Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Hättilä, Impilahti

view all

Profiles

  • Carin Andersdotter Savalain (1778 - 1804)
    Syntymä Impilahti kastetut 17.11.1778 20.11.1778 Hättilä And: Savalain Mar Corhoin Carin / Viitattu 14.5.2024 Tässä adamin alapuolella pienellä tekstillä. Mainittu kuolleen. Impilahden ...
  • Markku Kalevi Mujunen (1956 - 2023)
    Esi-isämme ja -äitimme ansaitsevat tulla muistetuiksi, tämä on minun tapani kunnioittaa heidän elämäänsä. Synnyin Leppävirralla 1956. Isäni Reino oli lähtöisin luovutetun Karjalan alueelta Impilahdel...
  • Paavo Paavonpoika Mujunen (1819 - 1828)
    Impilahden seurakunnan arkisto - I C:3 Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1812-1840, jakso 31: 1819 Feb. - Maj; Kansallisarkisto: / Viitattu 9.7.2023 syntymäpaikka ja -aika, kastepäivä sekä vanhemma...
  • Paavo Paavonpoika Mujunen (1814 - 1816)
    Impilahden seurakunnan arkisto - I C:3 Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1812-1840, jakso 12: 1814 ; Kansallisarkisto: / Viitattu 9.7.2023 syntymäpaikka ja -aika, kastepäivä sekä vanhemmat: 30.8....
  • Juho Antinpoika Mujunen (1852 - 1931)
    Impilahden seurakunnan arkisto - I C:4 Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1840-1856, jakso 80: Födde och Döpte år 1852 Maj- Juni; Kansallisarkisto: / Viitattu 28.5.2023 syntymäpaikka ja -aika, kaste...

Takaisin Impilahden paikkakuntaprojektin pääsivulle

Tämä projekti on Impilahden Hättilän kyläprojekti. Projekti sisältää kylän asutusluetteloita, tarinoita ja valokuvia, linkkeineen sukupuuhun. Kyläprojekti kehittyy ja täydentyy jatkuvasti. Myös sinä voit täydentää tätä projektia.

Hättilän asutusluettelo===

Hättilään liittyviä kuvia, artikkeleita, asiakirjoja ja videoita

Hättilän kylän kyläkartta


Johdanto Hättilän kylään

Hättilä tunnetaan myös nimellä Hättilänselkä.

Lähde: Paavo Koponen Esi-isiemme Impilahti

Jo vatjalaisen viidenneksen verokirja vuodelta 1500 mainitsee kylän Hättilänselällä eli Hättilän kylän asutus on siis hyvin vanhaa. Suuri Pohjansota 1700-1721 hävitti Hättilääkin. Nähtävästi kaikki kylän asukkaat muuttivat muualle. Jo vuonna 1722 kylässä tiedetään asuneen kaksi pehettä: Pauli Leskisen ja Antti Kammosen.

Puolikymmentä vuotta myöhemmin Hättilässä olivat myös Jurvaset, Anthonit, Patjat ja Sulavaiset. Näistä sukunimistä säilyivät loppuun asti vain Patjat. Noin 1750 kylään muuttivat Auviset, Kokit ja Frantsit ja Tuunaiset. Vuosisadan lopulla vielä Hämäläiset ja Kandelinit (Kantelinen).

1800-luvun puolella tulivat Mujuset ja Arposet. Sodan kynnyksellä kylässä oli 12 taloa ja pari pienempää asumusta, niiden asukkaat olivat: Arposten, Hämäläisten, Jurvasten, Kantelisten, Kokkojen, Luukkosten, Merisalojen, Patjojen, Rajaloiden, Tiaisten, Tuunaisten ja Vänskien sukujen jälkeläisiä. Lisäksi kylään oli kotiutunut opettaja Ilvonen. Kylän asukkaat kävivät jatkosodan aikana kotiseudullaan ja ehtivät saada olot lähes rauhanajan kaltaisiksi. Hättilä säästyi sodan tuhoilta.

Hättilän kylä oli samalla kolme-neljä kilometriä leveällä nimellä kuin Huunukkakin. Huunukka oli Hättilän etelänpuoleinen naapurikylä. Idässä oli Rannankylänä tunnettu Kirkonkylän osa. Pohjoisessa samoin Kirkonkylä ja kaakoiskulmalla Janaslahti. Lännessä Hättilä rajoittui Laatokkaan. Kylää vastapäätä oli Sortavalan maalaiskunnan Pellotsalon suuri saari.

Kylän sijainti oli korkea. Sen tunnetuin näköalapaikka oli Mörkömäki Huunukan rajalla, noin 92 metriä merenpinnasta. Korkeimmilta kallioilta näkyi kauaksi ja Laatokan suunnalla Valamoon asti. Maaston vaihtelevuutta lisäsi kylän lammet: Jyrin lampi, Kammosen lampi, Likolampi, Lohilampi.

Hättilän viljelysmaat olivat kylän itälaidalla. Sekä pinta-alansa että asukasmääränsä puolesta Hättilä oli Impilahden pienimpiä kyliä.

Hättiläläiset olivat innokkaita kalastajia. Useilla kylän taloilla oli osuutensa sekä kesä- että talvinuotista, joita käytiin vetämässä peninkulmakin päässä kotoa.

Kylän Kanta-asukkaita ennen sotia

Hämäläinen, Vänskä, Patja, Kantelinen, Mujunen, Ronkainen, Jurvanen