Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

  • Pernille Bugge (1846 - 1927)
    Pernille was christened 28 February 1846 in Geiranger church: Kjeldeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Sunnylven, Geiranger i Norddal, Ministerialbok nr. 517A01 (1827-1858), Fødde og døypte 1846, si...
  • Martinus Sølfestsen Ernes (c.1852 - c.1934)
    He and the family first lived at Ernes, which Pernille's uncle ran, and later moved to Teigen. He and Pernille didn't get along well so she moved to the US to be with the children in 1906. Book: Gard...
  • Laurits Paulsson Tafjord (1617 - d.)
    Y-DNA: Might have belonged to haplogroup G - a descendant has tested at 23andMe

Dette prosjektet tar sikte på å få oversikt over befolkningen på Sunnmøre fra de tidligste kilder og fram til ca 1700, og videre etter det.

Fra de eldste kildene i middelalderen fins noen få linjer til befolkningen på 15-1600-tallet. Disse skal vi forsøke kartlegge og kvalitetssikre med grunnlag i det som eksisterer av dokumentasjon.

Linjer vi må se nærmere på er Follestadætta, Synnesætta, Bjørkedalættene, Vereide-Stadheim og flere.

Profilinformasjon

Det er viktig at vi prøver bygge ut informasjonen for hver enkelt profil som omfattes av prosjektet, og fører opp lenker til primærkildene for profilene. Vi kan også sitere informasjon fra bygdebøkene der disse har flere detaljer.

Profiler som er rimelig sikre fra før 1700 vil bli satt som "prosjektprofiler" og Master Profiles - send tips til prosjektadministrator om slike.

Vi anvender navnekonvensjonene vanlig innen slektsgransking og på Geni.

  • Fornavnsfelt: alle fornavn ved dåp
  • Mellomnavnsfelt: patronymikon/farsnavn (Olsdotter, Børresson)
  • Etternavnsfelt: gårdsnavn ved fødsel

Vi holder oss til genealogisk standard og bruker ikke mannens gårdsnavn på konene. Kun for folk som lever/levde de siste hundre år og faktisk var kjent på den måten bruker vi normalt "gift navn".

Husk: juster innstillinger både generelt og i trevisning til å alltid vise "middle name" slik at patronymikon er synlig. Dette er svært viktig for alt arbeid med norsk slektsgransking.

Staving av navn/målform

Selv om en av prestene i et dokument skrev Sälberschar, så bruker vi normaliserte former i navnefeltene, altså Selboskar. Hvis ikke blir det omtrent umulig å søke på navn. De alternative navnene bør føres opp i Profiloversikten med beskrivelse fra hvilken kilde og når osv, helst med lenker til originalene på digitalarkivet osv.

Patronymikon/farsnavn skrives helt ut - det er ingen grunn til forkortelser her på Geni.

Kilder

Primærkilder

Sekundærkilder

Bakgrunnslitteratur

Det fins et ganske stort omfang av lokalhistorisk litteratur for området, som kan brukes til å finne tilleggsopplysninger og utfyllende stoff. Vi må likevel være oppmerksomme på at denne iblant har opplysninger som ikke er belagt i primærkilder, og som strider mot det kildene og grundigere forskning viser. Da må vi basere oss på de mest korrekte linjene.

Diskusjonsside for prosjektet

Diskusjonstråder om Sunnmørsfolk

Tilleggstoff

Anmeldelse av Ødegårds bok av Grüner, på engelsk, lagt ut av Per Gjendem på Historieportalen

Genetisk genealogi

Flere folk med sunnmørsaner har testet DNA med tanke på slektsgransking. Profiler som er "eldste kjente ane" i ren mors- eller farslinje for disse er merket som prosjektprofiler, og kan være en hjelp for andre som tester seg. Kanskje kan vi klare verifisere noen av våre linjer langt bakover ved hjelp av slik testing. Jo flere med sunnmørske direkte fars- eller morslinjer som tar tester, desto mer kan vi finne ut.

Linjer der minst én direkte etterkommer i ren fars- eller morslinje fra Sunnmøre har testet seg:

Se Norgesprosjektet DNA - delprosjekt Møre og Romsdal

Farslinjer
Se også profillinjer lenket i prosjektet som prosjektprofiler

Morslinjer

Sunnmørske farslinjer som testes i Vikingprosjektet

Resultater publisert september 2011