Start your family tree now Is your surname Jurčević?
There are already 370 genealogy profiles with the Jurčević surname on Geni. Join now to find your relatives.

Jurčević Genealogy and Jurčević Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

About the Jurčević surname

Jurčević je hrvatsko prezime, patronimik od imena Jure. Smatra se da je prezime nastalo od hrvatske plemićke obitelji Kačići, jer po nekim mletačkim popisima, već u 16 stoljeću neki Kačići su se prezivali Jurčević primjer: grof Radoš Kačić Jurčević.

Hrvatsko plemićko društvo je i službeno priznalo ovo prezime kao plemićko. Obiteljski grb je također sličan grbu od Kačića.Veliki hrvatski književnik Andrija Kačić Miošić u svojemu djelu spominje da je prvi direktni nasljednik bio Jure Kačić i njegovi sinovi Radoš,Nikola,Grgo,Ivan,po kojemu su se njegovi potomci prozvali Jurčevićima,nakon toga u njegovim djelim se spominje harambaša (vođa hajduka ili djela vojske )sinjski vitez Jure Jurčević heroj borbe protiv Turaka,u drugim povjesnim izvorima se spominje harambaša Grgo Jurčević,te da je kraj njihove kuće bila crkva Sv.Jure u Vojniću,nakon Vojnića veći dio Jurčevića se seli u Studence te nakon toga dva sina idu u Vinicu (Andrija i Toma),jedan ostaje u Studencima,drugi odlaze u razne dijelove kraja.

Najviše Jurčevića ima u mjestu Vinica kraj Tomislavgrada, te u Studencima, Stipanjićima, Tomislavgradu, Makarskoj, Dicmu, Slunju,[ [Vinkovcima, Karlovcu također ih ima i u Srednjoj Bosni (Vitezu i Bugojnu).