Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

Tervetuloa Vanhan Jämsän sukupuuhun!

Vanhan Jämsän sukupuu -projekti keskittyy Jämsän, Jämsänkosken ja Koskenpään alueisiin. Projektin tarkoituksena on koota Vanhan Jämsän alueesta tutkimuskohteena kiinnostuneet sukututkimuksen harrastajat yhdeksi verkostoksi ja alueen asukkaiden henkilöprofiilit yhdeksi kokoelmaksi niin sukututkimuksen kuin muunkin mikrohistoriatyön tueksi lakia ja hyviä tapoja noudattaen.

Projektin toimintaperiaatteista

Jos sinulla on juuria Jämsässä, Jämsänkoskella tai Koskenpäällä, olet muusta syystä kiinnostunut paikkakuntien sukuhistoriasta tai vain hallinnoit alueen henkilöiden Geni-profiileja, liity projektimme jäseneksi valitsemalla Geniin kirjautuneena tällä sivulla Toiminnot > Liity projektiin. Projektin jäsenenä saat liitettyä hallinnassasi olevat profiilit suoraan projektiin. Kun perustat Geniin uusia Vanhan Jämsän alueella syntyneiden, asuneiden, kuolleiden ja/tai sinne haudattujen henkilöiden profiileja, toivoisimme, että samalla lisäisit ne projektiin. Yksi tapa lisätä profiili projektiin on valita profiilisivulta Toiminnot > Lisää projektiin. Voit hyväksyä myös uusia yhteistyökumppaneita. Liittymispyynnöt tulevat kaikille projektin jäsenille, ja kuka tahansa heistä voi hyväksyä pyynnön.

Haluamme projektissamme kiinnittää erityistä huomiota tiedon laatuun ja lähdetietojen näkyvyyteen. Toivomuksena on, että projektiin liitettäviin profiileihin liitettäisiin sellaiset lähdetiedot, joista muut käyttäjät pystyvät yksiselitteisesti tunnistamaan profiilihenkilön henkilöllisyyden. Kun käyt projektiin tai profiiliin liittyvää keskustelua, muistathan, että keskustelut ovat julkisia. Muista myös yksityisyyden kunnioittaminen. Tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa viittauskäytännöllä. Tarkempaa ohjeistusta löydät Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme -alueprojektin projektisivulta ja ohjekuvista. Liitythän myös Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme -alueprojektiin sekä Suomi ja Karjala -pääprojektiin.

Tarkentavia projekteja

Jämsänkoskelaisten ja koskenpääläisten profiilleja voi liittää Vanhan Jämsän sukupuu -projektin lisäksi Jämsänkosken ja Koskenpään tarkentaviin projekteihin:

Tähän mennessä Jämsän alueelle perustettuja kylä- ja taloprojekteja:

Uudet kylä- ja taloprojektit ovat tervetulleita!

Jämsäläisiä tapahtumia (events) Genissä

Tapahtumiin voi kuka tahansa lisätä niistä vielä puuttuvia henkilöprofiileja. Lisätäksesi henkilöitä klikkaa tapahtuman oikeasta yläkulmasta "muokkaa".

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/2b/a8/30/37/5344484415fb2112/archivedobject-a664fbd7-a293-c504-7aa9-66b6bfd210eb_large.jpgJämsän kirkko, joka paloi vuonna 1925. 1900-1915. Keski-Suomen museo, Finna CC BY-ND 4.0

Jämsä lyhyesti

Jämsä on Keski-Suomen maakunnan ainoa keskiaikainen pitäjä.

Seurakunta mainitaan ensi kerran vuonna 1442 ja oma kirkkoherra seurakunnalla oli jo 1497. Jämsä oli tätä ennen todennäköisesti Sysmän kappeli. Aikanaan tähän ovat kuuluneet myös Korpilahden kappeli, joka perustettiin 1691 ja erotettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi 1861. Petäjäveden eli Kuivasmäen rukoushuonekunta perustettiin 1728, kappelin oikeudet se sai 1779 ja vuonna 1856 siirrettiin Jyväskylän uuteen kirkkoherrakuntaan kuuluvaksi kappeliksi. Vuonna 1898 rakennettu Koskenpään rukoushuone, jonka ympärille perustettiin rukoushuonekunta ilman omaa pappia 1901, erotettiin emäseurakunnaksi 1912.

Jämsänkosken tehdasseurakunta muodostettiin Jämsän osista emäseurakunnaksi 1925. Kuoreveden kunta liitettiin Jämsän kaupunkiin ja tämän myötä seurakunnat perustivat Jämsän-Kuoreveden seurakuntayhtymän, jolla on yhteinen talous ja hallinto, mutta toiminnallisesti molemmat seurakunnat ovat itsenäisiä ja niiden toimintaa ohjaavat seurakuntaneuvostot.

Isonvihan aikana tuhoutui osa kirkon omaisuudesta. Kirkko paloi poroksi 24/5 1925.

Jämsän kylät

Alhojärvi, Aseme, Auvila, Edesniemi, Haavisto, Hahkala, Hassi, Hauvala, Heikkilä, Honkala, Jaatila, Jämsänkoski, Juokslahti, Kähö, Kaipola, Kaukkiala, Kelhä, Kerkkola, Kiukkoila, Moiskala, Niemola, Patajoki, Patala, Pietilä, Ruotsula, Saari, Sammallahti, Säyrylä, Seppola, Tervala, Toivila, Vierelä, Viiala, Vitikkala, Yijälä.

Jämsän naapuriseurakunnat

Keuruu, Korpilahti, Kuhmoinen, Kuorevesi.

Lisälukemista ja sukututkimuksen lähteitä

Projektisivun lähteet