Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Top Surnames

view all

Profiles

  • Clara Maffei (1814 - 1886)
    Elena Clara Antonia Carrara Spinelli was an Italian woman of letters and backer of the Risorgimento, usually known by her married name of countess Clara Maffei or Chiarina Maffei.At 17 years old she ma...
  • Barnaba Carrara (c.1745 - d.)
  • Francesco Carrara (1812 - 1854)
    Frane (Francesco) Carrara Rodio se u Splitu, 16. studenog 1812. Potječe iz talijanske obitelji koja se u XVIII. stoljeću doselila i Split iz Bergama. Gimnaziju je pohađao u Splitu, a teologiju je sluša...
  • Carlo Carrara (1776 - 1831)
    iz MK vjenč pod 26.12.1811 -> 66 -

RODOSLOVLJE OBITELJI CARRARA

Ovo je projekt rodoslovnog stabla obitelji Carrara porijeklom iz Endenna pokraj Bergama.

Rodonačelnik obitelji Carrara u Splitu je Carlo Carrara iz mjesta Endenna pokraj Bergama, po zanimanju voskar (cerajo), odnosno svjećar, koji je oženio 1811. godine Katarinu Gorda iz splitske obrtničke obitelji, koja se u drugoj polovici 17. stoljeća doselila iz Italije. Godine 1832. u Splitu živi pet članova obitelji koji posjeduju 98.846 m2 zemlje koju im obrađuju koloni. Kako obitelj Gorda, Katarina ima brata i sestru) uopće ne posjeduje zemlje, imetak je stečen dvadesetogodišnjim radom (ponajviše prodajom voštanica), uz neki novac koji je Carlo eventualno donio iz Italije. Prihod od 6590 m2 po članu obitelji izuzetno je visok, da ne kažem nevjerojatan.

No, upravo je taj imetak iznjedrio Carlova sina Franu (Francesca), povjesničara, arheologa i konzervatora. Gimnaziju je pohađao u Splitu, teologiju u Zadru, dok u crkvenom zavodu Sv. Augustina u Beču studira arheologiju i povijest, te uči kaldejski, sirijski i hebrejski jezik, da bi studij bogoslovije završio u Padovi gdje je stekao doktorat. U Splitu je bio upravitelj Arheološkog muzeja, te vodi prva sustavna iskapanja u Solinu, o čemu drži predavanja u Veneciji, Münchenu i Beču. 1844. godine izdao je u Trstu knjigu Chiesa di Spalato un tempo Salonitana u kojoj dokazuje metropolitanska prava splitske crkve. Uz arheologiju i povijest zanimala ga je i hrvatska i talijanska književnost. Jako se zalagao za narodni jezik, te iako se smatrao italo-Dalmatincem, bio je jezični savjetnik za hrvatski jezik u Zori dalmatinskoj. Ističući dominantno slavenski karakter Istre i Dalmacije, opovrgao je mišljenje da su one naseljene pretežno Talijanima.

Frane Carrara,je bio istaknuti hrvatski arheolog, povjesničar i konzervator, te jedan od najznačajnijih učenjaka svoga vremena, umro je u Veneciji 1854. godine, čime i obitelj izumire u muškoj lozi. Dio njegovih rukopisa čuva se u arhivu Prvostolnog kaptola u Splitu, dok dio njegove biblioteke čini temelj ondašnje Gradske biblioteke, a jedan dio prodali su njegovi nasljednici iz obitelji Bratanić i Seifert.

Napomena: Ovu granu obitelji Carrara treba razlikovati od trogirske, prisutne u Splitu od druge polovice devetnaestog stoljeća, u kojoj se ističe drvorezbar, kipar i ebanist (obrada crnog tvrdog drva) Šimun Carrara (1864.-1933.).

  • Izvor (feljton Slobodne Dalmacije 3.3.2002. i knjiga "Splićani - obitelji i prezimena prema zemljišniku Splita i 1832. godine", autor: M.N.Kumanić; 2008.)

Voskar Carlo Carrara iz Italije je bio prvi Carrara u Splitu gdje dvadesetgodišnjim radom stječe velik imetak, što omogućuje školovanje njegova sina Frane (Francesca) Carrera, povjesničara, arheologa i konzervatora, jednoga od najznačajnijih učenjaka onog vremena koji umire u Veneciji 1854. godine, čime izumire muška loza obitelji Carrara u Splitu i u Veneciji. Bio je upraviteljem Arheološkog muzeja i vodio prva sustavna iskapanja u Solinu, a u knjizi "Chiesa di Spalato un tempo Salonitana" dokazuje metropolitanska prava splitske crkve.

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren

Suradnici: Ozren, Jadra, Domagoj