Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Luhangan kylä: Judinsalo

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Aloitettu 22.4.2018

Tervetuloa Judinsalon kyläpuuhun

Tähän Judinsalon Geni-projektiin on tarkoitus koota Judinsalon kylässä eri aikoina eläneet henkilöt. Kaikki Judinsalon asukkaiden sukututkimuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita projektiimme, joka täydentyy ja kehittyy ajan ja uusien yhteistyökumppaneiden myötä.

Kannattaa liittyä myös Luhangan pitäjäprojektiin ja laajempaan Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen alueprojektiin, löydät niistä tukea ja ohjeita, miten osallistua Geni-projektiin.

Tämä on Judinsalo

Judinsalo on Luhangan eteläosassa sijaitseva suuri Päijänteen saari. Aikoinaan Judinsalo sijaitsi Jyväskylän ja Korpilahden välisen vesi- ja talvitien varrella. Säännöllistä laivaliikennettä palvelemaan Judinsaloon rakennettiin höyrylaivalaituri. Päijänteelle 1888 perustetuista kolmesta luotsiasemasta yksi rakennettiin Judinsaloon. Kylän halki kulkeva maantie rakennettiin 1960-luvulla, kun Judinsalon ja Keihäsniemen väliseen salmeen rakennettiin silta.

Judinsalossa kerrotaan olleen muinainen käräjäpaikka, josta on todistanut kiviaitaus keskellään kivipöytä ja 24 kivi-istuinta.

Judinsalon vanhin kiinteä asutus on peräisin 1560-luvulta ja ensimmäinen talo, Vanha-Jutila on säilynyt saman suvun hallussa nykyaikaan saakka. Vanha-Jutila säilyi kruununtilana 1700-luvun lopulle, jolloin se 1796 ostettin perintötilaksi. Puolet Judinsalon saaresta kuului Sysmän kylien omistukseen pitkälle 1800-luvulle. Rajalinjana oli Vistinlahti – Huhmarlahti.


Isoreduktio, joka palautti kruunulle kaiken rälssien omistuksen, toteutettiin Luhangassa 1682 ja 1683. Judinsalon ainut talo sai palvella Hämeen rakuunarykmentin majoitusmestarin hevostalona, toisin sanoen joutui maksamaan tälle upseerille veroja hevosen ylläpitämiseksi.

Ensimmäisen torppansa Judinsalo sai 1761, vuonna 1840 torppia oli neljä. Isonjaon jälkeen 1798 Juutilan perintötalo oli jaettu kolmeksi tilaksi jotka olivat Vanha-Jutila, Uusi-Jutila ja Lehtimäki eli vuodesta 1828 alkaen Uusi-Lehtimäki ja Vanha-Lehtimäki.

Judinsalon talot

Jutilan kantatila

Sipi Olavinpoika Judinsalo , Sysmän Judinsalon veronmaksaja Jaakko Erkinpojan jälkeen 1583-1620-

Vanha-Jutila Tuomas Sipinpoika Jutila

Uusi-Jutila

Lehtimäki

Uusi-Lehtimäki

Vanha-Lehtimäki

Löfsta1868

Heikkilä 1905

Kylmälä

Judinsalon torppia eri aikoina

Ahvenus (Uusi-Jutila) I Hakolahti (Vanha Lehtimäki) I Hangaslahti I Heikkilä I Hitu I Hivun Mäkelä (Kylmälä) I Hörhä I Keihäsniemi I Keikkala I Kiikkala I Kiiskilä I Kotilahti (Vanha-Jutila) I Kotkatsalo I Kukkula (Uusi-Jutila) I Kylmälä (myöh. talo) I Kytölä I Kyöpeli I Lylylahti (Vanha-Jutila) I Mäntylä I Mönkösmäki (Uusi-Jutila) I Rahkajärvi I Ruokola I Särkiheinänen (Vanha-Jutila) I Toivais (Uusi-Jutila) I Viistinlahti I Ämmälä

Lähteitä

Tutkijan apuna

Hiski
SSHY - Luhanka
Luhangan seurakunta Digihakemistossa
Suoraan Kansallisarkiston sivuilla
Hautakivikuvia FB-ryhmä Suomen kirkkoja ja hautausmaita
Luhanka, kts. Sysmä Suomen Asutuksen yleisluettelossa
Suuri adressi 1899, Mikkelin lääni, Luhanka
Mikkelin läänin henkikirjat, Heinolan kihlakunta, Luhanka