Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

  • Ferdynand Uggla (1871 - 1918)
    Ferdynand Wilhelm Maksymilian Uggla , född 1871-09-01. Först anställd vid statsjärnvägarna i Ryssland, sedan affärsman. Död 1918-05-18 i Minsk. Gift 1907-06-05 i Kiev med Joanna Elzbieta ( Els...
  • Else Uggla (1879 - 1951)
    Joanna Elzbieta ( Else ) Rauschenbach , född 1879-10-16 i Baronsk vid Saratov, död 1951-04-02 i Olsztyn , Polen. Dotter av godsägaren Fredrik Rauschenbach och Henriette Seifert. Gift 1907-06-05 i Kie...
  • Maria Plotenniczek (1855 - 1907)
    Lapset: Josefina, Anton, Anna, Katarina Regina, Stefan Nikolai, Peter Rafael, Maria Barbara, Valentina Klara, Victor ja Wiktoria Döda: Hufvudstadsbladet, 24.09.1907, nro 260, s. 1 Kansalliskirjast...
  • Stanislaus Plotenniczek (1847 - 1914)
    Kaste/ Chrzest Parafia Goliszew/ Złotniki Wielkie, akt 44/1847 z dnia 30.12.1847 Avioliitto/ Małżeństwo Helsinki, Pyhän Henrikin srk/ parafia św. Henryk, akt 8/1874 z dnia 14.11.1874 Kuva liittee...

Family Roots in Poland

The purpose of the Family Roots in Poland project is to collect information to help genealogists in finding Polish family roots.

Genealogical research in the areas of present-day Germany, Poland and Ukraine is influenced by historical events that have taken place over the centuries, forced relocations of certain ethnic, religious and language groups, or voluntary migration. Many of the original documents needed for genealogy have been destroyed, and therefore it depends a lot on luck how far the ancestors can be traced.

Autosomal DNA studies can be used to find distant cousins, and based on the DNA and historical family tree data propageted into Geni, cooperation between Geni users can be fruitful. Y-DNA and mtDNA haplogroups also provide valuable information about ancestors. The Genetic Genealogy in Finland project at Geni has a lot of information about DNA translated from Finnish into Swedish, English and German.

Family roots in Germany, Poland and Ukraine are separate projects and their language versions in Finnish, English and German are different in content.

Finding family roots

The status of the genealogical studies of the project initiator in 4/2024:
Konstantin Mikluha was born in Ukraine and died in Finland. His family roots have been traced since the 1980s. It has been known that the family had connections with Germans and Poles in addition to Ukrainians, but these family connections have not been found. The results of DNA tests (FTDNA, MyHeritage, Geni-DNA, GEDmatch and YFull) confirm these regional connections. Specially many atDNA matches have ancestors in Galicia. According to the Big-Y-DNA test, the haplogroup R-FT32400 is more accurate than the East Germanic haplogroup R1b-PH2147. Matches of YFull haplogroup R-CTS3873 are mainly Polish. Konstantin's wife Eugenia Mikluha's mtDNA is H6a1a1, which is considered a Jewish haplogroup. With the X-matches of FTDNA and GEDmatch, it is possible to limit X-matches to certain family lines, where there cannot be two men in a row.

History

Genealogy

Archives

Regions

Galicia

Prussia

Lithuania

DNA

Sukujuuria Puolassa -projektin tarkoituksena on kerätä informaatiota sukututkimuksen avuksi puolalaisten sukujuurien selvittämisessä.

Sukututkimusten tekemiseen nykyisten Saksan, Puolan ja Ukrainan alueilla vaikuttaa vuosisatojen aikana tapahtuneet historialliset tapahtumat, tiettyjen etnisten, uskonnollisten ja kieliryhmien pakkosiirrot tai vapaaehtoinen muuttoliike. Sukututkimukseen tarvittavia alkuperäisiä asiakirjoja on tuhoutunut ja siksi on paljon onnesta kiinni kuinka pitkälle esivanhempia pystytään selvittämään.

Valitettavasti vastaavia tietokantoja ei löydy yleensä muista maista ainakaan siinä laajuudessa, mihin suomalaiset sukututkijat ovat tottuneet käyttäessään suomalaisia tietokantoja digitaalisesti.

For those, who seek Finnish genealogy records:

Puolalaisia lähdeaineistoja:

  • Geneteka on Hiskiä vastaava hakukone, jossa on vaihtelevasti tietoa eri puolilta Puolaa sekä myös nykyisten Liettuan, Valko-Venäjän ja Ukrainan alueilta, jotka ennen toista maailmansotaa kuuluivat Puolaan: Geneteka
  • Genealodzy.pl pitää yllä myös kirkonkirja-aineistoa osoitteessa Metryki - Genealodzy
  • Familysearchissä on paljon puolalaisia kirkonkirjoja FamilySearch
  • Puolan kansallisarkiston sivustolla Szukaj w Archiwach on runsaasti kirkonkirjoja.
  • Lisäksi on joukko alueellisia hakukoneita ja arkistoja, joissa voi olla edellä mainituista puuttuvia tietoja, esimerkiksi Kielcen ympäristöön keskittyvä GenBaza

Vanhimmat katoliset kirkonkirjat ovat kauttaaltaan latinankielisiä. Preussin hallussa olleella alueella on lisäksi paikallishallinnon saksaksi kirjoittamia syntymä-, avioliitto- ja kuolintodistuksia. Venäjän hallussa olleella alueella on vuonna 1808 alkanut valtiollinen rekisteröinti, joka vuoden 1863 kansannousua seuranneeseen venäläistämiskauteen asti on puolankielinen. 1860-luvulla siirryttiin venäjänkieliseen rekisteröintiin, joka jatkui ensimmäiseen maailmansotaan asti. Puolankieliseen rekisteröintiin palattiin vuodesta 1915 alkaen rintamatilanteen mukaan. Valtiollisesta rekisteröinnistä huolehtivat yleensä katoliset seurakunnat, mutta myös protestantit, juutalaiset ja ortodoksit rekisteröitiin samoihin kirjoihin,.

Tsaarinaikaisissa syntymätodistuksissa kerrotaan yleensä vanhempien nimet, ikä, ammatti ja asuinpaikka. Avioliittotodistuksissa kerrotaan vihkiparin nimet, ikä, ammatti, asuin- ja syntymäpaikka sekä kummankin vanhempien nimet. Kuolintodistuksissa kerrotaan kuolleen nimi, ammatti, asuinpaikka, ikä, mahdollisen lesken tiedot sekä syntymäpaikka ja vanhempien nimet, jos ilmoittaja on ne tiennyt.

Suomalaisia rippikirjoja vastaavia tietoja ei ole olemassa ja siksi esimerkiksi paikkakunnalta muuttaneiden sisarusten tietoja voi olla mahdoton löytää, varsinkin jos muutto on suuntautunut Amerikkaan tai muualle ulkomaille.

Autosomaali-DNA tutkimuksilla voidaan löytää etäserkkuja ja Geniin vietyjen DNA ja historiallisten sukupuutietojen pohjalta voi yhteistyö Genin käyttäjien kesken olla tuloksellista. Y-DNA ja mtDNA haploryhmät antavat myös arvokasta tietoa esivanhemmista. Genissä olevassa Geneettinen sukututkimus Suomessa projektissa on paljon tietoa DNA.sta suomesta ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi käännettynä.

Sukujuuria Saksassa, Puolassa ja Ukrainassa ovat erillisiä projekteja ja niiden kieliversiot suomeksi, englanniksi ja saksaksi ovat sisällöiltään erilaisia.

Puolalaisista sukunimistä

Perussääntö sukunimien suhteen on, että ainakin 1600-luvun lopulta asti puolalaisilla on ollut sukunimi, joka periytyy vanhemmilta lapsille ja jonka vaimo saa mieheltä avioliiton solmiessaan. Joskus tulee vastaan henkilöitä, jotka tunnetaan kahdella tai jopa kolmella eri sukunimellä (nämä luetellaan kirkonkirjoissa latinan sanalla vel eroteltuna), mutta tämä on harvinaisempaa. Joskus myös sukunimi on voinut jostain syystä vaihtua toiseen. Patronyymejä ei ole koskaan käytetty.

Ilmiö, josta puolaa osaamattoman sukututkijan on syytä olla tietoinen, on sukunimien muotovaihtelu, joka on nykypuolasta pääosin kadonnut. Nykyäänkin -ski/ -cki -tyyppiset sukunimet saavat feminiinimuodon, ja näitä käytetään myös Genissä.
Kowalski ja Potocki ovat siis miehen sukunimiä, Kowalska ja Potocka naisen.

Vanhoissa puolan- ja latinankielisissä kirkonkirjoissa käytetään sukunimiä vanhan käytännön mukaan, jolloin kaikkiin sukunimiin lisättiin feminiinipäätteitä. Näitä päätteitä ei suositella käytettäviksi Genissä, koska Genin osumahaku ei tunnista niitä samaksi nimeksi.

Päätteitä on kahdenlaisia. Uudemman tyypin mukaan esimerkiksi Nowak-sukunimisen miehen vaimo on Nowakowa ja tytär Nowakówna.
Vanhempi tyyppi on monimutkaisempi ja sisältää konsonanttimuutoksia. Varsinkin 1700-luvun alkupuolelle asti esiintyy lisäksi myös pojalle omaa sukunimimuotoa, joka erottaa hänet isästä. Tätä muotoa käytettiin ilmeisesti niin kauan kuin isä eli samassa taloudessa. Monista näistä poikien sukunimistä on myöhemmin tullut itsenäisiä sukunimiä. Esimerkkejä vanhemmasta käytännöstä:
isä Nowak, äiti Nowaczyna, poika Nowaczyk, tytär Nowaczanka
isä Baran, äiti Baranka, poika Baranek, tytär Baranianka
isä Miśta, äiti Miścina, tytär Miścianka
Kowalskin tytärmuoto on Kowalszczanka

Sukujuurien löytäminen

Projektin aloittajan sukututkimuksien tilanne 4/2024:
Konstantin Mikluha syntyi Ukrainassa ja kuoli Suomessa. Hänen sukujuuriaan on selvitetty 1980-luvulta lähtien. Tiedossa on ollut, että suvulla on ollut ukrainalaisten lisäksi yhteyksiä saksalaisiin ja puolalaisiin, mutta näitä sukuyhteyksiä ei ole löytynyt. DNA-testien (FTDNA, MyHeritage, Geni-DNA, GEDmatch ja YFull) tulokset varmistavat näitä alueellisia yhteyksiä. Big-Y-DNA testin mukaan haploryhmä R-FT32400 on itägermaanista haploryhmää R1b-PH2147 tarkempi. YFullin haploryhmän R-CTS3873 osumat ovat pääasiassa puolalaisia. Konstantinin vaimon Eugenia Mikluhan mtDNA on H6a1a1, mitä pidetään juutalaisena haploryhmänä. FTDNA:n ja GEDmatchin X-matcheillä pystytään rajaamaan X-matchejä tiettyihin sukulinjoihin, joissa ei voi olla kahta miestä peräkkäin.

Historia

Sukututkimus

Puolalaisia sukuja

  • Mapa Nazwisk, Szukaj-laatikosta vasemmalle kirjoitetaan sukunimi ja painetaan sitten Szukaj > kartta näyttää missä sukunimeä esiintyy
  • Gajewski, Gajewski sukuseura
  • Orbinski, Orbinskin sukuseura
  • Tefke, Tefke sukuseura
  • Puolalaiset suvut, Wikipedia
  • Transnational families ...., Anna Matyska, Transnationaalisen perheen rakentuminen arjessa: Puolalainen kokemus ylirajaisesta elämästä Suomen ja Puolan välillä kylmän sodan aikana ja sen jälkeen, Antropologinen tutkimus, Tampereen yliopisto, 2014

DNA

Die genealogischen Recherchen in den Gebieten des heutigen Deutschlands, Polens und der Ukraine wird durch historische Ereignisse im Laufe der Jahrhunderte, Zwangsumsiedlungen bestimmter ethnischer, religiöser und sprachlicher Gruppen oder freiwillige Migration beeinflusst. Viele der für die Genealogie benötigten Originaldokumente sind zerstört und daher hängt es stark vom Glück ab, wie weit die Vorfahren zurückverfolgt werden können.

Autosomale DNA-Recherchen können verwendet werden, um entfernte Cousins zu finden. Basierend auf der in Geni propagierten DNA und historischen Stammbaumdaten kann die Zusammenarbeit zwischen Geni-Benutzern fruchtbar sein. Y-DNA- und mtDNA-Haplogruppen liefern auch wertvolle Informationen über Vorfahren. Im Geni-Projekt Genetische Genealogie in Finnland gibt es viel DNA-Informationen, die aus Finnland ins Schwedische, Englische und Deutsche übersetzt wurden.

Ahnenwurzeln in Deutschland, Polen und der Ukraine sind separate Projekte und ihre Sprachversionen in Finnisch, Englisch und Deutsch unterscheiden sich inhaltlich.

Ahnen

Der Stand der genealogischen Studien des Projektinitiators im 4/2024:
Konstantin Mikluha wurde in der Ukraine geboren und starb in Finnland. Seine Ahnen sind seit den 1980er Jahren recherchiert. Es ist bekannt, dass die Familie neben Ukrainern auch Verbindungen zu Deutschen und Polen hatte, diese familiären Verbindungen sind jedoch nicht gefunden. Die Ergebnisse von DNA-Tests (FTDNA, MyHeritage, Geni-DNA, GEDmatch und YFull) bestätigen diese regionalen Zusammenhänge. Laut Big-Y-DNA-Test ist die Haplogruppe R-FT32400 genauer als die ostgermanische Haplogruppe R1b-PH2147. Matches mit der YFull-Haplogruppe R-CTS3873 sind hauptsächlich polnisch. Die mtDNA von Konstantins Frau Eugenia Mikluha ist H6a1a1, die als jüdische Haplogruppe gilt. Mit den X-Matches von FTDNA und GEDmatch ist es möglich, X-Matches auf bestimmte Familienlinien zu beschränken, in denen es nicht zwei Männer hintereinander geben darf.

Geschichte

Ahnenforschung

Regionen

DNA

Korzenie w Polsce

The purpose of the Family Roots in Poland project is to collect information to help genealogy in finding Polish family roots.

Genealogical research in the areas of present-day Germany, Poland and Ukraine is influenced by historical events that have taken place over the centuries, forced relocations of certain ethnic, religious and language groups, or voluntary migration. Many of the original documents needed for genealogy have been destroyed, and therefore it depends a lot on luck how far the ancestors can be traced.

Autosomal DNA studies can be used to find distant cousins, and based on the DNA and historical family tree data propageted into Geni, cooperation between Geni users can be fruitful. Y-DNA and mtDNA haplogroups also provide valuable information about ancestors. The Genetic Genealogy in Finland project at Geni has a lot of information about DNA translated from Finnish into Swedish, English and German.

Family roots in Germany, Poland and Ukraine are separate projects and their language versions in Finnish, English and German are different in content.

Finding family roots

The status of the genealogical studies of the project initiator in 4/2024:
Konstantin Mikluha was born in Ukraine and died in Finland. His family roots have been traced since the 1980s. It has been known that the family had connections with Germans and Poles in addition to Ukrainians, but these family connections have not been found. The results of DNA tests (FTDNA, MyHeritage, Geni-DNA, GEDmatch and YFull) confirm these regional connections. Specially many atDNA matches have ancestors in Galicia. According to the Big-Y-DNA test, the haplogroup R-FT32400 is more accurate than the East Germanic haplogroup R1b-PH2147. Matches of YFull haplogroup R-CTS3873 are mainly Polish. Konstantin's wife Eugenia Mikluha's mtDNA is H6a1a1, which is considered a Jewish haplogroup. With the X-matches of FTDNA and GEDmatch, it is possible to limit X-matches to certain family lines, where there cannot be two men in a row.

History

Genealogy

Archives

Regions

Galicia

Prussia

Lithuania

DNA