Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

RODOSLOVLJE OBITELJI TRUMBIĆ (Trbić, Tarnbić, Tarbić, Trambić, Terbić, Trumbich)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju splitske obitelji prezimena Trumbić - precima i obiteljskim srodnicima Dr. Ante Trumbića i ostalih članova ove obitelji Trumbić.

Podrjetlo obitelji Trumbić:

Obitellj Trumbić je porijeklom iz Poljica (Trnbusi-Gornja Poljica) koja se u Split doselila za vrijeme Kandijskog rata (1645.-1669.), a prvi put se spominje prezime Trumbić 1664. godine. Prezime Trumbić, je u početku činilo vrlo ozbiljne teškoće svećenicima kod zapisivanja u crkvenim matičnim knjigama ( tako se prezime pojavljuje u obliku prvo Trbić, Tarnbić, Tarbić, Trambić, Terbić i konačni Trumbić), što govore ovi podaci da se očito čuva spomen na selo Trnbusi u Gornjim Poljicima odakle potječe obitelj Trumbić.

Obitelj Trumbić u Splitu

Članovi obitelji Trumbić su nastanjeni na Lučcu, a do kraja 20. stoljeća nailazi se na gotovo isključivo kao težake sa nadimcima Zvizda, Žutac, Bekac, Babo, i Tarara (podsjetnik iz opere Tijardovićeve Kraljice lopte: to češka publika nije vidila da Mate Tarara zabija gol). Članovi obitelj Trumbić posjeduju 29.358 m2 zemlje na području Brnika, Trnovca, Rogača, Dračevca i Lučca od kojih 23.964 m2 obrađuju u vlastitoj režiji, dok im 5394 m2 kao koloni obrađuju članovi obitelji Krstulović-Relija. Oni sami kao koloni obrađuju 290.128 m2 na lokalitetima Radoševca, Žnjana, Sv. Lovre, Mertojaka, Smrdečca, Firula, Pojišana, Gripa, Škrapa, Duilova, Pazdigrada, Kitožera, Brnika, Kile, Trnovca, Rogača, Dračevca, Mostina, Ravnih njiva i Lučca, uživajući prosječan prihod po članu s 3131 m2 što je nešto više od prosjeka težačkih obitelji.

Članovi obitelji Trumbić

Težačka obitelj Trumbić je iznjedrila jednog od najvećih splitskih političara i odvjetnika dr. Antu Trumbića. Pradjed dr. Ante Trumbića Mihovil se 1781. godine oženio Marom Klajić (Margarita), s kojom je uz kćeri ima i tri sina: Franu, Luku i Karla (djeda Dr. Ante Trumbića) čiji potomci ostvaruju kontinuitet. Antin djed Trumbić koji je umro 1836. u dobi od 42 godine, oženio se 1825. godine s Matijom Krstulović-Relija s kojom je imao sina Mihovila (oca od Dr. Ante Trumbića) i dvije kćeri.

Obitelj od Karla Trumbića (djeda od Dr. Ante Trumbića) ima tek nešto viši prihod po glavi od prosjeka Trumbića, koji iznosi 3367 m2. Antin otac, težak Mihovil se 1860. oženio težačicom sa Anom Šegvić s kojom uz dvije kćeri ima dva sina Karla (rođen 1862.) i Antu Trumbića.

Dr. Ante Trumbić je izgubio majku u petnaestoj godini života, a oca u osamnaestoj, dok mu se brat Karlo, težak, ženi 1884. godine sa težačicom Marijom Dorić. sa Lučca.

Iz svih iznesenih gore podataka je jasno da Dr. Ante Trumbić potječe iz tek nešto bogatije težačke obitelji (prihod po glavi kod djeda Karla je tridesetak posto viši od težačkog prosjeka), da je rano ostao bez roditelja, ali da je unatoč tim činjenicama završio srednje i visoko obrazovanje. Dr. Ante Trumbić se 1906. godine oženio s Anom Karaman čija je majka bila iz splitske plemićke obitelji Alberti, s kojom nije imao djece.

  • Izvor: feljton Slobodne Dalmacije 12.5.2002. i knjiga "Splićani - obitelji i prezimena, prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M.N. Kuzmanić)

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren

Suradnici: Ozren, Jadra