The profile you requested has been merged into this profile.
Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

Tervetuloa Haatajan suvun sukututkimusprojektiin!

Project that connects all Haataja ancestors and descendants from the United States, and Finland: Kuusamo, Salla, Ylitornio,
Kajaani,(Vuolujoki), Kemijärvi, Kuhmo, Kuopio (Maaninka), Muhos, Oulu, Oulujoki, Ylikiiminki), Paltamo, Pelkosenniemi, Posio, Pudasjärvi, Pyhäntä, Ranua, Siikalatva (Kestilä), Sotkamo, Suomussalmi, Tyrnävä, Vaala (Säräisniemi) Muhos.

Haataja

Antti Haataja Antti Haataja
Kantaisä Antti Haataja synt. noin 1530 Sääminki, Finland, kuollut vuoden 1585 jälkeen
Manamansalo, Kainuu, Finland

Vanha, laajalle Pohjois-Suomeen levinnyt sukunimi.
Haataja- ja Haatainen -suvuista näkyy merkkejä Säämingin ja Rantasalmen maantarkastusluettelossa vuosilta 1562-1563, kun savolaisten muutto Liminkaan Oulujärven erämaan Manamansaloon alkoi 1552. Näyttäisi siltä, että Kainuuseen lähteneen suvun lähtöaluetta olivat nykyisin Hurissalon postinumeroalueella olevat Sääminkiin kuuluneet Puumalan kylät Ollila ja Kyllölä, jotka kuuluivat tuolloin Ruokoveden kylään. Kyllölässä asuivat tuolloin Pekka ja Tuomas Haatainen. Toisaalta Haatajiin liittyviä kohdenimiä löytyy luettelosta myös tuolloin Sääminkiin kuuluneissa Iitlahden (nykyisin Sulkavaa), Kaitaisen (nykyisin Sulkavaa), Kosolan (Savonlinnaa, entistä Sääminkiä), Kulennoisten (Savonlinnaa, entistä Punkaharjua) ja Särkilahden (Savonlinnaa, entistä Sääminkiä) kylissä. Haataja lienee sukunimen alkuperäinen karjalainen muoto ja Haatainen tuoreempi savolaismuoto, sillä kaikki kohdenimet viittaavat Haataja -muotoon.

Haatajan uskotaan olevan Kuusamon vanhimpia sukuja. Sieltä sukua on levinnyt Sallaan ja Ylitorniolle
Kerrotaan myös, että Kuusamon Haatajat ovat tulleet Oulujoelta yli 300 vuotta sitten. Muita Haatajien nykyisiä kotikuntia ovat Kajaani,(Vuolijoki), Kemijärvi,, Kuhmo, Kuopio (Maaninka), Muhos, Oulu (Oulun pitäjä eli Oulujoki ja Ylikiiminki), Paltamo, Pelkosenniemi, Posio, Pudasjärvi, Pyhäntä, Ranua, Siikalatva (Kestilä), Sotkamo, Suomussalmi, Tyrnävä ja Vaala (Säräisniemi).

Maaningalla on kerrottu 1900-luvun alussa nimen syntyhistoriaa: Haatajan talon ensimmäinen tulokas on ollut yrittävä mies, hän on "huatanna ja ruatanna".
Sanasta haataa *puuhata* ei ole muita tietoja, joten sitä tuskin tunnetaan laajemmalta murteissakaan.

Pohjois-Suomen vanhimmista Haatajista esimerkki: lautamies Michell Hataia Kajaanissa 1632. Ainakin teoriassa mahdollisena Haataja - nimen lähtökohtana voi pitää ortodoksista ristimänimeä Hatja, Hatikka, venäjän Fadei, Faddei, Hadei, Fatjan, kreikan Thaddaios.

Lähteet: Sukunimet, Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala 1992.

Säämingin ja Rantasalmen maantarkastusluettelo vuosilta 1562-1563, folio 28v (myös verkossa)

http://www.kolumbus.fi/geodun/YDNA/SNP-N-TREE-FIN.jpg

Suomen kirkkoja ja hautausmaita https://www.facebook.com/groups/473512779339429/?fref=nf

suomen-kirkkoja-ja-hautausmaita-hakemisto

Projekti aloitettu 20.03.2018. Huom! Älä poista päivämäärää.