Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Werken aan de Wereld stamboom

« Back to Projects Dashboard

Werken aan de wereld- stamboom

De Big Tree of de Wereld stamboom is Geni jargon voor de grootste boom op Geni . Nieuwe gebruikers , en zelfs leden die al een poosje werken op Geni , zijn soms onzeker over de verschillen tussen het werken in Wereldstamboom tegenover werken in losstaande bomen. Dit project is bedoeld als een hulpmiddel . Als u uw antwoord hier niet vindt ga naar de Geni Help bladzijde of begin een discussie

Zie ook:De Wereld-stamboom vergeleken met de lostaande stambomen

Het oorspronkelijke doel van Geni was om een ​​wereld boom te maken, dus iedereen op de aarde met elkander aansluiten. Hoewel de meeste Geni gebruikers dit een leuk idee vinden zijn er ook mensen die hier geen voorstander van zijn. Het huidige beleid van Geni is dus om ook lostaande bomen toe te staan (sinds 2014). Het is gebruikelijk dat als je een nieuwe Geni gebruiker bent dat je begint met een lostaande boom tenzij je bent uitgenodigd door een familielid en de stamboom al bestaat. Wanneer een profiel word samengevoegd met een profiel wat al in de wereld-stamboom opgenomen is word het samengevoegde profiel ook aangesloten op de wereldstamboom.
Als een stamboom wordt aangesloten bij de wereldstamboom (The Big Tree) dan is de kans vrij groot dat daar een aantal profielen al bestaat. Gezien het doel om in de werelsstamboom maar 1 profiel voor elke persoon te hebben is het dan de bedoeling profielen samen te voegen (zie Samenvoegen hieronder). Een profiel krijgt daardoor meerdere beheerders en er is dan dus geen sprake meer van MIJN stamboom, maar van ONZE stamboom.

Samenwerking

Samenwerking of ook wel collaboratie genoemd is een idee dat in de loop van tijd iets gewijzigd is van de orginele opzet. In het begin was het een manier voor gebruikers om andere gebruikers de mogelijkheid om profielen door hun beheerd te bewerken. Nu kan een PRO gebruiker elk openbare profiel bewerken.

In de huidige situatie profiteerd met name de basis gebruiker van het samenwerken daar het vermogen om samen te voegen en te bewerken hiermee vergroot word. Samenwerking functioneert nu ook als een reputatie systeem . Iemand met veel medewerkers wordt op grote schaal vertrouwd door de gebruikersgemeenschap . Geni gebruikers met weinig medewerkers kunnen nieuw zijn.
Zie ook het project: Samenwerkers in de Nederlandse taal en de internationale Collaboration PoolAfspraken

Als een profiel deelt uitmaakt van de wereldstamboom en het betreft een openbaar profiel (alle profielen in de wereldstamboom met een geboortedatum van voor 1850 zijn openbaar) dan zal dat profiel vaak meerdere beheerders hebben (bij het samenvoegen van profielen wordt het beheer gemeenschappelijk). Het is daarom belangrijk te weten dat er afspraken gemaakt zijn over hoe we in het Nederlandse taalgebied de naamvelden vullen. Belangrijkste afspraken:

 • Achternamen NIET helemaal in hoofdletters (er is een setting om ze wel zo te tonen)
 • Voorvoegels (zoals van der) komen in het achternaam veld VOOR de achternaam
 • Meerdere voornamen komen allemaal in het 1e voornaam veld
 • Geen komma's, haakjes of acculades in het voornaam, tussennaam, achternaam en achternaam bij geboorte veld (als de volledige namen bekend zijn komt de roepnaam in het ook bekend als veld, deze kan indien gewenst wel tussen haakjes worden opgenomen bij de getoonde naam)
 • Bijnamen, naam- en spellingvarianten komen in het ook bekend als veld gescheiden door komma's
 • Bij vrouwen de achternaam NIET vullen met de achternaam van de man
 • Altijd de achternaam bij geboorte vullen

Zie ook dit document

Deze afspraken zijn gemaakt voordat er ondersteuning van meerdere talen is Geni aanwezig was, dus ze moeten daarvoor nog aangepast worden.


Openbaar vergeleken tot prive

Alle stambomen op Geni kunnen zowel prive als openbare profielen bevatten. Standaard zijn alle levende mensen en minderjarige personen prive. Naar wens kunnen ook leden binnen uw familiegroep prive worden gemaakt. Alleen leden binnen uw familiegroep kunnen de prive profielen bekijken. Overleden personen zijn doorgaans openbare profielen. Iedere Geni gebruiker kan openbare profielen bekijken. Levende beroemdheden kunnen openbaar gemaakt worden door een Geni curator door het een Master Profiel (MP) status te geven (zie ook Master profielen hieronder).

Bewerken

Alleen leden van de Familie Groep kunnen een eigen profiel te bewerken. Elke gebruiker kan profielen bewerken in een project als ze samenwerken aan het project ( "join het project" ) Iedere gebruiker kan een openbare profiel bewerken, maar een Master profiel kan door een curator beschermd worden tegen bepaalde wijzigingen. Het is daarom ook mogelijk voor profielen van overleden de status van van MP aan te vragen (bijvoorbeeld om verkeerde samenvoegingen te kunnen voorkomen). Hierbij is het belangrijk het profiel eerst zo goed mogelijk te documenteren. Zie Handleiding voor het toevoegen van bronnen en documenten aan Geni De master profiel status kan aangevraagd worden in deze daarvoor specifieke Engelstalige discussie: Curators: My profile is good enough to be a Master Profile! of in deze algemene Nederlandse discussie: ATTENTIE: Curators, help mij met dit probleem/deze problemen ! Zie ook Master Profielen hieronder


Samenvoegen

De normale gang van zaken is om dubbele (duplicaten) profielen samen te voegen. Gebruikers kunnen elke twee openbare profielen in de Big Tree samenvoegen. Als het om een samenvoeging gaat van een ​​profiel in een los staande boom , zal de samenvoeging pas na goedgekeuring door een manager of medewerker in de andere boom plaats vinden. Zowel medewerkers als leden binnen de familiegroep kunnen een samenvoeging van een los staande boom goedkeuren. Een los staande boom is te herkennen in het samenvoeg scherm door dat dit bericht getoond zal worden : Deze profielen zijn in verschillende bomen . Let op: Het samenvoegen van deze profielen zullen hun bomen samenvoegen en kan resulteren in meerder overeenkomsten die samengevoegd dienen te worden Zie ook: Samenvoegen en conflicten oplossen


GEDCOM Import

Het is sinds kort weer mogelijk om een GEDCOM import te doen in Geni. Zie The Return of GEDCOM Imports on Geni of de vertaling door Google: De terugkeer van GEDCOM-import op Geni
De kans is echter zeer groot dat daarbij dubbele profielen zullen ontstaan.
Om een indruk te krijgen wat er zoal bij een samenvoeging komt kijken zie Samenvoegen en conflicten oplossen Het samenvoegen van profielen is een tijdrovende en foutgevoelige actie. De aanbeveling is daarom aan beginnende gebruikers op Geni om niet gelijk zo'n import te doen maar eerst vertrouwt te raken met Geni en voor een import even advies te vragen aan een ervaren Geni gebruiker of curator.


Geni Curators //media.geni.com/p13/bd/86/50/1f/5344483ea72a0385/screenshot-www_geni_com_2015-10-29_17-22-21_large.jpg?hash=1d99ade6d0ae8d0494264d7459c88c897bbdae6430a1a813a3902d5ecc6053cc.1665125999

Curators zijn vrijwilligers door Geni aangesteld om andere gebruikers te helpen.
Zie bijvoorbeeld: : ATTENTIE: Curators, help mij met dit probleem
Curators hebben een aantal extra gebruik privileges die ze kunnen gebruiken om bepaalde routine problemen op te lossen .Master profielen //media.geni.com/p13/09/2c/77/eb/5344483ea722c681/screenshot-www_geni_com_2015-10-29_17-18-37_large.jpg?hash=9a7b6e31d3039003db19c4c5d35c8417df09188d52db78e4655fbc3068d689b6.1665125999

 • Vraag het aan een curator om een MP te creëren Een curator kan een profiel met een MP vergrendelen of alleen bepaalde velden vergrendelen van dit profiel. Als een profiel samengevoegd word met een MP profiel blijft altijd het MP profiel over. Twee profielen die beiden een MP zijn kunnen niet worden samengevoegd zonder dat de MP van een van de profielen eerst verwijderd word. In de zoekfunctie word het profiel met een MP altijd als eerste getoond in de lijst. Redenen om een profiel een MP te geven:
 • Een wel onderzocht profiel dat als voorbeeld gesteld kan worden.
 • Een belangrijk persoon, iemand die is opmerkelijk of beroemd is
 • Het voorkomen van samenvoeging als een profiel vrijwel indentiek is aan een ander profiel maar niet hetzelfde is.

Als een profiel vergrendeld is neem contact op met een curator om informatie aan het profiel toe te voegen. Er kan rechtstreeks contact op worden genomen met een curator via een prive bericht.
Prive berichten & discussies

Er zijn twee manieren waaop met andere Geni gebruikers gecommuniceerd kan worden.

 • Het versturen van een prive berichtje naar een profiel beheerder of beheerders dit heeft het voordeel dat het direct gericht is maar als nadeel dat als er meerdere beheerders zijn er mischien geen grote interesse in het profiel is soms.
 • Begin een discussie via het profiel in kwestie dit heeft het voordeel dat meerdere personen kunnen deelnemen en er het meer interesse trekt. Het nadeel hier van is dat het een publieke discussie is dus voor iedereen zichtbaar.Geni Etiquette

 • Veel gebruikers vinden het onbeleefd om een samenvoeging te doen zonder eerst contact op te nemen met de beheerder van het andere profiel mocht dit in een los staande boom staan. Even vragen of het profiel samengevoegd mag worden schijnt de norm te zijn.
 • Veel gebruikers vinden het onbeleefd om duplicaten van profielen die reeds bestaan ​​op Geni creëren. Dit kan niet altijd voorkomen worden maar het bewust creëren van duplicaten is geen goede zaak als hier geen gegronde reden voor is. • Click here for the English version of this project.