Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Kangaspelto, Muolaa

view all

Profiles

Kangaspelto sijaitsi Suomelle kuuluessaan Muolaan kunnan pohjoisosassa ja se oli pohjoisin lakkautetun Kyyrölän kylistä. Kylästä oli matkaa Kyyrölän kirkonkylään noin kahdeksan kilometriä ja Muolaan kirkonkylään noin 11 kilometriä. Kangaspellon naapurikyliä olivat idässä Ylä-Kuusaa, etelässä Sudenoja, Kyyrölä ja Tervola sekä lännessä Muolaankylä. Lisäksi kylän pohjoiskärki ulottui Heinjoen Kopralan kylän rajalle. Kangaspellon halki kulki kantatie 63 Viipurista Kivennavalle. Tästä päätiestä erkani Kangaspellon kohdalla kylätie etelään Lavolaan. Vuonna 1936 Kangaspellon pinta-ala oli 10,69 neliökilometriä, josta oli peltoa 182 hehtaaria, niittyä 50 hehtaaria ja metsää 835 hehtaaria.

Kangaspellon väestö oli lähes kokonaan venäläisiä, joiden esi-isät oli siirretty alueelle 1700-luvulla. Suomalaisia kylässä oli vain muutamia. Kylä oli rakennettu perinteisen venäläisen maalaiskylän tavoin: talot sijaitsivat vierivieressä maantien molemmin puolin, päädyt tielle päin. Pellot, jotka sijaitsivat talojen takana kauempana maantiestä, olivat pieniä, mutta niiden lisäksi kylän taloille kuuluu myös Äyräpäänjärven laskun myötä muodostonutta lietemaata kylän pohjoisosassa. Pienten tilojen vuoksi kyläläiset joutuivat hankkimaan lisäansioita muun muassa kalastuksesta, jota harjoitettiin Muolaan- ja Äyräpäänjärvillä. Kangaspellon venäläiset asukkaat olivat ortodokseja ja kuuluivat Kyyrölän seurakuntaan. Kylässä oli kirkko, koulu ja kaksi kauppaa. Kangaspellon ortodoksinen kirkko oli entinen Kanneljärven ortodoksinen kirkko, jonka kyläläiset olivat ostaneet vuonna 1921 ja pystyttäneet kotikyläänsä.

Kangaspellon koulupiiriin kuului Kangaspellon lisäksi suurin osa Sudenojan kylää ja Kyyrölän kunnan Muolaaseen liittämisen jälkeen vuonna 1934 koulupiirin rajoja muutettiin siten, että myös osaa Muolaankylää kuului piiriin. Koulurakennus oli rakennettu vuonna 1885 ja se peruskorjattiin vuonna 1935. Kangaspellon koulu tuhoutui talvisodassa. Opetus Kangaspellon koulussa tapahtui vuoteen 1920 asti venäjäksi ja sen jälkeen piti antaa myös suomenkielistä opetusta.

Tämä projekti on keskeneräinen ja sitä päivitetään koko ajan.

Kuva: Kangaspellon ortodoksinen kirkko.

Perustettu 5.1.2019 / Mirja Mappes