmeer, Leeuwarden, Sint Pancras, Oudorp, Aarlanderveen, Oudshoorn, Amsterdam, Anna Paulowna, Den Helder, Zaandam, Krommenie, Zaandijk, Nijmegen, Hilversum, Leiden, Zoeterwoude, Heemskerk, Bergen, Schoorl, Velp, Rotterdam, Egmond aan Zee, Blokker, Hoorn, Beverwijk, Texel, Apeldoorn, Beekbergen, Brussel, Soerabaia, Den Haag, Weltevreden, Sijbekarspel, Haarlem, Nunspeet, Soest, San Antonia (V.S.), Utrecht, Perth (Australie), Schoorldam, Nieuwe Niedorp, Terschelling, Amersfoort, Aalsmeer, Canada, Australië, Sydney, Brisbane en Frankrijk, Open file. PS Er is op Geni een hele oude lijn toegevoegd, die ik niet gecontroleerd heb. Samengevoegd met genealogie Obdam II, maar dat laatste is niet goed
  • Limmen / Obdam II,voorheen Berkhout I, 1645-heden, meest RK maar met een protestantse tak, met boekhouder Dirk Mooij, ondernemer en samensteller genealogie Niek Mooij, fluitist Dick Mooij, dominee Adrianus Cornelis Mooij, laatst te Rijsoord en Wilhelmus Mooij, koffiehuis- en stalhouder (1901-) en schouwburg- en hotelexploitant van "Het Gulden Vlies", voorkomen in: Berkhout, Avenhorn, Oudorp, Wogmeer, Scharwoude, Butterhuizen, Ursum, Heerhugowaard, Wognum, Schermerhorn, Schermer, Hoorn, Opmeer, Alkmaar, Hoogwoud, Spanbroek, Barsingerhoorn, Zijpe, Petten, Schagen, Limmen, Veenhuizen, De Lemmer, Rotterdam, Delfshaven, Nijmegen, Oeganda, Obdam, Haarlemmermeer, Broek op Langendijk, Hensbroek, Amsterdam, Bovenkarspel, Harenkarspel, Tuitjehorn, Rosmalen, Coevoorden, ’t Veld, Zijdewind, Nieuwe Niedorp, Velsen, Nibbixwoud, Leiden, Voorschoten, Noorwegen, Barendrecht, Hattem, Renesse, Langedijk, Den Haag, Wieringermeer, Wieringerwerf, Dordrecht, Haarlem, Wervershoof, Sneek, Oegstgeest, Den Helder, Bergen, Leeuwraden, Leidschendam, Noordwijk, Drunen, Warmenhuizen, Noord-Scharwoude, Slootdorp, Zeewolde, Dirkshorn, Doetinchem, Midden-Beemster, Solingen, Roden, Heerenveen, Ursem, Leusden, Hilversum, Enkhuizen, Warns, Gorinchem, Ridderkerk, Enschede, Gouda en Rijsoord. Open file is samengevoegd met Obdam I maar dat is niet zeker.
  • Scharwoude, 1708-1998, in vrouwelijke lijn aangesloten op Obdam II / Berkhout I via Jantje Mooij, meest RK, met Pieter Mooij armenmeester te Wormer, Willem Mooij koetsier in Alkmaar, voorkomen in: Berkhout, Hoorn, Hoogwoud, Venhuizen, Beemster, Avenhorn, De Goorn-Grosthuizen, de Rijp, Beemster, Purmerland, Wormer, Ilpendam, Alkmaar, Heerhugowaard, Ursum, Hem, Andijk, Obdam, Nibbixwoud, Bovenkarspel, Zwaag, Nijmegen, Gorinchem, Amsterdam, Haarlemmermeer, Arnhem, Brussel, Harenkarspel, Castricum, Bergen, Bergen aan Zee, Den Helder, Hilversum, Dirkshorn, Rotterdam, Doetinchem, Laren, Wormerveer, Amersfoort, Velsen, Krommenie, Schermerhorn, Lutjebroek, Grootebroek, Den Haag, Oosthuizen, Heiloo, Assendelft, Zaandam, Koog aan de Zaan, Wanbach, Schoorl, Schoorldam, Oudorp, Vught, Wervershoof, Wijdwormer, Noordwijk aan Zee, Soest, Osnabrück, Etten-Leur en de Bilt, Open file

Noord Holland Noord en Noordwest, Bergen Schagen Callantsoog e.o.

  • Bergen 1760- 1968, spelling steeds Mooij, RK tak nu op GENI aan de protestante Egmondse tak uit Obdam I gekoppeld, agrarische beroepen als landman, veehouder, bloemkweker, bloemist, melkslijter en tuinder, met Wulbert Mooij landbouwer, voorkomen in Limmen, Schermerhorn, Alkmaar, Koedijk en Egmond-binnen, Open file
  • Callantsoog I, 1694-2002, met Maarten Mooij, commandeur op de walvisvaarder Frankendaal, die behouden terugkeert na rampspoedige reis in de Noorderlijke IJszee. Eelmer Maertens Mooij commandeur en grootvader van Amsterdams stadsfotograaf Jacob Olie, schilder en glazenmaker Jan Mooij, kunstenaar Jaap Mooij, Pieter Maartensz Mooij onderwijzer, secretaris der gem. Hem en Venhuizen & ontvanger, sigarenhandelaar Adrianus Mooij te Amsterdam, schrijfster Johanna Carolina Henriëtte Mooij, meest hervormd, voorkomen in: Callantsoog, Groenland, Amsterdam, Texel, Den Helder, Zijpe, Schagen, Hem, Drechterland, Berkhout, Wijdenes, Caen (Frankrijk France), Purmerend, Venhuizen, Enkhuizen, Urk, Den Haag, Leiden, Haarlemmermeer, Haarlem, Anna Paulowna, Alkmaar, Nieuwe Niedorp, Hensbroek, Bergen, Drachten, Krommenie, Heiloo, Schoorl, Barsingerhoorn, Hazepolder, Oslo, Kolhorn, Winkel, Rotterdam, Oudkarspel, ’t Zand, Medemblik, Sint Maarten, Zwanenburg, Harenkarspel, Moerbeek, Haringhuizen, Wieringerwerf, Heemskerk, Veenhuizen en Zuid-Scharwoude, Open file
  • Callantsoog II, 1740-2004, RK.en gereformeerd, met Dirk Willemsz. Mooij commandeur ter zee op de walvisvaart, Abraham Mooij, walbaas of ladingmeester in Rotterdam en beroepen als aannemers, metselaars en ingenieurs, voorkomen in: Callantsoog, Den Helder, Huisduinen, Texel, Duisburg, Amsterdam, Rotterdam, Koog aan de Zaan, Zaandam, Schoorl, Beverwijk en Schiedam, Open file
  • Callantsoog III, 1704-1938, gereformeerd, met Jacob Jansz Mooij, matroos bij commandeur Abraham Wallig overleden in Portsmouth, aangetrouwd met jonkheer Johan Carel Adolf van der Wijck, voorkomen in: Huisduinen, Den Helder, Delfshaven, Rotterdam, Portsmouth, Den Haag, Alkmaar, Mijdrecht, Abcoude-Baambrugge, Edam, Velsen, IJmuiden, ’s-Gravendeel en Naarden, Open file
  • Schagen, Cornelis Moij Pietersz, Pieter Adriaensz Moij, Open file

Noord Holland Kuststreek West

  • Haarlem 1777-1968, NH, Mooij en Mooij-Polman, nu gekoppeld aan genealogie Egmond nu Obdam I , welgestelde tak met bloembollenhandelaars en ondenemers, met Jan Mooij meester metselaar en grootvader van zowel kunstschilder Fredrik Marinus Kruseman als uitgever Arie Cornelis Kruseman, verder met Hendrik Polman Mooij en Jan Mooij bloemkwekers, Willem Cornelis Mooij inspecteur der H.IJ.S.M met portret, Francois Albertinus Mooij kunstschilder, Rudolf Adriaan Marie Mooij resident op Java en Madoera, Alexander Gerard Johan Mooij scheikundige met portret en Willem Cornelis Jan Mooij schrijver en de familie is aangetrouwd met schilder Johan Coenraad Leich en Cornelis Marinus van Gogh kunsthandelaar te Amsterdam en oom van Vincent, voorkomen in: Haarlem, Amsterdam, Heemstede, Zierikzee, Haastrecht, Alkmaar, Soerabaia, Den Haag, Abcoude-Baambrugge, Bloemendaal, Santpoort, Wiessee (Oberbayern), Leiden, Zaandam, Oegstgeest, Nijmegen, Bussum, Arnhem, San Jose (Costa Rica), Heelsum, Laren, Baarn, Renkum, Hilversum, Blaricum, Zaandam, Aerdenhout, Voorburg, Naarden, Binsfelden, Kloten (Zwitserland) en Zürich Open file
  • Opmerking: een onderzoeker heeft op Genealogieonline verschillende takken Mooij, waaronder Haarlem en Egmond met elkaar verbonden, waarbij helaas geen wetenschappelijke verantwoording of bronverwijzing is gegeven.. Ik heb het gecontroleerd en het klopt. en heb de verbindende schakels er van op Geni overgenomen. Ook de oudere schakels overgenomen
  • Zandvoort, 1667-1762, RK, spellingen Mooij, Moy, Moij, Moeij, 4 generaties, met beroepen in het zeewezen, met: Cornelis Crijnen Moij, zeevarende Cornelis Cornelisz Mooij met burgerrechten in Dantzig, Jan Cornelisz Moij schuitenvoerder in de Houttuinen en de Palmstraat, Krijn Cornelisz. Moy zeilmaker, Agatha Mooij gehuwd met Albert Scheltus Kock, Maria Mooij gehuwd met Michael Leesi op de Haarlemmerdijk en de Brouwersgracht, Jan Mooij op de Prinsengracht en de NZ Achterburgwal, voorkomen (=vermeld) in Zandvoort, Amsterdam, Gdansk (Dantzig), Durgerdam en Sloterdijk. Open file

Oost Nederland

  • Apeldoorn I, 1750-1993, meest protestant o.m. vrij-evangelisch, met dominee Arend Mooij en tekenaar en graficus Jacob Mooij en schrijver Arend Theodoor Mooij, voorkomen in: Apeldoorn, ’s-Heerenbroek, Heerde, Brummen, Zwitserland, Zuid-Afrika, Fazogli (Oost-Afrika), Groningen, Ermelo, Rheden, Heerde, Epe, Middelburg, Sint Oedenrode, Almelo, Egypte, Brussel, Winschoten, Rotterdam, Batavia, Djembér, Sawah Loento, Barradeel, Basel, Wemeldinge, Anholt (Duitsland), Goes, Krimpen a/d IJssel, Franeker, Dordrecht, Nederlands-Indië, Wageningen, Groenekan, Oldenbroek, Hoorn, Zeist, Culemborg, Oost-Indië, Harderwijk, Vught, Amsterdam, Leerdam, Aalten, Yerseke, Oude Bildtzijl, Soerabaja, Doetinchem, Medan, Velp, Weltevreden, Soekaboemi, Hilversum, Leiden, Den Haag, Zetten, Djakarta, Bennekom, Oude Pekela, Soerakarta, Tjantjoer, Blaricum, Makassar, Wormerveer, Arnhem, Deventer, Twello, Java, Eindhoven, Aalst, Avereest, Parijs, Dedemsvaart, Enghien les Bains, Ede, Oosterbeek, Sneek, Depok, Ambon, Davos, Voorburg, Zutphen, Zwolle, Lobith, Herwen & Aerdt, Balikpapan, Utrecht, Le Vésinet (France Frankrijk), Zevenaar, Duiven, Sydney, Heemstede en Haarlem en meer. Open file
  • Apeldoorn II 1775-1946, 7 generaties, nakomelingen Hendrik Mooij en Derkien Jansen Rosmuller, hun zoon Derk Mooijj en Geetrtuij Timmers en hun zoon Nicolaas Mooij met een takje uit vrouwelijke lijn, met beroepen als arbeider, groenteboer, portier, borstelmaker, voorkomen in Apeldoorn, Beekbergen, Limmen, Leiderdorp,Oegstgeest en Leiden Open file
  • Harderwijk, 1661-1870, gereformeerd, NH, spelling Mooijen, Moojen, Mooje, Moijen, enkele predikanten, met Jan Mooijen burgemeester van de stad Harderwijk, Jan Moijen boekverkoper in de Bruggestraat, drukker en burgemeester van Harderwijk en Johannes Gerardus Moojen schilder en glazenmaker en Comelis Mooyen, zilversmid beide op Texel, voorkomen in: Harderwijk, Ermelo, Elburg, Mastenbroek (Zwollerkerspel), Amsterdam, Kwadijk, Zwolle, Breukelen, Kampen, Hippolytushoef, Westerland (Wieringen), Nieuwe Niedorp, Alkmaar, Hoorn, Rotterdam, Genemuiden, Beemster, Oldebroek, Amersfoort, Aalburg, Heesbeen, Barendrecht, Purmerend, Texel, Nijkerk, Vlieland, Michigan (V.S.) en Banning Riverside Co. In California, mogelijk uitgestorven Open file
  • Hattem, 1780-2014, NH, spellingen meestal Mooij, meerdere scheepstimmerlieden, met Willem Berends Mooij, Willem Gerrits Mooij, scheepstimmerman te Kampen, Martin Mooij directeur Poetry International te Rotterdam, voorkomen in: Hattem, Den Haag, Kampen, Zwolle, Harderwijk, Huizen, Arnhem, Zaandam, Leeuwarden, Oldenzaal, Rotterdam, Wageningen, Bandoeng, Huizem, Enschede en Bergambacht.Open file

Brabant

  • Den Bosch 1530-1691, met heraldiek, RK, de Moij, met Nicolaes de Moij stadssecretaris van Herentals, Dierick de Moij schepen van Antwerpen, Hendrik de Moij advocaat te en poorter, archivaris, stadssecretaris en raad van Antwerpen en grootvader van Isabelle Rubens-Brant echtgenote van kunstschilder, Pieter Paul Rubens, voorkomen in: Den Bosch, Herentals, Antwerpen en Haaren, uitgestorven Open file

Noord Nederland

  • Hoogeveen, 1772-1956, NH, spelling Mooij en Mooi, meerdere schippers en houtvlotters, met Roelof Mooij bediende bij de Nederlandsche Handelsmaatschappij, koopman en schipper, Frederik Mooij, houtvlotter, caféhouder Frederik of Frits Mooij aan de Kolksteeg 12 te Amsterdam en Willem Frederick Mooij te Utah, vookomen in: Hoogeveen, Zwartsluis, Nieuwesluis, Arnhem, Harderwijk, Den Helder, Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam, Nieuw-Loosdrecht, Dordrecht, Druten, Den Haag, Bloemendaal, Zandvoort en Salt lake City Utah U.S.A. Open file
  • Husum Oostergo bij Leeuwarden Open file
  • Niezijl, Groningen, 1624-1797, 6 generaties, nederlands hervormd, nazaten Doeke Pieters uit Niezijl bij Zuidhorn, met Pieter Doekes blokmaker, Reijndert Pietersz Mooij naar Moscovien, Hillebrand Pietersz Moij blokmaker, Pieter Hillebrantsz Mooij scheepstimmerman, Hillebrand Mooij en Fransijntje Harwig-Mooij, met genoemde beroepen en voorkomen in Niezijl, Dokkum en Amsterdam. Mogelijk verwantschap met tak Vlieland. Open file Niezijl
  • Harlingen, Cornelis Aerjans metselaar afkomstig van Harlingen en Marritje Cornelis afkomstig van Oude Wetering / Leimuiden en hun nazaten en nazaten van haar voorzoon / zijn stiefzoon Pieter Jansz, waarbij onduidelijk is nu van wie de naam Mooij komt van Cornelis of Marritje, voorkomen in Amsterdam. Zie Genealogieën Callantsoog I en Schagen en file Friesland voor eventuele verbanden via een Aerjan. Ook geplaatst onder Oud Wetering Open file
  • Hoogkerk, met maar een persoon die de naam gebruikt namelijk IIda Mooij Open file
  • Oosterwolde, 1772-1960, spelling eerst Mooij later ook Mooi, met zware beroepen als dagloner, landbouwster, arbeider, bouwknecht, dienstmeid, betonwerker, grondwerker, met Evert Dirk Mooij, Gargje Mooij, Evert Mooi en Lubbertus Mooi te Oldebroek en Lubbert Mooi te Heerde, Mannes Mooi en Jan Mooi te Hattem, Tijmen Mooi te Zwollerkerspel, Hendrik Mooij betonwerker te Hattem en Gerrit Jan Mooi te Deventer, voorkomen in: Oosterwolde, Heerder Wezep & Mulligen, Horsthoek, Heerde, Oldebroek, Hattem, Epe, Hoogerot (Doornspijk), Zalk en Veecaten, Zwolle, Zwollerkerspel, Middelburg, Voorburg, Deventer en Andijk, Open file
  • Oude Pekela, 1712-1969, spellingen Mooij en Mooi, de tak uit Maria Derks is tot op heden, met beroepen als schipper, zeeman, kapitein, stuurman, gezagvoerder, winkelier, boekhouder, restauratiehouder, fabrikant, telegrafist en naaister met Derk Jacobs Mooij, Harm Jacobs Mooij, Engel Jans Mooi zeeman, Egbert Jans Mooij schipper, Pieter Harms Mooij, winkelier, Pieke Engels Mooi, schipper, Gerrit Engels Mooi overboord gevallen, Roelf Egberts Mooij, Fan Egberts Mooij, Watze Mulder Mooij overtleden in Suriname, Wupbina Mooi, Georg Lodewijk Bok Mooi, Jan Mooi stuurman ter koopvaardij, Roelof Mooij, Jan Egbertt Mooij mineraalwaterfabrikant te Harlingen, Engel Jan Mooi telegrafist, voorkomen in: Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Zuidbroek, Scheemda, Assen, Muntendam, Farmsum (Delfzijl), Nieuweschans, Nieuw Beerta, Harlingen, Winschoten, Termunten, Opsterland, Aduard, Sappemeer, Groningen, Finsterwolde, Suriname, Rotterdam, Dordrecht, Dantumadeel, Amsterdam, Beerta, Antwerpen, Urk, Delfzijl, Veendam, Harderwijk, Voorburg, Graft, Haren, Enkhuizen en Wormerveer, Open file
  • Ruinen, 1751-1947, waarschijnlijk meest gereformeerd of hervormd, spellingen Mooi, Mooy en Mooij, naast beroepen als arbeider en landbouwer vooral schipper, met Jacob Jacobs Mooij arbeider, Koob Jacobs Mooij schipper, Berend Mooij schipper, Albert Mooij schipper, Jan Mooij schipper, Koob Mooij vrachtschipper, voorkomen in: Ruinen, Hoogeveen, Zuidwolde, Zwartsluis, Pannerden, Genemuiden, Utrecht, Arnhem, Kampen, Wadenoijen, Naarden, Almelo, Deventer, Brummen, Delfzijl, Havelte, Meppel, Zwolle, Den Haag, Vriezenveen, Alteveer, Avereest, Dalen, Hardenberg, Oosterbeek, Beilen, Sassenheim, Gouda, Emmen, Vreeswijk, Rotterdam, Groningen, Sleen, Gramsbergen en Enschede, Open file
  • Wanneperveen 1743-1972, meest gereformeerd of hervormd, spellingen Mooij, Nooij, Mooi, beroepen als veenbaas, turfgraver, veehouder, boer, landeigenaar, schipper, pachter, arbeider, dagloner, landbouwer, plaatsvervangend soldaat, korenmeter, arbeider, metselaar, koopman, brandstoffenhandelaar, zeeman, steenkolenhandelaar, werkman, machinist, timmerman, wagemaker, kantinehouder, schoenmaker, fabrieksarbeider, klerk der belastingen en machinedrijver, met Jan Arents Koenders Nooij, Lucas Jans Mooij, Geesje Lucas Mooij, Krijn Arents Mooij, Sies Lucas Mooi, Rienk Lucas Mooy koopman en lid van de Grietenijraad, Egbert Jacobs Mooij, Arent Krijns Mooij, Fokke Sijses Mooij, Adolf Mooij, Gesina Speek-Mooij, Sijze Fokkes Mooi, Thijs Krijn Gerrit Jan Mooij, voorkomen in: Wanneperveen, Giethoorn, Vollenhove, Meppel, Oudehaske, Nijenhaske, IJhorst, de Wijk, Heerenveen, de Lemmer, Follega, Hemelumer Oldeferd, Haskerdijken, Drachten, Krommenie, Haskerhorne, Steenwijkerland, Zwolle, Groningen, Leeuwarden (onvrijwillig!), Opsterland, Schoterland, Knijpe, Oudeschoot, Oranjewoud, Langezwaag, Utingeradeel, Oldeboorn, Hattem, Avereest, Nijmegen, Utingeradeel, Delfzijl, Indische Oceaan, Rheden, Lemsterland, Doesburg, Aengwirden, Amsterdam, Culemborg, Elburg, Arnhem, Deventer, Hoogeveen, Den Haag, Coevoorden, ’s-Gravenzande, Amersfoort, Haarlem, Alkmaar, Rotterdam, Tilburg, Ned.-Indië en Hengelo, Open file

Waddeneilanden

  • De Koog, Texel, 4 generaties, (1705-), RK, OK, nazaten Lubbert Cornelissen & Soetje Simions, o.m. Jan Lubberts Mooij w. Wieringstraat, Goudsbloemstraat, Anjeliersgracht, Jan Janse Mooij metselaar op de Wieringstraat, Dijmphna Cornelis op de Negelantiersdwarsstraat, Neeltje Jans Mooij en Susanna Jans Mooij, geestelijke beide op de Anjeliersgracht, voorkomen, De Koog op Texel en Amsterdam. Open file
  • Texel Open file
  • Oost-Vlieland, nazaten van Keijmpe, met Pieter Jans Mooij gehuwd met Hilletje Gerrits en dochter Baefje Pieters. Slechts één persoon gebruikt de naam. Open File
  • Vlieland I, 1598-1687. spelling steeds Moij, afstammelingen van Dierck (Moij) en zijn zoon Hilke Dircks Moij varentsman, met o.m. Broer Hilkes schuitenvoerder en Hillebrand Broers zeilmaker en Jan Broers Moij met beroepen in de scheepvaart, voorkomen in Vlieland en Amsterdam, 4 generaties, hervormd, via Dirckje Donckers dochter van Maritje Broers Moij en Hendrick Donckers een vervolg in Genealogie Gotenburg. Mogelijk verwantschap met tak Groningen, Open file Vlieland.
  • Vlieland II met Claes Claesz. Moij schipper, Jan Claesz Mooij cargadoor, mogelijk verwant met de genealogie Hazerswoude Open File

Duitsland

  • Bad Colburg, 1662-1781, spellingen: Moij, Mooij, Moi, Moeij, Ev..Luth en herv., 3 generaties, alles in Amsterdam, nazaten van Jurgen Strelauw varendsgezel uit Colburg met in tweede echt Grietje Jurriaens, w. Houttuin en de Jordaan en hun drie zonen Pieter Jurriaensz Moij varend man aan de Wittenburggracht en zijn zoon Jan op de Anjeliersgracht en dochter Geertruij,in Lelijdwarsstraat, Theunis Jurriaensz Mooij lijndraaier aan de Wittenburggracht met dochter Catharina eerst op de Zeedijk, daarna op Cattenburg en Juriaan Jurriaansz Moij varend man en herbergier op de Gelderse Kade gehuwd met Femmetje Theunis Kramer en hun vier dochters Femmetje, Elisabeth op de Zeedijk, Christina en Adriana beide wonende op Cattenburg. Open file
  • Brandenburg, 1725-1954, Mooij en Mooi, veel in de scheepvaart werkzaam, oorsprong in Brandenburg, voorkomen in: Veendam, Nieuwe Pekela, Veele, Oude Pekela, Groningen, Wildervank, Stadskanaal, Appingedam, Bedum, Weststellingwerf, Zuidbroek, Amsterdam, Oosterwolde, Ooststellingwerf, Bolsward, Heerenveen, Sneek, Hoogeveen, De Lemmer, Lemsterland, Noordwolde, Sluis, Harlingen, Wolvega, Enschede, Oostdongeradeel Metslawier, Oostdongeradeel Oostmahorn, Frederiksoord, Nijensleek, Vledder, Steenwijk, Delfzijl, Den Haag, Leeuwarden, Emmen en Utingeradeel, Open Box
  • Gamsbüll Open file
  • Hamburg, Open file
  • Wittmund, Open file

Zweden

  • Gotenburg, in vrouwelijke lijn via Dirckje Donckers dochter van Maritje Broers Moij en Hendrick Donckers voortgekomen uit genealogie Vlieland, die huwt met Jan Jansz, scheepstimmerman voor de VoC die de familienaam overneemt van zijn schoonmoeder en hun nazaten, 1691-1760, 4 generaties, hervormd, voorkomen in Amsterdam, Azië, Batavia en Zeeland, Open file

TWEEDE LIJST Sprokkels, kortere takken en andere takken

De tweede lijst is vervangen door vier grote bestanden, naar vier ghrote regios met alle gevonden oude Mooijen van vóór ca. 1650
A. Mooij-Noord-Holland boven IJ
B. Mooij-Leiden ten Z IJ incl Amsterdam Utrecht Gelderland Zwolle
C. Mooij-Rotterdam Maas Merwede mond incl Zeeland Brabant Belgie Fr.
D. Mooij-Noordoost NL Scan. Duits VK.

Voor alles na 1650 zie hieronder voor fragmenten
Minder relevant, want ik zoek de oorsprong van de naam. Maar in onderstaande files staan alles nog tot ik dit weer verbeterd heb

  • Aalsmeer (1664-1710), 4 generaties, NH, enigszins hypothetisch, mogelijk verwant met takken uit Vriezekoop of Kortenhoef, spellingen, de Moy, Moij en Mooij, met Gerrit Sijmons Moij, Sijmon Gerrits Moij en Gerrit Sijmons Mooij en met beroepen als schoolmeester, voorkomen in Diemerbroek, Leersum, Amerongen en Aalsmeer Open file
  • Amsterdam, joodse tak, die de naam aanneemt.
  • Andijk, 1753-1887, 5 generaties, mogelijk verwant met takken Enkhuizen en Lutjebroek, nakomelingen van Teunis Mooij in manlijke en vrouwlijke lijn met de familienaam, met Alij Teunis Mooy, Teunis Dircksz Mooij, Jacob Teunisz Mooij, Aafje Teunis Mooij, beroepen als melkveehoudster en landvrouw, voorkomen in Andijk, Open file
  • Curaçao 1730-, enkele generaties, in vrouwelijk lijn, Mooij-Ellis en Mooij-Semerel, mogelijk verwant met tak Krommenie-Dantzig, vanwege een Anna Catharina Mooij, Open file
  • Epe, 1677-1839, 4 generaties, nazaten Gerrit Gerritsz “den Moijen" uit Epe, met Gerrit Moojen, Thymen Mooy of Tijmen Mooij, Aletta Mooij, voorkomen in Epe, Vaassen, Utrecht, Open file
  • Hoogezand 1742-1920, 8 generaties, mogelijk verwant met tak Oude Pekela of Brandenburg, spellingen Mooi en Mooij, soms hypothetische opzet van nazaten van Jacob Pieter Mooij te Hoogezand, Windeweer, Lula, Siddeburen, Hellum, Delfzijl, Farmsum, Slochteren, Appingedam, Tjamsweer, Stedum, Termunterzijl, Uithuizen, Uithuizermeeden, Bierum, Holwierde, ’t Zandt, Anloo, Nieuwe Pekela, Kielwindeweer en Zuidlaarderveen, deze en meer in Open file
  • Oude Pekela (1810-1931), 6 generaties, mogelijk verwant met tak Oude Pekela of Brandenburg NH/Luth, Mooi of Mooij, met Gerrit Jacobs Mooij, schipper, Hermanus Mooi, hourkoper, Frederik Mooi, predikant, voorkomen in Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Steenwijk, Avereest, Lutten, Veendam, Hardenberg en Bloemendaal, Open file
  • Wervershoof afstammelingen te Wervershoof van Jacob Jans Moy *ca. 1585 en zijn zoon Jan Jacobs Moy *ca. 1610 gehuwd met Grietje Pieters Laen met kinderen uit een eerder echt.. Open file
  • Winschoten (1810-1985), 5 generaties, godsdienst NH en onbekend, met Derk Jacobs Mooi, tuinman, Jacob Jansz Mooi, Roelf Mooi, wachtmeester, Leendert Pieter Mooi, automonteur, werker Ned. Arb. dienst, lid verzet, geëxecuteerd, Nicolaas Derks Mooi, tolmeester en kastelein, Derk Mooi, ambtenaar, Aalderikus Mooi, timmerman en Herman Lubbertus Mooi rijksklerk, voorkomen in Winschoten, Oude Pekela, Beerta, Bellingwolde, Nieuweschans, Hamdijk, Amsterdam, Rotterdam, Rijnsburg, Leiden, Apeldoorn, Hoogezand, Wedde, Finsterwolde, 's-Gravezande, Nieuwolda Open file
  • Woerden, 1813-1942, 4 generaties, RK, mogelijk verwant aan Genealogie Woerden, nazaten van Johannes Mooij, voerman, koetsier uit Woerden en Elisabeth Maria Duijnstee te Den Haag, met Antonie Bernardus Mooij, Johannes Marinus Arnoldus Mooij horlogemaker, schoenmaker, straatmaker, veroordeelde, te Den Haag, Delft en Rotterdam, Open file

Frankrijk

  • Saint-Quentin, 12e eeuwse franse adelijke tak de Moy uit omgeving saint-Quentin

Toelichting

  • Soms zette ik een genealogie helemaal vanaf het begin van niets op, dit geldt voor de uitgestorven takken van de genealogiën Amersfoort, Rotterdam VI, Delfshaven, Hazerswoude. Leiden, Rotterdam I t/m IV en Rotterdam V.
  • De genealogieën Amsterdam, Apeldoorn, Avenhorn, Obdam II / Berkhout I, Brandenburg, Haarlem, Hoogeveen, Hoorn II, Vriezekoop II, Limmen, Oosterwolde, Ruinen, Wanneperveen en Zaandam zijn ook grotendeels vanaf het begin door mijzelf samengesteld maar later samengevoegd met later gevonden takken op het internet.
  • Bij andere genealogieën ontleende ik de eerste eenvoudige of uitgebreidere opzet van het internet of uit schriftelijke bronnen en vulde deze aan met veel of enkele nieuwe takken, zoals bij: Vriezekoop I, Berkhout II, Bunschoten, Callantsoog I, II en III, Den Bosch, Egmond, Harderwijk, Hattem, Kortenhoef, Vriezekoop I, Oude Pekela en Woerden.

Werk te doen

Als u zin heeft, kunt u proberen losse Mooijen van 1100 tot heden aan bestaande takken te voegen. Mappen vol met personen of slechts enkele, opgenomen in framenten, die soms hypothetisch van opzet zijn (maar dat blijkt dan vanzelf), vindt u hieronder. Sommige zitten in de verkeerde map:

Mappen moeten worden vernieuwd door mij, zijn even niet toegankelijk

Opmerkingen Heraldiek

Om dubbele fouten te voorkomen, zie de beschrijvingen bij de foto's van dit project. rechtsboven en de tekst hieronder

Onderzoek tot op heden

Op 18 december 1995 stuurde de heer J. Klingeler mij een brief met als bijlage brieven en stencils van de heren W.C.Mooij, A.R. Kleyn & J.A. Zimmerman. U vindt deze in de sectie afbeeldingen & documenten van dit project rechtsboven. Ik had de heer Klingeler gesproken in het Rijksachief te Haarlem en het was hem opgevallen dat ik met de familie Mooij bezig was. De inhoud van de brieven waren voor mij de inspiratie het een en ander uit te zoeken. Ik wilde mijn eigen oudste Cornelis Mooij proberen te koppelen aan andere oudere Mooijen. Ik kwam namelijk in Haarlem of Alkmaar niet zonder uitputtend doornemen van niet getranscribreerde teksten eenvoudig verder terug. Ik wilde oudere takken in kaart brengen om zo via een omweg toch oudere Mooijen te kunnen vinden. Ik heb zeker veel Mooijen verzameld, maar tot op heden geen aansluiting met mijn Cornelis Mooij *ca 1640 gevonden. Ik heb wel vele takken en mappen vol losse takjes als bijproduct samengesteld en in wordfiles opgeslagen en op internet toegankelijk gemaakt via Box files, die dan weer toegankelijk en vindbaar werden via eerdergenoemde eigen eenvoudige website, een Blog, verwijzingen op Geneanet, een profiel op Stamboomforum en nu ook via de hierboven genoemde links. Er worden wekelijks bestanden ingezien en gedownload. Sinds 2011 ben ik begonnen zowel mijn kwartierstaat als de genealogiën Mooij op GENI te publiceren.

In 1962 en daarna heeft de heer W. Mooij lid van N.G.V. en wonende aan de Kranenburgweg te Den Haag, waar meer leden van de N.G.V. hebben gewoond, zich met de familie Mooij bezig gehouden. Hij correspondeerde met de heer Zimmerman en de heer Kleyn.

Wat de heer A.R. Kleyn uit Zeist in zijn brief van 19-2-1962 aan W.Mooij schrijft aan feiten lijkt mij juist, maar of er familieverband is, kan ik niet bevestigen. Hij beschrijft een familiewapen, dat zou zijn gedragen door Ewout de Mooij (Genealogie Amsterdam V) , de schilder Cornelis de Mooij (genealogie Delfshaven) en Clara de Moy (genealogie Den Bosch), elders volledig beschreven als: gevierendeeld: in I & III 3 aanziende ossekoppen in zilver, in II & IV ekster rustend op groen oppervlak voor rode achtegrond, met als helmteken een zwarte aanziende ossekop tussen zilveren vlucht. Zie afbeelding. Hij verwijst naar literatuur waarin hetzelfde geschreven wordt: 1. Algemeen Nederlandsch Familieblad nr. 86 (1884), pag.6, waarin een opsomming van Leden van een Rotterdamse Familie de Mooij, namelijk o.m. Lieven de Mooij in mijn genealogie Brouwerhaven uitgewerkt en 2. Navorscher 47, 1897, pag 154-155, hier wordt in de tekst hetzelfde wapen beschreven en gesuggereerd dat de daaronder vermelde personen allen dit wapen droegen. Dit is niet juist of er wordt in i.i.g. geen bewijs en afbeelding geleverd. Daniel de Mooij en Francois de Moye zijn nog niet ondergebracht in een genealogie. Hendrik de Moy is gerelateerd aan genoemde Clara de Moy schoonmoeder van P.P. Rubens. Het zou wel bijzonder zijn, want dan kunnen veel verschillende takken toch opeens verbonden zijn. Daarvoor heb ik echter geen bewijs gevonden. Onmogelijk is het niet. Ik ben daarom nog op zoek naar oorspronkelijke afbeeldingen van het wapen met de ossekoppen gekoppeld zonder meer aan een bepaald persoon, alleen dan kun je met zekerheid zeggen dat leden van een familietak dat wapen droegen.

Sommige wapens uit deze families (de) Mo(o)ij lijken wel in vorm op elkaar. Het wapen met de twee vogels en de drie Franse lelies van Luman Moij uit Amersfoort lijkt weer op het wapen van de familie de Moy uit Antwerpen met de pauwen en het andere met de ossekoppen, mogelijk van Lieven de Mooij uit Rotterdam. Het lijkt er op alsof ontwerpers met dezelfde beeldelementen een nieuw wapen wilde samenstellen òf dat ze allen over dezelfde maar onduidelijke bron beschikten en tot een andere interpretatie kwamen. Vergelijk ze maar. Naast de eerder genoemde verzamelde ik alle vermelde heraldiek van families met soortgelijke naam. Ik heb tekeningen in kleur gemaakt a.d.h.v. beschrijvingen, afbeeldingen uit Rietstap en uit andere publicaties. Dan moet ook de overeenkomst tussen Moya uit Murcia en Moy uit Leiden opvallen. Het wapen van Hero en dochter Sara Mooij lijkt op een combinatie van deze en van het wapen van de familie Mooij uit Kortenhoef. Kleyn suggereert zonder bewijs dat W.Mooij tot de familie met als wapen alleen de aanziende ossekoppen behoort. Referendaris W.C.Mooij is echter geplaatst in de tak Vriezekoop I.

Wat de heer J.A. Zimmermann in zijn brief op 13-1-1965 suggereert is inderdaad hypothetisch en uit de lucht gegrepen en een typisch geval van suggestief aan elkaar praten. Voorlopig is er totaal geen verband tussen de Moy uit Picardie en Mooij uit Leimuiden / Vriezekoop of andere Nederlandse of Vlaamse takken Mooij of de Mooij. Daarnaast is Guy is ook niet hetzelfde als Simon, maar meer als Guillaume (= Willem) en misschien Gauthier (= Walter of Wouter), maar dat maakt verder niet uit. Het afgebeelde wapen behoort niet toe aan de in de tekst vermelde Leimuidense / Vriezenkoopse tak. Daarnaast is de oorsprong van de Leimuidense / Vriezekoopse tak uit de Leidse nog niet bewezen. De Leimuidense / Vriezekoopse tak wordt kort correct weergegeven, maar de aanhef van Leidse tak klopt half Er wordt weliswaar tussen haakjes een Dammas Mooij vermeld mogelijk verwant aan een Dammas Moy uit Den Haag, maar hier is geen overtuigende grond voor, behalve een overeenkomstige voornaam. Helaas zie ik dit terug op GENI. Evenmin is deze Dammas een Yeman, zoals Niek Mooij op zijn website aangeeft. Een losse suggestieve aantekening van iemand van een paar decennia geleden, gaat zo een eigen leven leiden. Ik vind de afkomst van de Leidse tak uit Claes Gerritsz. Moeyclaes overtuigender. Het toeval wil ook dat er te Rotterdam wel een Dammis Gerritsen, een schipper woonde, met nageslacht dat zich de Mooij ging noemen. Maar verband met Leiden, Vriezekoop of Den Haag is er nog niet. Het zou natuurlijk wel leuk zijn. Alle genoemde Mooijen in de bijlage met als aanhef “De Hofboeken . . .” zijn opgenomen in desbetreffende mappen raadpleegbaar in de wordfiles.

Her verzoek tot verduidelijking van de Rotterdamse families de Mooij heb ik proberen te geven, door alle kaartenbakken en mappen in het G.A.van Rotterdam van het DTB, het Notarieel en het Weeskamerarchief en wat dies meer zij, door te spitten op Mooij en er aantekeningen van te maken. Met soms een zijpad a.d.h.v. patroniemen. Dit laatste heb ik niet uitgediept nog. Daarnaast heb ik eerder al de site van het G.A. Rotterdam, inclusief het notarieel archief doorgenomen en gekopieerd. Ik heb uit al die aantekeningen en wordfiles o.a. de genealogieën Rotterdam VI, Rotterdam V en Delfshaven samengesteld. Aldus heb ik het antwoord op de vraag gesteld in 1884 beantwoord.

De door de heer W.C. Mooij in augustus 1962 gegeven stamreeks Mooij uit Vriezenkoop is juist en vormde de basis voor mijn Vriezekoop I genealogie. Alle losse fragmentjes die eerder genoemde Kleyn en Zimmerman noemde neemt hij over of vermeld ze i.i.g. in die stencils. Zie blad 1, blad 2 en blad 3. Maar daarover heb ik al wat vermeld. In wetenschap is het bewijs wat telt, geen suggesties. Deze stamreeks is ook door hem gepubliceerd in Gens Nostra jrg. 19 (1964), p. 187 en dan inderdaad zonder de losse franse en vlaamse fragmenten. W.C. Mooij zelf is geplaatst in GENI. Op zijn oproep tot aanvulling heb ik vooraleerst door publicatie op internet van Vriezekoop I ook ruim voldaan. In de loop van de tijd zal ik hieruit verder publiceren op GENI.

Daarnaast noem ik de volgende genealogen, die onderzoek hebben gedaan naar hun en mijn voorouders Mooij, namelijk: pater S.P.A. Mooij, waarvan aantekeningen te vinden zijn bij het C.B.G. te Den Haag en Niek Mooij, met een eigen website met diverse takken. Uit hun aantekeningen blijkt vook weer de preoccupatie met een franse oorsprong, waarschijnlijk geinspireerd op bovengemelde stencils. Ook Trudy Mooij uit Obdam stelde een tak samen, bij mij Berkhout II genoemd, die vrijwel zeker verwant is aan Obdam II / Berkhout I. Ik nam de gepubliceerde takken over en vulde deze aan met vele nieuwe takken. Dit geldt ook voor de tak Mooij uit Kortenhoef, samengesteld door Leo Koenen, maar die ook weer niet verwant is met de anderen.

Franse oorsprong

Alleen voorlopig voor de takken van Guy de Moy uit het plaatsje Moij bij saint Quentin in Picardie en Guilaume de Lobeau Bohain-en-Vermandois, Aisne, Picardy, France geldt een franse oorsprong. Hoewel ik geen van beide gecheckt heb overigens. Wel is duidelijk dat de franse en vlaamse familiewapens onderling enigzins op elkaar lijken, wat betreft de kruislings getoonde banden, maar totaal niet op alle andere familiewapens van de nederlandse Mooijen. Dat zegt ook iets.

Hypothese over de oorsprong van de Nederlandse Mooijen

Niet alle Mooijen en familie's Mooij of de Mooij hoeven verwant te zijn. De familienaam is n.a.w. meestal afgeleid van de voornaam Moyaert. Dit was net zo'n naam als Reinart bijvoorbeeld. Uit vele verschillende voornamen zijn achternamen ontstaan, zoals Jansz. en zo dus ook uit de voornaam Moyaert en Reinart of Goyaert. Moyaert is de volledige voornaam, die meestal werd afgekort tot Moij of Moije, net zoals Jan van Johannes. Er zijn dus ook achternamen Moysz. en Moyensz. e.d. Mensen met de familienaam Reinen, stammen dus af van een Reinhardt en de familie van Goyen van een Goyaert. Deze achternamen zullen echter nog ver in de middeleeuwen zijn ontstaan en niet meer terug te vinden, omdat de bronnen nu eenmaal er niet zijn om dat aan te tonen. Mensen met de naam Mooij stammen waarschijnlijk dus af van een middeleeuwse man met de naam Mooije of Moyaert, maar dat hoeft dus niet voor allen dezelfde man te zijn. Voorbeelden van patroniemen, voornamen en aliassen Mooij, die nog wel gevonden en gepubliceerd en door mij verzameld, vindt u in deze map. Er zit wel een file bij met een hele oud patroniem, zoals in file Leiden maar dat wil niet zeggen dat alle Mooijen nu net van die afstammen. Nog een voorbeeld van wat ik betoog: Mooij-Monnickendam onder verwijzing naar file Moyaert Edam. Een van de oudste takken is de familie Mooij uit Amersfoort. Er moeten nazaten van deze tak in manlijke lijn leven, maar ik heb ze nog niet gevonden. Wellicht lukt dit "vanzelf" via GENI.

Van de Leidse familie Mooij ligt de oorsprong niet in een bijnaam, wagenaar Claes Gerritsz Moeyclaes heet gewoon zo. Deze tak lijkt uitgestorven in manlijke lijn. Maar er ontbreekt nog veel. Mogelijk zijn er leden van de familie naar elders verhuisd vanwege pest of armoede, hoewel ze wel tot de hogere stand behoorden. Aanvulling welkom hier op GENI.

Taalkundige verklaring

Het woord "Mooi' is taalkundig van onbekende oorsprong. In de uitdrukking, "jij bent helemaal een mooie" wordt mogelijk naar een dappere of brutale of slimme handelswijze verwezen. Oude voornamen betekenden vaak ook zoiets dus dat lijkt logisch. Het engelstalige Moist en het franstalige Moué duiden op vocht of water. De heraldiek met molenraden of molenijzers in combinatie met het voorkomen van takken van families Mooij in de streken rond het IJsselmeer waar al sinds de middeleeuwen polders drooggelegd werden zegt waarschijnlijk meer over de plaats van vestiging en is door de wapenontwerper of wapenkoning bedacht, immers het patroniem Moijensz of de naam Mooij is ouder dan de ontworpen wapens. Maar verder onderzoek in middeleeuwse archieven, die er niet meer zijn, zou meer duidelijkheid kunnen geven over betekenis van de naam en de bijnaam die Moeijen of Moeijen Dirck of Moeyclaes e.d.. De laatste heb ik intussen wel verklaard.

Diederik Mooij