Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Tiutinen, Kymi, Karhula, Kotka

view all

Profiles

Tiutinen

Tiutinen on Kotkan kaupunginosa ja saari Suomenlahdessa Kotkansaaren itäpuolella.

Tiutisen saariyhdyskunta on syntynyt vuosisadan vaihteessa Hallan sahan ja Tiutisen laatikkotehtaan työväen asuntoalueeksi. Ensimmäiset rakennustontit vuokrattiin Helilän kylän mailta 1902. Väestö oli pääosin peräisin Kymenlaaksosta, Savosta, Hämeestä ja Etelä-Karjalasta. Alue rakentui tiheäksi puukaupunkimaiseksi yhteisöksi ja vaikka suuri osa puista rakennuskantaa tuhoutui jatkosodan pommituksessa ja asukasmäärä kääntyi laskuun, on saari yhä säilyttänyt omaleimaisuutensa. Saaren keskellä sijaitsevat koulurakennukset vuosilta 1913 ja 1927, työväentalo vuodelta 1907 sekä vanha osuuskaupparakennus. Saaressa on myös 1790-luvun linnoituslaitteita.

Saaren länsipuoli kuului Kymin pitäjän Sunilan kylään ja itäpuoli Helilän kylään. Tiutinen liitettiin vuonna 1951 Karhulan kauppalaan ja vuonna 1965 Kotkaan. Tiutisella on aina ollut tiiviit suhteet Kotkansaarelle, joka sijaitsee vesiteitse vain vajaan kilometrin päässä.

Tiutisen nykyinen asukasmäärä on noin 350 henkeä. Suurimmillaan väkiluku on oli vuonna 1938 noin 2300 henkeä, mutta todellisuudessa asukkaita oli vielä enemmän, jos mukaan lasketaan myös kortteerimiehet.

Tiutinen valittiin Kymenlaakson vuoden kyläksi vuonna 2019.

Tähän projektiin voi lisätä Tiutisessa asuneiden ja vaikuttaneiden henkilöiden Geni-profiileja.


Tiutisen mobiilireitti

Tiutisen Pyrintö kuvina -albumi Oli kerran Kotka -facebook-ryhmässä