Start your family tree now Is your surname Uilenreef?
There are already 238 genealogy profiles with the Uilenreef surname on Geni. Join now to find your relatives.

Uilenreef Genealogy and Uilenreef Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Uilenreef surname

Wat betekent Uilenreef?

Over de betekenis van de naam Uilenreef of Ulenreef doen verschillende versies de ronde. Er is er zelfs een die het woord 'reef' toeschrijft aan de zeilvaart. Een reef maakt deel uit van het zeil en 'het zeil reven' is een bekende schippersterm. Echter, in de hele familie Uilenreef ben ik tot dusverre geen zeevaarders tegengekomen, dus deze betekenis is niet waarschijnlijk.

Dat het met uilen te maken heeft, ligt meer voor de hand. Mij is wel verteld dat het woord 'reef' in het Deens 'nest' betekent en zo zou de naam dus eigenlijk 'Uilennest' zijn. Misschien worden ooit nog Deense voorouders gevonden, maar er zijn nu geen tekenen die in die richting wijzen.

De relatie met deze vogelsoort is overigens wel plausibel. De tot dusverre meest logische verklaring heeft te maken met het landbouwbedrijf. Tenslotte komen onder onze voorouders veel landbouwers, boeren voor. Voor deze uitleg moeten we naar de Duitse taal en dat is voor een Twentenaar niet ver weg. Veel woorden in het Twentsche dialect hebben een Duitse 'tongval' of oorsprong. Zo zou het woord 'reef' afkomstig zijn van het Duitse woord 'riefen'. Dat betekent 'vorens trekken in een akker'. Een reef is zoiets als een akker. In het hakhout rondom akkers waar graan verbouwd wordt, nestelen regelmatig uilen. Voor Twentse boeren zijn deze vogels bekende en geliefde bezoekers, dol als ze zijn op de muizen die zich tussen het graan verschuilen. En goudgeel graan is een gewas waar het Twentse landschap vroeger veel schoonheid aan ontleende. Een van mijn tantes is nog nostalgisch over de prachtige kleur van het landschap als het koren hoog stond.

Tot slot een wat meer afgeleide verklaring. Aan het zogenaamde Engelse werk in Almelo stond een boerderij met de naam 't Uilenreef. Een afbeelding daarvan verschijnt binnenkort op deze website. Deze boerderij is -naar ik meen- ook bewoond door een familie met de naam Uilenreef. Maar wat was er eerst: de boerderij of de familie? Misschien droeg deze plek de naam 't Uilenreef, omdat er veel uilen in de buurt nestelden (en dan is de Deense verklaring ook weer aannemelijk), maar kan ook betrekking hebben op 'uilenreven' als bewoners.

We zoeken verder!

-jMVu-

other versions of this surname