
Tervetuloa Vähäkyrö (ruots. Lillkyro) - sukututkimusprojektiin!
Tämä on sukututkimussivusto Genin Vähäkyrö (ruots. Lillkyro) -paikkakuntaprojekti. Kaikki paikkakunnalla asuneiden henkilöiden historiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita liittymään projektiin yhteistyöntekijöiksi. Projektiin voi liittää täällä syntyneiden, asuneiden, kuolleiden ja vaikuttaneiden henkilöiden profiileja sekä valokuvia ja dokumentteja. Seuraamalla projektia saat tietoa muutoksista projektin keskusteluissa, profiileissa, valokuvissa ja dokumenteissa.
Projekti on osa alueellista Pohjanmaa Pohjanmaa-projektia Pohjanmaa.
Projekteihin liittyminen: projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.
Huom!
Vähäkyrö (ruots. Lillkyro) on entinen Suomen kunta, joka liitettiin vuoden 2013 alussa Vaasan kaupunkiin.
Paikkakunta Vaasa, Pohjanmaa, Suomi Paikkakunta Vaasa Pohjanmaa, Suomi
Vähänkyrön projektit
- Paikkakunta Vähäkyrö, Pohjanmaa, Suomi Paikkakunta Vähäkyrö, Pohjanmaa, Suomi
- Siirtolaiset paikkakunnalta Vähäkyrö Siirtolaiset paikkakunnalta Vähäkyrö
Tietoa paikkakunnasta
Vähäkyrö (ruots. Lillkyro) on entinen Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjanmaalla, Vaasan ja Seinäjoen välissä. Liitettiin vuoden 2013 alussa Vaasan kaupunkiin. Nykyään Vähäkyrö on Vaasan kuudenneksi suurin suuralue. Mustasaaren kunta erottaa Vähänkyrön muusta Vaasasta.
Vähäkyrö liittyi osaksi Vaasan kaupunkia 1. tammikuuta 2013. Vähänkyrön kunnanvaltuusto hyväksyi yhdistymissopimuksen 27. kesäkuuta 2011. Kunta kuului Pohjanmaan maakuntaan ja Kyrönmaan seutukuntaan. Vähäkyrö oli yksikielisesti suomenkielinen. Vähänkyrön naapurikuntia olivat Isokyrö, Laihia, Mustasaari ja Vöyri.
Historiaa
Rautakaudella Kyrönjoen suu sijaitsi Vähässäkyrössä. Alue oli suojainen sisäsaaristo, joka oli otollinen asutukselle. Rautakautista Vähääkyröä voi myös luonnehtia Pohjanmaan kaupalliseksi keskukseksi. Merkittäviä muinaisjäännösalueita on kunnan monessa osassa. Vanhin tunnettu rautakautinen esine on Pääkköönmäeltä vuonna 1837 löydetty, 100-luvulla valmistettu roomalainen viinikauha. Merkittävimmät hautaröykkiökeskittymät ovat Perkiön ja Tervajoen kylissä. Erikoisimpiin muinaisjäännöksiin kuuluu niin kutsuttu Jättiläisen tie. Pohjanmaan ainoa viikinkiaikainen aarre- tai kätkölöytö on Vähänkyrön Housulanmäen rahalöytö.
Vähäkyrö perustettiin Isonkyrön rukoushuonekunnaksi 1561, tuli sen kappeliksi nimellä Alastaro 1593, emäseurakunnaksi 1607 nimellä Vähäkyrö. Vuonna 1651 useita maatiloja yhdistettiin Vaasan kaupunkiseurakuntaan (Mustasaari)
Vähänkyrön kivinen ristikirkko valmistui vuonna 1803. Sen kellotapuli on vuodelta 1767. Vähästäkyröstä tuli itsenäinen kunta vuonna 1868.
- Kirkko kärsi paljon vaurioita isonvihan aikana. Tervajoen rukoushuone paloi täydellisesti 2/4 1933. [O. Durchman: Kirkonarkistojen tuhoutumiset. Genos 3(1932). Täydennys III. Genos 4(1933). Kirkollisten rakennusten kokopalot. Genos 5(1935)]
Ruotsinkielinen nimi
Lillkyro
Vanhat nimet
Alastaro
Naapuriseurakunnat
Isokyrö, Koivulahti, Mustasaari, Laihia, Vöyri, Mustasaaren ruotsalainen seurakunta, Mustasaaren suomalainen seurakunta
Kylät suomeksi
Haarajoki, Hiiripelto, Hyyriä, Järvenkylä, Kalsila, Krekilä, Kuuttila, Merikaarto, Mullonkylä, Ojaniemi, Perkiö, Saarenpää, Saarensivu, Savilahti, Selkämäki, Tapoila, Tervajoki, Torkkola
Kylät ruotsiksi
Haarajoki, Hiiripelto, Hyyriä, Järvenkylä, Kalsila, Greggilä, Kuuttila, Merikaarto, Mullonkylä, Ojaniemi, Perkiö, Saarenpää, Saarensivu, Savilahti, Selkämäki, Tapoila, Tervajoki, Torkkola
Lähteitä:
http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/srk?CMD=SRK&ID=640&TYPE=HTML...
https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4h%C3%A4kyr%C3%B6
Lähteet
Paikkakuntaprojektiin liitetyissä profiileissa tulisi olla kerrottuna profiilin tietojen alkuperäislähteet. Suositeltavin tapa on käyttää Genin Lähteet-välilehteä jossa siteraataan kustakin dokumentista löytyneet tiedot. Alla on lueteltuna mahdollisia lähteitä Vähäkyrön osalta. Hiski on hyvä apuväline tietoja etsittäessä, mutta lähteenä käytetään mieluummin sen avulla löytyneitä alkuperäisdokumentteja.
Suomen Sukututkimusseura
Historiakirjat
[Seurakuntaluettelo]
Vähäkyrö - Lillkyro
Kastetut (1723-1852)
Vihityt (1723-1860)
Haudatut (1708-1709, 1723-1856)
Kaikki (1708-1860)
Tilastot (1708-1860)
Lähde: http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+0640
Vähäkyrö (Lillkyro) ,Biografiakeskus – Kansallisbiografia
https://kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/seurakunta/5118
Projekti perustettu 5.8.2017