Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Nat. Reddingsmuseum Dorus RIJKERS - sinds 1981 - NLD

Nationaal Reddingmuseum Dorus RIJKERS - den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is opgericht op 10 juli 1981. Het museum heeft zich ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepassioneerde vrijwilligers tot een hoogwaardig kwalitatief interactief museum dat hoge waarderingen scoort van haar bezoekers. Het museum was vroeger gevestigd in de binnenstad van Den Helder en verhuisde in 2002 naar een voormalig motorenwerkplaats op Willemsoord. In 2015 moest het museum een gedeelte afstaan aan het nieuwe theater de Kampanje. Na een ingrijpende verbouwing in dat jaar kon er vernieuwing in het museum plaatsvinden.

bronnen documentatie illustraties informatie - internet
historie
  • Het Nationaal Reddingmuseum draagt de naam van een van de historische helden van de Reddingmaatschappij: Theodorus Rijkers

Dorus Rijkers werd geboren in 1847 in Den Helder en is zijn hele leven actief geweest op zee. Hij was visser en vletterman maar werd vooral bekend en geroemd om zijn activiteiten als redder. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorus_Rijkers

Initiatiefnemers tot de oprichting van het Nat.Reddingmuseum waren:
Bouwe Lunstra
Piet Andries Liefhebber
Harm Everhardus
Paul Jansen

Na de officiële oprichting werd Piet Andries Liefhebber de eerste directeur.

In 1990 werd de St. Vrienden van het Reddingmuseum 'Dorus Rijkers' opgericht en werd 4x per jaar het blad "Vriendennieuws" uitgegeven.

In de eerste nummers van het blad verscheen een terugkerend item 'uit het logboek van een opstapper' gebaseerd op het logboek van Laurens van Loosen. Met toestemming van de nabestaanden werd dit item ook na zijn overlijden voortgezet.

legenda

ACTORES
Kustwacht Nederland
KNRM - Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij