Start your family tree now Is your surname Loulubacka?
There are already 149 genealogy profiles with the Loulubacka surname on Geni. Join now to find your relatives.

Loulubacka Genealogy and Loulubacka Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Loulubacka surname

Seurakuntien kastetiedoissa vanhin tieto Loulubackasta on Alavetelistä (1754) talonnimenä. 1800-luvulta on kirkonkirjoissa Alavetelin lisäksi sukunimitietoja Kruunupyystä, Kälviältä, Kokkolasta ja Kaustiselta. Alavetelissä ovat myös Loulus-niminen kyläkunta ja järvennimi Loulus Storträsket. Vaikuttaa siltä, että Loulubackan suku on lähtöisin alkuaan Alavetelistä ja sukunimi olisi talonnimipohjainen.

Kotimaisten kielten keskuksen Alavetelin kokoelmassa kerääjä on poiminut Loulubackan kantatalon nimenä. Asiakirjatietoja nimestä on vuosilta 1749 ja 1810 asussa Låulubacka ja vuodelta 1549 asussa Loulotth. Kantatalolle kerääjä on saanut selityksen, jonka mukaan Lou- tulee ehkä sanasta Louhi- ja lu- sanasta luoto. Paikannimi olisi voinut olla alkuaan siis Louhiluoto. Myöhemmin nimi olisi muuttunut muotoon Loulu- ja perään olisi lisätty ruotsinkielinen -backa. Tällaiset mukaelmat kielirajalla ovat mahdollisia. Tässä ilmeisesti alkuaan Karstenin esittämässä selityksessä louhi tarkoittanee louhikkoa.

Toisaalta 1500-luvun asiakirja-asun taustalla voisi olla myös Loueluoto. Perämeren nimistössä Loueluotoa eli ’lokkiluotoa’ on luultu Louhenluodoksi.

On myös mahdollista, että Loulubacka olisi taustaltaan kokonaan ruotsinkielinen. Alkuosan taustalla saattaa olla ruotsin sana loge ’riihi, lato’, joka äännetään kuitenkin ruotsin Alavetelin alueen murteissa ilman digtongia, toisin kuin etelämmässä osassa Suomea, kuten Paraisilla.

Yllä olevat ovat Loulubacka-talonnimen erilaisia selitysmahdollisuuksia.

Murrearkistossa oli myös yksittäinen tieto murresanasta loulu merkityksessä ’mäkien välinen laakso tai notko’, mutta selitys ei käy tähän talonnimeen, sillä murresanasta ei ole käyttötietoja Pohjanmaalta.